Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες

Το κυκλαδονήσι με την αρχοντική αύρα μετατρέπεται και σε υπολογίσιμο γαστρονομικό προορισμό, όπως έδειξε περίτρανα­ το φετινό μας σαφάρι στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα μπαρ του νησιού.

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες

Το κυκλαδονήσι με την αρχοντική αύρα μετατρέπεται και σε υπολογίσιμο γαστρονομικό προορισμό. Αυτό έδειξε περίτρανα­ το φετινό μας σαφάρι στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα μπαρ του νησιού, τα οποία βρίσκονται σε έντονες κι εποικοδομητικές ζυμώσεις. Παλιά και κλασικά γευστικά στέκια έχουν ανανεωθεί, χωρίς να λείπουν οι απρόσμενες αφίξεις που φλερτάρουν με καινούργιες γαστρονομικές προτάσεις, ενώ στην ενότητα των cocktails η έκπληξη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Χαρτογραφούμε λοιπόν το τοπίο της απόλαυσης στη Σύρο για όσους σχεδιάζουν weekend στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Οι πιο ενδιαφέρουσες γευστικές αφίξεις

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 1
Το φρέσκο «Avant Garden» δίνει γκουρμέ νότες στην γευστική πλευρά του νησιού

«Avant Garden», ατμοσφαιρική γαστρονομία
Το εστιατόριο που άνοιξε το προηγούμενο καλοκαίρι, απέναντι από το εντυπωσιακό Θέατρο Απόλλων, ήρθε να καλύψει ένα γευστικό κενό που υπήρχε στο νησί. Ο ταλαντούχος σεφ και ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μπουραντάς διαχειρίζεται τα τοπικά υλικά με δεξιοτεχνία και δημιουργεί ευφάνταστα και απαιτητικά πιάτα. Χαρακτηριστικά του μενού, πέρα από την ποιότητα και την εποχικότητα των υλικών, είναι οι αρμονικοί συνδυασμοί, οι αέρινες γεύσεις και τα φινετσάτα σερβιρίσματα.

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 2
Εντυπωσιακό και κοσμοπολίτικο το «Ono Concept» στην Ποσειδωνία © Purple Sheep

«Ono Concept», το πολυσυλλεκτικό beach bar
Φτάνοντας στην Ποσειδωνία, στην παραλία Αγκαθωπές, αν μη τι άλλο εντυπωσιάζεσαι από το νέο multi beach bar που δημιούργησε η Λίνα Φουρνιστάκη του «Αλλού Γυαλού» και συνδυάζει τις κοσμοπολίτικες γεύσεις με την ντόπια κουζίνα και τις καλοκαιρινές επιθυμίες για χαλάρωση, ευεξία και shopping. Σε ό,τι αφορά το μενού, υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές: από τον κατάλογο του σούσι με τα maki, sashimi και nigiri, τα πρωινά με τις συριανές αβγοφέτες, τα σνακ με τα πληθωρικά bao buns, την πάστα και τα ριζότο, όπως το τορτελίνι γίγας με σπαράγγι και σάλτσα τυριών, μέχρι τα πληθωρικά κρέατα Black Angus και τα λεπτοδουλεμένα καρπάτσιο (2281045099).

«Perroquet Tranquille», γαλλικός αέρας
Πάντα στην Ποσειδωνία, δίπλα στη γειτονιά με τα πανέμορφα αρχοντικά και σε μικρή απόσταση από την παραλία Φετουρή, συναντάμε το κουκλίστικο εστιατόριο του Mark Bocquet. O cosy εσωτερικός χώρος και η ανθισμένη αυλή παραπέμπουν σε γαλλική εξοχή. Το ταξίδι συνεχίζεται με το μενού του Mark, που εστιάζει στην κουζίνα της Τουλόν και βασίζεται στα γαλλικά προϊόντα, τυριά και αλλαντικά. Για αρχή δοκιμάστε το σπιτικό πατέ χοιρινού και τη σαλάτα με το ζεστό κατσικίσιο τυρί και τα καραμελωμένα αχλάδια. Αν θέλετε θαλασσινά, τα moules frites, τα αχνιστά μύδια με τηγανητές πατάτες, είναι πολύ καλά, το ίδιο και ο φρέσκος κόκκινος τόνος. Αν, πάλι, προτιμάτε το κρέας, το μπιφτέκι τους είναι καλοψημένο και νόστιμο.

Classics με νέο αέρα

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 3
Τραγανό αλμυρίκι με σαλάτα αχινού στο «Ηλιοβασίλεμα»

«Ηλιοβασίλεμα», για μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Στον όμορφο παραθαλάσσιο Γαλησσά ο Κώστας Μπουγιούρης σερβίρει ελληνική­ κουζίνα από το 1992. Φέτος είναι στην καλύτερη χρονιά του με μια συλλογή πρωτότυπων συνταγών. Παρά τις βαθιές γνώσεις του σε διά­φορες κουζίνες και την προϋπηρεσία του στο εξωτερικό, επιλέγει να κάνει focus στις ελληνικές γεύσεις και γι’αυτό αξιοποιεί με πάθος και μεράκι τα τοπικά υλικά. Κάποια από τα πιάτα του που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα τραγανά αλμυρίκια με φρέσκια σαλάτα αχινού και το δροσερό ταρτάρ μπαρμπουνιού με αβγά χελιδονόψαρου και λεμονοπίπερο. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι παραλλαγές του σε πιάτα της παράδοσης, όπως ο κόκορας με ταλιατέλες.

