Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας;

Τα δύο ορεινά hot spots της Πελοποννήσου μάς καλούν όλο και πιο έντονα καθώς πλησιάζουμε στο peak της σεζόν. Γράψαμε τα χιλιόμετρα, μετρήσαμε τις πίστες, συγκρίναμε τις παροχές και συμπληρώνουμε την καρτέλα…

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας;

Χειμερινοί προορισμοί της διπλανής πόρτας που έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά με τη νέα εθνική Αθηνών-Πατρών, με εκθαμβωτική φύση και σαγηνευτικά προφίλ, τα δύο ορεινά hot spots της Πελοποννήσου μάς καλούν όλο και πιο έντονα καθώς πλησιάζουμε στο peak της σεζόν. Γράψαμε τα χιλιόμετρα, μετρήσαμε τις πίστες, συγκρίναμε τις παροχές και συμπληρώνουμε την καρτέλα…

Προφίλ

Καλάβρυτα: Ένα ski resort για όλο το χρόνο (Βαθμολογία: 4/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 1

Μπορεί τα Καλάβρυτα να είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το χιονοδρομικό τους κέντρο, στην πραγματικότητα όμως έχουν και άλλα πολλά θέλγητρα να επιδείξουν είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο, που η φύση είναι στα πιο πλουμιστά της. Γραφικά σπίτια σκαρφαλωμένα σε πλαγιές κατάστικτες από πανύψηλα έλατα, χωριά βυθισμένα στο βαθύ πράσινο κελαριστών ρεματιών και ειδυλλιακά τοπία φορούν τα πιο όμορφα χρώματά τους, ενώ ακόμη και το καλοκαίρι το δροσερό κλίμα της περιοχής είναι εξαιρετικά φιλόξενο, με τη θελκτική Λίμνη Τσιβλού να καλοδέχεται τα μακροβούτια.

Είναι σε αυτήν την all-year γοητεία του τόπου που ποντάρει, άλλωστε, και η πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου Γιώργου Λαζουρά σχετικά με την επέκταση του προγράμματος του χιονοδρομικού των Καλαβρύτων και την ανάπτυξη πεζοπορικών και ποδηλατικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα κρατήσουν κόσμο στις πλαγιές του ακόμη και το καλοκαίρι. Αυτή θα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, για την ώρα όμως η πίστα στην κορυφή του Χελμού υποδέχεται ήδη τα πρώτα χιόνια κι ετοιμάζεται για τους σκιέρ που θα τα χαράξουν· ανάμεσά τους θα είμαστε σίγουρα κι εμείς!

Κορινθία: Κοντινό μπεστ σέλερ (Βαθμολογία: 4/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 2

Ταυτισμένα με τα τρία Τρίκαλα, τα βουνά της Κορινθίας κρύβουν μπόλικους θησαυρούς, που περνούν σχεδόν απαρατήρητοι στη φούρια του σαββατοκύριακου· όχι και άδικα βέβαια, αφού οι τρεις μαχαλάδες που κρέμονται από τις πλαγιές της Ζήριας έχουν ιστορία που κρατάει από πολύ παλιά, από τότε που αναπτύχθηκαν ως τόπος θερινής αναψυχής για την αριστοκρατία της εποχής. Το πάλαι ποτέ... Σεν Μόριτς της Ελλάδας, λοιπόν, μπορεί να μην εξελίχτηκε ακριβώς όπως σχεδιαζόταν, αφού πλέον οι ξενώνες έχουν αφήσει χιλιόμετρα πίσω τους τα εξοχικά σε πλήθος, παρ’ όλα αυτά η τοπογραφία των χωριών-σταρ έχει μια γοητεία αδιαμφισβήτητη.

