3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ

Αν έχετε γνωρίσει την πιο «κοσμική» πλευρά τους, ιδού τρεις επιλογές για αποδράσεις μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε Ταΰγετο, Ζαγοροχώρια και Πήλιο.

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ

Αν έχετε γνωρίσει την πιο «κοσμική» πλευρά τους, ιδού τρεις επιλογές για αποδράσεις μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε Ταΰγετο, Ζαγοροχώρια και Πήλιο.

Αναβρυτή: Ταΰγετος για περιπατητές

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 1
H Aναβρυτή ξεπροβάλλει στις πλαγιές του Ταϋγέτου

Ανηφορίζοντας με το αυτοκίνητο τον ελικοειδή δρόμο δίπλα στον γκρεμό που ξεκινάει από τη Σπάρτη, αγναντεύει κάποιος από ψηλά τον κάμπο με τις στοιχισμένες πορτοκαλιές κι ελιές, με φόντο τις κορφές του γειτονικού Πάρνωνα.

Η Αναβρυτή ξεπετάγεται σε υψόμετρο 800 μέτρων με τις τρεις γειτονιές της. Στα αριστερά τα Καλαμαρέικα, δεξιά στο βάθος η Μέσα Γειτονιά και στη μέση δεσπόζει η Χώρα, με τα μεγάλα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια να σφιχταγκαλιάζουν το ναό του Αγίου Νικολάου και τα επιβλητικά του καμπαναριά.

Η κεντρική πλατεία του χωριού, λιτή και γραφική: δυο-τρεις μαρμάρινες βρύσες περιμετρικά κι ένα ψηλοτάβανο καφενείο, στο οποίο μπορείς να απολαύσεις ένα ζεστό καφέ συζητώντας με τους ελάχιστους –22 τον αριθμό– μόνιμους κατοίκους του χωριού.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της αναγνωριστικής σας βόλτας είναι το πέτρινο δημοτικό σχολείο­, που έχει μετατραπεί σε Βοτανολογικό και Γεωλογικό Μουσείο, το σπήλαιο «Καταφύγι» που, όπως μαρτυρά το όνομά του, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και το σπήλαιο της Παναΐτσας με το ομώνυμο εκκλησάκι σφηνωμένο κάτω από το βράχο.

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 2
Η Μονή Φανερωμένης, με το πάντα περιποιημένο προαύλιο

Σε ένα από τα κεντρικότερα καλντερίμια βρίσκεται το πάλαι ποτέ αρχοντικό του γιατρού, όπου σήμερα στεγάζεται ο μοναδικός ξενώνας του χωριού, το «Αρχοντικό» (6987128554) του Γιώργου και της Μαίρης, που αποτελείται από 5 δωμάτια με παραδοσιακό χαρακτήρα­ και θέα που κόβει την ανάσα. Το νεαρό ζευγάρι έχει δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα για τους ορεινούς εκδρομείς, συνδυάζοντας τη φιλοξενία με την οργάνωση δραστηριοτήτων στη φύση.

Όσο για το φαγητό; Ο «Αμάραντος των Βρυσέων» (2731081190), στην είσοδο της Αναβρυτής, αποτελεί και τη μοναδική επιλογή για φαγητό, με παραδοσιακά μαμαδίστικα φαγητά γύρω από τη μεγάλη σόμπα.

Οι πιο περιπετειώδεις της παρέας ας βάλουν στο πρόγραμμα την πεζοπορία μέχρι τη Μονή Φανερωμένης. Καλοσυνάτος και φιλόξενος, ο πατήρ Ιερόθεος υποδέχεται τους ταξιδιώτες στο πάντα περιποιημένο προαύλιο του ναού­ και τους προσφέρει το παραδοσιακό λουκουμάκι.

Κάτω Πεδινά: Ανερχόμενο Ζαγοροχώρι

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 3
Βουτηγμένα στο πράσινο τα αναερχόμενα Κάτω Πεδινά

Αν και για χρόνια στη σκιά των Άνω Πεδινών, που ήταν από τα πρώτα χωριά στο Ζαγόρι που ποντάρισαν στους ατμοσφαιρικούς και πολυτελείς ξενώνες και τα αξιόλογα μικρά εστιατόρια, τα Κάτω Πεδινά διεκδικούν πλέον και αυτά το δικό τους μερίδιο προβολής.

Είναι λίγα πλέον τα σημάδια που μαρτυρούν την αλλοτινή οικονομική ακμή του χωριού, το οποίο απλώνεται σε σχηματισμό βεντάλιας­ πάνω σε τρεις λόφους, ωστόσο η θέα στον εύφορο κάμπο των Σουδενών δημιουργεί ένα τοσκανέζικο σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψετε.

Θα το απολαύσετε ιδιαίτερα από το φρέσκο ξενώνα «Άπειρος Χώρα». Οι οικοδεσπότες του Αθηνά και Γιώργος αποφάσισαν να αναπαλαιώσουν με μεγάλη επιτυχία το αρχοντικό του 16ου αιώνα που είχαν στην κατοχή τους, σεβόμενοι­ την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου και συνδυάζοντάς τη με τις σύγχρονες παροχές. Τα επτά δωμάτια, όπως και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, διαθέτουν προσεγμένο χαρακτήρα, με μοντέρνες πινελιές.

