Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλά για τα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Ο περιφερειάρχης της πρώτης Περιφέρειας στη χώρα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων παρουσιάζει τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών και τις κινήσεις που προωθούν τον τουρισμό.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλά για τα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία

Ο περιφερειάρχης της πρώτης Περιφέρειας στη χώρα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων παρουσιάζει τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών και τις κινήσεις που προωθούν τον τουρισμό.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μιλά για τα έργα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία - εικόνα 1

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) με τα οποία χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομών. Με ποια έργα αποτυπώνεται αυτό στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών και τι αλλάζει στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα με ορίζοντα το 2020;
Οι 48 παρεμβάσεις μας σε όλα τα νοσοκομεία, τα έργα σε 54 σχολικά συγκροτήματα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, τα 18 νέα σχολεία που χρηματοδοτούμε την κατασκευή τους, η χρηματοδότηση της αγοράς 19 νέων πυροσβεστικών οχημάτων και 24 περιπολικών της αστυνομίας, η εξασφάλιση 1 εκατομμυρίου ευρώ για νέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, η σύνδεση των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας με το δίκτυο φυσικού αερίου, η εξασφάλιση 14.000 θέσεων για παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ο ανισόπεδος κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, το νέο Μουσείο Βεργίνας, η εξασφάλιση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα, καθώς και τα έργα για την εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι μερικά μόνο από αυτά που υλοποιούνται και ολοκληρώνονται με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίζουμε, απορροφούμε και αξιοποιούμε. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε: από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, οι ευρωπαϊκοί πόροι να πιάσουν τόπο.
Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων για τέσσερα συνεχή χρόνια και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις απορρόφησης κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε "Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης" με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιτρέψτε μου όμως εδώ να υπογραμμίσω ότι οι πρωτιές και οι αριθμοί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο για την κατάκτηση των στόχων μας: Η Κεντρική Μακεδονία να αποκτήσει ένα πλήρες και σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει πραγματικά και οριστικά από την κρίση. Να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Να γίνει καλύτερη η ζωή και η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας.

"Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων για τέσσερα συνεχή χρόνια και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις απορρόφησης κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."

Προερχόμενος από επαγγελματικές δραστηριότητες στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και διατροφής, θα έλεγε κανείς ότι έχετε μία εκ των έσω ευαισθησία για την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάδειξη της Μακεδονικής Κουζίνας και των τοπικών προϊόντων σε τουριστικές εκθέσεις και εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό. Πόσο σημαντική είναι αυτή η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της περιοχής και ποια είναι τα σχέδιά σας στον τομέα αυτό;
Στον αγροτικό τομέα, η Κεντρική Μακεδονία είναι Περιφέρεια-πρωταθλήτρια. Εδώ παράγεται το 25% του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Εδώ εκτελείται το 70% της εθνικής, οδικής, μεταφορικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Μάλιστα, στα 8 χρόνια της κρίσης, συνολικά οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκαν κατά 50%, δηλαδή 20% παραπάνω από το μέσο όρο της χώρας που κυμάνθηκε στο 30%. Ο αγροτικός τομέας είναι η παραγωγική και αναπτυξιακή μας βάση και η στρατηγική μας είναι το επιτυχημένο μοντέλο "παράγω – εξάγω", το οποίο υποστηρίζουμε με μια σειρά από δράσεις, ενέργειες και παρεμβάσεις. Δημιουργήσαμε το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρήσαμε στην πιστοποίηση των ποιοτικών προϊόντων, πρωτογενών και μεταποιημένων, που παράγονται εντός των ορίων της Περιφέρειάς μας, με το ειδικό σήμα ποιότητας "Προϊόντα Μακεδονικής Γης".
Ο στόχος μας, με το σήμα ποιότητας, είναι τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, να αποκτήσουν ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο brand name. Υλοποιούμε παράλληλα 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε επιπλέον πόρους για το πρόγραμμα "εγκατάστασης νέων γεωργών", στο οποίο συμμετέχουν πλέον όλοι όσοι πληρούσαν τα κριτήρια. Θεσμοθετήσαμε, επίσης, τη "Μακεδονική Κουζίνα" που περιλαμβάνει αυθεντικές μακεδονικές συνταγές, οι οποίες εκτελούνται με εκλεκτές πρώτες ύλες που παράγονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής μας. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτά την ταυτότητα που σήμερα της λείπει, η γαστρονομία της περιοχής, η οποία αναμφισβήτητα είναι μία από τις πλέον σημαντικές στην Ελλάδα και έχει πάρα πολλές δυνατότητες διεύρυνσης της απήχησής της παγκοσμίως. Ουσιαστικά, προβάλουμε στοχευμένα και εξειδικευμένα τα προϊόντα της μακεδονικής γης σε περισσότερες από 70 αγροτικές και τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών και τη διείσδυση σε νέες αγορές-στόχους.

"Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, προβάλουμε όχι ανταγωνιστικά αλλά ενιαία και συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνδέσαμε δηλαδή, τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό μαζί με τον πολιτισμό. "

Τι ρόλο παίζει η ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού στην ανάπτυξη της πόλης, στη δημιουργία του νέου προσώπου της περιφέρειας και στη διαμόρφωση ενός τουριστικού προφίλ;
Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δουλεύουμε πάνω σε έναν πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο, που υλοποιούμε σταθερά και αταλάντευτα και το οποίο λειτουργεί και αποδίδει. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, προβάλουμε όχι ανταγωνιστικά αλλά ενιαία και συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνδέσαμε δηλαδή, τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό μαζί με τον πολιτισμό. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, υλοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις και έργα, όπως: τη δημιουργία του Ειδικού Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Τουρισμού, που αποτελούν δύο από τις νέες, κομβικές καινοτομίες στη λειτουργία της Περιφέρειας. Δημιουργήσαμε και λειτουργεί επίσης η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, που έφερε κάτω από την ίδια στέγη τους φορείς του τόπου μας, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και δουλεύουμε πλέον όλοι μαζί προωθώντας πιο αποτελεσματικά το αγροδιατροφικό αλλά και το τουριστικό μας προϊόν.

Είστε νέος άνθρωπος, νέος πατέρας, νέος οικογενειάρχης. Πώς βιώνετε την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και πόσο έχει αλλάξει το νέο πρόσωπο της πόλης τη ζωή σ’ αυτήν; Πού εντοπίζεται για εσάς η γοητεία της διαχρονικής Θεσσαλονίκης και πού η γοητεία της νέας εξωστρεφούς εικόνας της;
Η γοητεία της Θεσσαλονίκης είναι ότι διαχρονικά ο χαρακτήρας και ο ρόλος της ήταν εξωστρεφής. Η Κεντρική Μακεδονία, ευρύτερα η βόρεια Ελλάδα είχε πάντα στραμμένο έξω το μέτωπο και το βλέμμα της. Άλλωστε, σ’ ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της, υπήρξε κόμβος εμπορίου μεταξύ δύσης και ανατολής, κέντρο των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Αυτό το ρόλο διεκδικεί ξανά ο τόπος μας, να γίνει δηλαδή πρωτεύουσα της εξωστρέφειας της χώρας. Διαθέτουμε ένα πολύ σημαντικό δίκτυο υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο "Μακεδονία", που αναβαθμίζονται με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών, καθώς και ένα ευρύ οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που εκσυγχρονίζουμε και επεκτείνουμε. Μάλιστα, εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάμε ένα κομβικό έργο για τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο.
Διαθέτουμε επίσης, στρατηγική γεωγραφική θέση ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, καθώς και εγγύτητα στις οικονομίες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η περιοχή μας με την ολοκλήρωση του έργου του TAP μετεξελίσσεται σε κόμβο ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη. Και παράλληλα, ο βασικός μας στόχος ως διοίκηση της Περιφέρειας είναι να καταστίσουμε την περιοχή μας διεθνή κόμβο καινοτομίας. Διαθέτουμε πέντε ανώτατα και ανώτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεγάλα ιδιωτικά κολλέγια και σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ενώ στην περιφέρειά μας φοιτούν περισσότεροι από 150.000 φοιτητές και σπουδαστές. Θέλουμε να συνδέσουμε την ακαδημαϊκή γνώση και την έρευνα με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία με την αγορά. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αξιοποιούμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό CERN στη Γενεύη, με στόχο την άντληση τεχνογνωσίας, τη συμμετοχή φοιτητών στα ερευνητικά προγράμματα και τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του CERN.

"Προχωρούμε σε ένα μεγάλο έργο πλήρους αναμόρφωσης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που δημιουργεί μια ενιαία διαδρομή, με ποδηλατικές και περιηγητικές διαδρομές, με πολλές δραστηριότητες, νέες μαρίνες, θαλάσσια συγκοινωνία και κυρίως, αντιμετώπιση της ρύπανσης και ανάδειξη του φυσικού πλούτου."

Τι είναι για εσάς η Θεσσαλονίκη; Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συνήθειες που θέλετε να ζείτε και να ξαναζείτε ο ίδιος στην πόλη; Ποιες εμπειρίες θα λέγατε πως δεν πρέπει να χάσει ο Έλληνας που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη;
Είναι ο τόπος μου, οι αναμνήσεις μου, η ζωή μου. Εδώ ζω, εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ εργάζομαι. Οι εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος στη Θεσσαλονίκη είναι αμέτρητες και συναρπαστικές. Από την κουζίνα μας, τη διασκέδαση, την αγορά, μέχρι τα ιστορικά και θρησκευτικά μονοπάτια, από την Άνω Πόλη, την Καμάρα, τη Ναυαρίνου, τη Ροτόντα, μέχρι την αυθεντική Εγνατία Οδό και την Αριστοτέλους, η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική και ταυτόχρονα πολύπλευρη. Προσωπικά, αυτό που προσπαθώ όσο μπορώ και προλαβαίνω να απολαμβάνω είναι η βόλτα στο εκπληκτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης. Είναι μοναδικό, μέχρι πρόσφατα όμως ήταν ανεκμετάλλευτο.
Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους 8 παράκτιους Δήμους προχωρούμε σε ένα μεγάλο έργο πλήρους αναμόρφωσης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, που καταργεί την ασυνέχεια, δημιουργεί μια ενιαία διαδρομή από το Καλοχώρι στα δυτικά της πόλης, μέχρι το Αγγελοχώρι στα ανατολικά, με ποδηλατικές και περιηγητικές διαδρομές, με πολλές δραστηριότητες, νέες μαρίνες, θαλάσσια συγκοινωνία και κυρίως, αντιμετώπιση της ρύπανσης και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής. Είναι ένα έργο που θα αποτελέσει τη νέα, σύγχρονη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και θα βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των συμπολιτών μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.