48 ώρες στη Μονεμβασιά

Με τη ζάλη της Αποκριάς πίσω μας και τη θέρμη του Πάσχα ακόμη μακριά, καταστρώνουμε το χάρτη για ένα νωχελικό σαββατοκύριακο σε έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας.

48 ώρες στη Μονεμβασιά

Με τη ζάλη της Αποκριάς πίσω μας και τη θέρμη του Πάσχα ακόμη μακριά, καταστρώνουμε το χάρτη για ένα νωχελικό σαββατοκύριακο με ολίγη από Παρασκευή, σε έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας, που αυτήν την εποχή ξυπνάει από το χειμερινό του λήθαργο για να φορέσει τα ολάνθιστά του ανοιξιάτικα χρώματα.

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 1

Σάββατο

Κολατσιό στη «Ματούλα»
Η πιο παλιά ταβέρνα της Μονεμβασιάς, η «Ματούλα» (2732061660), φημίζεται για τα ντολμαδάκια και τα σουτζουκάκια της, όλα της τα μαγειρευτά όμως είναι ασυναγώνιστα, με την εντυπωσιακή αυλή και τα διάφορα ταρατσάκια της να προσθέτουν ρομαντικές νότες στην εμπειρία – ιδανικό κατευόδιο για τη μεσημεριανή σιέστα.

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 2

Περίπατος στα σοκάκια
Με το σπίτι του Ρίτσου, την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το χαριτωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο ως σημεία αναφοράς, οι ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια του κάστρου είναι σπαρμένες με τα χρώματα από τις μπουκαμβίλιες και τα κυκλάμινα που ξεκινούν να ανθίζουν.

Απογευματινή ανάβαση στην Άνω Πόλη
Η ανάβαση στις «Βόλτες», το ελικοειδές ανηφορικό καλντερίμι που οδηγεί στην κορυφή της Μονεμβασιάς, είναι πρόκληση και μαζί απόλαυση, η εντυπωσιακή θέα που επιφυλάσσει η κορυφή τους όμως αποζημιώνει με το παραπάνω, καθώς χαρίζει το πιο όμορφο φωτογραφικό ενσταντανέ της πόλης.

Fine dining στο «Sterna»
Δείπνο-εμπειρία, με τα τραπέζια να «αιωρούνται» πάνω από την παλιά βυζαντινή στέρνα, το εστιατόριο του «Kinsterna Hotel & Spa» σερβίρει μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στα προϊόντα του κήπου και της ευρύτερης περιοχής.

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 3

Κυριακή

Εκδρομή στο Σπήλαιο
Το Σπήλαιο Καστανιάς, περίπου μια ωρίτσα δρόμος από τη Μονεμβασιά, είναι ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας, με πολύχρωμους σχηματισμούς, ιστορία από την Ιουράσια Περίοδο κι έκταση άνω του 1,5 στρέμματος – μόνο 500 μέτρα από αυτό είναι επισκέψιμα, σε μια διαδρομή δύο επιπέδων.

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 4

Βόλτα στη Νεάπολη
Είκοσι λεπτά από το Σπήλαιο, μέσω μιας καταπράσινης ορεινής διαδρομής, η Νεάπολη είναι ένα παραθαλάσσιο αγχολυτικό ιδανικό για φαγητό –δοκιμάστε κόκορα κρασάτο στον «Δερμάτη» (2734022887) και προμηθευτείτε μελιτόκρασο (λικέρ από νερό, κρασί και μέλι και ρίζες στην αρχαιότητα).

Απογευματινή ρομαντζάδα
Πίσω στη Μονεμβασιά, κάντε ένα νωχελικό περίπατο στον παραλιακό περίδρομο των τειχών, χαζεύοντας το λυκόφως να συναντιέται με τη θάλασσα. Κατευθυνθείτε ξανά στα υποφωτισμένα σοκάκια της πόλης για μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική και αργότερα επιστρέψτε για απεριτίφ στο ταρατσάκι του «Ενετικού» (2732061352).

