Το 1ο «Φεστιβάλ Πάρου» ξαναδιαβάζει την Παροικιά αλλιώς...

Το Φεστιβάλ της Πάρου για πρώτη χρονιά προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια μοναδική περιήγηση στις αθέατες όψεις της πρωτεύουσας του νησιού.

Το 1ο «Φεστιβάλ Πάρου» ξαναδιαβάζει την Παροικιά αλλιώς...

Το Φεστιβάλ της Πάρου για πρώτη χρονιά προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια μοναδική περιήγηση στις αθέατες όψεις της πρωτεύουσας του νησιού στις 13, 14 και 15 Ιουλίου. Η Παροικιά, ο μεγαλύτερος παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων, μεταμορφώνεται για τρεις μέρες σε ένα τόπο συνάντησης, εξερεύνησης και διασκέδασης.

Το 1ο «Φεστιβάλ Πάρου» ξαναδιαβάζει την Παροικιά αλλιώς... - εικόνα 1

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων η Παροικιά επαναπροσδιορίζεται αναπαράγοντας αναμνήσεις του παρελθόντος και δημιουργώντας νέες αφηγήσεις για το μέλλον. Ο σχεδιασμός του προγράμματος φιλοδοξεί να εμπλέξει τους επισκέπτες σε μια βιωματική εμπειρία που λαμβάνει χώρα τόσο στους καθιερωμένους πολιτιστικούς χώρους, όσο και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που ανοίγουν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

Το πρώτο Φεστιβάλ Πάρου επικεντρώνεται στην γνωριμία με τον τόπο και στις πολλαπλές αναπαραστάσεις της Παροικιάς ανά τους αιώνες μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ξεναγήσεων, περιπάτων και εκθέσεων τέχνης. Οι μουσικές εκδηλώσεις συμπληρώνουν το τριήμερο δράσεων με ευχάριστο τρόπο και ταυτόχρονα ενεργοποιούν χώρους της Παροικιάς που παραμένουν έξω από τις καθιερωμένες τουριστικές όψεις της.

Το αρχοντικό Κρίσπη, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια του οικισμού, η Εκατονταπυλιανή, το Φραγκομονάστηρο, τα τοπικά εργαστήρια, χώροι μνήμης και μουσεία δίνουν μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό να ταξιδέψει στην ιστορία του τόπου και να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες που συγκροτούν την τοπική ταυτότητα της «χώρας» της Πάρου.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Πάρου

Το 1ο «Φεστιβάλ Πάρου» ξαναδιαβάζει την Παροικιά αλλιώς... - εικόνα 2

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

12:00 «Μια Περιήγηση στην Καταπολιανή της Πάρου». Αρχαιολογικός περίπατος στην Εκατονταπυλιανή με τις Χαρίκλεια Διαμαντή, αρχαιολόγο και Σταυρούλα Τσεβά, ιστορικό τέχνης (Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)
19:00-21:00 «Ανακαλύπτοντας την Παροικιά» Ένα παιχνίδι παρατήρησης της πόλης της Παροικιάς για μικρούς και μεγάλους μέσα από τις ιστορίες όλων όσων δεν έχουμε προσέξει. Συντονίστρια: Αυγή Καλογιάννη Σημείο έναρξης: πλατεία Εκατονταπυλιανής.
20:30 Νησιώτικη ζυγιά με βιολί και με λαούτο. Μουσική στα στενά της Παροικιάς. Δύο ντόπιοι μουσικοί περιδιαβαίνουν τον παραδοσιακό οικισμό παίζοντας παλιούς και νεότερους σκοπούς. Μανώλης Δελέντας, βιολί Φανούρης Πετρόπουλος, λαούτο
21:00 Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Απρόσμενοι Επισκέπτες», Αποθήκη και Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου
22:00 «Το ελληνικό τραγούδι αλλιώς», Προαύλιος χώρος Αγίας Αικατερίνης στο κάστρο Christian Ronig, τραγούδι, κιθάρα Αντρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα Παρασκευάς Κίτσος, κόντρα μπάσο Σπύρος Μπάλιος, ηλεκτρική κιθάρα
00:00 Προβολή ντοκιμαντέρ «Τα σημάδια του ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου [2016, διάρκειας 70'], Κτήριο Δημητρακόπουλου

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Γνωρίστε την Παροικιά, τον μεγαλύτερο οικισμό των Κυκλάδων, Οικισμός Παροικιάς Περπατήστε στον οικισμό και ανακαλύψτε τις αθέατες γωνιές του, σημείο συνάντησης, η πλατεία Εκατονταπυλιανής.

