H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln

Απολαύσαμε βόλτες σε d-i-y στέκια δίπλα στο κανά­λι, κοκτέιλ πάνω από τις στέγες της πόλης, σουδανικό streetfood και ιδιότυπη αποσυμπίεση στους αεροδιαδρόμους του παλιού αεροδρομίου.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln

Το gentrification καλά κρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα και το Neukοelln είναι η αγαπημένη γειτονιά των hip Βερολινέζων για βόλτες σε d-i-y στέκια δίπλα στο κανά­λι, κοκτέιλ πάνω από τις στέγες της πόλης, σουδανικό streetfood και ιδιότυπη αποσυμπίεση στους αεροδιαδρόμους του παλιού αεροδρομίου.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 1
All day διασκέδαση με θέα σε ολόκληρη την πόλη στο «Klunkerkranich».

Πάνε μερικά χρόνια που το άλλοτε... ντροπαλό «αδερφάκι» του μποέμ Kreuzberg προς τα νοτιοανατολικά μπήκε στο στόχαστρο των εναλλακτικών (Βερολινέζων και μη), η αναγέννηση­ όμως ή αυτό που θα λέγαμε gentrification του Neukölln συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, χαρίζοντάς του άνετα τον τίτλο της πιο hot γειτονιάς της πόλης αυτήν τη στιγμή.

Παρά την αύξηση των νέων μαγαζιών και αντίστοιχα της τιμής των ενοικίων (αναλογιστείτε ας πούμε τι γίνεται τελευταία στο Κουκάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο ή παλιότερα στο Γκάζι και στου Ψυρρή), η γειτονιά ευτυχώς επιμένει στην casual ατμόσφαιρα και στις οικονομικές λύσεις. Όταν ο ήλιος λάμπει, μάλιστα, ο κόσμος αψηφά το χειμωνιάτικο κρύο και χαλαρώνει σχεδόν ανέξοδα με μπίρες δίπλα στο νερό.

Τα σαββατοκύριακα στη Friedelstrasse θα δείτε trendy μπαμπάδες και μαμάδες να σπρώχνουν ντιζαϊνάτα καροτσάκια και να ψάχνουν θέση σε κάποιο από τα νέας γενιάς­ healthy cafés που ξεφυτρώνουν διαρκώς.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 2
Το κέντρο του Neukolln.

Τα σαββατοκύριακα στη Friedelstrasse θα δείτε trendy μπαμπάδες και μαμάδες να σπρώχνουν ντιζαϊνάτα καροτσάκια και να ψάχνουν θέση σε κάποιο από τα νέας γενιάς­ healthy cafés που ξεφυτρώνουν διαρκώς.

Λίγες ώρες αργότερα­ δεν πέφτει καρφίτσα στα cool στέκια της Weserstrasse, όπου χτυπά η καρδιά της γειτονιάς.

Όλη αυτή η νεο-μποέμ ατμόσφαιρα μπλέκεται με τα κεμπαπτζίδικα­ και τα σουδανικά takeaway, οι παλιοί μετανάστες (κυρίως από την Τουρκία) συγχρωτίζονται με τους επίδοξους Berliners από όλον τον κόσμο που νοικιάζουν cool lofts και το χαρμάνι που δημιουργείται είναι και απολαυστικό πέρα από πολυπολιτισμικό.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 3
Ρομαντική γωνία στο αρτίστικ «Ä».

Ένα από τα αβαντάζ τού να τριγυρίζεις στη γειτονιά την ημέρα­ είναι ότι όλο και κάτι στιλάτο ή απλώς πρακτικό θα βρεις προσεκτικά αφημένο στους δρόμους προς αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, ένα διαδεδομένο χόμπι που σου αποκαλύπτει λίγη από τη μενταλιτέ της.

Κάπως έτσι κι εμείς, κατά την πρώτη βόλτα μας εδώ, τηλεφωνήσαμε σε μια φίλη που μόλις μετακόμισε εκεί για να πάρει το εκπληκτικό μεταλλικό κρεβάτι που περίμενε σε μια γωνιά της Weserstrasse – αποσυναρμολογημένο και με τις βίδες του σε σακουλάκι!

