Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου

Μια πρότυπη αγροτουριστική φάρμα μας συστήνει­ το άλλο πρόσωπο της Πάρου και προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες που μοσχομυρίζουν κυκλαδίτικη γη.

Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου

Μια πρότυπη αγροτουριστική φάρμα μας συστήνει­ το άλλο πρόσωπο της Πάρου και προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες που μοσχομυρίζουν κυκλαδίτικη γη.

Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου - εικόνα 1

Η Πάρος ζει το καλοκαίρι της με έξαψη! Κορυφαίο νησί στην Ευρώπη για τους αναγνώστες του «Travel + Leisure», Νο 1 προορισμός για kiteboard σύμφωνα με τους συντάκτες του CNN Travel ή για καταδύσεις σύμφωνα με τον «Lonely Planet» αλλά κι ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας για το Skyscanner.com, η Πάρος βλέπει τις ταξιδιωτικές μετοχές της να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι νέο – ιδίως για τις επιχειρηματικές δυνάμεις της, που μεταφράζουν αυτήν τη δυναμική σε υψηλού επιπέδου προτάσεις διαμονής και ψυχαγωγίας, με τη δική τους θέση σε άλλες best of λίστες φυσικά.

Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου - εικόνα 2

Παράλληλα όμως (ή μήπως μαζί;) με αυτόν τον ανερχόμενο κοσμοπολιτισμό αναδεικνύονται σε σημείο-κλειδί για την ανάπτυξη της Πάρου, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, και οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων, που γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση τελευταία. Το... λιθαράκι του σε αυτήν την κίνηση σύνδεσης της αξιόλογης τοπικής παραγωγής με τον επισκέπτη βάζει και το Αγρόκτημα Καμάρανθο, λίγο έξω από τον οικισμό Καμάρι, ένα μικρό χωριό 70 κατοίκων με αγροκτηνοτροφική παράδοση, από όπου δανείστηκε και το πρώτο συνθετικό του ονόματός του (από τις λέξεις «Καμάρι» και «ανθός»).

Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου - εικόνα 3

Είκοσι τρία στρέμματα που πριν από δέκα χρόνια είχαν να επιδείξουν μόνο μερικές τούφες κριθαριού και κάποιες νησίδες χαμηλής βλάστησης έχουν πλέον μετατραπεί σε ζηλευτό αγροτουριστικό πρότυπο, που περιλαμβάνει 280 ελιές, 120 ροδιές­, 150 συκιές, λίγες αμυγδαλιές, κάμποσες χαρουπιές και ακακίες καθώς κι ένα μικρό αμπέλι. Μέλι, σούμα διπλής απόσταξης, μαρμελάδες και πάστα ελιάς, φρέσκα λαχανικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και λούφες και μπόλικα αποξηραμένα αρωματικά φυτά και βότανα –τριμμένα στο χέρι, παρακαλώ– περιλαμβάνονται στην ετήσια παραγωγή του αγροκτήματος, που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας, όπως ορίζονται από τις αρχές της περμακουλτούρας.

Αγρόκτημα Καμάρανθο | Η άλλη όψη της Πάρου - εικόνα 4

Από τον περασμένο Ιούνιο οι υπεύθυνοι του αγροκτήματος έχουν ανοίξει τις πύλες τους, όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν από την πηγή τα πακεταρισμένα σε οικολογικές συσκευασίες προϊόντα τους αλλά και σε επισκέπτες που θέλουν να δουν και να μάθουν τις μεθόδους με τις οποίες καλλιεργούνται και παράγονται τα μυρωδάτα καλούδια του Καμάρανθου και να δοκιμάσουν τις γεύσεις τους: καθημερινά γίνονται (κατόπιν ραντεβού) ξεναγήσεις σε γκρουπ επισκεπτών, ενώ το Σάββατο το αγρόκτημα ανοίγει για όλους, με τις περιηγήσεις να ολοκληρώνονται με sessions γευσιγνωσίας λαδιού­, μελιού, ελιών και σούμας.

Καμάρι, Πάρος, 6988341929, http://kamarantho.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.