Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής

H κομητεία του Κεντ και οι γραφικές παραθαλάσσιες και μη πόλεις της είναι το αγαπημένο playground των Λονδρέζων σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη μητρόπολη.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής

Από τους χιλιοτραγουδισμένους λευκούς βράχους του Ντόβερ και τα λιβάδια με τις λεβάντες μέχρι τα πεντανόστιμα στρείδια, τις δροσιστικές μπίρες, τις παραστάσεις μέσα σε αμπελώνες και τα θεότρελα αγγλικά φεστιβάλ του καλοκαιριού, η κομητεία του Κεντ και οι γραφικές παραθαλάσσιες και μη πόλεις της είναι το αγαπημένο playground των Λονδρέζων σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη μητρόπολη.

Από τη Φωτεινή Καλαντζή

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 1
Άποψη του γραφικού παραθαλάσσιου Whitstable.

Ατελείωτες καταπράσινες πλαγιές, μαγικές διαδρομές σε στενά δρομάκια σκεπασμένα από πλατάνια, διάσπαρτες φροντισμένες αγροικίες και γοητευτικά παραθαλάσσια δειλινά. Όλα όσα έρχονται συνειρμικά στο μυαλό ακούγοντας τη φράση «αγγλική εξοχή» ισχύουν στην περίπτωση της κομητείας του Κεντ, του περίφημου «Κήπου της Αγγλίας­», όπου παράγονται όλων των ειδών τα κηπευτικά και κυρίως μήλα, κεράσια και λυκίσκος.

Λίγο έξω από το Λονδίνο, με διάχυτη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών συγγραφέων όπως οι Τσαρλς Ντίκενς, Τζέφρι Τσόσερ και Τζέιν Όστιν. Το καλοκαίρι οι κοιλάδες γεμίζουν λεβάντες και η ματιά χάνεται στους μοβ χρωματισμούς. Οι λευκοί βράχοι του Ντόβερ, σύμβολο της χώρας και της άμυνάς της εν καιρώ πολέμου, θυμίζουν το τραγούδι της Βέρα Λιν και καλωσορίζουν τον επισκέπτη.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 2
Στην Παλιά Πόλη του Canterbury.

Ένας από τους κοντινότερους προορισμούς της κομητείας του Κεντ στο Λονδίνο είναι το Rochester, αγαπημένο του Τσαρλς Ντίκενς, πολλές ιστορίες του οποίου διαδραματίζονται στη γύρω περιοχή. Οι βιβλιόφιλοι θα αναγνωρίσουν στο Restoration House το σπίτι όπου έμενε η Μις Χάβισαμ των «Μεγάλων προσδοκιών». Ένα πέρασμα στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στους κήπους θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Δύο κτίσματα δεσπόζουν ακόμη στην πόλη, ο καθεδρικός ναός και το κάστρο του Ρότσεστερ, από την κορυφή του οποίου μπορείτε να βγάλετε εκπληκτικές φωτογραφίες. Καθίστε για μια μπιρίτσα στην παραδοσιακή οικογενειακή pub «The Coopers Arms».

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 3
Τα δρώμενα στην αγγλική εξοχή δίνουν και παίρνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επόμενος σταθμός το Faversham, που χρονολογείται από τα προ-ρωμαϊκά χρόνια. Ανακαλύψτε τα μικρά μαγαζάκια και την ανοιχτή αγορά στη γραφική­ κεντρική πλατεία με το χαρακτηριστικό ρολόι, όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας χαζεύοντας τους μικροπωλητές και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Ξεναγηθείτε στην παλαιότερη οικογενειακή ζυθοποιία της Αγγλίας, τη Sepherd Neame Βrewery, που πλέον έχει στην κατοχή της 328 pubs και παράγει πάνω από 200.000 βαρέλια μπίρα το χρόνο. Γευτείτε τις ξεχωριστές της ale στο «The Sun Inn» και συνοδεύστε τις με τα πλούσια κλασικά πιάτα των pubs ή περάστε μια βόλτα από την υπέροχη παραδοσιακή pub «The Bear Inn».

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 4
Η γιορτή του λυκίσκου στο Faversham ευνοεί τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις.

Σημειώστε επίσης ότι στις 2-3/9 γιορτάζεται στην πόλη η συγκομιδή λυκίσκου με το Faversham Hop Festival, που σημαίνει χορός, τραγούδι, ζωντανή μουσική και θεότρελες μεταμφιέσεις. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, τέλος, βρίσκονται οι κήποι Mount Ephraim της Εδουαρδιανής εποχής για χαλάρωση και βόλτες ανάμεσα σε δέντρα και λουλούδια.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 5
Στο Whitstable τα στρείδια έχουν μέχρι και το δικό τους φεστιβάλ.