Ήταν νωρίς ακόμη και τα γύρω δρομάκια δεν είχαν μπλοκάρει από εξοδούχους σε αναζήτηση του ιδανικού spot της βραδιάς· εμείς αγαπήσαμε το «Kuschlowski» με την αυθεντική ρώσικη βότκα­ και τα πρωτότυπα φωτιστικά από κουβάδες και το αρτιστίκ «Ä» με το ενδιαφέρον line up από καλούς DJs.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 4
Για πρωινό στο «A Place Called Myxa».

Πάντως, πέρα από το γνωστό χαμό που θα συναντήσετε τα βράδια, αξίζει να πάτε από νωρίς σε στέκια όπως το «A Place Called Myxa» για πρωινό ή brunch σε σκηνικό εμπνευσμένο από το Βερολίνο του 1920.

Εκτός από το νόστιμο σπιτικό κις, σερβίρουν και κρητικό ντάκο μια και οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες, χωρίς αυτό να ορίζει αποκλειστικά το χώρο.

Το στιλάτο­ «Practhwerk» δίνει έμφαση στη δημιουργική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας καλό καφέ, ελαφριά κουζίνα –όπως σάντουιτς και σπιτικά κέικ–, εκθέσεις τέχνης και ζωντανή μουσική.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 5
To café-ζαχαρωτό «Zuckerbaby».

Στα πλακόστρωτα της πλατείας Richardplatz θα βρείτε το –όνομα­ και πράγμα– ζαχαρένιο café-deli «Zuckerbaby», που σερβίρει νοστιμότατα σπιτικά­ κέικ, κις και σούπες σε σοφιστικέ­ ρετρό περιβάλλον, όπως και το «Louis» με την αυθεντική οικογενειακή ατμόσφαιρα, όπου θα χορτάσετε με τα γιγάντια σνίτσελ βιενουά-θεσμός.

Σε αγαπημένο σύμμαχο για τις βόλτες μας εμείς ανακηρύξαμε τη χορτοφαγική πίτα με σος από φιστικοβούτυρο και μελιτζάνα του «Sahara Imbiss», που ετοιμάζει χορταστικές, πεντανόστιμες σουδανικές γεύσεις.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 6
Πολύ δημοφιλής η αγορά Nowkölln πλάι στο κανάλι.

Ανάλογα με την ώρα και την ημέρα της εβδομάδας, τώρα­, θα πετύχετε διαφορετικά events σε πολυμορφικούς χώρους με d-i-y ατμόσφαιρα, όπως το «Griessmühle», που προτείνει από τραπέζια για πινγκ πονγκ και αγορά με ρούχα από δεύτερο χέρι μέχρι διασκέδαση τα βράδια του σαββατοκύριακου, οπότε και λειτουργεί ως κλαμπ.

Θα το βρείτε στο κανάλι Landwehr, κατά μήκος του οποίου απλώνεται και η υπαίθρια αγορά Nowkölln, που όμως βρίσκεται σε χειμερινή «άδεια» αυτήν την εποχή, ενώ θα επιστρέψει και πάλι τον Απρίλιο. Αξίζει­ να αναφέρουμε ότι, ανάμεσα σε κοσμήματα και κρεμάμενα φυτά, ανακαλύψαμε εκεί κάτι εκπληκτικές τετράχορδες κιθάρες από κουτιά κουβανέζικων πούρων.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 7
Το ξενοδοχείο «Huettenpalast» προτείνει... glamping εσωτερικού χωρού.

Στην πολυσύχναστη λεωφόρο του Neukölln, την Karl-Marx-Strasse, μεταξύ κεμπαπτζίδικων και καταστημάτων με είδη οικιακής χρήσης, στρίψαμε προς το εμπορικό κέντρο Neukölln Arcaden. Ο λόγος ήταν το «Klunkerkranich», στην κορυφή του Arcaden.

