Χαρτογραφώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού

Στις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου της οικονομίας διαμοιρασμού που αποφέρει πλέον έσοδα άνω των 1,9 δις. ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που προσεγγίζει το 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης, εστίασε η έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Χαρτογραφώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού

Στις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου της οικονομίας διαμοιρασμού που αποφέρει πλέον έσοδα άνω των 1,9 δις. ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που προσεγγίζει το 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης, εστίασε η έρευνα της Grant Thornton.

Χαρτογραφώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού - εικόνα 1

Τα μεγέθη της οικονομίας διαμοιρασμού στη χώρα μας καταγράφουν ετήσια ποσοστιαία αύξηση κατά 25%, με τις καταχωρήσεις ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων να υπολογίζονται στις 76.000 στη χώρα μας, και τους περισσότερους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν πάνω από 2 ακίνητα, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο λαμβάνει επαγγελματικές διαστάσεις. Μάλιστα όπως έδειξε η έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας η εταιρεία Grant Thornton και παρουσιάστηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, τα μεγέθη της οικονομίας διαμοιρασμού καταγράφουν ετήσια ποσοστιαία αύξηση κατά 25%, με έσοδα άνω των 1,9 δις. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης και είναι σαφές ότι χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο.

Όπως έχει υποστηριχθεί και σε σχετικές ημερίδες και αποδεικνύουν οι διεθνείς καλές πρακτικές, η δημιουργία προδιαγραφών λειτουργίας των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, το να καθοριστεί όριο στις διανυκτερεύσεις και να προβλεφθούν σαφείς υποχρεώσεις που οφείλουν να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι μερικές από τις προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της Grant Thornton, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε το σημαντικό δεν «είναι τι χάνουν οι ξενοδόχοι, είναι τι χάνει η κοινωνία, όσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμένει επί της ουσίας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο εφαρμογής των ρυθμίσεων. Η φορολόγηση δεν επιλύει κοινωνικά προβλήματα. Γι’ αυτό και θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξεκινήσουμε άμεσα έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο με φορείς και συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών στη βάση των συμπερασμάτων της μελέτης και πολύ σύντομα να καταθέσουμε συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις, με γνώμονα την κοινωνία και τις ανάγκες της».

Όσο κι αν μια έρευνα που παραγγέλνεται από έναν κλάδο κατεξοχήν ανταγωνιστικό ως προς την οικονομία διαμοιρασμού μπορεί να προκαλέσει μια δυσπιστία, ακόμη και ως προς τη φρασεολογία που επιλέγεται και τον αρνητικό χρωματισμό που μπορεί αυτή να έχει, είναι γεγονός ότι ζητήματα όπως η τουριστικοποίηση και η γκετοποίηση γειτονιών αλλά και πόλεων (χαρακτηριστική είναι η ψαλίδα ανάμεσα στα διαμερίσματα που διατίθενται για μακροχρόνια και βραχυχρόνια μίσθωση σε πόλεις όπως τα Χανιά), η αύξηση στις απαιτήσεις καθαριότητας που επιβαρύνουν συγκεκριμένους δήμους χωρίς αυτοί να εισπράττουν αντίστοιχα τέλη αλλά και η επισήμανση του δημάρχου της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα που επικαλέστηκε ο Αλέξανδρος Βασιλικός ότι μια πόλη που αρέσει στους επισκέπτες δεν αρέσει απαραίτητα και στους κατοίκους της πρέπει να ληφθούν υπόψη και να απασχολήσουν τους φορείς.

Χαρτογραφώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομίας του διαμοιρασμού - εικόνα 2
Ο Παναγιώτης Πρόντζας, Director Business Consulting της Grant Thornton, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και η Αγνή Χριστίδου, διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Η έρευνα της Grant Thornton ακτινογραφώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, σε ένα δείγμα 36.000 ακινήτων, 15.000 από τα οποία βρίσκονται στις 7 δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων διαπιστώνει:

1) Tην ύπαρξη του φαινόμενου «εκτοπισμού» ακινήτων από τις μακροχρόνιες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παρατηρείται ότι το πλήθος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης. Κατά αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στην ανάπτυξη του τουριστικού και του υπόλοιπου οικιστικού περιβάλλοντος με αύξηση των τιμών ενοικίασης και επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.