Το Whitstable αποτελεί μία από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραθαλάσσιες πόλεις της Αγγλίας. Φημίζεται για τα θαλασσινά του (κυρίως στρείδια), τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε με θέα στο ρετρό και συνάμα βιομηχανικό λιμανάκι του. Αν βρεθείτε εκεί μεταξύ 22 και 24/7 θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από το «πολύκροτο» Whitstable Oyster Festival, το οποίο περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– beach party, κυνήγι θησαυρού και πυροτεχνήματα. Η συγκεκριμένη πόλη, εκτός από Μέκκα των θαλασσινών, αποτελεί και πόλο έλξης καλλιτεχνών.

Σε πολλά σημεία της θα βρείτε γκαλερί αλλά και πλανόδιους ζωγράφους, γλύπτες και άλλους χειροτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους. Περάστε μια βόλτα από την γκαλερί Chappell Contemporary, όπου θα δείτε έργα γνωστών και νέων καλλιτεχνών και σταματήστε για μια μπίρα στην αυθεντική pub με κήπο «Royal Naval Reserve». Επισκεφθείτε τον πύργο του Whitstable ή αλλιώς Tankerton Towers, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, κάντε βόλτα στους κήπους του και απολαύστε το τσάι σας στα Orangery Tea Rooms.

Περπατήστε στην παραλία, όπου είναι παρατεταγμένες ψαρόβαρκες, ιστιοπλοϊκά και χρωματιστά παραθαλάσσια σπιτάκια (huts), αγοράστε τα παραδοσιακά fish ’n’ chips από το «Ossies Fish Bar» και καθίστε να τα απολαύσετε αγναντεύοντας τη θάλασσα. Στην παραλία θα βρείτε και την πάντα κατάμεστη pub «Old Neptune», γνωστή και ως «Neppy», όπου μπορείτε να ακούσετε live μουσική τα απογεύματα. Και αν επιθυμείτε να γευματίσετε με στιλ, πηγαίντε στο «Whitstable Oyster Co.» για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 6
Αν βρεθείτε στο Margate, φροντίστε να έχετε μαζί σας μαγιό.

Η επίσης παραθαλάσσια πόλη Margate με τις απέραντες αμμουδιές που λαμπιρίζουν στον καλοκαιρινό ήλιο γοητεύει με το μποέμ ιστορικό κέντρο, τα ρετρό καταστήματα και τα όμορφα cafés. Στην Παλιά Πόλη ψωνίστε δωράκια και καλοκαιρινά μικροπράγματα από το Gate και το Beaux Interieurs. Η πόλη φημίζεται για την καλλιτεχνική της ενέργεια και η περηφάνια της είναι το μουσείο Turner Contemporary, που χτίστηκε στη μνήμη ίσως του πιο αγαπητού ζωγράφου των Βρετανών, του Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ, ο οποίος έμενε ακριβώς σε αυτό το σημείο όταν επισκεπτόταν την πόλη. Μέχρι τις 24/9 μπορείτε να δείτε τα έργα της Phyllida Barlow και του Michael Armitage.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 7
Ραντεβού με τη μονέρνα τέχνη στο μουσείο Turner Contemporary στο Margate.

Στο λιμανάκι Margate Harbour Arm θα δείτε την πόλη από άλλη οπτική γωνία και θα ανακαλύψετε νέους ταλαντούχους ζωγράφους που συνήθως εκθέτουν τη δουλειά τους στις αποθήκες του λιμανιού. Ολοκληρώστε την εικαστική βόλτα στην πανέμορφη Botany Bay, την οποία αγαπούσε και ζωγράφιζε ο Τέρνερ και φωτογραφίστε τα κάτασπρα βράχια από κιμωλία δίπλα στη θάλασσα.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 8
Εντυπωσιακός ο καθεδρικός του Canterbury.

Στο ιστορικό και μεγάλης θρησκευτικής σημασίας Canterbury βρίσκεται η ομώνυμη αρχιεπισκοπή, κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, που αποτελεί και Πολιτιστικό Μνημείο της UNESCO. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός με κύριο αξιοθέατο τον καθεδρικό ναό, χτισμένο για δεύτερη φορά μετά τη φωτιά του 1174 σε γοτθικό στιλ. Εκεί δολοφονήθηκε ο Τόμας Μπέκετ, αρχιεπίσκοπος από το 1162 μέχρι το 1170, από οπαδούς του βασιλιά Ερρίκου ΙΙ κατόπιν διαφωνιών σχετικά με τα προνόμια της εκκλησίας. Αγιοποιήθηκε και είναι γνωστός ως Άγιος Θωμάς του Καντερμπέρι ή Καντερβουρίας.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 9
«Βενετσιάνικες» βαρκάδες στο Canterbury.

Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε το Αβαείο του Αγίου Αυγουστίνου, τόπο ταφής των βασιλιάδων και μοναστήρι Βενεδικτίνων μέχρι τη διάλυσή του το 1538 με την Αγγλική­ Μεταρρύθμιση. Ιστορικό ενδιαφέρον έχουν και η εκκλησία St Martins, η πρώτη που χτίστηκε στην Αγγλία­, όπως και το Greyfriars Chapel με τον κήπο του, που είναι η πρώτη φραγκισκανική μονή στη χώρα. Το νορμανδικό κάστρο του Καντερμπέρι ήταν σταθμός της διαδρομής του Γουλιέλμου του Κατακτητή και θα αποτελέσει μέρος της ιστορικής εξερεύνησής σας για την πόλη. Περάστε από τους μεσαιωνικούς κήπους­ Westgate για να δείτε τις χαρακτηριστικές επίπεδες βαρκούλες (punts) στο ατελείωτο πηγαινέλα τους στον ποταμό Stour λίγο προτού επιβιβαστείτε σε αυτές για το κλασικό punting.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 10
All time classic ατμόσφαιρα αγγλικής εξοχής στην pub «Three Chimneys» στο Biddenden.

Πάρτε οπωσδήποτε μια γεύση από το τοσοδούλι­ γραφικό χωριό Biddenden. Κάντε μια στάση στο «Bakehouse Τearooms», ένα μπιστρουδάκι που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι! Γύρω από το χωριό θα ανακαλύψετε τα oast houses με τα χαρακτηριστικά κωνικά «καπέλα» στην κορυφή, όπου αποξηραίνουν το λυκίσκο.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 11
Aυτός ο «Άμλετ» που ανεβαίνει στους αμπελώνες Biddenden μάλλον αγαπάει το κρασί.

Στην εξοχική pub «Three Chimneys» δοκιμάστε παραδοσιακή αγγλική κουζίνα σε μία από τις ωραιότερες εκδοχές της. Στους αμπελώνες Biddenden vineyards, πάλι, μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε μηλίτη και άλλα καλούδια και αν είστε τυχεροί να παρακολουθήσετε κάποια από τις εκδηλώσεις που συχνά πυκνά διοργανώνονται εκεί, όπως το ανέβασμα του «Άμλετ» από το Changeling Theatre στις 6/8.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 12
Απογευματινή βόλτα στο Royal Tunbridge Wells.

Έχοντας μπει για τα καλά στην καταπράσινη περιοχή High Weald Αrea of Outstanding Natural Beauty, που είναι στολισμένη με λόφους, λιβάδια γεμάτα με λουλούδια, πολύχρωμους θαμνότοπους και δασύλλια, κάνουμε την τελευταία μας στάση στο Royal Tunbridge Wells. Είναι μια λουτρόπολη, γνωστή για τα ιαματικά νερά από την πηγή Chalybeate, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα η Τζέιν Όστιν και την ανέφερε στα μυθιστορήματά της.

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στο Tunbridge Wells Museum and Art Gallery, στο οποίο θα ανακαλύψετε τα πάντα για την ιστορία της πόλης μέσα από συλλογές τέχνης, φυσικής Ιστορίας, χειροτεχνιών και παιχνιδιών. Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στο εστιατόριο «The Poet at Matfield», θα φάτε εξαιρετικά και αγγλικά, όπως και στο «Barn Ρub and Grill Restaurant». Για μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα με fine dining προσέγγιση επισκεφθείτε το «Thackeray’s», στους ατμοσφαιρικούς χώρους της παλιάς κατοικίας του συγγραφέα Ουίλιαμ Μέικπις Θάκερι.

Υποκύψαμε στη γοητεία της αγγλικής εξοχής - εικόνα 13
Μοντέρνες γεύσεις με αγγλικό πρόσημο προτείνει το «The Poet at Matfield».

To Tunbridge Wells περιστοιχίζεται από διάφορους μικρούς και μεγάλους κήπους εκπληκτικής ομορφιάς, όπως το Penshurt Place & Gardens, το Groombridge Place & Gardens, Pashley Manor Gardens, Hole Park Gardens κ.ά.

Διαμονή

Hotel Continental Whitstable
The Sun Inn Faversham
The Duke William Ickham Canterbury
The Falstaff Canterbury
The Reading Rooms Margate
The Ship & Trades Chatham (2 χλμ. από το Rochester)
Bakehouse tearooms B&B Biddenden
Biddenden Green Farm Cottages Smarden

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.