10:00 Ξενάγηση στα αγγλικά με την ξεναγό Αυγή Καλογιάννη.
11:00 Ξενάγηση στα ελληνικά με την ξεναγό Χριστίνα Φωκιανού. 19:00 «Στο ντουλάπι της κυρίας Μαίρης…», Αρχοντικό Κρίσπη και εργαστήριο πορσελάνης Υρία Αρχαιολογία του πρόσφατου παρελθόντος: Μια ανοιχτή ερευνητική διαδικασία που εμπλέκει το κοινό στην ερμηνεία των αντικειμένων. Τι μπορεί άραγε να μάθει κανείς για την ιστορία από τα αντικείμενα ενός σπιτιού; Συντονίστριες: Ζωή Κόνα, συντηρήτρια έργων τέχνης, Χριστίνα Σπαρτιώτη, μουσειολόγος - συντηρήτρια έργων τέχνης. Μια συμμετοχική δράση όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι.
20:00 Συναυλία σόλο βιολοντσέλο, Άγιος Κωνσταντίνος Μιχάλης Πορφύρης
22:00 Μουσικές των Κυκλάδων, Πύργος Κάστρου Παροικιάς Γιάννης Ζευγόλης, βιολί-τραγούδι Ματθαίος Ζευγόλης, λαούτο-τραγούδι Διονυσία Παπούλη, τραγούδι


Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

11:00 «Η καθημερινή ζωή των αρχαίων Παριανών μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου» Θεματική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό μουσείο Πάρου με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Απόστολο Παπαδημητρίου.
19:00 Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 6-12 ετών από την εικαστικό Ηρώ Βαβανού. Κτήριο Δημητρακόπουλου
21:00 «Ήχοι Παθών», Φραγκομονάστηρο σε συνεργασία με το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Ευγένιος Βούλγαρης, Γιάννης Μεσσαλάς τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Βανταράκης
22:30 Imam Baildi, Παραλία Παροικιάς – Άγιος Κωνσταντίνος Οι Imam Baildi έρχονται στην Παροικιά για μια συναυλία- πάρτυ που σηματοδοτεί τη λήξη του φετινού Φεστιβάλ Πάρου.

Χώροι και εκθέσεις του Φεστιβάλ

Εκθέσεις: Παρασκευή – Κυριακή, 19:00 – 23:00
Απρόσμενοι Επισκέπτες Ι, Γκαλερί Αποθήκη, Κάστρο Παροικιάς.
Έκθεση σύγχρονης τέχνης. Καλλιτέχνες: Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Ινώ Βαρβαρίτη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη. Μαρία Παπαποστόλου, Χρήστος Βαγιάτας, Ζωή Χούντα.

Απρόσμενοι Επισκέπτες ΙΙ:
Ο γάτος και κόκορας. Κτήριο Δημητρακόπουλου.
Εικαστική έκθεση των μαθητών και μαθητριών του εικαστικού εργαστηρίου Πάρου. [Συνδιοργάνωση με το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Πάρου.]

Απρόσμενοι Επισκέπτες ΙΙΙ: Elizabeth Carson. Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου
Μια σειρά άγνωστων φωτογραφιών της Εlizabeth Carson από την Πάρο των προηγούμενων δεκαετιών. Απρόσμενοι Επισκέπτες ΙV: Βούλα Παπαϊωάννου, Γκαλερί Holland Tunnel
Έκθεση φωτογραφίας από την επίσκεψη της σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου στην Παροικιά της δεκαετίας του ’50. [Με τη υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη] Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Κωνσταντίνου, Νατάσα Μπιζά

Επισκέψιμοι χώροι: Παρασκευή – Κυριακή, 19:00 – 23:00
Αρχοντικό Κρίσπη, Εργαστήριο Πορσελάνης Υρία και το Κουρείο Καντιώτη

Εκκλησίες του οικισμού: Παρασκευή – Κυριακή, 19:00 – 23:00
Άγιος Κωνσταντίνος και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, Ταξιάρχης, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Αγία Αικατερίνη, Τρεις Ιεράρχες, Παναγία Σεπτεμβριανή, Άγιος Αθανάσιος, Εισόδια της Θεοτόκου, Αγία Τριάδα Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.festivalparos.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.