Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies

Από τις Λίμνες της Μακεδονίας ως τα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου και του Πηλίου αυτοί είναι μερικοί από τους καλύτερους γευστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας για όσους θέλουν να συνδυάσουν φύση, γραφικότητα και νοστιμιά.

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies

Από τις Λίμνες της Μακεδονίας ως τα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου και του Πηλίου αυτοί είναι μερικοί από τους καλύτερους γευστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας για όσους θέλουν να συνδυάσουν φύση, γραφικότητα και νοστιμιά.

Αμύνταιο - Λίμνες Φλώρινας

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 1
«Ναουμίδης»

Με φόντο μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας, η ευρύτερη περιοχή του Αμύνταιου στη Φλώρινα, από την ομώνυμη κωμόπολη - κλασικη βάση για εξερεύνηση της περιοχής και το ακριτικό Σκλήθρο ως το γραφικό χωριό Ξινό Νερό που οφείλει το όνομά του στο νερό που τρέχει από τις φυσικές πηγές του και τον Άγιο Παντελεήμονα στις όχθες της Αγγελοπουλικής Λίμνης Βεγορίτιδας, έχει να επιδείξει αυτήν τη στιγμή το πιο επιτυχημένο μοντέλο ορεινού γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνει 3 βραβεία ελληνικής κουζίνας σε μόλις λίγα χιλιόμετρα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην ορεινή Ελλάδα.

Βάλτε στο πρόγραμμά σας το εξαιρετικό εστιατόριο «Ναουμίδης» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019) και το ομώνυμο καλό μεζεδοπωλείο πάνω στη λίμνη, ενώ και μια επίσκεψη για γευσιγνωσία εκπληκτικών ντελικατέσεν με βάση τη διάσημη πιπεριά Φλωρίνης, στο εργαστήριο της οικογένειας Ναουμίδη, είναι επιβεβλημένη. Στο δρόμο για το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς Νυμφαίο (όπου βρίσκεται και το καταφύγιο του Αρκτούρου) μας περιμένει η λίμνη Ζάζαρη και εξαιρετικό φαγητό με το εστιατόριο «Θωμάς» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019) στο χωριό Σκλήθρο και το επίσης εξαιρετικό εστιατόριο «Κοντοσώρος» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019) στο χωριό Ξινό Νερό­. Μάλιστα, και τα δύο προαναφερθέντα εστιατόρια διαθέτουν και ξενώνες.

Το γαστρονομικό πακέτο συμπληρώνουν τα επισκέψιμα οινοποιεία, ενώ το περίφημο πετρόχτιστο Νυμφαίο αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν βρίσκονται σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής.

Αρίστη, Ζαγοροχώρια

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 2
«Salvia»

Από τα ομορφότερα και κεντρικότερα χωριά του Ζαγορίου η Αρίστη κρύβει στα «σπλάχνα» της τον Βοϊδομάτη ποταμό, που περνά από το φαράγγι του Βίκου. Κλασική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική, πέτρινα σπίτια με στέγες από σχιστόλιθο, μια κουκλίστικη κεντρική πλατεία υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γκαμήλας, ενός από τα ψηλότερα βουνά της Πίνδου.

Και βέβαια το ανανεωμένο εστιατόριο «Salvia» του «Aristi Mountain Resort & Villas», το μενού του οποίου επιμελείται ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Λιόκας, συνδυάζοντας με μαεστρία τις τοπικές γεύσεις με τη σύγχρονη γευστική αντίληψη κι ενθαρρύνοντας τη λογική της μοιρασιάς. Πολλές πρώτες ύλες προέρχονται, μάλιστα, από το βιολογικό θερμοκήπιο και μποστάνι του ξενοδοχείου.

Λιτόχωρο

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 3

To χωριό-πύλη για τον Όλυμπο έχει πρόσβαση, αφού απέχει μόλις 5 χλμ. από την εθνική οδό, ενώ η γύρω φύση και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του συνέβαλαν στην τουριστική του ανάπτυξη. Το χωριό χωρίζεται σε δύο οικισμούς, με το νέο να απλώνεται γύρω από τον παλιό: σπίτια με αυθεντική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, δίπατα, με ξύλινες αυλόπορτες αλλά και αρκετά νεοκλασικά, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες, μικρές πλατείες κι εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα και των δύο οικισμών.

Ιδιαίτερα όμορφη είναι η γειτονιά των ναυτικών (ή Τσίντζα το Μπαΐρι), όπου βρίσκονται τα περισσότερα νεοκλασικά καπετανόσπιτα, ενώ αξίζει να δείτε και το Ναυτικό Μουσείο. Κλασικά σημεία συνάντησης είναι η πλατεία γύρω από το ναό του Αγίου Δημητρίου και η πλατεία του Πλατάνου στον παλιό οικισμό.