Πατήσαμε το κουμπί για τον πέμπτο όροφο και ακολουθήσαμε την «κρυμμένη» διαδρομή μέχρι τη ράμπα που μας ανέβασε στο café-bar. Διόλου περίεργο­ που ο χώρος κάποτε φιλοξενούσε θρυλικά παράνομα πάρτι, πλέον όμως αποτελεί ένα δημοφιλές όσο και ιδιότυπο «πολιτιστικό roof garden πάνω από το Neukölln».

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 8
Δεν κάνει κρύο στην ταράτσα του «Klunkerkranich».

Τα μικρά παιδιά εδώ, όπως και παντού στο Βερολίνο, είναι ευπρόσδεκτα, μια και μια νοητή γραμμή φαίνεται να ενώνει τους λιλιπούτειους επισκέπτες που καταπιάνονται με τις χειροτεχνίες ή παίζουν στην άμμο με τους μεγαλύτερους που αγκαλιάζουν την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση­, χορεύουν με τα χούλα-χουπ στο ρυθμό των beats και πίνουν ποτό χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα πάνω από τις σκεπές.

Τις πιο κρύες ημέρες θα απολαύσετε πιάτα όπως αβγά μπενεντίκτ, ψητός σολομός ή μαριναρισμένο τόφου για τους vegans συνοδεία εύγεστων κοκτέιλ στο χαλαρό εσωτερικό χώρο.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 9
Η βουτιά στα Stadtbad Neukölln είναι εμπειρία.

Για ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το περπάτημα, μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι τα μεγαλειώδη Stadtbad Neukölln, τα δημόσια λουτρά που χρονολογούνται από το 1914 (είσοδος από € 5).

Φανταστείτε την εικόνα: επτάμετρες κολόνες δωρικού ρυθμού, μωσαϊκά και στρογγυλές πισίνες δίνουν μιαν αίσθηση ρωμαϊκής αίγλης, ενώ υπάρχει και σάουνα για τα μεγάλα κρύα.

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 10
Το παλιό αεροδρόμιο Tempelhof αποτελεί αγαπημένο χώρο αναψυχής των Βερολινέζων.

Καιρού επιτρέποντος, συνεχίστε δυτικά προς το αχανές ιστορικό πρώην αεροδρόμιο Tempelhof, που απλώνεται μεταξύ της ομώνυμης περιοχής και του Neukölln προσφέροντας ιδιότυπες αποδράσεις στη φύση.

Μετά το κλείσιμο του αερολιμένα το 2008 ο ντόπιος πληθυσμός άρχισε να συρρέει σταθερά στους πρώην­ διαδρόμους και στις χορταριασμένες γωνιές για να κάνει πικ­νίκ, πατίνια, κηπουρική, να πετάξει χαρταετό ή να βολτάρει, διεκδικώντας έτσι το δικαίωμά του στο πράσινο.

Ενδιαφέρουσες περιηγήσεις με οδηγό οργανώνονται, τέλος, στο ιστορικό εσωτερικό του χώρου, όπου θα μάθετε λεπτομέρειες για το συναρπαστικό ρόλο του αεροδρομίου στην ιστορία της πόλης.

Πού να μείνετε

H hip καρδιά του Βερολίνου χτυπά στο Neukoelln - εικόνα 11
Ειδυλλιακή τοποθεσία του ξενοδοχείου «Estrel», πάνω στο κανάλι.

Estrel (από € 93) Value for money σύγχρονο τετράστερο ξενοδοχείο με πολλές παροχές.

Huettenpalast (από € 75) Ένα πρώην εργοστάσιο προτείνει διαμονή σε απίστευτα διακοσμημένα ρετρό τρέιλερ και ξύλινες καμπίνες για glamping στη μέση της πόλης.

Μotel Plus Berlin (από € 49) Μοντέρνο, οικονομικό ξενοδοχείο σε ζεστούς τόνους μόλις λίγα λεπτά από τα μπαράκια του Neukölln.
.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.