Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της

Η αυθεντική laid-back ατμόσφαιρα παραμένει το δυνατό χαρτί της Σκοπέλου που απολαμβάνουμε σε κάθε μας επίσκεψη στο καταπράσινο νησί των Σποράδων, μαζί με τις βουτιές σε πανέμορφες παραλίες με αστραφτερά νερά αλλά και τα βραδινά σεργιάνια στην ατμοσφαιρική της Χώρα.

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της

Η αυθεντική laid-back ατμόσφαιρα παραμένει το δυνατό χαρτί της Σκοπέλου που απολαμβάνουμε σε κάθε μας επίσκεψη στο καταπράσινο νησί των Σποράδων, μαζί με τις βουτιές σε πανέμορφες παραλίες με αστραφτερά νερά αλλά και τα βραδινά σεργιάνια στην ατμοσφαιρική της Χώρα.

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 1
Η σκοπελίτικη Χώρα ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες

Όπως οι υπόλοιπες Σποράδες, έτσι και η Σκόπελος, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος, είναι ένα νησί του Αιγαίου, αλλά όχι ακριβώς. Μπορεί να έχει τη Χώρα με τα άσπρα σπίτια, αλλά οι στέγες έχουν κεραμίδια και τα μπαλκόνια είναι πηλιορείτικα. Έχει τις λαβυρινθώδεις διαδρομές με τα στενά σοκάκια, ενώ στις αυλίτσες και τις βεραντούλες εξακολουθούν να ανταλλάσσουν νέα οι γιαγιάδες. Έχει τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, αλλά δίπλα στις αμμουδιές ξαποσταίνουν πυκνόφυλλα πεύκα. Τόσο κοντά στις προσδοκίες σου, αλλά ταυτόχρονα τόσο αλλιώτικα, η Σκόπελος έχει ακριβώς αυτό που θέλεις, όχι όμως όπως το περιμένεις.

Για παράδειγμα, δεν έχει ηλιοβασίλεμα, έχει όμως το σούρουπό της: την ώρα εκείνη που αράζεις στο δροσερό αεράκι ενός μπαρ όπως ο «Βράχος», υπερυψωμένος στην άκρη του αμφιθεατρικού λιμανιού με πανοραμική θέα στη Χώρα, και περιμένεις το χρώμα του ουρανού να πιάσει το χρώμα του ροζέ σου, καθώς η σκιά των βουνών θεριεύει και καταβροχθίζει το φως της ημέρας. Ένα cool νησί με χαλαρούς ανθρώπους, χωρίς εκείνη την αίσθηση του τουριστικού, η Σκόπελος αποδεικνύεται ιδανική για ραχάτι και off the radar αποδράσεις.

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 2
Στη Σκόπελο το πράσινο ερωτοτροπεί διαρκώς με τη θάλασσα

Η αυθεντική laid-back ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε όλα τα πρόσωπα του νησιού: από τα χαλαρά café-bars και τα καλοβαλμένα εστιατόρια στα σοκάκια της Χώρας (αναζητήστε ανάμεσά τους το παρασκευαστήριο του Μιχάλη, με την καλύτερη σκοπελίτικη τυρόπιτα της πόλης εδώ και τρεις δεκαετίες) μέχρι τις άφθονες παραλίες, που μαγεύουν με τα τιρκουάζ νερά τους και καλύπτουν με την πλούσια φυλλωσιά των δέντρων τους την αμηχανία του επισκέπτη που ψάχνει ξαπλώστρα και ομπρέλα για να καλυφθεί από το λαμπερό ήλιο. Αυτές οι τελευταίες είναι και οι πρωταγωνίστριες του νησιού, με δεκάδες δυσπρόσιτες αμμουδιές, όπως το Χόβολο, οι Σάρρες και η Γλίστρα, να κρύβονται πίσω από την οργιώδη βλάστηση, αλλά μόλις ένα καραβάκι να τις προσεγγίζει. Στις οδικώς προσπελάσιμες, πάντως, η πιο κοντινή στη Χώρα (και άρα πιο πολυσύχναστη) είναι η παραλία του Στάφυλου, του μινωικής καταγωγής μυθικού γιου του Διόνυσου και της Αριάδνης, που πρώτος εποίκισε το νησί.

Δυτικότερα ο παραθαλάσσιος Αγνώντας, απλώνεται αμφιθεατρικά της ομώνυμης αβαθούς παραλίας, με καταλύματα και ψαροταβέρνες στην πρώτη γραμμή, ενώ ο κεντρικός οδικός άξονας που διατρέχει το νησί περνάει δίπλα από την «ντίβα» Καστάνη με τα βαθιά νερά, το κομψό, κοσμοπολίτικο beach bar και τον ανοιχτό ορίζοντα. Ακριβώς δίπλα της η πανέμορφη Μηλιά: άνετη, μακριά και φαρδιά παραλία με λεπτό βοτσαλάκι, διάσπαρτες πλάκες και νερά κρυστάλλινα, ανοργάνωτη από τη μία πλευρά και πλήρως οργανωμένη στο βόρειο κομμάτι των βράχων, που την κόβουν στη μέση. Κοντά τους η (ακατοίκητη) βραχονησίδα της Δασιάς: ένας μικρός παράδεισος για περίπλου με κανό, εξερευνήσεις των μικρών σπηλιών και καταδυτικές περιπλανήσεις από το scuba diving κέντρο της Καστάνης.

