Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα

Δεν θα κουραστούμε να περπατάμε στα πετρόχτιστα καλντερίμια του και να ανακαλύπτουμε νέες αφορμές για άλλη μία εξόρμηση στο μυθικό Βουνό των Κενταύρων.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να περπατάμε στα πετρόχτιστα καλντερίμια και τις κούκλες πλατείες, να κοντοστεκόμαστε μπροστά σε καλοδιατηρημένα αρχοντικά αλλά και να ανακαλύπτουμε νέες αφορμές για άλλη μία εξόρμηση στο μυθικό Βουνό των Κενταύρων.

Από την Κική Βασσάλου

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 1
Η Πορταριά ξεπροβάλλει μες στην ομίχλη με όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Η εξερεύνηση του Βουνού των Κενταύρων δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ο δρόμος που θα ακολουθήσετε για να το γνωρίσετε εξαρτάται κάθε φορά από το χωριό που θα έχετε επιλέξει ως ορμητήριο. Η κλασική χειμωνιάτικη πηλιορείτικη βόλτα, πάντως, ξεκινάει από την Πορταριά και τη Μακρινίτσα: τα δύο πανέμορφα χωριά που χαρίζουν στον επισκέπτη απρόσκοπτη θέα στον Βόλο –βρίσκονται άλλωστε σε σχετικά μικρή απόσταση από την πόλη– και συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων (σε παλαιότητα) ορεινών προορισμών της χώρας.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 2
Πανοραμική θέα από τους καταπράσινους Σταγιάτες.

Προτού φτάσουμε στην Πορταριά, κάνουμε πλέον μια παράκαμψη στο καταπράσινο χωριουδάκι Σταγιάτες, το οποίο εισέρχεται δειλά δειλά στον τουριστικό χάρτη του Πηλίου με τη λειτουργία του πολύ χαριτωμένου συνεταιριστικού καφενείου «Η Βρύση» (2421078690). Τσίπουρο με καλό μεζέ και θέα στον Παγασητικό, κάμποσα τοπικά και όχι μόνο πιάτα ημέρας, σπιτικά λικέρ, γλυκά και παρεΐστικη διάθεση, ενίοτε συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι οι λόγοι που οι Σταγιάτες απέκτησαν ξανά ζωή, επιβραβεύοντας την επιλογή των συνιδιοκτητών της «Βρύσης» να εγκαταλείψουν την Αθήνα.

Στην Πορταριά, πάλι, ο τουρισμός δουλεύει ρολόι εδώ και δεκαετίες. Οι επιλογές διαμονής στο χωριό παραμένουν σταθερά πολλές και ποιοτικές, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια το ίδιο, ενώ, εκτός από το «Myrro» (2428099094) με τα αρωματικά τσάγια, τα βότανα, τα σαπούνια και τα φυσικά καλλυντικά, που τραβά την προσοχή των επισκεπτών, καινούργια γευστική άφιξη στο χωριό είναι η «La Creperie» (2428090146) για καφέδες, ροφήματα και ωραιότατες κρέπες, φυσικά, αλλά και το «Ψητοτεχνείο ο Κύρος» (2428099466) για κλασική κρεατοφαγία.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 3
Trekking μέσα στο δάσος

Για τους λάτρεις του καφέ και της ζάχαρης, βέβαια, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως το café-γλυκοπωλείο «Αλχημιστής» (6937065490) με τα χειροποίητα γλυκά της Ιωάννας και το «Meli Coffee & More» (6937065490) λίγο έξω από το χωριό, στο σημείο όπου αρχίζει το μονοπάτι των Κενταύρων – σε περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε τον καφέ σας με μια εύκολη πεζοπορία 25 λεπτών μέσα στο δάσος.

Αν, πάλι, είστε πιο σπορτίφ και περιπετειώδεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία Mountain Activities Pelion (6940833808), που εδρεύει στην Πορταριά, για τοξοβολία, αναρρίχηση, ιππασία, flying fox και οργανωμένες πεζοπορίες.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 4
Η Μακρινίτσα πνιγμένη στο πράσινο.

Η Μακρινίτσα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο, οι οποίοι βολτάρουν στα λιθόστρωτα καλντερίμια (τα αυτοκίνητα σταθμεύουν υποχρεωτικά στην είσοδο του χωριού), φωτογραφίζουν την τεράστια πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και την κρήνη του Αθάνατου Νερού κι έπειτα επιλέγουν μαγαζί για να τρυπώσουν και να ζεσταθούν.

