Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!)

Είναι από τους προορισμούς εκείνους που όλοι πιστεύουν ότι τους προσεγγίζεις μόνο για business. Η μεγαλύτερη ελβετική πόλη ανήκει –και μέχρι στιγμής φαίνεται πως το κρύβει καλά– στις ζωηρότερες της Ευρώπης.

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!)

Είναι από τους προορισμούς εκείνους που όλοι πιστεύουν ότι τους προσεγγίζεις μόνο για business. Η μεγαλύτερη ελβετική πόλη ανήκει –και μέχρι στιγμής φαίνεται πως το κρύβει καλά– στις ζωηρότερες της Ευρώπης.

Από την Κική Βασσάλου

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 1
Χαλαρή βόλτα στο κέντρο της Ζυρίχης.

Αντίθετα με ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, τη μεγαλύτερη ελβετική πόλη μόνο βαρετή δεν τη λες. Εντάξει, είναι καλοφτιαγμένη, περιποιημένη, ακριβή και σε γενικές γραμμές εύτακτη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι κάτοικοί της δεν βγαίνουν, ούτε ότι δεν (ξέρουν να) διασκεδάζουν. Ίσα ίσα, με 26.000 φοιτητές και κάμποσες χιλιάδες ακόμη νέους εργαζόμενους από όλη την Ευρώπη, η Ζυρίχη έχει δίχως άλλο χαρακτήρα πολυεθνικό, γεγονός που μαρτυρά επίσης την έντονη διάθεση όλων για εξωστρέφεια. Ειδικά οι νέοι της, καλοπληρωμένοι οι περισσότεροι και με όρεξη να κάνουν και άλλα πράγματα στη ζωή τους εκτός από δουλειά, είναι αυτοί που συνωστίζονται σε λίμνες, ποτάμια και πλατείες τα καλοκαίρια, σε ζωηρά hip στέκια, μπάρες, κλαμπ και πάρτι όλο τον υπόλοιπο καιρό. Στα παραπάνω προσθέστε τις συναυλίες, που είναι ουκ ολίγες, καθώς οι μεγαλύτεροι σταρ την περιλαμβάνουν στις παγκόσμιες τουρνέ τους, μια και βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά της Ευρώπης.

Εν αρχή ην η πλατεία Kanzlei

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 2
Στο δημοφιλές παζάρι Flohmarkt θα βρείτε κάθε λογής καλούδια.

Η πλατεία Kanzlei βρίσκεται στο επίκεντρο της hipster και γενικότερα της εναλλακτικής νεολαίας της Ζυρίχης (σημειώνοντας εδώ ότι συμπεριλαμβάνουμε στον ορισμό της νεολαίας πλέον ηλικίες και άνω των... 35). Εδώ τα πρωινά του Σαββάτου απλώνεται ένα από τα πιο πολυσύχναστα παζάρια της πόλης (Flohmarkt ή Flohmi στα ελβετικά), όπου θα βρείτε όλα τα καλά, χρήσιμα και μη, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και της νύχτας αγόρια και κορίτσια χρησιμοποιούν την πλατεία για τα ραντεβού τους, για να αράξουν λίγο πριν από το κλαμπ ή απλώς για μια μπίρα στο χέρι και κουβέντα. Ο χειμωνιάτικος καιρός της Ζυρίχης, βέβαια, δεν επιτρέπει τέτοιες συνήθειες για πολλή ώρα, αλλά πάντα υπάρχουν οι φανατικοί της, που δίνουν εδώ το «παρών» χειμώνα-καλοκαίρι.

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 3
Το club «Kanzlei» κρατά τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης στην ομώνυμη πλατεία.

Για ποτό και ψαγμένο σινεμά (νέοι δημιουργοί, ανεξάρτητες παραγωγές, πειραματικά φιλμ) αξίζει να περάσετε από το «Kino Xenix Bar», ενώ για χορό και δια­σκέδαση μπορείτε πιο αργά τα παρασκευοσαββατοκύριακα να κατευθυνθείτε στο κοντινό «Kanzlei Club», το οποίο μετρά πλέον πάνω από δύο χρόνια παρουσίας στη νυχτερινή Ζυρίχη, με δυνατά DJ sets από το χώρο της hip hop, reggae και dance σκηνής.

(Και) Η Ζυρίχη σε ρυθμούς gentrification

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 4
Η Langstrasse δεν κοιμάται ποτέ!

Η Langstrasse είναι ο πιο ζωντανός δρόμος της Ελβετίας, με πολλά μπαρ αλλά και τη Red Light District της πόλης. Δεν είναι όμως αυτό που (ίσως) φαντάζεστε. Η πρώην κακόφημη οδός παρουσιάζει κίνηση μέρα και νύχτα, αφού τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται εδώ σημαντικό μέρος της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής. Ντιζάινερ και εικαστικοί, γκαλερί, πολυχώροι και μπουτίκ νέων Ελβετών δημιουργών (Ida Gut, Ikou Tschüss, Lyn Lingerie κ.ά.) δίνουν ζωή τα πρωινά και τα μεσημέρια, ενώ όσο πλησιάζουμε προς το απόγευμα και το βράδυ αρχίζει ένα ατελείωτο bar hopping, με επιλογές για όλα τα γούστα. «Η Langstrasse δεν κοιμάται ποτέ», θα σας πουν οι Ελβετοί και αυτό μάλλον θα σας το βεβαιώσουν και οι ξεναγοί σας, αν φερθείτε... τουριστικά και κλείσετε μια θέση στο σαββατιάτικο Langstrasse Tour της εταιρείας Zürich Pub Crawl, το οποίο ξεκινάει από τη Helvetiaplatz στις 9 το βράδυ.

