Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must

Ανακαλύψτε το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι μέσα από 9 ιδιαίτερες εμπειρίες.

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must

Ανακαλύψτε το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι μέσα από 9 ιδιαίτερες εμπειρίες.

Πάρος ίσον Παροικιά και Νάουσα

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 1

Οι δύο πιο κοσμικοί προορισμοί είναι η Παροικία (το βασικό λιμάνι) και η Νάουσα, ο δεύτερος τη τάξει οικισμός. Καθεμία έχει τη γραφικότητά της (η Παροικιά έχει πιο ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, η Νάουσα είναι πιο κουκλίστικη, αλλά και πιο κοσμοπλημμυρισμένη τον Αύγουστο). Και οι δύο έχουν όμορφες γωνιές, ενδιαφέροντα εστιατόρια και πολύχρωμα μαγαζάκια αν τις περπατήσεις.

Πεζοπορία στο Κάστρο της Παροικιάς

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 2

Η περιοχή γύρω από τα ερείπια του φράγκικου κάστρου προσφέρεται για γραφική βόλτα στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα αρχοντικά και τις τοιχοδομές από αρχαία θραύσματα.

Γαστρονομία με άρωμα παριανό

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 3

Η ρεβιθάδα, με κρεμμύδια και κάποιες φορές ντομάτα, το λιαστό παστό ψάρι (γούνα), το σαλάχι σαλάτα, τα αμπελοφάσουλα, οι αγκινάρες με κουκιά, το ψάρι πλακί με λαχανικά είναι μερικά από τα δημοφιλή τοπικά πιάτα, ενώ θα βρείτε και ενδιαφέροντα τυριά (ξινομυζήθρα, κεφαλοτύρι και λαδοτύρια). Επίσης παράγεται σούμα (τοπικό τσίπουρο). Η παράδοση της οινοποίησης στην Πάρο χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τις τελευταίες δεκαετίες ένα κρασί έχει κατοχυρώσει την Ονομασία Προέλευσης Πάρος. Η ιδιομορφία του είναι η δυνατότητα παραγωγής του με συνοινοποίηση λευκών και ερυθρών ποικιλιών (Μονεμβασιά και Μανδηλαριά).

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στην Πάρο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Ποια θα γίνει η αγαπημένη σας παραλία;

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 4

Προς την πλευρά της Νάουσας ξεχωρίζουν οι καρτποσταλικές Κολυμπήθρες με τα γλυπτά βράχια, το νεανικό Μοναστήρι με άμμο και beach sports, η οργανωμένη αμμουδιά της Σάντα Μαρία και η Λάγγερη, όπου συγκεντρώνονται και οι γυμνιστές (άμμος, υπέροχα νερά, αλλά αν δεν πάτε με καΐκι θέλει περπάτημα). Πιο απόμερες, για τους λάτρεις της ησυχίας, η Τσουκαλιά και οι Γλυφάδες. Πιο νότια, ιδιαίτερη παραλία με άργιλο για φυσικό peeling ο Καλόγερος (χωματόδρομος από τον Μώλο), νεανική και μπιτάτη η Πούντα Beach, ιδανική για windsurfing η αχανής Νέα Χρυσή Ακτή και η Πούντα, κοσμικός ο απάνεμος Φάραγγας με beach bar. Μικρός και δημοφιλής ο Λωλαντώνης (οργανωμένη παραλία), οικογενειακή η Αλυκή και τα Γλυφά, συνήθως ανεμοδαρμένος αλλά παρεϊστικος (και με beach bar) ο Παρασπόρος.

Ένας μικρόκοσμος καλοκαιρινής ευδιαμονίας

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 5

Το ομορφότερο ίσως χωριό της Πάρου, σε υψόμετρο 250 μ. στην ενδοχώρα του νησιού. Προσφέρεται για βόλτα στα ασβεστωμένα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια και καφέ ή φαγητό στις καλές ταβέρνες. Όσοι ακόμη αγαπούν την πεζοπορία (και αψηφούν τη ζέστη) θα αφιερώσουν και μία ώρα για να περπατήσουν το χιλιόχρονο μονοπάτι που οδηγεί στο γειτονικό χωριό Πρόδρομος- μια απολαυστική διαδρομή πάνω σε βυζαντινά αχνάρια κι ανάμεσα από μικρούς ελαιώνες και αμπελώνες.

Η γαλήνια Μάρπησσα

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 6

Αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με παραδοσιακό χρώμα, αναπαλαιωμένα σπίτια, ενδιαφέρουσες εκκλησίες του 16ου αιώνα και όμορφες πλατείες. Must το φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα στα τέλη του Αυγούστου.

Επίσκεψη στην Παναγία Εκατονταπυλιανή

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 7

Εμβληματικό παλαιοχριστιανικό μνημείο, αποτελεί στην ουσία σύμπλεγμα κτιρίων με λεπτομέρειες που μαρτυρούν διαφορετικές φάσεις της ιστορίας του νησιού. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχει βυζαντινό μουσείο με συλλογή εικόνων και κειμηλίων.

Sightseeing με αρχαιολογικό άρωμα

Πάρος | Ένα νησί για όλους, βρες τα δικά σου must - εικόνα 8

Ξεκινήστε από μια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με γλυπτά αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και ευρήματα μικροτεχνίας από τη νεολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα της Γοργούς, ύψους 1.35 μ., που σώζεται σχεδόν ακέραιο. Για τη συνέχεια προτείνουμε το Ασκληπιείο. Σκαρφαλωμένα σε ένα λόφο στον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό αξίζουν οπωσδήποτε μία βόλτα. Δήλειο Ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα, κολώνες και αρχιτεκτονικά μέλη, σε μια τοποθεσία με ωραία θέα κοντά στην Παροικία.

Και η Πάρος έχει τη δική της Κοιλάδα Πεταλούδων

Λιγότερο γνωστή από αυτή της Ρόδου, αποτελεί παρόλα αυτά σημαντικό βιότοπο και όαση δροσιάς, με εκατοντάδες καφεκόκκινες πεταλούδες.

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Πάρο αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.