Για τους λάτρεις της τέχνης, τόσο στο μικροσκοπικό «Art Cafe» (6974384488) όσο και στο Paschalis Art House (2428090054) θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το ρόφημά σας ανάμεσα σε έργα σύγχρονων –κυρίως Ελλήνων– καλλιτεχνών. Στα πέριξ της πλατείας αξίζει επίσης μια στάση στο «Καφενείο του Θεόφιλου» (2428099154), όπως ονομάζεται το κλασικό τσιπουράδικο προς τιμήν του λαϊκού ζωγράφου, στον οποίο ανήκει και η τοιχογραφία που κοσμεί το εσωτερικό του.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 5
Υπέροχο το σκηνικό στο χιονοδρομικό Αγριόλευκες στα Χάνια.

Ο χειμώνας στο Πήλιο, βέβαια, περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όταν πιάσει το χιόνι για τα καλά. Στις Αγριόλευκες, το χιονοδρομικό κέντρο κοντά στα Χάνια, ανάμεσα σε δάση από οξιές και καστανιές, θα κάνετε σκι με το μοναδικό προνόμιο της θέας στη θάλασσα. Έξι πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας και μια αντοχής (μήκους 5 χλμ.), πέντε αναβατήρες, σχολή εκμάθησης, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, σαλέ και δυνατότητα για νυχτερινή χιονοδρομία είναι τα χαρακτηριστικά του –κατά τ’ άλλα μικρού– χιονοδρομικού - σε περίπτωση που κάνετε μια παράκαμψη προτού συνεχίσετε σε μία από τις ωραιότερες οδικές διαδρομές στο βουνό για Ζαγορά και Τσαγκαράδα.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 6
Πήλιο χωρίς σπετσοφάι δεν γίνεται!

Με τέσσερις ανεξάρτητες γειτονιές και 3.000 κατοίκους, η Ζαγορά είναι το πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου, το οποίο είναι μεν τουριστικό, αλλά πολύ περισσότερο αγροτικό, με τα μήλα, τα ακτινίδια, τα γκι και τα κεράσια του (την άνοιξη τα τελευταία). Σημείο συνάντησης ντόπιων κι επισκεπτών η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται και η προτομή του Ζαγοριανού τραγουδιστή Νίκου Γούναρη, ενώ περιμετρικά της δεσπόζουν κάμποσα ενδιαφέροντα κλειστά και ανοιχτά μαγαζιά αλλά και κτίρια.

Εδώ είναι που δραστηριοποιείται από το 1993 και ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς (2426023566), τα μέλη του οποίου παρασκευάζουν γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά ταψιού και σπιτικά λικέρ, ενώ κοντά του θα βρείτε και το πολύ γουστόζικο κατάστημα Γη Ανατολής (6944785686), στις προθήκες του οποίου θα συναντήσετε βότανα, μπαχαρικά, σαπούνια, καλλυντικά, αξεσουάρ κι ένα σωρό άλλα χαριτωμένα καλούδια, επιλεγμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και γούστο.

Ουκ ολίγοι νέοι έχουν ρίξει άγκυρα τελευταία στη Ζαγορά και στα πέριξ. Ο Γιώργος, γιος της οικογένειας Στάμου του ομώνυμου αρχοντικού, έχει αναλάβει τόσο τον ξενώνα όσο και την κουζίνα, δημιουργώντας νοστιμότατα ιταλικά πιάτα. Η Άννα και ο Δημήτρης, πάλι, έχουν ανοίξει την εξαιρετική ταβέρνα «Πολύδροσο» (6938882207) στο κοντινό Πουρί, ενώ με έδρα το Χορευτό ένας άλλος Γιώργος βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Pelion Scout (6986974815) και οργανώνει παντός είδους δραστηριότητες γνωριμίας με το βουνό και τη θάλασσα.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 7
Το κουκλίστικο «Το Ρόδο και το Αηδόνι» της Τάνιας Τσανακλίδου στις Μηλιές.

Η Τσαγκαράδα παραμένει τόσο το μεγαλύτερο σε μήκος χωριό του Πηλίου όσο κι ένα από τα πιο πράσινα, με το χιλιόχρονο πλάτανο, τα ιστορικά κτίρια (Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή, Νανοπούλειος Σχολή), τις εκκλησίες (Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίας Παρασκευής), τις ωραίες πεζοπορίες και τις άκρως ενδιαφέρουσες επιλογές της για διαμονή.