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 5
Ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις στο Photobastei.

Κοντά στη Langstrasse, αλλά στην άλλη πλευρά του ποταμού, αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε το κλαμπ «Klubi». Πρόκειται για το πιο εναλλακτικό venue της πόλης και λόγο από μόνο του για να την επισκεφθείτε. Ένα κλαμπ που δεν το πιάνει το μάτι του πρωτάρη, ισόγειο, συνήθως με δωρεάν είσοδο, πολύ φτηνά ποτά και μουσική που αγγίζει πολλά είδη, αλλά με μια προτίμηση στους electro ήχους. Εδώ θα συναντήσετε τους πιο ανοιχτόμυαλους locals – δεν είναι και λίγο αυτό. Τέλος, αναζητήστε το κτίριο της οδού Sihlquai 125, όπου στεγάζεται το εγχείρημα Photobastei. Πρόκειται για μια συλλογικότητα που ασχολείται με τη φωτογραφία και τη διοργάνωση σεμιναρίων κι εκθέσεων, διατηρεί ωστόσο και καφέ και μπαρ και, το καλύτερο, βρίσκεται πίσω από τα καλύτερα πάρτι της πόλης. Βασική προϋπόθεση να είστε τυχεροί ώστε να έχει πάρτι κάποια από τις ημέρες που θα βρεθείτε στη Ζυρίχη – πράγμα πολύ πιθανό!

Για σκι σε μια ώρα ή καφεδάκι εντός;

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 6
Το Flumsenberg απέχει 58 λεπτά από την πόλη.

Και αν τα βράδια είστε από πάρτι­ σε πάρτι, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκδρομή της επόμενης ημέρας πάει, χάθηκε. Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, καθώς υπάρχουν οκτώ διαφορετικά χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση από 58 έως 84 λεπτά με δημόσια συγκοινωνία από το κέντρο της πόλης. Αν έχετε αυτοκίνητο, βέβαια, οι αποστάσεις καλύπτονται ακόμη πιο γρήγορα. Στο Flumserberg και το Sattel-Hochstuckli θα φτάσετε σε 58 και 62 λεπτά αντίστοιχα με το τρένο, ενώ πρόκειται για πίστες προσιτές σε αρχάριους και για όλη την οικογένεια.

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 7
Το ζεστό καφέ «Babu's».

Αν, πάλι, δεν έχετε καμία όρεξη να ξεμυτίσετε από το κέντρο και το μόνο που θέλετε για το πρωινό­ σας είναι ένας ζεστός καφές, στο «Babu’s Bakery & Coffeehouse» θα απολαύσετε νόστιμο πρωινό –ολόφρεσκα κέικ, πίτες και βάφλες μεταξύ άλλων– αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε καφέδες. Άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το «Kafi Schnaps», ένα μοντέρνο καφέ το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό χασάπικο. Εδώ θα έρθετε για να πιείτε τον καφέ σας σαν Ελβετοί, σε κούπα με γάλα, αλλά και για να δοκιμάσετε τα απίθανα κρουασάν και όλες τις υπόλοιπες λαχταριστές προτάσεις τους.

Πού να μείνετε

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 8
H minimal διακόσμηση χαρακτηρίζει το ολοκαίνουργιο «Marktgasse Hotel».

Greulich Design & Lifestyle Hotel Βρίσκεται στη ζωηρή District 4 και προσφέρει τετράστερη διαμονή στα μόλις 28 φινετσάτα δωμάτιά του.

Marktgasse Hotel Ολοκαίνουργιο μπουτίκ ξενοδοχείο 39 δωματίων που στεγάζεται σε κτίριο του 1426, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

NI-MO Μοντέρνο και ιδιαίτερα κομψό B&B, με άνετα δωμάτια και πολύ φιλική ατμόσφαιρα.

Πού να φάτε

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 9
Αναπανάληπτη θέα και διακόσμηση που κλέβει τις εντυπώσεις στο «Rooftop».

Rooftop Ασιατική fusion κουζίνα, με ωραία κοκτέιλ, ανεπανάληπτη θέα και υψηλές τιμές.

LaSalle Μοντέρνο εστιατόριο με κλασικές πινελιές. Θα σας εντυπωσιάσουν τόσο η αρχιτεκτονική του χώρου με την τεράστια γυάλινη εγκατάσταση –στεγάζεται σε πρώην ναυπηγείο– όσο και τα... κεφτεδάκια του. Και όχι μόνο!

Πώς να μετακινηθείτε

Ζήσαμε τη fun πλευρά της Ζυρίχης (κι όμως, υπάρχει!) - εικόνα 10

Όπως σε όλες τις καλά οργανωμένες πόλεις, έτσι κι εδώ η επίσημη ιστοσελίδα του Τουριστικού Οργανισμού της πόλης είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας. Πατήστε εδώ για να δείτε πώς θα προμηθευτείτε τη Zurich Card 24 ή 72 ωρών, η οποία θα σας εξασφαλίσει απεριόριστες μετακινήσεις, δωρεάν είσοδο στα περισσότερα μουσεία αλλά και γενναίες εκπτώσεις σε καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, κλαμπ κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.