Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά

Στην καλοκαιρινή Στοκχόλμη τα χιόνια δίνουν τη θέση τους στον ήλιο, ενώ ψαγμένα φεστιβάλ και δροσιστικά σημεία για βουτιές, δίνουν παλμό στη μοδάτη σουηδική πρωτεύουσα και αφορμές για island hopping στο αρχιπέλαγός της.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά

Μήτε χιόνια μήτε ημέρες γεμάτες νύχτα! Στην καλοκαιρινή Στοκχόλμη ο ήλιος λάμπει μέχρις αργά, ενώ ψαγμένα φεστιβάλ και δροσιστικά σημεία για βουτιές, δυο βήματα από τα υπαίθρια cafes και τα πάρκα, δίνουν παλμό στη μοδάτη σουηδική πρωτεύουσα και αφορμές για island hopping στο αρχιπέλαγός της.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 1
Ιδιαίτερο μεσααιωνικό χρώμα έχει η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης

Προσωπικά δεν έχω ζήσει τη σουηδική πρωτεύουσα­ βυθισμένη στα χιόνια, σίγουρα όμως απέχει έτη φωτός από αυτό που αντικρίσαμε όταν την επισκεφθήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού: βόλτες από νησάκι σε νησάκι (14 το σύνολο), καφές και ποτάκι σε στέκια πάνω στο νερό, περπάτημα μέσα στα δέντρα δυο βήματα από τα αραγμένα σκάφη και, φυσικά, βουτιές στη λίμνη Mälaren. Ποιος θα μας το έλεγε ότι θα καταλήγαμε να ψάχνουμε για μαγιό;

Αφετηρία κάθε ταξιδιού εδώ είναι η Gamla Stan, η μεσαιωνική Παλιά Πόλη, που σου δίνει μια εικόνα από τους πρώτους αιώνες ζωής της Στοκχόλμης, ενώ δημοφιλή αξιοθέατά της είναι το παλάτι και ο καθεδρικός ναός. Η κεντρική πλατεία Stortorget προσφέρει κλασικές καρτποσταλικές εικόνες με τα ψηλά, ζωηρά βαμμένα ιστορικά κτίριά της. Μπορείς να καθίσεις για ένα fika (καφές και γλυκό), να χαζέψεις τον κόσμο, να πιτσιλίσεις τους φίλους σου στο ιστορικό πηγάδι με τις βρυσούλες (αυτό κάναμε εμείς δηλαδή!) ή να επισκεφθείς το διάσημο Μουσείο Νόμπελ.

Προτείνουμε επίσης ένα παγωτάκι με γεύσεις όπως μάνγκο-πεπόνι από το «Café Järntorget», στο Νο 81 της Västerlånggatan, μιας­ από τις κεντρικές αρτηρίες του ιστορικού κέντρου, προτού πάρεις τους δρόμους, διότι το πραγματικό ζουμί βρίσκεται στα φιδωτά, μυστηριώδη λιθόστρωτά του. Εκεί ανακαλύψαμε το μπιστρό «Under Kastanjen», που προσφέρει μια ήσυχη εναλλακτική γωνιά για πρωινό ή fika κάτω από μια μεγάλη καστανιά, με επιλογές από ελαφριά γεύματα, γλυκά αλλά και κρασιά από το wine bar. Αργότερα, το σούρουπο (κατά τις 11 μ.μ.), το λιλιπούτειο νησάκι Helgeandsholmen, βόρεια του παλατιού, προσφέρεται για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα σε μια ξύλινη πλατφόρμα πάνω στο νερό. Το θέαμα είναι μεθυστικό καθώς ανάβουν τα φώτα του πολυτελούς «Grand Hotel» απέναντι, ενώ κύκνοι βολτάρουν δίπλα στα γραφικά βαρκάκια.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 2
Στο φεστιβάλ φαγητού «Α Τaste of Stockholm» προσφέρεται μία συνολική εικόνα για την τοπική γαστρονομία

