Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο!

Ατμοσφαιρικά δρώμενα, έξω καρδιά Ρεθεμνιώτες και μια ολόκληρη (και πανέμορφη) Παλιά Πόλη κάνουν το ρεθεμνιώτικο ένα από τα πιο ξεχωριστά καρναβάλια της Ελλάδας. Ετοιμάζοντας ξανά τις βαλίτσες του, ο Βαλσάμης Δουκάκης το επιβεβαιώνει.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο!

Ατμοσφαιρικά δρώμενα, έξω καρδιά Ρεθεμνιώτες και μια ολόκληρη (και πανέμορφη) Παλιά Πόλη κάνουν το ρεθεμνιώτικο ένα από τα πιο ξεχωριστά καρναβάλια της Ελλάδας. Ετοιμάζοντας ξανά τις βαλίτσες του, ο Βαλσάμης Δουκάκης το επιβεβαιώνει.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 1
«Γίνε ο καλύτερός σου εαυτός»: αυτό μας προτρέπει φέτος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

Φοβάμαι πως χάνω το μέτρημα των φορών που έχω ζήσει την ατμόσφαιρα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Καθώς ετοιμάζω βαλίτσα για να βρεθώ ξανά στην όλο το χρόνο ζωντανή κρητική φοιτητούπολη, ξεδιαλέγω πρόχειρα μικρές και μεγάλες στιγμές του: εκείνη την πανηγυρική τελετή­ έναρξης που το πέρασμα του Καρνάβαλου πάνω στο άρμα του ακολούθησε ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων, το οποίο έκανε το Παλιό Λιμάνι να μοιάζει με σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας.

Τις ποδηλατάδες μας στους ποδηλατοδρόμους του παραλιακού μετώπου και στα υπέροχα σοκάκια της Παλιάς Πόλης αλλά και την είσοδό μας στις καρναβαλικές αποθήκες, όπου τα άρματα παίρνουν σταδιακά σάρκα και οστά και η ατμόσφαιρα θυμίζει αυτοσχέδιο πάρτι. Σίγουρα τη συμμετοχή μας στον «Προπομπό», που παρέα με τις καρναβαλικές ομάδες γυρίσαμε τα χωριά πέριξ του Ρεθύμνου για να προσκαλέσουμε τους πάντες, ως άλλοι ντελάληδες, στη μεγάλη γιορ­τή της πόλης. περιττό να πούμε βέβαια πως όταν καταλήξαμε στην Ελεύθερνα με τον θαυμαστό αρχαιολογικό χώρο και το ολοκαίνουργιο μουσείο, οι άφθονες ρακές σε κάθε χωριό είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν τη δουλειά τους.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 2
Κέφι και ζωντάνια συνοδεύουν τις παρελάσεις.

Πέρυσι, πάλι, ζήσαμε το Κυνήγι του Θησαυρού στο Γεράνι. Ολόκληρο το χωριό στο πόδι, ούτε που καταλάβαμε πότε προσγειώθηκαν στα χέρια μας σουβλάκια, λουκάνικα και παϊδάκια από κουνέλι, η τσαρδάνα (το «επίσημο» κρασί του χωριού που παράγεται σε κάθε σπίτι) έρεε άφθονη και το κυνήγι ξετυλιγόταν σε new age ύφος, καθώς η επικοινωνία των παικτών γινόταν μέσω Viber και οι απαντήσεις των γρίφων δημοσιεύονταν σε πραγματικό χρόνο στο facebook. Αν κάτι ενώνει αυτές τις εικόνες σαν λεπτή κόκκινη κλωστή, είναι ο πηγαίος, αυθόρμητος και παρεΐστικος χαρακτήρας της ρεθεμνιώτικης Αποκριάς, στον οποίο μας μυεί κάθε χρόνο και πιο βαθιά η ψυχή του καρναβαλιού (και φίλη πια) Πέπη Μπιρλιράκη.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 3
Τα εντυπωσιακά άρματα δεν λείπουν από το καρναβάλι.