Ίσως σε αυτόν τον πληθωρισμό κυρίως της high season οφείλεται και το αυξημένο ενδιαφέρον που βλέπουμε στην άλλη, την πιο ήσυχη πλευρά του βουνού, με τους ξενώνες του Φενεού να αποκτούν όλο και πιο έντονη δυναμική, αναδεικνύοντας τα γραφικά χωριά στην περίμετρο του κάμπου. Η Λίμνη Δόξα πρωταγωνιστεί στις επιλογές των μονοήμερων αποδράσεων και οι χορταστικές αμαξάδες αλλά και οι βόλτες με γουρούνα ανάμεσα στα αγριοκυπάρισσα και στις μαύρες πεύκες ιντριγκάρουν όλο και περισσότερους επισκέπτες, που θέλουν να προσεγγίσουν το βουνό περιμετρικά και να ανακαλύψουν το φουλ πακέτο που προσφέρει.

Χωριά

Καλάβρυτα: Γραφικά μες στα έλατα (Βαθμολογία: 5/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 3

Όμορφα και γραφικά, με θέα στην κορυφή του Χελμού από κάθε γωνιά τους, τα Καλάβρυτα παίζουν βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιλογές διαμονής, αλλά τη γοητεία της η περιοχή την ξεδιπλώνει ήδη από τη στιγμή που βγαίνει το αμάξι από την εθνική και αρχίζει να φιδογυρίζει στο βουνό, με τα σύννεφα να χαϊδεύουν την κορυφογραμμή του. Γραφικές ξύλινες καλύβες και κομψά πετρόκτιστα σπίτια σημειώνουν την ανθρώπινη παρουσία, ενώ ψηλά πλατάνια στρώνουν χαλί από κιτρινισμένα φύλλα στο στενό δρομάκι που οδηγεί στη Ζαχλωρού: ο μικρός οικισμός με την πυκνή δόμηση, που φιλοξένησε το 1959 τα γυρίσματα της «Αστέρως» και τώρα υποδέχεται ανά δεκάδες τους επισκέπτες στη φαμόζα ταβέρνα «Ρομάντζο», όπως και τη στάση του Οδοντωτού με τις υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές εκατέρωθεν των γραμμών.

Από την άλλη πλευρά του Χελμού, ένα σεργιάνι με το αμάξι στους μικρούς δρόμους αποκαλύπτει την ολόπετρη γοητεία των Άνω και Κάτω Λουσών, που έχουν για καμάρι τους τον όμορφο Πύργο των Πετμεζαίων. Επιπλέον, η συναρπαστική φύση που θα συναντήσετε στη διαδρομή για την πανέμορφη, πετρόκτιστη Αγία Βαρβάρα αλλά και γύρω από τη γαλήνια, σοφιστικέ Ζαρούχλα αργότερα, είναι πιθανό να σας κάνει να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας στην επιλογή διαμονής για την επόμενη επίσκεψή σας.

Κορινθία: Ορεινό τρίπτυχο (Βαθμολογία: 3/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 4

Οι πύλες εισόδου στην ορεινή Κορινθία είναι τρεις: ακολουθώντας την εθνική οδό μέχρι το Ξυλόκαστρο, ο δρόμος θα σας οδηγήσει προς τα Τρίκαλα, η έξοδος του Δερβενίου στην απέναντι πλευρά του Φενεού, μέσω της γραφικής Ευρωστίνης, ενώ η πρώτη και κοντινότερη του Κιάτου θα σας συστήσει την ορεινή Κορινθία σε όλη της την έκταση. Από αυτήν την τελευταία, καθώς το υψόμετρο ανεβαίνει, αποκαλύπτεται σταδιακά η φυσική Λίμνη Στυμφαλία, με τα ανθρωποφάγα πτηνά του μύθου.

Τα ερείπια της μονής Ζαρακά, με τα κατσίκια της περιοχής να είναι οι μόνοι σταθεροί τους επισκέπτες πια, είναι η πρώτη εικόνα που θα σας κάνει να κατεβάσετε ταχύτητα, ενώ στην Καστανιά με την εντυπωσιακή τριπλή μαρμάρινη πηγή στην είσοδο το καφέ «Πλάτανος» (2747061220) είναι μια ωραία στάση μέσα στο πράσινο. Ένα σύννεφο μυρωδιές θα σας υποδεχτεί στο Μεσινό, όπου οι ψησταριές ανάβουν από νωρίς, ενώ συνεχίζοντας θα φτάσετε στην Γκούρα την κατάλληλη ώρα για κουνελάκι ή κόκορα στον «Αίπυτο» (2747051200) και ύστερα για καφέ στον προσεγμένο «Μπρούκλη» (2747051031), στο πέτρινο κτίριο του παλιού φούρνου της περιοχής. Από εδώ, περικυκλώνοντας το βουνό μέσω Στενού (όνομα και πράμα) και Καρυάς, θα φτάσετε στους κρεμαστούς μαχαλάδες που συνθέτουν το ρομαντικό, κινηματογραφικό σκηνικό των τριών Τρικάλων.

