Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση!

Μελετήσαμε τα trend reports των μεγάλων διεθνών φορέων στο χώρο του ταξιδιού και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις κορυφαίες τάσεις του λεγόμενου luxury τουρισμού.

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση!

Επιστροφή στη φύση και στον εαυτό μας, αποτοξίνωση και πνευματικότητα είναι μερικές από τις πλευρές του νέου ταξιδιωτικού ορισμού της πολυτέλειας, που μαζί με το κυνήγι της εμπειρίας ορίζουν το παρόν και το άμεσο μέλλον του τουρισμού. Η γαστρονομία συνεχίζει να κατέχει κεντρική θέση, ενώ η επαφή με το υγρό στοιχείο αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν νέες εμπειρίες και μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτές. Μελετήσαμε τα trend reports των μεγάλων διεθνών φορέων στο χώρο του ταξιδιού και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις κορυφαίες τάσεις του λεγόμενου luxury τουρισμού, τις οποίες βλέπουμε ή θα δούμε σύντομα να επηρεάζουν και τις τοπικές ταξιδιωτικές συνήθειες.

#1 Οινικά retreats

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 1
Hotel Marqués de Riscal, Ριόχα

Προσθέστε στην απόλαυση της δοκιμής νέων κρασιών τις εκδρομές σε καρτποσταλικούς αμπελώνες, τα ρομαντικά δείπνα με wine pairing αλλά και τις επισκέψεις σε οινοποιεία με συναρπαστική ιστορία ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ή ακόμη και θεραπείες spa με βάση το σταφύλι και το κρασί κι έχετε ένα γοητευτικό ταξιδιωτικό πακέτο. Τα wine tours δεν είναι κάτι νέο, αποτελούν όμως ανερχόμενη τάση συνδεδεμένη με τη στροφή του ταξιδιού προς την αναζήτηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας. Από τη Ριόχα στην Ισπανία και την Κοιλάδα του Ντούρο στην Πορτογαλία με τα signe οινοποιεία από γνωστούς αρχιτέκτονες μέχρι το Μπορντό και τη Napa Valley, όλο και περισσότερα οινικά ταξιδιωτικά πακέτα περιμένουν τους λάτρεις του κρασιού.

#2 Ποδηλασία πέντε αστέρων

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 2

Ποιος είπε ότι η ποδηλασία είναι μόνο για εναλλακτικούς φυσιολάτρες; Τα ταξιδιωτικά trend reports έχουν εδώ και μερικά χρόνια καθιερώσει ακόμη και σχετικό ακρωνύμιο για την αυξανόμενη δημοφιλία της ποδηλασίας στους κύκλους των καλοβαλμένων αντρών κάποιας ηλικίας, των MAMILs (Middle Aged Men in Lycra, aka μεσήλικοι με λίκρα). Η επιστροφή στη φύση μέσα από την άθληση και το κυνήγι της αδρεναλίνης είναι, άλλωστε, γενικότερη τάση μεταξύ εκείνων που αναζητούν μια νέου τύπου πολυτέλεια, αυτήν της εμπειρίας, ενώ ο σχετικός εξοπλισμός για τους γκατζετάκηδες οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν το ελαφρύτερο δυνατό ποδήλατο μπορεί να φτάσει σε τετραψήφια νούμερα. Στο εξωτερικό επίσης δεν λείπουν και τα οργανωμένα πακέτα, που συνδυάζουν διακοπές ποδηλασίας με ποδήλατα υψηλής κλάσης (τα παρέχει το γραφείο) και διαμονή σε retreats ή ακόμη και σε πεντάστερα κρουαζιερόπλοια.