Ακόμη βέβαια και τίποτε από όλα αυτά να μην κάνει κάποιος, αρκεί μια βόλτα στην πόλη για να μπεις στο πνεύμα. Τέτοιες μέρες άρματα από παλιότερες διοργανώσεις είναι ακροβολισμένα σε κάθε γωνιά, από τις πλατείες Αγνώστου Στρατιώ­τη και Ανεξαρτησίας μέχρι τις κεντρικές οδούς Αρκαδίου και Ανεξαρτησίας και την κρήνη Ριμόντι, τα πάρτι των ομάδων δίνουν και παίρνουν, το ίδιο και οι κάθε χρόνο και περισσότερες εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού που φέτος έχει κεντρικό σύνθημα το «Γίνε ο καλύτερός σου εαυτός».

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 4
Το ατμοσφαιρικό Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου.

Οι πάντες είναι έξω, η ισχυρή φοιτητική νεολαία της πόλης ξεσαλώνει, η ρακή ρέει άφθονη, αισθάνεσαι ευπρόσδεκτος παντού, λες και οι πόρτες όλων των σπιτιών είναι ανοιχτές. Κάθε βόλτα βέβαια που σέβεται τον εαυτό της περνάει από το γαλήνιο Ενετικό Λιμάνι, όπου οι ψαράδες εξακολουθούν να απλώνουν τα δίχτυα τους κάθε πρωί με φόντο τον πέτρινο φάρο. Από τη μία πλευρά του ξεκινά το φαρδύ παραλιακό μέτωπο της Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ από την άλλη η λεγόμενη «πασαρέλα» πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ πιάνει την ανηφόρα του περιφερειακού, που οδηγεί στη φοβερή και τρομερή Φορτέτζα, χαρίζοντας μοναδική θέα στον χιονισμένο Ψηλορείτη.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 5
Μια βραβευμένη «Avli».

Κι επειδή νηστικό αρκούδι ούτε χορεύει ούτε... παρελαύνει, αξίζει να πάτε «διαβασμένοι» στα καλά εστιατόρια της πόλης. Η βραβευμένη «Avli» κρύβεται πίσω από τους πέτρινους τοίχους ενός ενετικού αρχοντικού του 1530 στην Παλιά Πόλη. Στην επιμέλεια της κουζίνας ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, έμπειρος και δημιουργικός, ετοιμάζεται για μια ακόμα σεζόν να προτείνει πιάτα από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα με τον δικό του έντεχνο και μοντέρνο τρόπο. Έως τότε, καθόμαστε στο αδερφό «Raki Ba RaKi», ακριβώς απέναντι, για πιο απλά αλλά ποιοτικά πιάτα σε περιβάλλον που θυμίζει ρετρό παντοπωλείο.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 6
Το «Πρίμα Πλώρα» είναι μια διαχρονικά καλή επιλογή για μοντέρνα ψαροφαγία.

Στρατηγικά τοποθετημένο στη συνοικία­ του Κουμπέ, το «Πρίμα Πλώρα» ποντάρει στις μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις, τις εκλεκτές πρώτες ύλες, το κομψό περιβάλλον αλλά και την απλόχερη θέα στη Φορτέτζα. Επίσης, πολύ ωραίες σαλάτες με ολόφρεσκα υλικά και καλοφτιαγμένα ταρτάρ και σεβίτσε με ψάρι ημέρας.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 7
Στη «Ζαμπία» οι παραδοσιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους.

Αν αγαπάτε τις κλασικές αξίες, η «Ζαμπία» (2831024561) είναι ένα οικογενειακό μαγειρείο περιωπής όπου τρως σαν να σου μαγείρεψε η μαμά σου και παράλληλα απολαμβάνεις την υπέροχη θέα στη Φορτέτζα. Φανταστικοί κιμάδες, αέρινο τηγάνι, ντολμαδάκια με άψογο φύλλο και απόλυτο must οι λαχανοντολμάδες.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 8
Ανανέωση με έμφαση στην exotica εσωτερικού χώρου για το «Cul de Sac».

