10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν

H τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι ένας γαστρονομικός αλλά και αρχιτεκτονικός-πολιτιστικός πειρασμός.

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν

Μια ζωντανή πόλη-κούκλα η Λιόν, έχει ξεχωριστή ατμόσφαιρα, πανέμορφες αγορές, έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον, ρωμαϊκά ερείπια, μοντέρνους δρόμους για ψώνια και, βέβαια, βραβευμένα εστιατόρια αυθεντικής γαλλικής κουζίνας, τα οποία την καθιστούν must γαστρονομικό και όχι μόνο προορισμό.

Μυήσου στην τέχνη στο Μusée des Beaux-Arts

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 1

Ένα μουσείο με έργα Ροντέν, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Μονέ, Ματίς και Πικάσο κι ένα υπέροχο cafe στην ταράτσα.

Νιώσε δέος στο ναό Basilique Notre-Dame de Fourviere

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 2

Ναός-στολίδι του λόφου Fourviere και αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με υπέροχα μωσαϊκά. Η ανάβαση στο λόφο γίνεται με τελεφερίκ.

Προβληματίσου στο Musée des Confluences

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 3

Μουσείο φουτουριστικού σχεδιασμού (από ατσάλι και γυαλί), εν πολλοίς αξιοθέατο από μόνο του, με κοινωνικές κι επιστημονικές ανησυχίες. Καταπιάνεται με διαχρονικά ερωτήματα ως προς τη φύση και το μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη, με εκτενείς αναφορές στα φαινόμενα της κλωνοποίησης, των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Shopping στo La part-Dieu

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 4

Ένα από τα μεγαλύτερα shopping center της Ευρώπης που βρίσκεται στο Boulevard Vivier-Merle και μπορεί να σε κρατήσει για πολλές ώρες απασχολημένο.

Δες τη Λιόν από ψηλά

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 5

Η Place Bellecour, είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Εκεί βρίσκεται και το άγαλμα του Λουδοβίκου XIV αλλά και η μεγάλη ρόδα που σε ανεβάζει για να δεις από ψηλά την όμορφη πόλη.

Περπάτησε στο Parc de la Tete d’Or

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 6

Από τα μεγαλύτερα πάρκα της Γαλλίας, με ζωολογικό κήπο, σπάνια βλάστηση, υπέροχες τριανταφυλλιές και λίμνη με ποδήλατα θαλάσσης. Στη βόρεια πλευρά του βρίσκονται το Musée d’Art Contemporain (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), με ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, καθώς και τα κεντρικά της Interpol.

Ψώνισε στο Halles de Lyon

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 7

Η επίσκεψη στην κεντρική αγορά τροφίμων είναι must. Εδώ θα βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου – από ψάρια, όστρακα και βατραχοπόδαρα μέχρι εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά και τυριά.

Night out στη Vieux Lyon

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 8

Κάνε μια βόλτα στην περιοχή της Vieux Lyon. Παλιό κομμάτι της Λιόν με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ποικίλες προτάσεις διασκέδασης για όλα τα γούστα.

Απόδραση στο πανέμορφο πλακόστρωτο χωριουδάκι Pérouges

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 9

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της χώρας. Περιπλανήσου στα στενά δρομάκια του, τα galets, και δοκίμασε το galette de Pérouges, ένα τοπικό γλυκό με ζύμη, κρέμα και σιρόπι από μούρα, το οποίο σερβίρεται με κρασί. Αξίζει επίσης η εκδρομή στους Δρόμους του Κρασιού, στην κοιλάδα του Beaujolais, η οποία μας προμηθεύει κάθε χρόνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με το πασίγνωστο γλυκόπιοτο και φρουτώδες Beaujolais Nouveau. Ξεκίνα από το Musée du Vin Le Hameau στην πόλη Romaneche-Thorins και συνέχισε με επισκέψεις μετά οίνου στους αμέτρητους αμπελώνες της περιοχής.

Απόλαυσε τις γαλλικές γεύσεις

10 λόγοι για να παραδοθείς στη γοητεία της Λιόν - εικόνα 10

Το φαγητό είναι ένας από τους βασικούς λόγους επίσκεψης της Λιόν, η οποία λέγεται ότι έχει την υψηλότερη αναλογία εστιατορίων ανά κάτοικο σε όλη στη Γαλλία. Δεν μιλάμε μόνο για τα άφθονα εστιατόρια με αστέρια Michelin αλλά και για τα δεκάδες αυθεντικά bouchons, τα ταβερνάκια-μπιστρό, τα οποία ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο στην είσοδο. Ξέχασε για λίγο τη nouvelle cuisine και δοκίμασε gateau de volaille (τάρτα με συκώτι κοτόπουλου), boudin noir (λουκάνικο με ζεστά μήλα), pot au feu (ψητό κατσαρόλας), coq au vin (κρασάτος κόκορας) και άλλα παραδοσιακά πιάτα με έμφαση στα εντόσθια. Θα τα συνοδεύσεις παραδοσιακά με το ντόπιο Beaujolais. Τέλος μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα πεντανόστιμα μακαρόν.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Λιόν στο αναλυτικό μας guide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.