Πέρα από την Gamla Stan, ενδιαφέρον έχει η γειτονιά Norrmalm, με σταθερό σημείο για ραντεβού­ τα σκαλοπάτια της πλατείας­ Kungsträdgården. Εδώ είναι που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο­ το φεστιβάλ φαγητού «Α Τaste of Stockholm», δίνοντας μια γερή γεύση από τη γαστρονομική σκηνή της πόλης αλλά και τα προϊόντα των ντόπιων παραγωγών. Πολυάριθμα μαγαζιά Σουηδών και ξένων ντιζάινερ βρίσκονται στους πεζόδρομους πίσω από την πλατεία Nybroplan, ανάμεσα στο Norrmalm και στην κλασάτη γειτονιά Östermalm. Στην ίδια την πλατεία κυριαρχεί το Dramaten, το υπέροχο αρ νουβό Βασιλικό Θέατρο. Ειδικά το καλοκαίρι μαζεύει τους θεατρόφιλους χάρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ίνγκ­μαρ Μπέργκ­μαν (λαμβάνει χώρα από τις 23 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου), το οποίο φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Σουηδού μεγάλου σκηνοθέτη. Το πλούσιο πρόγραμμα δίνει αφορμές για περαιτέρω ανακάλυψη της πόλης, μια και δεν φιλοξενούνται όλες οι παραστάσεις εδώ.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 3
Στο Βασιλικό Θέατρο, η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν προσελκύει τους θεατρόφιλους

Η σουηδική όπερα «Έβδομη σφραγίδα» π.χ. παρουσιάζεται –με αγγλικούς υπέρτιτλους– στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο νησί Skeppsholmen, γεγονός που αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε ένα από τα πιο μικρά και πράσινα νησιά της πρωτεύουσας. Ιδανικά περπατήστε τη διαδρομή μέσω της γέφυρας Skeppsholmsbron, γυρίστε τις γαλήνιες ακτές για να θαυμάσετε το παλάτι και την Gamla Stan από απέναντι, φωτογραφίστε το ιστιοφόρο που είναι αραγμένο στην όχθη – και, φυσικά, δείτε τις πρωτοποριακές εκθέσεις του μουσείου.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 4
Urban summer στα καλύτερα του στο αγαπημένο όλων «Mälarpaviljongen»

Το νησί Kungsholmen, δυτικά της Gamla Stan, το επισκεφθήκαμε κυρίως για το επιβλητικό δημαρχείο του 1923 Stadshuset μια ημέρα με τέτοια λιακάδα, που τελικά δεν μας έκανε η καρδιά να παρακολουθήσουμε τις ξεναγήσεις στο εσωτερικό του. Αντίθετα προτιμήσαμε να θαυμάσουμε τη ρομαντική αρχιτεκτονική του αιθρίου και να καθίσουμε στα σκαλοπάτια δίπλα στο νερό, μέσα στους κομψούς κήπους του. Ακόμη πιο ευγνώμονες είμαστε στον φίλο που μας οδήγησε σε μια δροσιστική βόλτα 15 λεπτών στο νότιο άκρο του Kungsholmen με στόχο το πλωτό στέκι «Mälarpaviljongen». Το αγαπημένο μπαρ-εστιατόριο σερβίρει νόστιμα πιάτα και κοκτέιλ ανάμεσα σε φροντισμένα παρτέρια με λουλούδια, με τους θαμώνες να βουτάνε ανάμεσα στις ξύλινες πλατφόρμες που ανοίγονται στη λίμνη Mälaren – το αστικό καλοκαίρι στα καλύτερά του!

To κατεξοχήν hip νησί είναι βέβαια το Södermalm, νότια της Παλιάς Πόλης, που δικαίως περιλαμβάνει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες διευθύνσεις της πρωτεύουσας. Χαζέψαμε τους σκεϊτάδες στο πάρκο Björnsans, τα πολύχρωμα κιτσάτα αναμνηστικά στο Coctail και φωτογραφίσαμε τα τραπεζάκια-αντίκες του «Café String», με τους θαμώνες να πιάνουν κουβεντούλα υπό το βλέμμα του Μπάτμαν και του Jimi Hendrix στους τοίχους. Στην οδό Katarina Bangata ανακαλύψαμε στιλάτα ρετρό ρούχα, αξεσουάρ και κουζινικά στο Daisy Dapper, ενώ κάναμε κι ένα break από την υπερπροσφορά ερεθισμάτων στο γειτονικό «Café Blå Lotus», που γεμίζει την πολυσύχναστη γειτονιά του SoFo με εξωτικές νότες Ανατολής – και φτιάχνει καλό τσάι και σάντουιτς.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 5
Στο συνεχώς ανερχόμενο Hornstull, το ομώνυμο παζάρι είναι must-see για τους λάτρεις του vintage

