5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο

Τι θα λέγατε για μια μονοήμερη απόδραση ή ακόμη κι ένα σαββατοκύριακο αφήνοντας το αυτοκίνητο στο σπίτι;

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο

Από τις πλαγιές του Παρνασσού για καθαρό αέρα μέχρι τις περαν­τζάδες της Αίγινας και του Γαλα­ξιδίου για φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα, τι θα λέγατε για μια μονοήμερη απόδραση ή ακόμη κι ένα σαββατοκύριακο αφήνοντας το αυτοκίνητο στο σπίτι;

Από την Αλεξάνδρα Σταυροπούλου

1. Αμφίκλεια: Άνοιξη στο βουνό

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο - εικόνα 1

Destination ID
Αν αγαπάς την ορεινή χαλάρωση, τότε η Αμφίκλεια, στην «ήσυχη» βορειοανατολική πλευρά του Παρνασσού, είναι για σένα. Μόλις σε δύο ώρες με μετεπιβίβαση στην Τιθορέα μπορείς να φτάσεις στον παραδοσιακό οικισμό με τα πέτρινα σπίτια και να χαθείς στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια. Μη χάσεις ακόμη την ευκαιρία να επισκεφθείς το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άρτου και το πρωτότυπο Μουσείο Επαγγελμάτων.

Πού να μείνετε
Στο ζεστό ξενώνα «Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού», σε ένα πλήρως ανακατασκευασμένο παραδοσιακό πέτρινο σπίτι του 19ου αι. στην παλιά συνοικία της Αμφίκλειας.

Πού να φάτε
Αν θες να δοκιμάσεις τοπικές κρεατονοστιμιές,­ όπως κοκορέτσι, πικάντικη­ σούπα από γίδα με σέλινο, λεμονάτο μοσχαράκι ή κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, τότε ο προορισμός είναι η ταβέρνα-ψησταριά «Καλιφόρνια» στην κεντρική πλατεία.

Περισσότερα για την Αμφίκλεια και αξιολογημένες επιλογές διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

2. Αίγινα: Νησί-εξπρές

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο - εικόνα 2

Destination ID
Ένα νησί σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Τελείωσε τη δουλειά και φύγε αμέσως για το λιμάνι του Πειραιά. Σε περίπου 40 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι, θα νιώσεις σαν να έχεις πάει κανονικές διακοπές. Κάνε λοιπόν τις βόλτες σου στην παραλία αλλά και στο κέντρο και απόλαυσε νοστιμότατους ουζομεζέδες κι εκπληκτικό παγωτό φιστίκι. Οι φαν του πεταλιού­ πάρτε μαζί σας και το ποδήλατο ή νοικιάστε – η παραλιακή προσφέρεται για ποδηλατάδα.

Πού να μείνετε
Στο ξενοδοχείο «Antzi Studios» στην Πέρδικα, που έχει μάλιστα εμπλουτιστεί με τρία πετρόχτιστα κτίρια γύρω από την πισίνα και τους κήπους.

Πού να φάτε
Και μια και η απόδραση είναι νησιώτικη, μπορείς να επισκεφθείς το ουζερί-ψαροταβέρνα «Σκοτάδης» με handmade μαριναρισμένους κολιούς, αχνιστούς μπακαλιά­ρους, κάθε λογής ψαρομεζέδες αλλά και ωραία θέα στο λιμάνι.

Περισσότερα για την Αίγινα και αξιολογημένες επιλογές διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

3. Πάτρα: All day απόλαυση

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο - εικόνα 3

Destination ID
Η Πάτρα ανήκει σε αυτές τις πόλεις που δεν κοιμούνται ποτέ. Γίνε κι εσύ ένα με τους ντόπιους αλλά και τους φοιτητές και γέμισε με φωνές και γέλια τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, τις σκάλες που οδηγούν στην Άνω Πόλη, τον πεζόδρομο της Ηφαίστου αλλά και τα δεκάδες cafés, εστιατόρια και μπαράκια. Με τα συχνά δρομολόγια των ΚΤΕΛ Αχαΐας θα χρειαστείς μόνο τρεις ώρες – ή δυόμισι με το εξπρές.