Βασικός λόγος επίσκεψης για τους γκουρμέ, όμως, είναι το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», το εστιατόριο που έκανε το Λιτόχωρο γαστρονομικό προορισμό, συνδεδεμένο με την ξεχωριστή προσωπικότητα του chef patron του Ανδρέα Γάβρη, λάτρη της ψαγμένης τοπικής πρώτης ύλης και του οίνου, μάγειρα με ιδιοσυγκρασία, οικοδεσπότη απολαυστικό και με κάμποσα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο ενεργητικό του.

Αρκοχώρι - Νάουσα

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 4

Το γαλήνιο χωριό σε απόσταση σύντομης αυτοκινητάδας από τη Νάουσα μπήκε στον ταξιδιωτικό χάρτη χάρη στο «Χάραμα», μια ταβέρνα-έκπληξη που τιμήθηκε με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και το 2019. Η κουζίνα του Στέφανου Λαφάρα είναι στιβαρή, έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Τα φασόλια τσιγαριστά με μπάτζο και αβγά, το αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνο και το χοιρινό με αμπελόφυλλο είναι μερικές καλές ιδέες από τις προτάσεις του μενού. Η θέα είναι εξαιρετική θέα ενώ υπάρχει και δυνατότητα επιλογής κρασιού από το κελάρι.

Στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού Βερμίου, με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία στους Δρόμους του Κρασιού και σημαία της το περίφημο Ξινόμαυρο, η Νάουσα θα σας κερδίσει με τα παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αστικής αρχιτεκτονικής και το περίφημο Καρναβάλι της Γενίτσαροι και Μπούλες, ενώ σε απόσταση εκδρομής θα βρείτε και το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Σκοπιά Σερρών

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 5

Πρέπει να’ χεις λόγο για να επισκεφθείς αυτό το άγνωστο στους πολλούς χωριό, στα εξακόσια και βάλε υψόμετρο, στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους έξω από τις Σέρρες. Και ο λόγος υπάρχει και δεν είναι άλλος από μια επίσκεψη στην ταβέρνα του Ανδρέα για κρέας (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2019). Ιδιοκτήτης και σεφ, ο Ανδρέας Σταυρίδης μετά τις περιπλανήσεις του από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Βενεζουέλα και την Αργεντινή, ξαναγύρισε στον τόπο του κατέχοντας το know how του κρέατος. Διαλέγει την πρώτη ύλη του μόνο από ελληνικές ράτσες (και ξέρει να διαλέξει), γνωρίζει εξαιρετικά τις κοπές και τα μυστικά της ωρίμανσης ανάλογα το είδος και την κοπή του κρέατος. Το κατσίκι του στη σούβλα, το ζυγούρι, το T-Bone, η πικάνια του, το κεφαλάκι, τα μοσχαρίσια φιλέτα του, το tartare, η σπαλομπριζόλα του και το «όλα τα λεφτά» φιλέτο προβατίνας σιτεμένα σωστά, ψημένα όπως πρέπει, έχουν κάνει τον Ανδρέα δημοφιλές στέκι κρεατοφαγίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στις Σέρρες, η ζωντανή πόλη με τη διάσημη σερραϊκή μπουγάτσα και το βουβαλίσιο κρέας, αλλά και η πανέμορφη λίμνη Κερκίνη και στο δάσος του Λαϊλιά με το χιονοδρομικό, τις ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου, του Αγκίστρου και της Θέρμης Νιγρίτας, το ιστορικό οχυρό Ρούπελ έχει τα φόντα για να σε κρατήσει και με το παραπάνω για ένα long weekend.

Πορταριά, Πήλιο

Τα χωριά που λατρεύουν οι foodies - εικόνα 6
«Γευσοκράτορας»

Με ένα δυνατό εστιατορικό δίπολο, η Πορταριά είναι το πιο γευστικό χωριό του Πηλίου, ενώ το τοπικό αρχιτεκτονικό χρώμα και οι καλές προτάσεις διαμονής ενδυναμώνουν την πρόταση. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από την παραδοσιακή κουζίνα του Πηλίου η κλασική οικογενειακή ταβέρνα «Κρίτσα» στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα, στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς είναι η καλύτερη επιλογή. Δώστε βάση στις ωραιότατες πίτες, την αρωματική ανηθοσαλάτα, το εξαιρετικό κοντοσούβλι στη σχάρα (!), και το σήμα-κατατεθέν μπουμπάρι.

Αν πάλι θέλετε να κάνετε μια απιστία στις πηλιορείτικες γεύσεις για χάρη της comfort χειμωνιάτικης μαγειρικής δοκιμάστε τον ατμοσφαιρικό «Γευσοκράτορα» του ιδιοκτήτη/σεφ Αντώνη Τσολακούδη που με πιάτα που συνδυάζουν τα ελληνικά προϊόντα με εσάνς ρουστίκ Γαλλίας και Μεσογείου αποτελεί διαχρονικό χιτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!