Sightseeing

Καλάβρυτα: Family προσκύνημα (Βαθμολογία: 5/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 5

Μπορεί η όψη των μοναστηριών του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, εκατέρωθεν των Καλαβρύτων, να είναι επιβλητική, ωστόσο το πραγματικό χάρμα οφθαλμών είναι η φύση που τα περιβάλλει· οι ντόπιοι μανιταροκυνηγοί λ.χ. συστήνουν το πέρασμα Ζαρούχλα-Φενεός ως την πιο όμορφη δασική διαδρομή της Ελλάδας – και μάλλον έχουν δίκιο. Πανύψηλα έλατα και μαύρες πεύκες δημιουργούν ένα καταπράσινο «αγχολυτικό», όπου αντηχεί το βούισμα από τα ρυάκια έτσι όπως ξεγλιστράνε στο έδαφος με το πλήθος των μανιταροοικογενειών σε χρώματα απίθανα. Από την άλλη, η εντυπωσιακή τριχρωμία των πλατανιών στο φαράγγι του Βουραϊκού δίνει τη σκυτάλη σε πεύκα αγέρωχα, που κρύβουν σχεδόν τον ουρανό, μέχρι να αποκαλυφθεί ανάμεσά τους το γαλήνιο σχήμα της Λίμνης Τσιβλού.

Αν το όχημά σας το σηκώνει, ακολουθήστε τον τραχύ χωματόδρομο μέχρι την απότομη πλαγιά που βουτάει μέσα στη λίμνη και στη συνέχεια στρίψτε το τιμόνι προς την ακριβώς απέναντι όχθη για μια συγκλονιστική πανοραμική όψη, με τα σύννεφα να τρέχουν στην κορυφογραμμή. Μια κι έχετε φτάσει μέχρις εδώ, μη φοβηθείτε να τσικνίσετε: η σχάρα του «Παραδείσου» (6974630908) ανταποκρίνεται στο όνομά της. Ύστερα, είναι και αυτό το θαύμα που λέγεται «Σπήλαιο των Λιμνών», με σχηματισμούς που μετατρέπουν τις πτυχώσεις της σπηλιάς σε γεωλογικό αντίστοιχο των κηλίδων του Ρόρσαχ.

Κορινθία: Focus στη λίμνη (Βαθμολογία: 4/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 6

Πέρα από τα ίδια τα τρία γραφικά Τρίκαλα, η σταρ των φωτογραφιών είναι αδιαμφισβήτητα η Λίμνη Δόξα, καθώς πανύψηλα έλατα, πεύκα και φουντουκιές αγκαλιάζουν τα πανέμορφα νερά, έτσι όπως αυτά αντανακλούν τις βουνοκορφές της Ζήριας, του Χελμού και της Ντουρντουβάνας. Σεργιανίστε στη στενή λωρίδα γης που οδηγεί στο εκκλησάκι του Άγιου Φανουρίου στο κέντρο της, δοκιμάστε τα χειροποίητα τοπικά παξιμάδια με ρίγανη από τους μικροπωλητές και κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με το χρυσοποίκιλτο τέμπλο του 1762 και το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο. Έτερο must, το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς κι ένα από τα ομορφότερα στην ελληνική επαρχία.