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 4
Ο νεαρός σεφ Δημήτρης Πλυτάς δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα στο «Περί Τίνος» © Αλέξανδρος Πετράκης

«Περί Τίνος», μοντέρνα παιχνίδια
Περπατώντας κατά μήκος του γιαλού της Ερμούπολης, μια στάση στο «Περί Τίνος» επιβάλλεται. Κάθε χρόνο η κουζίνα του νεαρού σεφ Δημήτρη Πλυτά γίνεται και καλύτερη. Η μαγειρική του αποδίδει την παραδοσιακή συριανή κι ευρύτερα την κυκλαδίτικη κουζίνα, με τεχνική κι ευρηματικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η τραγανή μπραντάδα μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και σκορδαλιά.

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 5
Η δυνατή ομάδα του «Αλλού Γυαλού» στο Κίνι © Αλέξανδρος Πετράκης

«Αλλού Γυαλού», γεύσεις με μνήμες
Δεν είναι τυχαίο που αυτή η ταβέρνα πάνω στη θάλασσα, στο γραφικό ψαροχώρι Κίνι, θεωρείται must γαστρονομικός προορισμός στο νησί. Μπορεί η ιδιοκτήτρια Λίνα Φουρνιστάκη να μην έχει σπουδάσει μαγειρική, αλλά από μικρό κοριτσάκι ήταν μέσα στην κουζίνα και μαγείρευε μαζί με τη γιαγιά και τη μητέρα της. Με έμπνευση αυτές τις συνταγές και με βάση ποιοτικά ντόπια προϊόντα, φρέσκα ψάρια, κρέατα, τυριά και αλλαντικά, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μενού με πιάτα όπως τα αχνιστά μύδια με ρετσίνα και δεντρολίβανο, το καρπάτσιο λευκού ψαριού και τα φοβερά ρεβίθια.

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 6
Εκτός από πανοραμική θέα, στο «Λιλή» θα βρεις και νόστιμα πιάτα © Αλέξανδρος Πετράκης

«Λιλής», ιστορικές συνταγές
Δεν γίνεται να έρθεις στη Σύρο και να μην ανεβείς στην πανέμορφη Άνω Σύρα και στην ταβέρνα «Λιλής» με την πανοραμική θέα στην Ερμούπολη. Πρόκειται για ένα ιστορικό μαγαζί, αφού στα τραπέζια του σύχναζε ο Μάρκος Βαμβακάρης. Τα ηνία στην κουζίνα κρατάει τώρα ο εγγονός του Λιλή, ο Λεονάρδος ο νεότερος, που φτιάχνει με την ίδια συνταγή τους ψωμένιους κεφτέδες σήμα κατατεθέν του παππού του. Δική του –και καλή– προσθήκη είναι κάποια μαγειρευτά, βλέπε μόσχος σιτευτός με φιδέ και αρνί στη λαδόκολα.

Οι «φευγάτες» μπάρες

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 7
Το λιλιπούτειο «Kouchico» σαλπάρει για κοκτεϊλικό ταξιδάκι στο Αιγαίο © INBULB

«Kouchico», μείξεις με άρωμα Αιγαίου
Το λιλιπούτειο μπαρ στην Ερμούπολη είναι μια αποκάλυψη. Η λίστα με τα spirits, και ειδικά η συλλογή με τα ρούμια, είναι συγκλονιστική. Ο Χρήστος Γκόλφης, ιδιοκτήτης και bartender, έχει ταλέντο και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Η καινούργια cocktail list του μας ταξιδεύει στο Αιγαίο με μια σειρά από signature συνταγές, στις οποίες πρωταγωνιστούν υλικά όπως το σαφράν, ο μάραθος, ο άρκευθος και το κρασί από τη Σύρο αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες (2281300880).

Σύρος: όσα ξεχωρίσαμε στο συναρπαστικό μας σαφάρι σε τραπέζια και μπάρες - εικόνα 8
Το «Ελληνικόν Καφενείο» βλέπει την παράδοση με σύγχρονο πνεύμα ©INBULB

«Ελληνικόν Καφενείο», η σύγχρονη ματιά
Αυτό το καφενείο απέναντι από το εμβληματικό δημαρχείο, της Άννας Μαρίας Μαραγκού και του Αντώνη Δούκα, πάει την παράδοση ένα βήμα παραπέρα. Η σύγχρονη ματιά είναι ευδιάκριτη και στο μενού, και στην μπάρα. Φέτος μάλιστα τα κοκτέιλ φέρουν τη δυνατή υπογραφή του Χρήστου Χουσέα και είναι πολύ δροσερά, ιδιαίτερα και με πολλές εκπλήξεις ελληνικών συστατικών. Όσο για τα πιάτα, ξεχωρίζουν το τιριτιτίμ (ομελέτα με κολοκυθάκια) και το ανθότυρο Σύρου με γλυκό σταφύλι, παξιμάδι γλυκάνισου και τσάι (2281089248).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.