Πού να μείνετε
Ετοιμάσου να νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο Παρίσι του Μεσοπολέμου στo boutique ξενοδοχείο «Maison Grecque». Ένα διατηρητέο νεοκλασικό κοντά στα Ψηλά Αλώνια που σου προσφέρει την αίσθηση μιας ατμοσφαιρικής πολυτέλειας.

Πού να φάτε
Το «Bodegas» στη Ρήγα Φεραίου είναι το all day hot spot της πόλης, με τον Λευτέρη Ανδριόπουλο επί της υποδοχής, τον sommelier Ανδρέα Τζούδα στα του κρασιού και τον σεφ Στάθη Κόκκαλη στο τιμόνι μιας κουζίνας με έμφαση στις μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις.

Περισσότερα για την Πάτρα και αξιολογημένες επιλογές διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Θυμηθείτε το πρόσφατό αφιέρωμά μας στην Πάτρα εδώ.

4. Γαλαξίδι: Θαλασσινό ρομάντζο

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο - εικόνα 4

Destination ID
Ένα σαββατοκύριακο μέσα στο μπλε της θάλασσας και στα όμορφα καπετανόσπιτα μπορείς να ζήσεις στο κοντινό Γαλαξίδι. Πάρε το ΚΤΕΛ Φωκίδας και σε 4 ώρες θα βρεθείς να περιπλανιέσαι από το κεντρικό λιμάνι της Οιάνθης μέχρι το ήσυχο λιμάνι της Χηρόλακας και τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα.

Πού να μείνετε
Ένα καπετανόσπιτο του 1870 έχει μετατραπεί σε ρομαντικό ξενώνα με αυθεντικές οροφογραφίες και σιδερένια κρεβάτια. Ο λόγος για το «Nostos» με μια γαλήνια αυλή με οπωροφόρα για ένα ηλιόλουστο πρωινό.

Πού να φάτε
Καθώς κάνεις την περαντζάδα σου στην παραλία, μπορείς να σταματήσεις στον «Σκελετόβραχο», ένα ιδιαίτερο ουζερί που διαθέτει μάλιστα κι εξωτερική αυλή, και να απολαύσεις, μεταξύ άλλων, ταραμοσαλάτα με αβοκάντο αλλά και μουσακά με μπακαλιάρο.

Περισσότερα για το Γαλαξίδι και αξιολογημένες επιλογές διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

5. Ναύπλιο: Piazza culture

5 ιδέες για εκδρομή χωρίς αυτοκίνητο - εικόνα 5

Destination ID
Έχεις αφήσει περίπου 2 ώρες πίσω σου την Αθήνα με το ΚΤΕΛ Αργολίδας και πίνεις τον καφέ σου στη λιθόστρωτη Πλατεία Συντάγματος, την πιο... ιταλική piazza της Ελλάδας, χαζεύοντας το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλιό Τζαμί. Τι άλλο θέλεις για να φτιάξεις το ιδανικό σενάριο ανοιξιά­τικης εκδρομής;

Πού να μείνετε
Η πιο ατμοσφαιρική άφιξη των τελευταίων χρόνων είναι το «3Sixty Hotel & Suites», που στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα πάνω από το δημοφιλές ομώνυμο café-bar-restaurant. Σουίτες διαφορετικών τύπων με πολυτελή ιταλική φινέτσα.

Πού να φάτε
Στο «Circle», το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Amphitryon» θα δοκιμάσεις ελληνική κλασική κουζίνα με τοπικές αρβανίτικες πινελιές και πληθώρα τοπικών προϊόντων σε ένα ρομαντικό περιβάλλον με αστική αύρα και μαγευτική θέα στο Μπούρτζι.

Περισσότερα για το Ναύπλιο και αξιολογημένες επιλογές διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.