Και αφού βρισκόμαστε στο λήμμα «λίμνες», από την Γκούρα ξεκινά η χωμάτινη διαδρομή που σκαρφαλώνει στην πυκνόφυτη από έλατα και μαύρες πεύκες Ζήρια με το μικρό χιονοδρομικό, το οροπέδιο της Σκαφιδιάς με τα άγρια άλογα αλλά και τη Λίμνη Δασίου, που αυτήν την εποχή γεμίζει νερά και δραστηριότητες. Στον Κάτω Ταρσό, η Παναγιά του Βράχου είναι ένα μνημείο τόσο της ορθοδοξίας όσο και της φύσης, ενώ ιδιαίτερη γοητεία έχει και η Παναγιά των Καταφυγίων κοντά στην Ευρωστίνη. Οι έχοντες τετρακίνηση, δε, θα ευχαριστηθούν τους αγροτικούς δρόμους του φενεάτικου κάμπου, αναζητώντας τις μυθικές καταβόθρες του Ηρακλή.

Γεύση

Καλάβρυτα: Θαλπωρή στο πιάτο (Βαθμολογία: 3/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 7

Το γαστρονομικό τοπίο των Καλαβρύτων δύσκολα ξεφεύγει από το τρίπτυχο σχάρα - σούβλα - κόκορας ή κρεατόσουπα, με την τοπική σκηνή να μένει πιστή στα μπεστ σέλερ που αγαπούν οι σκιέρ: ο «Βαρβιτσιώτης», με ιστορία δεκαετιών στο κατσικάκι λαδορίγανη και στον κόκορα εκτροφής τους, αλλά και ο «Χαραλαμπάς» με τη μαστόρικη σχάρα είναι τα φαβορί των ντόπιων, ενώ το «Κελάρι» (2692023301), σχετικά πρόσφατη άφιξη στην πιάτσα, προσπαθεί να διεμβολίσει το δίπολο με σούβλα που βγάζει «λουκουμάκια» και ωραία μαγειρεμένα θηράματα.

Λίγο έξω από την πόλη, τζαζ μουσική και διάκοσμος εκεί-που-η-Laura-Ashley-συναντά-την-Γκόλφω δίνουν ύφος και προσωπικότητα στο «Σπίτι της Μαριώς», όπου ο Γιώργος Μανίκας (του «MasterChef», όχι του «Survival Secrets») επαναπροσεγγίζει τις ορεσίβιες γεύσεις του τόπου από γκουρμέ αφετηρία. Δοκιμάστε την αφράτη παντζαροσαλάτα και το αγριογούρουνο με οξύμελο και φακές Φενεού. Από την άλλη πλευρά του βουνού, κοντά στους πετρόχτιστους Άνω Λουσούς, θα βρείτε τη μελισσοκομική μονάδα του Βασίλη Κουτρουλάκη με την πολυβραβευμένη ετικέτα ΚόRYS, όπως και το μελισσοκομείο Χελμός, αμφότερα ειδικευμένα στο superfood της περιοχής, το υπόλευκο μέλι «βανίλια», ενώ στο Πλανητέρο, το ομώνυμο εστιατόριο εξακολουθεί να δίνει ρέστα με τις φημισμένες πέστροφες σε 9 συνταγές.

Κορινθία: Επιμένοντας τοπικά (Βαθμολογία: 5/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 8

Χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη από εξάρσεις έμπνευσης, τα χωριά της ορεινής Κορινθίας βασίζονται στην ανώτερη ποιότητα της αγροτικών τους προϊόντων (φασόλια-βανίλιες, φάβα και φακές ξεχωρίζουν στην ΠΟΠ παραγωγή της περιοχής) αλλά και στα εξαιρετικά τους κρέατα. Αυτήν τους την παράδοση τσικνίζουν και τσουκαλίζουν τα ταβερνάκια και οι ψησταριές της περιοχής, με τα «Τρίκρηνα (Ο Δρούγκας)» (2747041033) να δίνουν έμφαση στο αγριομόσχαρο και το χειροποίητο λουκάνικο από δικά τους ζωντανά που βόσκουν ακριβώς δίπλα. Στον «Φενεό» (2747051296), στο ομώνυμο χωριό, μας τραβάνε η φασολάδα και τα μαγειρευτά, ενώ στην «Ηρώ» (2747051361) στο Στενό, που ακροβατεί ανάμεσα στο καφενείο και στην ταβέρνα, το αγριογούρουνο που κυνηγά ο σύζυγος ή το ζυγούρι στα κάρβουνα συνοδεύονται άψογα από τα άγρια χόρτα που μαζεύουν οι ίδιοι.

