Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

Πόσες φορές έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις (και να μάθεις) την αγιορείτικη κουζίνα;

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

Πόσες φορές έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις (και να μάθεις) την αγιορείτικη κουζίνα; Ο άνθρωπος που την έκανε γνωστή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος, γίνεται η έμπνευση για 17 Θεσσαλονικιούς σεφ, οι οποίοι δούλεψαν στo πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας και παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό γαστρονομικό event (19/3-1/4) που αξίζει το ταξίδι.

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1
Ο μοναχός Επιφάνιος διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους εντός και εκτός συνόρων.

Μας έχει ιντριγκάρει πολύ εμάς τους Αθηναίους το θεματικό αφιέρωμα στην αγιορείτικη κουζίνα, που γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, με τη σύμπραξη του «α» και την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτό επειδή η αγιορείτικη κουζίνα είναι μια κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα, τόσο πνευματικά όσο και γευστικά, με τη μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου, του ανθρώπου που διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους, και τη δημιουργική συμβολή των σεφ δεκαεπτά εστιατορίων από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας θα παρουσιαστούν για ένα δεκαπενθήμερο σε κάθε εστιατόριο.

Οι σεφ τους θα δημιουργήσουν πιάτα με βάση τις συνταγές του Επιφάνιου από το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» (το οποίο σημειωτέον έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ρώσικα, τα βουλγάρικα και τα ρουμάνικα), επιλέγοντας οι ίδιοι αν θα παρουσιάσουν στο μενού τους την παραδοσιακή συνταγή ή θα την εκσυγχρονίσουν. Το αποτέλεσμα θα το δοκιμάσουμε επιτόπου, το σίγουρο είναι όμως ότι για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο σημαντικό αφιέρωμα στην αγιορείτικη κουζίνα. Με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου μπροστά μας, αξίζει σίγουρα ένα ταξίδι με αφορμή.

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2
Ζεστός και οικείος ο χώρος του εστιατορίου «Salonica» με την απαστράπτουσα ανοιχτή κουζίνα.

Τα δεκαεπτά εστιατόρια είναι διάσπαρτα στην πόλη, οπότε σας δίνουμε μερικές ιδέες για να σχεδιάσετε τις βόλτες σας με βάση αυτά. Ξεκινώντας από το Ιστορικό Κέντρο και το Παραλιακό Μέτωπο (όπου βρίσκονται τα «Clochard» και «Grada Nuevo») και συνεχίζοντας προς τα ανερχόμενα και πάλι Λαδάδικα («Χαρούπι») και το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης («Τα Τρία Γουρουνάκια»), μπορείτε να περάσετε και από την οινική έκθεση Thessaloniki Wine Show για γευστικές ανακαλύψεις ή να επισκεφθείτε τις Αποθήκες του λιμανιού όπου στεγάζονται το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Στα Άνω Λαδάδικα, πέρα από το διαρκές fun στην Πλατεία Εμπορίου και στους γύρω δρόμους, όπου δεν πέφτει καρφίτσα, θα δείτε και τα υπέροχα κτίρια που δεν κατέστρεψε η μεγάλη φωτιά του 1917. Λίγο πιο έξω από το κέντρο, στο Καλοχώρι, οι οινόφιλοι θα βιώσετε στο Οινοποιείο Κεχρή τη συναρπαστική εμπειρία της νέας εποχής της ρετσίνας.

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3
Βάτος αχνιστός σαν σαλάτα, από τον Γιώργο Βαγιωνά στο εστιατόριο «Μασσαλία».

Πηγαίνοντας προς τον Λευκό Πύργο (με τη multimedia έκθεση για την Ιστορία της πόλης) και την ευρύτερη περιοχή («Marea Sea Spirit», «Salonica», «Τhria», «Μασσαλία»), αξίζει να πιείτε έναν καφέ ή ένα ποτό στο περιστρεφόμενο καφέ-μπαρ «Skyline», στον τέταρτο όροφο του Πύργου του ΟΤΕ, και συγκλονιστική θέα σε ολόκληρη την πόλη, σε Θερμαϊκό, Όλυμπο και Χορτιάτη... Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια υπέροχη θαλασσινή βόλτα με τα καραβάκια, παλιά και σύγχρονα, στον Θερμαϊκό ή, αν σας αρέσουν οι αρχαιότητες, να δείτε την έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

Αν θέλετε να συνεχίσετε με μπαρότσαρκα, είστε στο σωστό σημείο: στη συμβολή της Καρόλου Ντηλ και της Προξένου Κορομηλά γίνεται χαμός. Προτού φύγετε από το κέντρο, ανεβείτε στο Επταπύργιο με τα κάστρα και ατενίστε την πόλη από το Γεντί Κουλέ. Για εξοχική αύρα ανεβείτε προς τη θαλασσινή ομορφιά της Καλαμαριάς («The Aficionados», «Μαϊάμι», «Το Μανιτάρι») και την Πυλαία («Γλυκάνισος», «Μαύρη Χήνα»), ενώ στο δρόμο για το αεροδρόμιο, στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos, σημειώστε το εστιατόριο «Karabourno» και το «Dome Real Cuisine» στο εντυπωσιακό ξενοδοχείο «Νikopolis».

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4
Το γαστρονομικό project-υπερπαραγωγή «The Aficionados» από τους ευζωιστές Μαριαλένα Μηλιαρά και Σπύρο Συμεωνίδη.

Τέλος, αν οι δρόμοι της αγιορείτικης κουζίνας σας φέρουν στην άκρη της πόλης («Alfredo’s Grand Dining» και «Ambrosia» στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency»), μια επίσκεψη στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού πέρα από τη γευσιγνωσία των κρασιών θα δείτε και το Μουσείο Οίνου.

Όλες οι πληροφορίες για τα εστιατόρια που συμμετέχουν στις ­Ημέρες Σύγχρονης Μακε­δονικής ­Κουζίνας, τους σεφ και τα ­μενού τους βρίσκονται στο www.macedoniancuisine.gr.

Οι «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας»-«Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας» έχουν την πολύτιμη υποστήριξη των «ΣΟΥΡΩΤΗ», METRO Cash & Carry, ΜΑΚΒΕΛ.

Η αγιορείτικη κουζίνα γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5
Γιουβέτσι με γαρίδες και μανιτάρια από τον Απόστολο Αλτάνη του εστιατορίου «Ambrosia».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.