Λέσβος για youth travelers

«Σε αυτό το νησί με κλάματα έρχεσαι και με κλάματα φεύγεις» λένε στους φοιτητές όταν έρχονται στη Λέσβο και όσο αμφίβολο κι αν μου είχε φανεί στην αρχή το δεύτερο (γιατί το πρώτο το είχα ζήσει προσωπικά) σήμερα θα συμφωνήσω!

Λέσβος για youth travelers

Λίγο πριν πάρει το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δήμος Καμσής μοιράζεται μαζί μας τη Μυτιλήνη που έζησε ως φοιτητής και μας φτιάχνει τη διάθεση για ταξίδι.

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 1
Το εναλλακτικό μεζεδοπωλείο «Μπόμπιρας»

«Σε αυτό το νησί με κλάματα έρχεσαι και με κλάματα φεύγεις» λένε στους φοιτητές όταν έρχονται στη Λέσβο και όσο αμφίβολο κι αν μου είχε φανεί στην αρχή το δεύτερο (γιατί το πρώτο το είχα ζήσει προσωπικά) σήμερα θα συμφωνήσω! Από τη «μεθυσμένη» προκυμαία της πρωτεύουσας Μυτιλήνη (ναι πολλοί μπερδεύονται, οπότε ας ξεκαθαρίσουμε ότι Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα και Λέσβος το νησί) και τις ντόπιες γεύσεις ως τα εναλλακτικά στέκια και το ηλιοβασίλεμα στις 6 το πρωί με φόντο το λιμάνι γυρίζοντας από το καθιερωμένο ξενύχτι, είμαι από αυτούς που γνωρίζοντας το νησί το αγάπησα. Η πόλη προσφέρεται για φοιτητική ζωή με καφετέριες αλλά και αρκετά κρασάδικα στο κέντρο της πόλης, ταβερνάκια στο Παλιό λιμάνι και μπαρ για διαφορετικά μουσικά γούστα. Τα δικά μου αγαπημένα στέκια για ούζο και μεζέδες είναι τα «Λαδάδικα» (2251 020088), και ιδίως ο εναλλακτικός «Μπόμπιρας» (2251 055201).. Κι όλα αυτά μόνο για την πόλη, γιατί πιο έξω η Λέσβος έχει υπέροχα χωριά και παραλίες και μέρη ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψετε στις διακοπές σας.

Τα top αξιοθέατα της πόλης

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 2
Η θέα από το κάστρο της Μυτιλήνης

Ξεκινάμε με το περίφημο κάστρο της Μυτιλήνης όχι μόνο για την ιστορικότητά του, αλλά και γιατί βολτάροντας γύρω του απολαμβάνεις τη θέα και το φυσικό τοπίο. Άλλο «στολίδι» της πόλης» η εκκλησία του Θεράποντα που με τον ιδιαίτερο φωτισμό της «λούζει» το βράδυ την πόλη. Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα εξαιρετικά μουσεία Teriade και Θεόφιλου (2251 041644) που αναδεικνύουν την ζωή και το έργο τους, ενώ αν σας αρέσουν τα μουσεία σημειώστε ακόμη το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό αλλά και το μουσείο Λαϊκής τέχνης.

Must τουριστικό αξιοθέατο έξω από την πόλη

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 3
Το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Αναμφίβολα το Μουσείο Απολιθωμένου δάσους στο Σίγρι. Ποιός θα το περίμενε ότι η Λέσβος διαθέτει ένα από τα 2 μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο; Δυστυχώς όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού, το δάσος δεν μπορεί να το δει κανείς στην ολότητά του. Αξίζει όμως να μυηθείς στην ιστορία του στο Μουσείο Απολιθωμένου δάσους στο Σίγρι.

Τα 3 ομορφότερα xωριά

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 4
Το εντυπωσιακό-γραφικό χωριό του Μολύβου.

