Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο

Ένα από τα πιο αγαπημένα τοπικά φεστιβάλ που προσφέρει μια βιωματική εμπειρία μύησης στο χθες και το σήμερα του πανέμορφου χωριού. 

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο

Ένα από τα πιο αγαπημένα τοπικά φεστιβάλ που προσφέρει μια βιωματική εμπειρία μύησης στο χθες και το σήμερα του πανέμορφου χωριού.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 1

Πόσοι επισκέπτες της Πάρου αφήνουν το αυτοκίνητο και περπατούν στα σοκάκια του ασβεστοστρωμένου φρουριακού παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας; Την καλύτερη αφορμή για να μυηθείτε σε αυτή την υπέροχη εμπειρία προσφέρει εδώ και 8 πλέον χρόνια το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» που... έβαλε στον τουριστικό χάρτη το όμορφο χωριό και έχει ήδη δημιουργήσει ένα κοινό και μια αγαπημένη συνήθεια στους μόνιμους φίλους του νησιού.
Με το χάρτη του φεστιβάλ στο χέρι, οι επισκέπτες καλούνται για τρεις βραδιές να περπατήσουν το χωριό και να ανακαλύψουν πτυχές της παράδοσης του τόπου μέσα από διαδραστικά παιχνίδια στους λεγόμενους σταθμούς του, αλλά και να παρακολουθήσουν εργαστήρια, διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια και συναυλίες με αποκορύφωση το παραδοσιακό γλέντι με τις τσαμπούνες της Κυριακής.
Φέτος η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» πραγματοποιεί το 8ο τριήμερο βιωματικό πολιτιστικό φεστιβάλ στις 25, 26 & 27 Αυγούστου με θέμα "Στο φως" και αναφορά στον άνθρωπο, τον τόπο και το εκτυφλωτικό φως των Κυκλάδων.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 2

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 25 Αυγούστου

19.00 - «Με ταχύτητα φωτός», παιχνίδι για παιδιά δημοτικού. [Κοινότητα Μάρπησσας]
20.00 - «Τα πολλά πρόσωπα της φωτογραφίας», ομιλία του Πλάτωνα Ριβέλλη, φωτογράφου και δασκάλου φωτογραφίας. [Προαύλιος χώρος Κοινότητας Μάρπησσας]
22.15 - Συναυλία: Σωκράτης Σινόπουλος Quartet “Eight Winds” με τους: Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο), Δημήτρη Εμμανουήλ (ντραμς). [Πλατεία του «Χριστού»]

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 3

Σάββατο 26 Αυγούστου
19.00 - «Πέφτει η Νύχτα στη Μάρπησσα»: εργαστήριο κινούμενης εικόνας για την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών animation για εφήβους με τον εικαστικό Μπάμπη Αλεξιάδη. [Αγροτολέσχη]
19.30 - «Πυγολαμπίδες τον Αύγουστο», αφήγηση παραμυθιών για παιδιά δημοτικού με την αφηγήτρια Εύη Γεροκώστα. [Πλατεία Αριστοτέλη]
20.30 - Performance “ati or, a walk of shame” από τον καλλιτέχνη Αλέξη Φιδετζή, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης “Ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα”. [Άγιος Μόδεστος]
21.15 - “Διάθλαση 299.792,458km/sec” Δομημένος αυτοσχεδιασμός: Άννα Ανουσάκη, απόφοιτη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, freelancer Projection mapping/motion graphics : Σπύρος “s.bell” Κουδουνάς Sound FX : Στέφανος Τορτόπογλου (διάρκεια 10’) [Πλατεία του «Χριστού»]
22.00 - Συναυλία: Αλκίνοος Ιωαννίδης με τον Γιώργο Καλούδη στο τσέλο και την κρητική λύρα. Ηχοληψία: Βασίλης Δρούγκας. [Προαύλιος χώρος Κοινότητας Μάρπησσας]

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 4

Κυριακή 27 Αυγούστου
19.00
- «Το γράμμα Φ κρύΦτηκε στο νησί!»: εικαστικό εργαστήρι για παιδιά δημοτικού με την Έφη Φουρίκη, εικαστικό - παιδαγωγό τέχνης. [Αγροτολέσχη]
19.00 - «Μουσικό Ταξίδι στην Ελλάδα»: εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού για ενήλικες με την Μάρθα Μαυροειδή, τραγουδίστρια, συνθέτη και μουσικό. [Πλατεία του «Χριστού»]
21.15 - «Με τσαμπούνες και τουμπάκια», με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο. [Σημείο έναρξης Πλατεία Μύλων]
22.00 - Παραδοσιακό γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού. Μαζί τους ο Παναγιώτης Βέργος και ο Αργύρης Ψαθάς. [Πλατεία Παπά Γιώργη Στάμενα]

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 5

Παράλληλα με το πρόγραμμα, τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:

Oμαδική εικαστική έκθεση «Ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα»
Με ποιόν τρόπο το φημισμένο παριανό μάρμαρο, το φως των Κυκλάδων, οι πειρατικές ιστορίες του Αιγαίου, τα αρχιτεκτονικά κελύφη μιας άλλης εποχής, αλλά και η συζήτηση γύρω από τα αιολικά πάρκα, μπορούν να γίνουν αφορμή για την ανάδειξη εναλλακτικών αφηγήσεων και συγκρούσεων σε σχέση με την ιστορία και τη σημερινή ταυτότητα της Πάρου; Στην έκθεση «Ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα», με αφετηρία το φετινό θέμα του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα «Στο Φως», τέσσερις εικαστικοί επιχειρούν διαφορετικού τύπου ερευνητικές «ανασκαφές» στο χθες και το σήμερα της Μάρπησσας και της Πάρου.
Τα έργα φέρνουν στο φως ξεχασμένες ιστορίες, αλλά και συγκρούσεις της σύγχρονης τοπικής πολιτικής, αξιοποιώντας θραύσματα της αρχαιολογικής, λαογραφικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης και αναδεικνύοντας ιδεολογικές και ιεραρχικές διεργασίες που ορίζουν το συγκεκριμένο τοπικό πλαίσιο. Και τα τέσσερα έργα αποτελούν νέες παραγωγές ειδικά για το φεστιβάλ και βασίζονται σε επιτόπια και γενικότερη έρευνα.

Το έργο της Χρύσας Βαλσαμάκη «Βarbarosa dreaming» αρθρώνει με μη γραμμικό τρόπο, την δραματική ιστορία μιας κατοίκου, ενδεχομένως μακρινής απόγονου του Μπαρμπαρόσα στις αρχές του αιώνα, που θα μπορούσε να είναι αληθινή. Δανείζεται υλικά από το λαογραφικό μουσείο, την παραδοσιακή κατοικία-μουσείο Ασπροπούλου και ένα εμβληματικό σπίτι της Μάρπησσας, για το οποίο οι απόψεις διίστανται και το μέλλον του είναι αβέβαιο. Αφορά το χρόνο, την απώλεια, το όνειρο, την προκατάληψη, τη ματαίωση, το ανοίκειο, το πείσμα και το χώρο της ζέστης.

Το έργο της Catriona Gallagher «Time By Light» είναι μια βίντεο-καταγραφή σε time-lapse των σημείων φωτός που μπαίνουν σε κλειστά κτίρια. Κινηματογραφώντας σημεία όπου "ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα, εκτός απ’ όταν μπαίνει με το ζόρι" προσπαθεί να διερευνήσει την παροδικότητα της αλληλεπίδρασης του φωτός με το τοπίο και την αρχιτεκτονική του νησιού.

Το έργο του Μιχαηλάγγελου Βλάσση-Ζιάκα «Σημειώσεις για ένα τεχνικό σύστημα» είναι μια οπτικοακουστική εγκατάσταση, η οποία αποτελείται από συνεντεύξεις με μέλη της κοινότητας της Πάρου και σκοπεύει στην ανάδειξη και αναπαράσταση της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται γύρω από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.

Το έργο του Αλέξη Φιδετζή «ati or, a walk of shame» χρησιμοποιεί τρία περιστατικά της ιστορίας της Πάρου σε μια προσπάθεια ανάδειξης εναλλακτικών αφηγήσεων σε σχέση με το παριανό μάρμαρο και την σημασία που έφερε ως υλικό για τους κατοίκους του νησιού σε τρεις ξεχωριστές ιστορικές περιόδους όπως αυτές καταγράφηκαν από την πένα Ευρωπαίων περιηγητών μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα. Παρουσιάζοντας εκδοχές της καθημερινότητας του νησιού προτού ο ντόπιος πληθυσμός αρχίσει να αντιμετωπίζει την αρχαιολογία του τόπου ως πηγή υπερηφάνειας, το έργο αποπειράται να αναδείξει ζητήματα στοχευμένης διαμόρφωσης της συλλογικής ταυτότητας.

Καλλιτέχνες: Χρύσα Βαλσαμάκη, Catriona Gallagher, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας, Αλέξης Φιδετζής. Επιμέλεια: Δέσποινα Ζευκιλή.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» μας καλούν σε μια βόλτα στην άλλη Πάρο - εικόνα 6

Έκθεση φωτογραφίας του Ζαχαρία Στέλλα σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη.
Για πρώτη φορά, το κοινό και οι επισκέπτες της Πάρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιδιαίτερη ματιά και αισθητική του Ζαχαρία Στέλλα, στον τόπο που ο ίδιος τόσο αγάπησε και τίμησε.

Σταθμοί βιωματικών δραστηριοτήτων «Στο φως»
Προτεινόμενοι σταθμοί και επισκέψιμοι χώροι πλαισιωμένοι από βιωματικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί από την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα».

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων, σταθμών και επισκέψιμων χώρων: 19.00 - 22.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ
εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.