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 3
Ξεχωριστές γεύσεις και... θέα σερβίρει το «Αγνάντι» στη Γλώσσα

Η καταπράσινη Δασιά δεσπόζει και από τη βεράντα και την chill out ταράτσα του εστιατορίου «Αγνάντι», μια διαχρονική, αξιόπιστη επιλογή για ψαγμένη ελληνική κουζίνα στη γραφική Γλώσσα. Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, κρεμασμένη στο βουνό που στέκει πάνω από το Λουτράκι (το εναλλακτικό λιμάνι του νησιού), η Γλώσσα βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο του κεντρικού οδικού άξονα και, μολονότι έχει αρκετό δρόμο ακόμη για να βρει το χαρακτήρα της, τα στενά, λαβυρινθώδη σοκάκια της, που καλύπτουν την κοφτή ανάβαση προς την κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, αποκαλύπτουν αποστομωτικές εικόνες γαλάζιου, ενώ καμουφλάρουν τα όποια αισθητικά ατοπήματα. Εδώ αξίζει μια επίσκεψη στο εργαστήρι και πωλητήριο του κ. Βασίλη, που κατασκευάζει και ζωγραφίζει ιδιοχείρως σουβενίρ, αλλά έχει κι ένα σωρό ιστορίες να αφηγηθεί από τη θητεία του ως στιχουργού του Γιάννη Πάριου, του Νότη Σφακιανάκη και του Μπάμπη Παπαδόπουλου.

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα από τη Γλώσσα, απροσπέραστο hot spot του νησιού είναι ο Αϊ-Γιάννης στο Καστρί, η διάσημη εκκλησίτσα στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, που φιλοξένησε τον κινηματογραφικό γάμο του «Mamma Mia!» πριν από μερικά χρόνια κι έκτοτε γάμους Κινέζων, Βρετανών και Σκανδιναβών ανά ντουζίνες σε ετήσια βάση. Πίσω στην πόλη, που ζωηρεύει μόνο όταν αδειάσουν οι παραλίες, το κύριο γαστρονομικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην αυλή του εστιατορίου «Το Ρόδι» με τη μοντέρνα αισθητική προσέγγιση σε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Το «Zoupa» (2424024494) είναι ένας φινετσάτος χώρος δίπλα στο παλιό ελαιοτριβείο της πόλης, με easy going διάθεση και προσεγμένα μεσογειακά πιάτα.

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 4
Εξωτική αύρα έχει το «Zoupa» στη Χώρα της Σκοπέλου

Απαραίτητο… προσκύνημα αποτελεί η φημισμένη «Ανατολή» (2424022851) του Γιώργου Ξηντάρη, ζωντανού θρύλου του ρεμπέτικου, ο οποίος κάθε πρωί ετοιμάζει με τους δύο γιους του το φαγητό που σερβίρεται το βράδυ. «Σηκωνόμαστε κάθε πρωί κι ετοιμάζουμε μεζέδες για 200-300 άτομα», μου λέει στο κλείσιμο, λίγο προτού κατεβάσει το διακόπτη για τις γιρλάντες που φωτίζουν το πανέμορφο, φρεσκοασπρισμένο στέκι του.

Από τις μπόλικες προτάσεις της Σκοπέλου για νυχτοπερπατήματα στα στενά σοκάκια ξεχωρίζουν τα μπαλκόνια του «Μερκούριου» (δίπλα στην εκκλησία του ομώνυμου αγίου) με θέα στο λιμάνι, χαλαρές μουσικές και καθαρά ποτά, η cozy διακόσμηση και το φιλικό σέρβις στο κρυμμένο στα υψώματα της Χώρας «Παραπόρτι», που σερβίρει νοστιμότατα κοκτέιλ με παρεΐστικη διάθεση, η vintage μπρουταλιτέ του «La Costa», ενός από τα παλιότερα μπαρ του νησιού, η πάντα δροσερή και άνετη αυλή του «Βράχου» με την πλούσια σκιά των αγριομουριών και ακριβώς από κάτω του η «Scala»· το μπαλκονάτο new entry με τη lounge διάθεση, την τολμηρή cocktail list και τη θέα στη μαρίνα και στα καραβάκια που πηγαινοέρχονται. Εδώ μπορεί να ξεχαστείτε και να χάσετε και αυτό που θα σας γυρίσει πίσω...

Πού να μείνετε

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 5
Το «Rigas Hotel» είναι μια προσεγμένη επιλογή διαμονής κοντά στο λιμάνι

Rigas Hotel
Κατάλυμα τριών αστέρων με καταπράσινους κοινόχρηστους χώρους και άνετη πισίνα, λίγα μέτρα από το λιμάνι. (Σκόπελος, 2424022142)

Adrina Resort & Spa
Πεντάστερο ξενοδοχείο με φοβερή πισίνα, σε έκταση 68 στρεμμάτων πάνω στην παραλία. (Πάνορμος, 2424023373)

Πήγαμε στη Σκόπελο και απολαύσαμε χαλαρωτική αύρα Σποράδων στα καλύτερά της - εικόνα 6
Το ξενοδοχείο «BlueGreen Bay» απέχει ελάχιστα από την παραλία

BlueGreen Bay
Φρεσκοανακαινισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων και σουιτών πάνω στην παραλία, σε κομβικό σημείο του νησιού. (Πάνορμος, 2622025999)

Milia Apartments
Λίγο πριν από την παραλία, το καλόγουστο, αμφιθεατρικά χτισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων φτάνει μέχρι τη θάλασσα. (Μηλιά, 2424023998)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.