#3 In our hotel submarine

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 3

Παράλληλα με την επιστροφή στη φύση, μέσα από projects ήπιας παρέμβασης στο περιβάλλον, δεν λείπουν κι εκείνοι που γοητεύονται από τα φουτουριστικά υποβρύχια ξενοδοχεία ή ακόμη και από τις τεχνητές απομιμήσεις τους, δηλαδή δωμάτια μέσα σε ενυδρεία, που σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο σκάφος του Νέμο. Ένα από τα πιο φιλόδοξα projects στα σκαριά είναι το «Planet Underwater Hotel Key West Florida» που πήρε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, μια επένδυση 13 εκατ. δολαρίων με 12 υποβρύχια aqua pods. Το εμβληματικό «Atlantis The Palm, Dubai», πάνω στην επιφάνεια του Περσικού Κόλπου, σε βάζει σε υποβρύχιο trip με τις σουίτες Poseidon και Neptune κι ένα aquarium με 65.000 είδη θαλάσσιων ζώων. Το εστιατόριο «Ithea» στο «Conrad Maldives Rangali», 5 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του είδους.

#4 Πλανήτης γιόγκα

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 4

Από τα Ιμαλάια και την κοιλάδα Carmel του Σαν Φραντσίσκο μέχρι την Κρήτη και τη Μάνη, τα yoga retreats διαρκώς πληθαίνουν κι εξελίσσονται από φετίχ μιας new age κοινότητας σε ανερχόμενη ταξιδιωτική συνήθεια για ένα ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Η γκάμα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει από πολυτελή retreats μέχρι οικολογικά χωριά με τα απαραίτητα, σε γενικές γραμμές όμως οι τιμές των πακέτων είναι υψηλές και περιλαμβάνουν πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα πρακτικής, χορτοφαγική διατροφή και άλλες δραστηριότητες ευεξίας. Άλλωστε, η γιόγκα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα μιας γενικότερης τάσης για διακοπές αναζωογόνησης, με έρευνες να δείχνουν πως ο ένας στους πέντε ταξιδιώτες επιλέγει διακοπές που συνδυάζουν περπάτημα, ιππασία και θεραπείες χαλάρωσης.

#5 Σύγχρονοι Ροβινσώνες

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 5
«Threehotel»

Τα ξενοδοχεία σε δεντρόσπιτα, ως μέρος και της τάσης του glamping (πολυτελές camping), εγγυώνται σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία, με τις σχετικές φυσιολατρικές προτάσεις διαμονής να ξεφυτρώνουν και στις εξοχές της Ελλάδας, χωρίς να ξεχνάμε και την πρωτοποριακή γαστρονομική πρόταση του εστιατορίου «Treehouse» στη Χαλκιδική. To «Threehotel» στα δάση της σουηδικής Λαπωνίας είναι από τις πιο ντιζάιν προτάσεις του είδους στον κόσμο. Τα δεντρόσπιτα-σουίτες με… πλήρη αποικιοκρατική περιβολή κάνουν θραύση στα αφρικανικά safari lodges, όπως το «Wilderness Safari Bisate Lodge» στη Ρουάντα ή το «Ivory Lodge» στη Νότια Αφρική, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και μεγάλες αλυσίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εξωτικά, πολυτελή δεντρόσπιτα του «Four Seasons Tented Camp Golden Triangle» στην Ταϊλάνδη.

#6 Πλωτές βίλες

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 6
«Manta Resort»

Ένα κρεβάτι πάνω από τον ωκεανό δεν είναι κάτι νέο, ειδικά στα resorts του Ειρηνικού και του Ινδικού, αλλά η τάση των πλωτών μπανγκαλόους εξελίσσεται ολοένα και πιο δυναμικά σε φετίχ των πλουσίων και διασήμων, με την παρέα των Καρντάσιαν να επιλέγει την Μπόρα Μπόρα και να δίνει το στίγμα στους Αμερικανούς influentials να το… παίξουν σύγχρονοι Τομ Σόγερ πολυτελείας. Στις Μαλδίβες το «Six Senses Laamu» είναι ένας παράδεισος με βίλες, όπου μπορείς να κολυμπήσεις μαζί με τα δελφίνια, ενώ το «COMO Cocoa Island» αποτελείται αποκλειστικά από πλωτά μπανγκαλόους στο στιλ των παραδοσιακών βαρκών dhoni. Στο «Manta Resort» στην Τανζανία μερικά δωμάτιά τους βρίσκονται κάτω από το νερό, στα 4 μέτρα, ενώ στην Μπόρα Μπόρα της Γαλλικής Πολυνησίας το «InterContinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa» έχει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βίλες με πλωτή πισίνα.

