Δαγκώσαμε τη... Μήλο!

Ήμερη και άγρια, προσιτή και απόμακρη, η Μήλος αναζητά την εξερεύνηση για να δείξει τα κρυφά χαρτιά της σε όσους θέλουν να κοιτάξουν λίγο παραπέρα από τις μοναδικές της παραλίες.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο!

Ήμερη και άγρια, προσιτή και απόμακρη, η Μήλος αναζητά την εξερεύνηση για να δείξει τα κρυφά χαρτιά της σε όσους θέλουν να κοιτάξουν λίγο παραπέρα από τις μοναδικές της παραλίες.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 1
To Σαρακήνικο είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της Μήλου

Σαν φτιάχνεις τις βαλίτσες με προορισμό τη Μήλο, να είσαι­ προετοιμασμένος για μια συναρπαστική εμπειρία, που κινδυνεύει σοβαρά να εξελιχτεί σε έρωτα. Η Μήλος είναι το νησί που θα σε κατακτήσει με την πρώτη ματιά, αλλά έχει και δεύτερη ανάγνωση, που την αναδεικνύει σε μοναδικό προορισμό. Την αποκαλύπτουμε, χωρίς να λέμε ότι την εξαντλήσαμε. Κάτω από την ηφαιστειακή σκόνη, όλο και κάποιον κρυμμένο θησαυρό θα ανακαλύψεις. Ως ορμητήριο πειρατών στο παρελθόν, δεν υπόσχεται τίποτα λιγότερο... Εξωπραγματικό τοπίο, γέννημα του ηφαιστείου. Πλασμένο από στρώματα λάβας και ηφαιστειακών υλικών, χρωματίζεται από σκούρο γκρίζο μέχρι πάλλευκο, περνώντας από το κόκκινο της σκουριάς. Οι λευκοί σχηματισμοί των βράχων στη θάλασσα διαστημική εικόνα. Σε συνεπαίρνει καθώς το πλοίο ακολουθεί τις ακτές, στρίβει αργά μέσα στον ατελείωτο κόλπο του Αδάμαντα, κυλάει μπροστά από το γραφικό Κλήμα, με τα «σύρματα» να καθρεφτίζουν τα χρώματά τους στα νερά. Πιάνεις λιμάνι.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 2
Διαμονή σε ένα παραδοσιακό «σύρμα» της Μήλου προτείνει το «Σύρμα του Τσακανού»

Πού θα στήσουμε ορμητήριο...
Στον Αδάμαντα, το λιμάνι του νησιού, για εύκολη πρόσβαση παντού, με πολλές ταβέρνες και κοντινές παραλίες. Στα αρκετά τουριστικά πλέον Πολλώνια, παλιό ψαροχώρι απέναντι από την Κίμωλο, με ψαρο­ταβέρνες και βραδινή κίνηση, σχετικά απομονωμένο. Στον Τριοβάσαλο και τον Πέρα Τριοβάσαλο, ζωντανά χωριά χτισμένα σε λόφους πάνω από τον Αδάμαντα, με γνησιότητα, γραφικές γωνιές, μαγαζιά και παλιά καφενεία. Στην όμορφη Τρυπητή, καλοδιατηρημένο παραδοσιακό οικισμό με ταβέρνες και μπαρ, όπου βρίσκονται και οι ανεμόμυλοι της Μήλου.

Στην Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου, κάτω από το ενετικό κάστρο, με τα δαιδαλώδη σοκάκια, τις εκκλησίες, τα παραδοσιακά σπίτια, τα ταβερνάκια και τα ονομαστά Μάρμαρα, ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο. Στο Κλήμα, από τους πιο γραφικούς και ιδιαίτερους νησιωτικούς οικισμούς: είναι μια σειρά από «σύρματα», δηλαδή αποθήκες –κυρίως υπόσκαφες– όπου σέρνουν και φυλάνε οι ψαράδες τις βάρκες τους. Πάνω από κάθε «σύρμα» υπήρχε ένα δωματιάκι για πρόχειρη διαμονή, κυριολεκτικά κρεμασμένο πάνω στο κύμα. Πολλά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες χωρίς να χάσουν το χρώμα τους. Ήσυχη και σε άμεση επαφή με το κύμα, η διαμονή στο Κλήμα αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Σύρματα υπάρχουν και στα απομακρυσμένα αλλά γοητευτικά Μαντράκια

