3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι

Τήνος, Αμοργός ή Ίος; Αν για σας διακοπές ίσον Κυκλάδες, ιδού τρεις διαφορετικές επιλογές για κάθε στιλ.

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι

Ίος: To party or not to party?

Για ποιους είναι
Συνδυάζοντας την έντονη ζωή στις παραλίες την ημέρα και το nightlife, αλλά και τις ήρεμες διακοπές σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον για εκείνους που αναζητούν ένα αυθεντικό καταφύγιο στις Κυκλάδες, η Ίος δεν είναι πια μόνο το νησί των party people αλλά και ένας ανερχόμενος προορισμός για τους λάτρεις της χαλάρωσης, της πολυτέλειας και των τοπικών γεύσεων.

Must do
Να περπατήσεις στη Χώρα, κέντρο του nightlife, με τα σοκάκια, τις πιάτσες, τις ολόλευκες εκκλησιές αλλά και τα στειγάδια, τα στεγασμένα δηλαδή τμήματα των δρόμων που πάνω τους είναι χτισμένα δωμάτια σπιτιών! Να επισκεφτείς το Σκάρκο, έναν πραγματικά υποδειγματικό αλλά και βραβευμένο αρχαιολογικό χώρο έκτασης 11 στρεμμάτων, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν πρωτοκυκλαδικό οικισμό σε σχήμα «σαλίγκαρου». Να δεις τον Τάφο του Ομήρου στη θέση Πλακωτό και στο Παλαιόκαστρο, πάλαι ποτέ παρατηρητήριο των Βυζαντινών για τα θαλάσσια περάσματα από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη, με υπέροχη θέα.

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 1

Οι καλύτερες παραλίες
Από τον κοσμοπολίτικο Μυλοπότα, το εξωτικό Μαγγανάρι και τη μεγάλη αμμουδιά στην Αγία Θεοδότη μέχρι το Πικρί Νερό με τους ειδυλλιακούς κολπίσκους, η ´Ιος έχει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου. Σημειώστε ακόμη την Κουμπάρα (με αμμουδιά και το φυσικό λιμάνι της Ίου στη δεξιά της άκρη), τη Βαλμά (αμμουδιά ανάμεσα σε τεράστιους βράχους), το Σαπουνόχρωμα (μεγάλη αμμουδιά με έναν τεράστιο φοίνικα στη μέση).

Τι να δοκιμάσεις
Τα νιώτικα τυριά είναι το πιο διάσημο τοπικό προϊόν. Παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο δημοτικό τυροκομείο, κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Το σκοτύρι (πικάντικη γεύση και άρωμα από θρούμπι), το ξινό (κρεμώδες άσπρο τυρί), το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και η μυζήθρα είναι οι βασικοί τύποι τυριών που θα βρείτε εδώ. Η νιώτικη κουζίνα έχει πολλές νοστιμιές. Δοκιμάστε τσιμέτια (άνθη κολοκυθιάς γεμιστά με ρύζι), αλλά και συνταγές με καλό ντόπιο κρέας και τοπικά ζυμαρικά, μάτσι (χειροποίητες χυλοπίτες) και μερμιτζέλι (χειροποίητο κριθαράκι).

Τήνος: σοφιστικέ αποκάλυψη

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 2

Για ποιους είναι
Διαρκώς ανερχόμενο τα τελευταία χρόνια, το νησί της Παναγίας, έχει καθιερωθεί ως το νέο hot spot για όσους αγαπούν τις τοπικές γεύσεις, την ήπια ανάπτυξη, τις αυτοκινητάδες και τους περιπάτους σε πανέμορφα χωριά και το μοναδικό Κυκλαδίτικο τοπίο στα καλύτερα του.

Must do
Να ανακαλύψεις όσα περισσότερα μπορείς από τα χωριά της. Όπως η πράσινη Καρδιανή και τα μαρμαρόστρωτα Υστέρνια, δυο χωριά κρεμασμένα σε απότομες πλαγιές με εκπληκτική θέα, ή ο πανέμορφος Πύργος των γλυπτών και το γραφικό ψαροχώρι Πάνορμος στη βορινή πλευρά. Τα Δυο Χωριά, ο Τριαντάρος, ο Φαλατάδος, ο Τριπόταμος, πλάνα λευκά, με σκαλάκια, σκεπαστές καμάρες, δαιδαλώδη στενά, μαρμάρινες βρύσες, που σε πάνε πίσω στον Μεσαίωνα. Στα Λουτρά αξίζει να αναζητήσεις την Ιερά Μονή Ουρσουλινών και την αντίστοιχη Σχολή. Last but not least η καταπράσινη Αγάπη, ο Ταραμπάδος με τους περίτεχνους περιστεριώνες, ο παράξενος Βώλαξ σπαρμένος βράχους σαν μετεωρίτες, ο παραμυθένιος Κουμάρος, η Μυρσίνη…