#7 Οι διακοπές των foodies

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 7

Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι εδώ και χρόνια κυρίαρχη ταξιδιωτική τάση και η πρόσφατη διεθνής έκθεση τουρισμού World Travel Market τον έφερε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο, τονίζοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξή του αποτελεί μέρος της τάσης να ζεις όπως οι ντόπιοι, με ολοένα και περισσότερα γευστικά tours και σχετικές δραστηριότητες και, βέβαια, εξειδικευμένα γραφεία που προσφέρουν γαστρονομικές εμπειρίες. Σύμφωνα με έρευνα δημοφιλούς πλατφόρμας booking, το ένα τρίτο των Βρετανών έκανε ένα γαστρονομικά εστιασμένο ταξίδι μες στο 2018, ενώ το Airbnb ποντάρει στα μαθήματα μαγειρικής και στις γευστικές βόλτες ως μέρος των νέων υπηρεσιών του.

#8 Φιλμικά οδοιπορικά

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 8
Kάστρο Highclere

Ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά trends των τελευταίων χρόνων έχει να κάνει με την επίσκεψη σε τοποθεσίες που πρωταγωνιστούν σε δημοφιλείς σειρές και ταινίες. Την ώρα που το «Downton Abbey» ετοιμάζεται να γίνει ταινία, παραμένει στα ύψη η δημοφιλία των σχετικών tours «πίσω από τις κάμερες» στο κάστρο Highclere, στο Χάμπσαϊρ, όπου γυρίστηκε η σειρά. Το ίδιο ισχύει και για τις οργανωμένες περιηγήσεις στο Όρεγκον και το Πόρτλαντ, όπου γυρίστηκε το «Twilight», το ταξιδιωτικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων όμως είναι τα ταξίδια με άρωμα «Game of thrones», με το Meereen στην Κροατία, το Castle Black στην Ισλανδία και το Braavos στην Ισπανία να βλέπουν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν διαρκώς.

#9 Ψηφιακή αποτοξίνωση

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 9
«Soneva Fushi»

Στην εποχή που πρώτα φωτογραφίζεις και μετά ζεις, η ψηφιακή αποτοξίνωση αποτελεί πλέον ανερχόμενη ταξιδιωτική τάση. Στη Βρετανία, έρευνα έδειξε ότι το 43% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να κλείσει τις συσκευές του στις επόμενες διακοπές του, ενώ ειδικά ταξιδιωτικά γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένα camps ψηφιακής αποτοξίνωσης. Παράλληλα luxury ξενοδοχεία, από το αγαπημένο resort των διασήμων «Soneva Fushi» στις Μαλδίβες μέχρι το «Lifehouse Country Spa» στο Έσεξ της Αγγλίας, προσφέρουν πακέτα αποσύνδεσης, ενώ το «Villa Stéphanie» στο Μπάντεν Μπάντεν διαθέτει δωμάτια που μπλοκάρουν το internet και τον ηλεκτρισμό.

#10 Ταξιδεύοντας σόλο

Οι νέες τάσεις στο luxury travel μας προσκαλούν για ύπνο κάτω από το νερό και για ψηφιακή αποτοξίνωση! - εικόνα 10

Το να ταξιδεύεις μόνος μπορεί να θεωρείται μίζερο ή περίεργο για πολλούς, οι ειδικοί όμως θεωρούν ότι το 2019 θα δούμε ακόμη περισσότερους να το επιλέγουν. Για πολλούς η στροφή στα σόλο ταξίδια έχει να κάνει με την τάση για αναζήτηση, καλλιέργεια κι ενδυνάμωση του εαυτού αλλά και με την ανάκτηση της αυτοεκτίμησης μέσω του ελεύθερου χρόνου και των διακοπών. Όπως κι αν έχει, μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες διεθνώς δεν θεωρούν πλέον τα ατομικά ταξίδια μόνο υπόθεση των backpackers και προσθέτουν στις υπηρεσίες τους πολυτελή solo-only tours και πακέτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.