Για επιδόρπιο πήραμε στο χέρι ένα γιγάντιο ποτήρι με ποπκόρν γλυκόριζα από το Urban Deli Nytorget, στην πλατεία-σήμα­ κατατεθέν του Nytorget, και κατευθυνθήκαμε προς το κοντινό Vitabergsparken. Στο θεαματικό αυτό πάρκο μαζεύονται παρέες για να απολαύσουν το πράσινο και τη θέα στην πόλη. Μία, μάλιστα, έκανε πικνίκ έχοντας κουβαλήσει ολόκληρη κονσόλα και ηχοσύστημα! Προτιμήσαμε το μακρύ δρόμο που περνάει από τη νότια ακτή για το συνεχώς ανερχόμενο Hornstull, στη δυτική πλευρά του Södermalm, με απώτερο σκοπό να χαρούμε την πλούσια φύση στον κόλπο του Årstaviken. Εκεί βρίσκεται και το αχανές Eriksdalsbadet, το μεγαλύτερο κέντρο κολύμβησης της Στοκχόλμης, που το καλοκαίρι φιλοξενεί­ το ποπ-ροκ φεστιβάλ Popaganda, από τις 31 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events προς τα τέλη του καλοκαιριού, στο οποίο φέτος πρωταγωνιστούν μπάντες όπως οι First Aid Kit και οι Franz Ferdinand. Σημειώστε, δε, ότι ανάμεσα στα live οι πισίνες φιλοξενούν και σόου, όπως η καλλιτεχνική κολύμβηση αντρών. Καταλάβαμε ότι φτάσαμε στον τελικό προορισμό μας, το πάρκο Tantolunden, μόλις είδαμε μικρούς και μεγάλους να αράζουν στα γρασίδια, αν και ήταν ήδη 9.30 το βράδυ, ενώ στη μικρή αμμουδιά στο τελείωμά του ήταν πολλοί εκείνοι που έκαναν βουτιές.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 6
Το νησάκι Langholmen προσφέρεται για βουτιές και ηλιοθεραπεία με θέα στην επιβλητική Δυτική Γέφυρα

Ακριβώς μετά το πάρκο και τη γέφυρα Liljeholmsbron λαμβάνει­ χώρα τα σαββατοκύριακα το παζάρι Hornstulls, όπου βρίσκει κάποιος από vintage σουβενίρ μέχρι αντικείμενα τέχνης, δίπλα­ από μια σειρά φορτηγάκια που σερβίρουν streetfood απ’ όλο τον κόσμο – μια τάση που παίρνει­ συνεχώς τα πάνω της στη Στοκχόλμη. Στη συνέχεια κατευθυνθή­καμε προς το γειτονικό νησί Långholmen. Προσπεράσαμε την κλασική φασαριόζικη εξέδρα με τον κόσμο και συνεχίσαμε το περπάτημα στη φύση μέχρι που βρήκαμε μια ήσυχη γωνιά για μπάνιο με φόντο την επιβλητική Västerbron (Δυτική Γέφυρα). Και το καλύτερο; Το νερό δεν ήταν καν κρύο!

TRAVEL TIPS

Πού να μείνετε

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 7
Upcycling ντιζάιν και hip ατμόσφαιρα συνδυάζει το smart hotel «Hobo»

Ηοbo Hip, οικολογικό μπουτίκ ξενοδοχείο με έμφαση στο ντιζάιν και ατού το rooftop μπαρ για κοκτέιλ και πανοραμική θέα.

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 8
Ευρύχωρα και φωτεινά τα δωμάτια του ξενοδοχείου «Drottning Kristina»

Hotel Drottning Kristina Μοντέρνα πολυτέλεια σε δύο κτίρια του 19ου αιώνα, δυο βήματα από το Βασιλικό Θέατρο και τα μαγαζιά του Ostermalm, με φωτεινά, ευρύχωρα δωμάτια.

Langholmen Στο ομώνυμο καταπράσινο νησάκι, το ξενοδοχείο και hostel έχει μετατρέψει τα κελιά μιας φυλακής 250 χρόνων σε μικρά, καλόγουστα δωμάτια.

Πού να φάτε

Στοκχόλμη revisited: το πιο hip καλοκαίρι σε περιμένει στον Βορρά - εικόνα 9
Η δημιουργική vegeterian κουζίνα είναι το ατού του σεφ Paul Svensson στο δημοφιλές εστιατόριο του Μουσείου Φωτογραφίας

Lilla Ego Χαλαρή ατμόσφαιρα με top σουηδικά πιάτα, που σερβίρονται στο τραπέζι ή στην μπάρα. Highlights o αστακός με σέλινο και τζίντζερ και το λαχταριστό γλυκό από σμέουρα.

Fotografiska Στο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Μουσείου Φωτογραφίας με την υπέροχη θέα θα έρθετε για να δοκιμάσετε τις προσεγμένες δημιουργίες του σεφ Paul Svensson, που δίνει έμφαση στα δημιουργικά χορτοφαγικά πιάτα.

Ekstedt O σεφ Niklas Ekstedt έχει δημιουργήσει ένα ζεστό και μοντέρνο περιβάλλον, όπου τα πάντα στο μενού μαγειρεύονται αποκλειστικά στην ανοιχτή φωτιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.