Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού;

Σε μια καλοκαιρινή σεζόν όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα μεγάλα κι εντυπωσιακά resorts που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, το ολοκαίνουργιο boutique ξενοδοχείο «Dexamenes» είναι μια ιδιαίτερη πρόταση η οποία δίνει νέα ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο οινοποιείο πάνω στην αμμουδιά της Κουρούτας στα παράλια της Ηλείας.

Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού;

Σε μια καλοκαιρινή σεζόν όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα μεγάλα κι εντυπωσιακά resorts που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, το ολοκαίνουργιο boutique ξενοδοχείο «Dexamenes» είναι μια ιδιαίτερη πρόταση η οποία δίνει νέα ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο οινοποιείο πάνω στην αμμουδιά της Κουρούτας στα παράλια της Ηλείας.

Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού; - εικόνα 1

Η προνομιακή τοποθεσία πάνω στη μαγική αμμουδιά της Κουρούτας δεν είναι το μοναδικό χάρισμα του ολοκαίνουργιου «Dexamenes Seaside Hotel» που ανοίγει τις πόρτες του στις 25/7. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως «αναπνέει» στις παλιές δεξαμενές ενός οινοποιείου που χτίστηκε όπως και άλλα τη δεκαετία του 1920, για να απορροφηθούν τα απούλητα αποθέματα σταφίδας μεσούσης της λεγόμενης Σταφιδικής Κρίσης της Ελλάδας. «Από την απελευθέρωση και μέχρι τότε, η σταφίδα ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, φτάνοντας να καλύπτει περισσότερο από το 60% των εξαγωγών κατά τη δεκαετία του 1880, και ταξιδεύοντας κυρίως προς τους γαλλικούς αμπελώνες που τότε μαστίζονταν από μεγάλη φυλλοξήρα» λέει ο ιδιοκτήτης του νέου και τολμηρού ξενοδοχειακού project Νίκος Καραφλός, συμπληρώνοντας πως το σημείο καμπής ήρθε «όταν καρποφόρησαν οι νέοι γαλλικοί αμπελώνες που φυτεύτηκαν, η γαλλική αγορά έκλεισε και άρχισε για την Ελλάδα η περίφημη Σταφιδική Κρίση».

Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού; - εικόνα 2

Οι εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου (δεξαμενές, μηχανοστάσιο, αποθήκες, ζυγιστήριο, καθώς και το διώροφο νεοκλασικό κτίριο-κατοικία του τότε ιδιοκτήτη) περιήλθαν στην οικογένεια το 2003, ωστόσο «η αξιοποίηση τους καθυστέρησε γιατί μας πρόλαβε η σύγχρονη κρίση», εξηγεί χαριτολογώντας ο κ. Καραφλός. Η ανακατασκευή ξεκίνησε τελικά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αρχής γενομένης από οκτώ τσιμεντένιες δεξαμενές που μεταμορφώθηκαν σε ισάριθμες σουίτες από τους ειδήμονες του ατμοσφαιρικού design K-Studio. Tο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο που μας έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές με τον «χαμαιλεοντικό» χαρακτήρα της δουλειάς του, επέλεξε σοφά την οδό της ήπιας παρέμβασης στις κυβόσχημες κατασκευές – «φανταστείτε πως επί της ουσίας επρόκειτο για “τυφλούς” χώρους με ένα μόνο άνοιγμα στην οροφή σαν την τάπα ενός βαρελιού», μας λέει ο κ. Καραφλός.

Οι τρεις από τους τέσσερις τοίχους των δεξαμενών διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι, ενώ στις νέες επιφάνειες που δημιουργήθηκαν έγινε χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια. Οι σουίτες (30 τ.μ.) είναι μονόχωρες, με ανοιχτές ντουλάπες και το κρεβάτι στο μέσο του χώρου, ακριβώς απέναντι από τις μεγάλες τρίφυλλες μπαλκονόπορτες που έχουν πλέον τη θέση του τέταρτου τοίχου· ανοίγουν διάπλατα ενώνοντας το μέσα με το έξω, και βγάζουν σε πριβέ βεραντούλα και από εκεί απευθείας στη θάλασσα με αποκλειστική χρήση στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου.

Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού; - εικόνα 3

Για μεγαλύτερες παρέες ή οικογένειες, ιδανική επιλογή είναι το παλιό νεοκλασικό, που πλέον λειτουργεί ως βίλα με τρία υπνοδωμάτια. Την εικόνα συμπληρώνουν ακόμα η semi open air reception που ενώνεται με το lounge bar και την παραλία. Εδώ σερβίρεται και το a la carte πρωινό, που διανθίζεται με a la minute παρασκευές από τον σεφ, ο οποίος επιμελείται και τις υπόλοιπες γευστικές προτάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας (σαλάτες, ζυμαρικά, πιάτα ημέρας κ.λπ.), ενώ υπάρχει και cocktail list με signature δημιουργίες που έχουν ως βάση τη σταφίδα. Στα σκαριά έχουν μάλιστα και events, όπως βραδιές οινογνωσίας και γνωριμίας με τον τοπικό αμπελώνα αλλά και επισκέψεις στα οινοποιεία της περιοχής. Γι’ αυτήν την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ξενοδοχείου, οι τιμές ξεκινούν από € 266 ανά ημέρα, ενώ από τον Οκτώβριο τα πλάνα περιλαμβάνουν τη μετατροπή ακόμα οκτώ δεξαμενών σε σουίτες αλλά και την αξιοποίηση του παλιού μηχανοστασίου σε χώρο με ανοιχτή κουζίνα όπου θα παραδίδονται cooking classes (https://dexamenes.com, 2622025999)

ΚΟΝΤΙΝΑ MUST DO

All aboard! Αφήστε το αυτοκίνητο στο Κατάκολο, κατεβάστε ρυθμούς, κι επιβιβαστείτε στο θεματικό τρένο της Τραινοσέ που συνδέει το γραφικό λιμάνι με την Ολυμπία. Η όμορφη διαδρομή διαρκεί μόλις 45 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει € 10 μετ’ επιστροφής (www.trainose.gr).Επίσκεψη στην Ιστορία Στην Αρχαία Ολυμπία μπορείτε να σχεδιάσετε μια ολοκληρωμένη βόλτα στο παρελθόν, ξεκινώντας από το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζοντας «διαβασμένοι» στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, και καταλήγοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο.Βουτιά στον καταρράκτη Οι καταπράσινες «πισίνες» που δημιουργούν οι καταρράκτες της Νέδας στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας είναι μια ιδέα για εναλλακτική βουτιά, που γίνεται και ολοήμερη εκδρομή σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!