Αποδράσεις

Δεν βρήκατε ξενοδοχείο για το τριήμερο; Μικρό το κακό. Οι εκδρομές που θα σας προτείνουμε για να κάψετε τον καρνάβαλο και να πετάξετε χαρταετό είναι τόσο κοντά που μπορείτε να πεταχτείτε ακόμα και αυθημερόν.

Αποδράσεις

Αποχαιρετώντας τον καρνάβαλο

Δεν βρήκατε ξενοδοχείο για το τριήμερο; Μικρό το κακό. Οι εκδρομές που θα σας προτείνουμε για να κάψετε τον καρνάβαλο και να πετάξετε χαρταετό είναι τόσο κοντά που μπορείτε να πεταχτείτε ακόμα και αυθημερόν.

Αποδράσεις - εικόνα 1
Βλάχικος γάμος

Βλάχικος γάμος στη Θήβα

Μεγάλα γλέντια στη βοιωτική πολιτεία. Οι βλάχοι παντρολογιούνται και τα παλικάρια, Βλάχοι, Μακεδόνες και Λιάπηδες, ακολουθώντας το φλάμπουρο, το νταούλι και την πίπιζα το ρίχνουν στο χορό στους κεντρικούς δρόμους από την Κυριακή της Τυρινής. Οι μεγάλες ετοιμασίες όμως (το ψήσιμο της πίτας της νύφης, το νηστίσιμο τραπέζωμα στην Αγιατριάδα, το ξύρισμα του γαμπρού) και η γαμήλια… τελετή ξεκινούν την Καθαρά Δευτέρα από την ώρα που «σκούζει ο σκάρος» μέχρι και τα χαράματα της Καθαράς Τρίτης. Είτε βρεθείτε εδώ την Κυριακή είτε την Καθαρά Δευτέρα, αδράξτε την ευκαιρία για να επισκεφθείτε (έως τις 2.30 μ.μ.) το αρχαιολογικό μουσείο που αυτές τις ημέρες λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο.

Όταν πεινάσετε: Είναι τόσο κοντά που μπορείτε να γυρίσετε για το σαρακοστιανό τραπέζι στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα να φέρετε μαζί σας γεμάτο το καλάθι του πικ νικ. Αν όμως προτιμάτε τα εύκολα, θα βρείτε αρκετές ταβέρνες στο κέντρο. Οι ντόπιοι μας σύστησαν και το «Τζάκι» στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Αποδράσεις - εικόνα 2
Γαλαξίδι

Αλευρομουντζουρώματα στο Γαλαξίδι

Κάτι η ουζοκατάνυξη απ' το πρωί στα καφενεδάκια, κάτι ο παππούς μας ο τσέλιγκας που είχε καλά κουδούνια, το ξόρκισμα του κακού... Όπως και να 'χει, στην παραλία και στον κεντρικό δρόμο της πάλαι ποτέ ναυτικής πολιτείας από τις δυόμισι το μεσημέρι και μετά γίνεται «μάχη». Εκατοντάδες νέοι (κάθε ηλικίας) φορούν τα πιο παλιά τους ρούχα, ζώνονται κουδούνια κι εκτοξεύουν αλεύρι και φούμο σε όποιον τολμήσει να μπει στην «εμπόλεμη ζώνη». Μη βάλετε τα καλά σας, δεν θα σας λυπηθούν. Φροντίστε όμως να πιάσετε από νωρίς καλή θέση στην Πέρα Πάντα (στην πλευρά δηλαδή του λιμανιού που είναι το δασάκι με τα πεύκα) για να απολαύσετε το θέαμα εκ του ασφαλούς.

Όταν πεινάσετε: Η ακτή Οιάνθη είναι γεμάτη ταβερνάκια, ξεχωρίζει όμως μακράν το «Μπάρκο της Μαρίτσας» για τις εξαιρετικές πίτες και τα μύδια σε κάθε βερσιόν. Εναλλακτικά, ακολουθήστε την παραλιακή ως την άκρη της πόλης, κι αναζητήστε δίπλα στο κύμα το ατμοσφαιρικό παλιό «Λιοτρίβι». Στο χορό της Τράτας στο Λουτράκι

Αν ψήνεστε για μασκαράτα, η αποκριάτικη παρέλαση στο Λουτράκι ξεκινά στις 4.30 το απόγευμα και κορυφώνεται με συναυλία της Καίτης Γαρμπή. Το πιο αγαπημένο ραντεβού για τους Λουτρακιώτες όμως είναι την Καθαρά Δευτέρα. Ξεκινήστε νωρίς για να πάρετε γεύση από το παραδοσιακό γλέντι που στήνεται από τις 10.30 το πρωί στα Ίσθμια. Έτσι θα έχετε αρκετό χρόνο για να τρέξετε με το χαρταετό σας και θα προλάβετε να μπείτε στο χορό της τράτας στην Περαχώρα στις 4.30 μ.μ., αλλά και μία ώρα αργότερα στην κεντρική πλατεία του Λουτρακίου.

Όταν πεινάσετε: Στην παραλιακή ζητήστε φρέσκα ψάρια στη σχάρα στα «Καλάνησα» και δοκιμάστε extra-large μερίδες στην ψαροταβέρνα «Μαϊστράλι». Για ψητά στη σούβλα περάστε από τη «Στρούγκα». Οι φαν της διεθνούς κουζίνας αναζητήστε το εστιατόριο «Oceanos» στο Club Hotel Loutraki.