Στις Μηλιές θα έρθετε για την υπέροχη δημοτική βιβλιοθήκη, για να περπατήσετε κατά μήκος των γραμμών του Μουντζούρη, που δεν λειτουργεί το χειμώνα, και στη συνέχεια να κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για να ζεσταθείτε είτε στο διαχρονικά αγαπημένο café «Άννα να ένα Μήλο» (2423086889) είτε στο έτερο πολυσύχναστο στέκι του χωριού «Το Ρόδο και το Αηδόνι» (2423086689), που φέρει την υπογραφή της Τάνιας Τσανακλίδου.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 8
Η αρχοντική Βυζίτσα

Στην αρχοντική Βυζίτσα η must στάση του ταξιδιώτη είναι οπωσδήποτε στις «Εσπερίδες» (2423086838). Το παλιό δημοτικό σχολείο παραχωρήθηκε σε έναν από τους πιο άξιους γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας. Οι γυναίκες-μέλη του συνεργάζονται με ντόπιους παραγωγούς και παρασκευάζουν μικρά λαχταριστά θαύματα: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με φρέσκα φρούτα και καρπούς, σπιτικά ζυμαρικά, κουλουράκια, παξιμαδάκια, πίτες, σοκολατάκια και διάφορες εποχικές νοστιμιές, όπως κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα, κουλουράκια και τσουρέκια το Πάσχα κ.ο.κ.

Επόμενη και τελευταία στάση ο Άγιος Λαυρέντιος. Το δημοφιλές «μουσικό χωριό» του καλοκαιριού ησυχάζει το χειμώνα – και το ίδιο κάνουν και οι επισκέπτες του. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για να το επιλέξετε ως ορμητήριο: για απομόνωση, ξεκούραση κι επαφή με τη φύση, αφού πιο πάνω από εδώ υπάρχει μόνο δάσος. Στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα γύρω μονοπάτια είναι σηματοδοτημένα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα να κάνετε ιππασία – σε περίπτωση που αναζητάτε διαφορετικές εμπειρίες.

Πού να μείνετε

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 9
Ρομαντισμός και προσοχή στη λεπτομέρεια στο «Αρχοντικό Μυτιληναίου Σκρετάιον» στο Νεοχώρι.

Αρχοντικό Μυτιληναίου Σκρετάιον (Νεοχώρι, 2423058022, από € 73) Ατμοσφιαρικός ξενώνας σε ένα αρχοντικό με μακρά ιστορία. Σπιτική φιλοξενία και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, από βόλτες με άλογα μέχρι διαλογισμό.

Kritsa Gastronomy Hotel (Πορταριά, από € 50) Άνετη διαμονή και απολαυστικό πρωινό, ακριβώς πάνω από το ομώνυμο εστιατόριο-θεσμός.

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 10
Happy ντιζάιν στο «El Resto Bar» του «Agapitos Villas & Guesthouses».

Agapitos Villas & Guesthouses (Αγ. Ιωάννης Μουρεσίου, από € 70) Μέλος των Small Elegant Hotels of the World, με πολυτελή δωμάτια και το πολύ ενδιαφέρον «El Resto Bar».
Δρυάδες (Άγιος Λαυρέντιος, από € 55) Ατμοσφαιρική μονάδα με 22 πολυτελή δωμάτια. Ενδιαφέρον εστιατόριο.
Αρχοντικό Στάμου (Ζαγορά, από € 55) Αυθεντικό πηλιορείτικο αρχοντικό.

Που να φάτε

Πήγαμε στο Πήλιο και γυρίσαμε με νέα - εικόνα 11
Η «Αλέκα» παραμένει ένα από τα εστιατόρια-προορισμός για τοπικές γεύσεις.

Αλέκα (Τσαγκαράδα) Ξενώνας με ονομαστό εστιατόριο για τοπική κουζίνα αλλά και με μοντέρνες πινελιές.

Κάρδαμο (Μακρινίτσα, 2428090131) Οινομαγειρείο με τα όλα του. Θαυμάσια θέα.

Το Στέκι (Πορταριά, 6979333487) Ταβερνάκι που αγαπούν οι ντόπιοι, νόστιμα μαγειρευτά.

Πολύδροσο (Πουρί, 6938882207) Δοκιμάστε τράγο στη λαδόκολλα, ντόπια τυριά.

Η Συνάντηση (Κισσός, 2426031620) Ξακουστή ταβέρνα – προνοήστε για κράτηση.

Στεφανής (Άγιος Γεώργιος Νηλείας, 2428093000) Τσιπουράδικο με νόστιμους μεζέδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.