Εμείς πάντως θα περάσουμε και από το πάντα δημοφιλές all day στέκι «Cul de Sac» στην Πλατεία Πλατάνου (2831026914), αφενός για να δούμε την καινούργια διακόσμηση και αφετέρου για να δοκιμάσουμε το brunch που προτείνει ο ταλαντούχος Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος. Must το υπερχορταστικό burger με κιμά από πρόβειο κρέας και αυγό ποσέ για topping. O ίδιος­ ετοιμάζει όμως κι ένα δικό του χώρο εν είδει μοντέρνου τσιπουράδικου που θα συζητηθεί.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 9
Στάση για καφέ και bites σε κάποιο από τα δύο «Barrio» του Ρεθύμνου.

Στα υπόψη για ένα καλοβαλμένο πρωινό έχουμε και το «Barrio Καλλιθέα» (2831036600) ή το «αδερφάκι» του, το πρώτο «Barrio» κοντά στον Δημοτικό Κήπο. Αφράτο banana bread, στεγνοτηγανισμένα pancakes και πολύ καλά bagels με διάφορες γεμίσεις στα «πρέπει».

Ωραιότατες επιλογές για κάθε­ στιγμή της ημέρας αποτελούν τα μαγαζιά επί της παραλιακής, όπως το «Living Room» (2831021386) που κάνει μια από τις συνεπείς προσπάθειες στα cocktail του και προσφέρει μια συνολικά ποιοτική εμπειρία, το «Lux» (2831020303) με μια εν γένει προσεγμένη spirit list από την οποία δεν λείπουν οι premium επιλογές, οι «Fraoules» (2831024525) και το φρέσκο «Ce la vi» (6947270742) με τα ωραία γλυκά, όπου το κέφι­ ανεβαίνει όσο περνάει η ώρα.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 10
Το κέφι ανάβει στο «Metropolis Society».

To «Metropolis Society» (6944525030) είναι ένα καθαρόαιμο μπαρ με καλά ποτά και κέφι που προτιμούν οι 30 something του Ρεθύμνου. Όσοι, πάλι, θέλετε να συνεχίσετε μέχρι πρωίας περάστε μια βόλτα από τα νεανικά clubs της οδού Σαλαμίνος.

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 11
Το καινούργιο ξενοδοχείο «Thalassa» βρίσκεται, όπως μαρτυράει και το όνομά του, πάνω στη θάλασσα.

Ως προς τη διαμονή, τέλος, αξίζει να επενδύσετε στα πολύ ατμοσφαιρικά boutique ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης, τα οποία στεγάζονται σε παλιά αρχοντικά, όπως τα «Avli Lounge Apartments», «Casa Vitae» και «Antica Dimora Suites». Εμείς πάντως λέμε να δοκιμάσουμε το καινούργιο «Thalassa», το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι που μας πέρασε στον Κουμπέ δίνοντας νέα πνοή σε ένα κτίριο 150 ετών, το οποίο έχει υπάρξει από θερινή κατοικία του Ρισβάν Πασά μέχρι παρθεναγωγείο, σαπωνοποιείο και κλωστήριο.

Τα must καρναβαλικά ραντεβού

Πάντα είναι αλλιώτικο το Ρεθεμνιώτικο! - εικόνα 12
Οι παραδοσιακές κρητικές καντάδες αναβιώνουν στο πλαίσιο του καρναβαλιού.

Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους (15/2)
Μασκαρεμένοι ποδηλάτες και μασκα­ρεμένα ποδήλατα ξεχύνονται στην Παλιά Πόλη για βόλτες γεμάτες χρώμα και κέφι. Ραντεβού στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Κρητικές καντάδες και γλέντια (16/2)
Το έθιμο της κρητικής καντάδας αναβιώνει με αφετηρία την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη (7 μ.μ.) και κατάληξη στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

Ώρα για παρέλαση (18/2)
Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. από τον κόμβο Θεοτοκόπουλου και θα ολοκληρωθεί στην Ελ. Βενιζέλου με την καύση του Καρνάβαλου. Ακόμη δύο παρελάσεις, παιδική και νυχτερινή, το Σάββατο (17/2).

Περισσότερες πληροφορίες για το Ρέθυμνο καθώς και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.