Η οικονομία διαμοιρασμού διευρύνει το φαινόμενο «εκτοπισμού» και αύξησης τιμών (crowding out and price effect), ενώ ειδικότερα στις κοινωνικές επιπτώσεις σε επίπεδο αγοράς ακινήτων συμπεραίνει ότι :
α) στην Αθήνα, 1 ακίνητο στην οικονομία διαμοιρασμού στερεί 2 ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ προκαλείται αύξηση 9,3% στις τιμές των ενοικίων
β) σε επίπεδο χώρας, προκαλείται μείωση διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνεται ποσοστιαία αύξηση 8,3% στα ενοίκια, με συνακόλουθη επιβάρυνση των οικονομικά αδύναμων ομάδων.

2) Τη μείωση των δημοσίων εσόδων (η καθαρή απώλεια δημοσίων εσόδων από την τριετία 2016-2018 εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου) και συνακόλουθα τον περιορισμό πόρων κοινωνικής πολιτικής, την απώλεια θέσεων εργασίας (36.560 την τελευταία τριετία), αλλοίωση του εργασιακού μοντέλου με αβέβαιες συνθήκες και δημιουργία της αθέατης εργασίας. («invisible work»).

Ακόμη επαυξάνεται το φαινόμενο «υποτροπής» στο περιβάλλον (21% μεγαλύτερη επιβάρυνση στη διαχείριση απορριμμάτων), και προκαλείται κοινωνική αντιμαχία.

3) Αρνητικές επιδράσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής με αλλοίωση αστικού περιβάλλοντος, με στρεβλή ανάπτυξη. Τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες εστίασης αναπροσαρμόζονται και στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας των περιοχών και η μετατροπή τους σε τουριστικά «γκέτο». Τέλος διαπιστώνεται αύξηση δικαστικών διαμαχών, με συνδυαστική πρόκληση ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας, Ως εκ τούτου ελλοχεύει άμεσα ο κίνδυνος γενικότερης υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ο full in love Φεβρουάριος ανήκει στα Divani Collection Hotels

Ρομαντικό decoration, welcome εκπλήξεις και αποκλειστικές υπηρεσίες συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών για ερωτευμένα ζευγάρια, όλο τον μήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/02/2026

Ένα από τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία της Ελλάδας σε ενδιαφέρον update

Το sui generis Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα προσφέρει νέες προτάσεις διαμονής ενώ αναβαθμίζει και τη γευστική εμπειρία του, πάντοτε υπό τον εξαίρετο Γκίκα Ξενάκη.

Πτήσεις στην Ευρώπη με δωρεάν Wi-Fi από την KLM

Τέλος το offline, αφού η αεροπορική εταιρεία προσφέρει σταδιακά δωρεάν internet στους επιβάτες της, καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης τους.

Traveller Review Awards 2026: Στις πιο φιλόξενες περιοχές του κόσμου η Ήπειρος

Μαζί με ελληνικούς προορισμούς όπως τα Χανιά, τη Σκόπελο, τη Κάρπαθο και το Λασίθι, η Ήπειρος αναδείχθηκε για την αυθεντική φιλοξενία της.

Πόλος έλξης για τους Ιρλανδούς η Ελλάδα με "πυξίδα" την Αθήνα

Το 2025 αυξήθηκαν κατά 37,4% σε σχέση με το 2024 οι ταξιδιώτες, με τις απευθείας πτήσεις να καθιερώνουν την Αθήνα ως city break προορισμού.

Το "Malice" γυρίζεται στην Πάρο και οι πρωταγωνιστές του έχουν μαγευτεί από το νησί

Ντέιβιντ Ντουκόβνι και Τζακ Γουάιτολ μίλησαν με τα καλύτερα για το νησί, αναβαθμίζοντας την παρουσία του ως προορισμό κινηματογραφικών/τηλεοπτικών ταινιών.

Origami Boutique Residences: το ιδανικό καταφύγιο ηρεμίας και ιδιωτικότητας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο του Ναυπλίου, το boutique κατάλυμα με τη σύγχρονη αισθητική προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για μια ρομαντική εμπειρία διαμονής με το ταίρι σας.