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 4
Σικ ατμόσφαιρα στον ξενώνα «Άπειρος Χώρα» στα Κάτω Πεδινά

Το ζευγάρι δεν είναι το μόνο που αποφάσισε να επενδύσει στο χωριό, αφού το ίδιο έκαναν ο Παύλος και η Λίλα, «σκίζοντας τα πτυχία τους», όπως παραδέχονται οι ίδιοι γελώντας, κι εγκαταλείποντας τον αστικό τρόπο ζωής, για να δημιουργήσουν το μοντέρνο πανδοχείο «Ανέμη» (2653072003). Επτά δωμάτια με ευφάνταστα ονόματα κι έντονα χρώματα, ένα μαγειρείο που αποτελεί την ψυχή του ξενώνα και πολλά να μάθεις αλλά και να ζήσεις σε περιμένουν εδώ.

Έτερο πυρήνα συνάντησης κατοίκων κι εκδρομέων αποτελεί το artistic καφενείο-μεζεδοπωλείο του Πάνου και της Βαγγελιώς, στην κεντρική πλατεία του χωριού: στο «Μεσοχώρι» έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε νόστιμες, φρέσκες σαλάτες και παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, ενώ ταυτόχρονα στην αίθουσα με τη μεγάλη βιβλιοθήκη φιλοξενούνται κατά περιόδους εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Μάλιστα, τώρα που πλησιάζει ο Νοέμβριος και το χωριό φοράει­ τα φθινοπωρινά του το καφενείο προετοιμάζεται για τον ετήσιο εορτασμό του αυθεντικού, παραδοσιακού τσίπουρου με καζανέματα και όλα τα συναφή.

Άγιος Λαυρέντιος: Το Πήλιο αλλιώς

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 5
Ο Άγιος Λαυρέντιος παρουσιάζει μια αλλιώτικη εικόνα του Βουνού των Κενταύρων

Μόλις 21 χλμ. από τον Βόλο, αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 600 μέτρων, με θέα στον Παγασητικό, ο Άγιος Λαυρέντιος παρουσιάζει μια αλλιώτικη εικόνα του Βουνού των Κενταύρων. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, με τα λιθόχτιστα καλντερίμια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, καταφέρνει να σας μεταφέρει σε άλλη εποχή, ενώ ο κελαρυστός ήχος του τρεχούμενου νερού δεν σταματάει στιγμή να σας συντροφεύει.

Για μια πρώτη γνωριμία περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του, που ανήκουν αποκλειστικά στους πεζούς, καταλήγοντας είτε στην κεντρική πλατεία Χατζίνη είτε στο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου με τον μοβ τρούλο-σήμα κατατεθέν του χωριού. Με τα πόδια ή με άλογα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήστε το πυκνό δάσος με τις καστανιές, τα αιωνόβια πλατάνια και τις αγριοκερασιές, φτάνοντας μέχρι την πετρόχτιστη εκκλησία της Παναγιάς της Σουραυλού.

3 χωριά για γουικέντ χαμηλού προφίλ - εικόνα 6
Ρουστίκ πολυτέλεια χαρακτηρίζει τα δωμάτια του ξενώνα «Δρυάδες»

Στον Άγιο Λαυρέντιο η προσεγμένη φιλοξενία συνδυάζεται με τις διαλεχτές τοπικές γεύσεις.Στον οικογενειακό ξενώνα «Δρυάδες», η πείρα και το μεράκι των ιδιοκτητών δεν κρύβονται: δωμάτια κλασικού τύπου με μοντέρνες πινελιές, τζάκι και θέα, πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, με πίτες και σπιτικές μαρμελάδες, και περιποιημένες, κουκλίστικες αυλές είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του. ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο εστιατόριο του ξενώνα «Δρυάδων Γεύσεις», όπου μπορείτε να δοκιμάσετε γεμιστό μπουμπάρι, βελουτέ κολοκυθόσουπα με κατσικίσιο τυρί αλλά και μοσχαράκι με κάστανα.

Στην κορυφή του χωριού, ο ατμοσφαιρικός ξενώνας «Παλιό Ελαιοτριβείο» στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αι. και αποτελεί ιδανική επιλογή για ζευγάρια. Εκτείνεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει επτά δωμάτια με παραδοσιακή διακόσμηση, ενώ το πάντρεμα της πέτρας και του ξύλου κυριαρχεί κι εντείνει την αίσθηση της θαλπωρής. Στα highlights το ατμοσφαιρικό σαλόνι με τα ethnic στοιχεία, τα vintage έπιπλα και τα χειροποίητα χαλιά αλλά και τα πολυτελή μπάνια με το υδρομασάζ. Αν, τέλος, αγαπάτε τις σπιτικές γεύσεις, η κ. Ελένη στη «Φωλιά» φτιάχνει εξαιρετικό κόκορα κρασάτο και τον συνοδεύει με ντόπιο κρασί.

Ταϋγέτη Λάζου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.