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 3

Οι καλύτερες παραλίες
Για κολύμπι μακριά από τα πλήθη και σε ειδυλλιακό σκηνικό, το GPS σας πρέπει να συντονιστεί σε πορεία ανατολική-βορειοανατολική: να μάθει το δρόμο για τα γλυπτά βράχια και τη λιμνούλα της Λιβάδας (επιθυμητή η τετρακίνηση), την όνομα και πράγμα Παχιά Άμμο, τα αρμυρίκια στη βοτσαλωτή Λυχναφτιά και τα καταπράσινα (όταν δεν έχει αέρα) νερά της Σάντα Μαργαρίτα. Όταν ο αέρας επιτρέπει τις βουτιές στα βόρεια, η νεολαία δίνει ραντεβού στα beach bars της αμμουδερής Κολυμπήθρας και στο στις Αποθήκες. Διαφορετικά, κατηφορίζει προς Άγιο Φωκά και Άγιο Ιωάννη Πόρτο ή εναλλακτικά στα Καλύβια. Νότια θα βουτήξετε στον όμορφο Άγιο Σώστη.

Τι να δοκιμάσεις
Το φημισμένο αγκιναράκι, η λιαστή ντομάτα και η κάπαρη, τα τυριά (τηνιακό τυράκι, γραβιέρα, πικάντικη κοπανιστή) και τα αλλαντικά (χοιρινό λουκάνικο, λούζα) είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα της που φιγουράρουν σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων αλλά και στις ταβέρνες (αγκιναρόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, φρουτάλια, ντοματοκεφτέδες, αλλά και σελινάτο φρικασέ). Στα ζαχαροπλαστεία της Χώρας και του Κάμπου αναζητήστε αμυγδαλωτά, παστέλι, λυχναράκια (πασχαλινές γλυκές τυρόπιτες), ξεροτήγανα και ψαράκια (ψημένο φύλλο με γέμιση από καρύδι και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη).

Αμοργός: παρεΐστικη και αυθεντική

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 4

Για ποιους είναι
Νεανικό μια παρεΐστικο νησί, η Αμοργός έχει ένα πιστό εναλλακτικό κοινό που δεν αναζητά την επίδειξη, αλλά τις χαλαρές καταστάσεις, έλκεται από την ιδιαίτερη ενέργεια του τόπου και αγαπά αυτήν την αίσθηση της άγονης γραμμής που εξακολουθεί να μεταδίδει το νησί, κι ας έχει ανοίξει πλέον η βεντάλια των επισκεπτών του. Το νησί αγαπούν και οι περιπατητές που επιλέγουν να προσεγγίσουν τις παραλίες του μέσα από τα κακοσυντηρημένα μονοπάτια.

Must do
Ανακάλυψε την Χώρα, στεφανωμένη με αρχαίους ανεμόμυλους, σπιτάκια με πολύχρωμες πόρτες κι έναν εντυπωσιακό γκριζωπό βράχο στην καρδιά της, με ένα Κάστρο πραγματική μινιατούρα. Εδώ θα περάσεις ατμοσφαιρικά βράδια σε όμορφα στέκια για ποτό και φαγητό. Κάνε βόλτα μέχρι τα τρία χωριουδάκια που κυκλώνουν αμφιθεατρικά την Αιγιάλη για χαλαρές βόλτες και ρακόμελο στα καφενεία: τα Θολάρια, τα οποία αγναντεύουν τον αντικρινό λόφο της Βίγλας με τα ερείπια της Αρχαίας Αιγιάλης, τη Λαγκάδα με το μικρούλι εκκλησάκι-παρατηρητήριο της Αγίας Τριάδας (με τον ήλιο να δύει πίσω από τη Νάξο) και τα σπίτια με τις ενωμένες σκεπές, και τον ήσυχο Ποταμό. Επισκέψου το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας με την εντυπωσιακή θέα στο Απέραντο Γαλάζιο.