Ένα από το πιο όμορφα κομμάτια που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της Λέσβου είναι τα χωριά της. Το πιο εντυπωσιακό είναι Μόλυβος με το περίφημο υπερυψωμένο κάστρο του. Έχει την ανηφόρα του, αλλά η θέα σε ανταμείβει. Τα γραφικά σοκάκια με τα αρχοντικά σπίτια συμπληρώνουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στα must και το Πλωμάρι για βόλτα στα πέτρινα σοκάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές, ουζάκι με μεζέ στα παραδοσιακά καφενεία και επίσκεψη στις ποτοποιίες για να δεις πώς φτιάχνεται το ούζο. Ως τρίτο θα έβαζα την Αγιάσο. Παραδοσιακό χωριό, πέτρινα σοκάκια, κληματαριές, παραδοσιακά καφενεία, folk ψώνια στα τουριστικά μαγαζιά. Ιδιαίτερη εμπειρία η γιορτή του κάστανου τον Νοέμβριο , όπου το χωριό μεταμορφώνεται σε.. τουριστική attraction.

Οι καλύτερες παραλίες στην πόλη

Για τους φοιτητές που δεν είναι και πολύ του ταξιδιού, αφού δεν διαθέτουν αυτοκίνητο ή μηχανή, υπάρχουν εύκολες προσβάσιμες παραλίες μέσα στην πόλη ή και κοντά σε αυτήν προσβάσιμες με το αστικό λεωφορείο. Κάποιες από αυτές είναι τα Τσαμάκια δίπλα απ’ το κάστρο, το Ανεμοκάμπι στην Θερμή (ένα χωριό έξω απ΄ την πόλη, που αξίζει να επισκεφτείς) με τις θερμές πηγές και τα ζεστά νερά, το Βracciera beach bar, κοντά στο αεροδρόμιο, με ωραία κοκτέιλ, αλλά και ο Άγιος Ερμογένης.

Best-of παραλιών εκτός πόλης

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 5
Η παραλία των Βατερών.

Οι ομορφότερες παραλίες βέβαια βρίσκονται εκτός πόλης. Top παραλία του νησιού για μένα είναι η Σκάλα Ερεσού. Γενικότερα η Ερεσός είναι ο πιο ιδιαίτερος προορισμός του νησιού, με εναλλακτικό χαρακτήρα, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πάρτι, και βέβαια μια μαγική παραλία 2,5 χλμ. με κρυστάλλινα νερά, και λεπτή γκρίζα άμμο. Tip: Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα ή και την ανατολή στην παραλία. Θα με θυμηθείτε. Η δεύτερη επιλογή μου είναι η παραλία των Βατερών. Οικογενειακό προφίλ, άφθονες επιλογές για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια, εξαιρετική αμμουδιά. Τριγύρω ταβερνάκια, ουζερί και beach bar. Ως τρίτη καλύτερη επιλογή θα κατέτασσα την παραλία της Άντισσας, ιδανική για όσους θέλουν φύση και… μοναξιά, με μεγάλα βότσαλα, λεπτή άμμο και πράσινο.

Top beach bar-club

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 6
Το εντυπωσιακό club Oxy.

Πρώτο και καλύτερο το Oxy (698 182 5459), από τα πιο φημισμένα του νησιού, δεσπόζει σε σχήμα καραβιού ανάμεσα στην Πέτρα και στον Μόλυβο και έχει δυνατά party και dj sets. Δεν αξίζει να «αποβιβαστείς» πριν τις 6 το πρωί. Δεύτερο θα κατέτασσα το Congas (2253 072181) στον Μόλυβο. Συνδυάζει μεσημεριανό μπάνιο στην υπέροχη παραλία του Μολύβου, και το βράδυ cocktail και χορό.

Τοπικές γεύσεις

Λέσβος για youth travelers - εικόνα 7

Μπορεί οι φοιτητές να χάνουμε συχνά τις τοπικές γεύσεις και να αρκούμαστε στο street food εδώ όμως βρισκόμαστε σε ένα νησί με ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση. Στις ταβέρνες του νησιού αξίζει να παραγγείλεις γκιουζλεμέδες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, σαρδέλες Καλλονής, πράσινα μπιζέλια, φάβα, αλλά και εξαιρετικά ντόπια ψάρια και κρέατα. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το περίφημο ντόπιο ούζο.

Δείτε εδώ τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού αξιολογημένα από τον Alpha Guide

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.