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 5

Eating & drinking στο «Χρυσόβουλο»
Στην είσοδο του κάστρου, η πανοραμική θέα της βεράντας του «Χρυσόβουλου» ξεδιπλώνει τη συναρπαστική τοπογραφία της περιοχής, ενώ η σύγχρονη ελληνική κουζίνα αναδεικνύει τα διαμάντια της λακωνικής γης.

Έξτρα road trip στάσεις
Καθ’ οδόν από ή προς τη Μονεμβασιά, βάλτε στο πρόγραμμα μια στάση στον ειδυλλιακό Γέρακα, για χάζι στους ερωδιούς και τους κύκνους της λιμνοθάλασσας, αλλά και την αμαξάδα περίπου μιας ώρας που τον ενώνει με το κουκλίστικο Κυπαρίσσι, με τα κυπαρίσσια από πάνω και το Μυρτώο Πελάγος από κάτω.

48 ώρες στη Μονεμβασιά - εικόνα 6

Πού να μείνετε

Μέσα στην καστροπολιτεία, οι τρεις σουίτες του «Moni Emvassis» με τζάκι και μπαλκόνι στη θάλασσα παραμένουν η πιο ξεχωριστή πρόταση φιλοξενίας της Μονεμβασιάς, το «Likinia» διατηρεί το ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής μοιράζοντας τα άνετα, ιδιοσυγκρασιακά δωμάτιά του σε τέσσερα νεόκτιστα πέτρινα κτίρια, ενώ το «Malvazia» εμπλουτίζει το μεσαιωνικό χρώμα του κτιρίου με πινελιές ρομαντισμού και προσθέτει ατμοσφαιρικότητα με τον υπόσκαφο χώρο του πρωινού. Έξω από το κάστρο, το «Λαζαρέτο» συνδυάζει παραδοσιακή αρχιτεκτονική με σύγχρονη κομψότητα, έχοντας για βασικό ατού όχι μόνο τη θέα στη θάλασσα αλλά και την cozy διακόσμηση με τα φινετσάτα έπιπλα κι έντονη τη ζεστασιά του ξύλου – έξτρα πόντους κερδίζουν οι σουίτες με σαλόνι, τζακούζι και τζάκι.

Περίπου 20 λεπτά από το κάστρο, μία από τις ομορφότερες προτάσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα, το «Kinsterna Hotel & Spa» είναι ένα ξενοδοχείο-προορισμός που συνδυάζει την Ιστορία μισής χιλιετίας του κεντρικού κτιρίου (βυζαντινές, οθωμανικές, ενετικές και νεοελληνικές αναφορές «αφηγούνται» τη διαδρομή του), με προσεγμένες σύγχρονες προσθήκες, μη παρεμβατικές στο ειδυλλιακό φυσικό τοπίο της κατάφυτης έκτασης που το περιβάλλει.

Τι να πάρετε για το σπίτι

Προμηθευτείτε με γκόγκες, τα χειροποίητα ζυμαρικά που μοιάζουν με ξυλαράκια κανέλας κι έχουν στο σχήμα τους κλεισμένους αιώνες τοπικής παράδοσης, αλλά δοκιμάστε και τα τοπικά γλυκά: τα ραφιόλια είναι είδος καλτσουνιού με χειροποίητο φύλλο, αμύγδαλο, λικέρ μαστίχας και ανθόνερο, ενώ οι σαμουσάδες είναι σιροπιαστά με αμύγδαλο, καρύδι, σουσάμι αλλά και κανελογαρίφαλα και μοσχοκάρυδο. Επίσης, αναζητήστε το τοπικό σύγκλινο με αρώματα από κρασί, δάφνη και μπαχαρικά, όπως και το χωριάτικο καπνιστό λουκάνικο Μονεμβασιάς με θρούμπι, το λουκάνικο με φλούδες πορτοκαλιού και θυμάρι και το λουκάνικο «σχάρας» με ρίγανη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.