3 Κυκλαδονήσια που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 5

Οι καλύτερες παραλίες
Η παραλία της Αγίας Άννας, όπου γυρίστηκε το «Απέραντο Γαλάζιο» είναι η πιο γνωστή παραλία με άγρια ομορφιά. Στα must η πανέμορφη διπλή παραλία του Μούρου με τα υπέροχα νερά. Για απλωτές κοντά στα Κατάπολα σημειώστε τους Αγίους Σαράντα, τις Φοινικιές και την Τυροκόμο, ενώ από την άλλη πλευρά, με αφετηρία το Ξυλοκερατίδι, προσεγγίζονται ο Άγιος Παντελεήμονας και το Μαλτέζι. Στην Αιγιάλη, πάλι, έχετε στη διάθεσή σας τη μεγάλη αμμουδιά του όρμου, τον Λεβρωσσό, όπου φτάνετε και με το αυτοκίνητο, αλλά και τις προσβάσιμες με καραβάκι Ψιλή Άμμο και Κόχλακα. Ξεχωριστή η μυτερή βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Παύλου, με το νησάκι Νικουριά να την αγκαλιάζει σχηματίζοντας φιόρδ – το καραβάκι θα σας μεταφέρει για μπάνιο στις παραλίες του.

Τι να δοκιμάσεις
Το παραδοσιακό πατατάτο (κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες) θα το βρεις στις ταβέρνες με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και στα διάσημα αμοργιανά πανηγύρια. Επίσης φάβα και μελιτζάνα Αμοργιανή με ντομάτα και ξινομυζήθρα. Η ψημένη ρακή είναι το αγαπημένο τοπικό ποτό και θα το απολαύσεις στα καφενεία της Χώρας και των χωριών. Δεν λείπει το ψάρι και το ξιδάτο χταποδάκι.

Ζήστε την εμπειρία Blue Star Ferries

Τα πλοία της Βlue Star Ferries σας ταξιδεύουν στις Κυκλάδες προσφέροντας άνετους χώρους και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Με όποιο πλοίο και αν ταξιδέψετε, απολαύστε στιγμές χαλάρωσης στα μπαρ ανοιχτού και κλειστού καταστρώματος των πλοίων με γευστικά σνακ, χυμούς, γλυκά, καφέ ή ποτό ή ξεκουραστείτε στην καμπίνα σας και επισκεφτείτε το εστιατόριο A la Carte, Self Service ή Goody’s Burger House. Κάντε τις αγορές σας στα καταστήματα των πλοίων, συνδεθείτε στο Internet με κάρτα WIFI και κάνετε ανάληψη μετρητών από το ΑΤΜ του πλοίου σε περίπτωση ανάγκης.

Μια νέα καινοτόμα υπηρεσία είναι το διαδραστικό, πολυχρηστικό portal @sea με απεριόριστες δυνατότητες. Συνδεθείτε στο wifi δίκτυο του πλοίου -χωρίς να χρειαστεί σύνδεση στο internet-, από οποιαδήποτε συσκευή (laptop, smartphone, tablet) και ανακαλύψτε τις πιο διασκεδαστικές και χρήσιμες υπηρεσίες. Ενημερωθείτε για τον καιρό, την ακριβή θέση του πλοίου σε real time, το μενού των εστιατορίων και των μπαρ των πλοίων, για το πρόγραμμα πιστότητας πελατών seasmiles κ.α. Επίσης, η υπηρεσία @sea σάς παρέχει και κινηματογραφικές ταινίες, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.

Εάν ταξιδεύετε με μικρά παιδιά, σε 4κλινη εξωτερική καμπίνα αναζητήστε στο πλοίο τις ειδικά διακοσμημένες οικογενειακές καμπίνες με τον παιδικό ήρωα BlueStarino ρωτώντας στη ρεσεψιόν για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διαθεσιμότητα. Στη Reception του πλοίου επίσης μπορείτε να βρείτε μπλοκ ζωγραφικής και ξυλομπογιές Bluestarino, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να περάσουν δημιουργικό χρόνο και να απολαύσουν ένα ευχάριστο ταξίδι παρέα με τον μικρό τους ήρωα.

TIPS:
Εάν είστε τετραμελής οικογένεια ή παρέα επωφεληθείτε από την έκπτωση 25% στα εισιτήριά σας εφόσον ταξιδέψετε σε 4κλινη καμπίνα.

Γίνετε μέλος στο Πρόγραμμα Πιστότητας και Επιβράβευσης Πελατών seasmiles. Με τη συλλογή και εξαργύρωση πόντων, εξασφαλίστε εκπτώσεις σε μελλοντικά σας ταξίδια καθώς και άλλα μοναδικά προνόμια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.seasmiles.com

Άν είστε ήδη κάτοχος κάρτας Seasmiles, ενημερωθείτε για τις προσφορές που ισχύουν την περίοδο που επιθυμείτε να ταξιδέψετε στο www.bluestarferries.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπτώσεις και προσφορές μπορείτε να πληροφορηθείτε στο www.bluestarferries.gr.

Για κρατήσεις θέσεων απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό σας πράκτορα, στην Blue Star Ferries, τηλ.: 210-8919800 ή στο www. bluestarferries.com.


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.