Αποδράσεις - εικόνα 3
Ναύπακτος

Γαϊτανάκι στη Ναύπακτο

Είναι τόσο όμορφη η θέα στη θάλασσα από το κάστρο που στεφανώνει την πόλη, αλλά και ο «χαμός» στις καφετέριες στο παλιό ενετικό λιμάνι, που δεν θέλουμε και πολύ για να πάρουμε το δρόμο για τη Ναύπακτο. Μέρες που είναι όμως, η Αναπτυξιακή του Δήμου μας δίνει επιπλέον αφορμές. Αν λοιπόν ο δρόμος για την Πάτρα σας φανεί πολύ μποτιλιαρισμένος, ακολουθήστε τη γέφυρα και περάστε απέναντι. Η καρναβαλική παρέλαση στη Ναύπακτο γίνεται το απόγευμα της Κυριακής και καταλήγει στο Στενοπάζαρο με γλέντι και ζωντανή μουσική. Την Καθαρά Δευτέρα αν έχετε όρεξη για κόντρες ή θέλετε να επιδείξετε τις ικανότητές σας στην κατασκευή χαρταετών, κατεβείτε στο λιμάνι για να δώσετε το «παρών» στο σχετικό διαγωνισμό και να δείτε το γαϊτανάκι.

Όταν πεινάσετε: Σπεύσατε κατευθείαν στην Κουζίνα της γνωστής και από την τηλεόραση Μαρίας Λόη στον πεζόδρομο του λιμανιού και δοκιμάστε οπωσδήποτε το καλομαγειρεμένο κατσικάκι Θέρμου, κουνέλι με σάλτσα μουστάρδας, οσομπούκο ή κανελόνια fresca με ρικότα και σπανάκι. Προσεγμένες τοπικές συνταγές θα βρείτε και στο «Σπιτικό» στην παραλία τον Γρίμποβου. Νόστιμα μαγειρευτά στην «Αλικύρνα» και στον «Τσάρα». Αερόστατα στα Μέγαρα

Σας ήρθε όρεξη για... πτήσεις από την Κυριακή; Κατεβείτε στα Μέγαρα, αλλά μην πάρετε χαρταετό μαζί. Φροντίστε όμως να εμφανιστείτε με λαδόκολες, ζυμάρι ή κόλλα, σύρμα και στουπί από τις 11 το πρωί στο άλσος Πευκάκια. Εδώ κάθε χρόνο οι ντόπιοι κατασκευάζουν τα μικρά κυλινδρικά αερόστατά τους και συναγωνίζονται στο ποιο θα φτάσει ψηλότερα. Το απόγευμα (από τις 5 μ.μ.) η πόλη κινείται στο ρυθμό της αποκριάτικης παρέλασης, που φέτος θα καταλήξει σε λαϊκό γλέντι με τον Στέλιο Διονυσίου και την Κωνσταντίνα.

Όταν πεινάσετε: Για φρεσκότατα ψάρια και ψαρόσουπα περάστε από τον Αριστόδημο στην Πάχη. Αν όμως είστε της κρεοφαγίας, στα Μέγαρα θα βρείτε τις ταβέρνες «Μώλος» και «Παπανούσης» (τα Γεράνεια).

Αποδράσεις - εικόνα 4

Κούλουμα στο Cape Sounio

Ο χαρταετός σας θέλει θάλασσα, αλλά το... κοντέρ δεν είναι για πολλά χιλιόμετρα; Στην παραλιακή διαδρομή ως το Σούνιο θα βρείτε αρκετά σημεία για να ξεδιπλώσετε καλούμπα -καλή περίπτωση η απλόχωρη παραλία στα Λεγραινά-, ενώ η βόλτα στο Ναό του Ποσειδώνα έχει πάντα μια ιδιαίτερη ομορφιά όσες φορές κι αν την κάνεις. Όσοι βρεθείτε λοιπόν στην περιοχή και ψάχνετε έναν ιδιαίτερο χώρο για φαγητό, τραβήξτε χειρόφρενο στο ξενοδοχείο Cape Sounio. Το πολυτελές resort της Grecotel με την καρτποσταλική θέα στο Σαρωνικό και τον αρχαιολογικό χώρο ανοίγει την Καθαρά Δευτέρα μόνο για το σαρακοστιανό σας γεύμα. Ο σεφ Δημήτρης Σταϊκόπουλος θα έχει ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ με φρέσκες σαλάτες, γιαμ γιαμ θαλασσινά, κρύα και ζεστά ορεκτικά και ό,τι επιτάσσει η παράδοση για την περίσταση, με € 35 το άτομο. Το εστιατόριο θα παραμείνει ανοικτό από τις 12 έως τις 5 μ.μ., ενώ από το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα σας περιμένουν για ένα ποτό με θέα και στο εξαιρετικό lobby bar. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 22920/69700, 2107280450.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr
TIP

Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να φύγετε για weekend και όχι για μονοήμερο, μια καλή ιδέα με ενημέρωση και σε μας την τελευταία στιγμή μας έρχεται από τη Θεσσαλία. Στην Ελασσόνα (40 χλμ. από τη Λάρισα) οργανώνουν την Κυριακή... Ιπτάμενο Καρναβάλι με χαρταετούς, πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς, αλλά και καρναβαλική παρέλαση και διαγωνισμό καραόκε! Την επόμενη ημέρα μπορείτε να πεταχτείτε στον Τύρναβο για να ζήσετε το μπουρανί, τη σκωπτική, «πιπεράτη» γιορτή του φαλλού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.