Στα Μεσαία Τρίκαλα, τώρα, τα αφράτα μπιφτεκάκια προβατίνας και το ζουμερό λουκάνικο αγριόχοιρου του «Έναστρον Γεύσεις» (2743091300) είναι εξαιρετικά δείγματα για το new entry της περιοχής, ενώ τα γαρδουμπάκια κατσαρόλας «Στου Δεκλερή» και το χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα στο βουκολικό «Όπως Παλιά» είναι σταθερά ραντεβού στα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα αντίστοιχα. Τέλος, ο φινετσάτος χώρος του café-bar «900 Meters» (2743091231) με τη μαγευτική θέα είναι ένα ιδανικό σημείο για το digestif και τα πρώτα κοκτέιλ της βραδιάς.

Διαμονή

Καλάβρυτα: Με αλπική γοητεία (Βαθμολογία: 3/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 9

Με ποικιλία επιλογών για να καλύψουν την πληθώρα προφίλ των επισκεπτών τους, τα Καλάβρυτα έχουν πολλές ξενοδοχειακές κλίνες αστικού τύπου αλλά και γραφικούς και ιδιαίτερους ξενώνες. Τα άνετα δωμάτια με τα μεγάλα ντιζαϊνάτα μπάνια του «Kalavryta Canyon Hotel & Spa» είναι μια σίγουρη, κομψή επιλογή στο κέντρο τους, ενώ κοντά του βρίσκονται το «Hotel Helmos» και το «Filoxenia Hotel & Spa».

Ανηφορίζοντας προς το χιονοδρομικό, το «Georgio’s V. Chalet» ξεχωρίζει για την τοποθεσία του μέσα στα έλατα και τα τζάκια σε όλα τα δωμάτια, σε ένα κτήμα με άλογα, ελάφια και άλλα ζωάκια, ενώ μοναδική θέα στην πόλη, χάρη στην προνομιακή του θέση στην πλαγιά, έχει και το «Aphrodite’s Inn» με τα μεγάλα και άνετα δωμάτια αλλά και τις outdoor δραστηριότητες. Αν, πάλι, θέλετε απομόνωση σε πλήρη επαφή με τη φύση, επιλέξτε τη Ζαρούχλα με τα ξύλινα σπιτάκια του «Timberland Cabins» (2696039050, 6981403012, από € 100) δίπλα στο ποτάμι.

Κορινθία: Σπιτική ζεστασιά (Βαθμολογία: 4/5)

Καλάβρυτα VS Κορινθία: ποιός είναι ο καλύτερος ορεινός προορισμός της διπλανής πόρτας; - εικόνα 10

Το προφίλ της διαμονής στην περιοχή του Φενεού ορίζεται από μικρά και περιποιημένα ξενοδοχεία. Το «Astra Hotel» στην Καστανιά είναι μια απροσδόκητη ποπ πινελιά στο βουνό, με κοσμοπολίτικο αέρα και σπιτική ζεστασιά, ενώ ο ξενώνας «Εύχαρις Φιλόξενον» ποντάρει στη φιλοξενία με προσωπικό χαρακτήρα, οργανώνοντας ένα σωρό δραστηριότητες, από κυνήγι μανιταριών μέχρι τετρακίνητες βόλτες.

Ατμοσφαιρική επιλογή στο Κεφαλάρι είναι η «Αρμονία» (2747022475, από € 80) ενώ το «The Grand Chalet», στο ψηλότερο σημείο των Άνω Τρικάλων, και το «Υάδες Mountain Resort», στις παρυφές των Κάτω Τρικάλων, προσφέρουν θέα στον Κορινθιακό. Το σύγχρονο ντιζάιν με το παραδοσιακό ύφος συνδυάζει το resort «Πλειάδων Γη» στα Κάτω Τρίκαλα με το πολυτελές spa, ενώ ξεχωρίζει και το πυργόσπιτο του «Ξενώνα Βαρνεβό» στα Άνω Τρίκαλα με τις αντίκες και το σπιτικό πρωινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.