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 3
Το «πολύχρωμο» ορυχείο μπετονίτη της Αγγεριάς

Βουτιές και sightseeing
Μαγευτικοί κόλποι και βράχοι, πειρατικά­ λημέρια, σαν να ξεπήδησαν από εικονογράφηση βιβλίου. Πιο προσιτό το Σαρακήνικο, κατάλευκο σεληνιακό τοπίο με ανοιχτογάλανα νερά, για αξέχαστες βουτιές. Το Κλέφτικο, άλλο καταφύγιο πειρατών, στη δυτική πλευρά του νησιού, με εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους, μπροστά σε όρμους με τιρκουάζ νερά, θα το προσεγγίσετε με σκάφος και (πιο δύσκολα) με τα πόδια. Βουτάμε επίσης στην εντυπωσιακή Φυριπλάκα, αμμουδιά σε τοπίο με άγρια ηφαιστειακά βράχια, στην πλήρως οργανωμένη Αγία Κυριακή και στον Προβατά με τα ρηχά νερά, στο μαγευτικό Τσιγκράδο, αλλά με δύσκολη πρόσβαση από μονοπάτι, στο οργανωμένο Παλιοχώρι, με ταβέρνες και θέα στο Κρητικό πέλαγος και στη μικρή, καταγάλανη Αλογόμαντρα, κοντά στην Πάχαινα.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 4
Τα ηλιοβασιλέματα ταιριάζουν στην Πλάκα

Το στενό και μακρύ όρμο του Παπάφραγκα θα τον δείτε από ψηλά, αλλά προσοχή στο κολύμπι εκεί, καθώς η πρόσβαση είναι επικίνδυνη. Δίπλα ακριβώς στον Παπάφραγκα, δεν θα παραλείψετε τον προϊστορικό χώρο της Φυλακωπής, σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μινωικής εποχής χάρη στο εμπόριο του οψιδιανού (ηφαιστειακή ύαλος). Μια επίσκεψη αξίζουν και οι υπόσκαφες κατακόμβες της Μήλου, κάτω από την Τρυπητή, με μήκος 184 μ., που αποτελούν αξιόλογο παλαιοχριστιανικό μνημείο και συγκρίνονται με εκείνες της Ρώμης.

Αν, τέλος, θέλετε να... μυρίσετε ηφαίστειο, πάτε κατά τον Κάλαμο, κοντά στον όρμο της Αγίας Κυριακής. Μυρωδιά από θειάφι και ατμοί (ατμίδες) που ξεφεύγουν από σχισμές του εδάφους δίνουν την ατμόσφαιρα. Έκπληξη επιφυλάσσει και το εντυπωσιακό ορυχείο μπετονίτη της Αγγεριάς. Το απέραντο κλιμακωτό άνοιγμα με τις φιδωτές αναβαθμίδες, τους ποικίλους χρωματισμούς του εδάφους και την τιρκουάζ λίμνη στο κέντρο θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 5
Παραδοσιακές γεύσεις πάνω στο κύμα στον «Γυαλό»

Η Μήλος των παραγωγών
Δύο τυροκομεία κι ένα οινοποιείο αξίζουν την επίσκεψή σας. Η συνομιλία με τους παραγωγούς και οι δοκιμές θα σας δείξουν το άλλο –μη τουριστικό– πρόσωπο του νησιού. Το τυροκομείο Χαραλαμπάκη (2287041397) στην Πάχαινα είναι μικρό, παραδοσιακό, οργανωμένο κι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης. Στην απέναντι πλαγιά συχνά θα δεις να βόσκουν τα κατσίκια, που δίνουν το γάλα τους για τυριά με εξαιρετική γεύση (μανούρα φρέσκια, ημίχλωρο, μηλέικο, σκοτύρι, γαλομυζήθρα, ανθότυρο). Στο απομακρυσμένο Μαρκουλί του Χάλακα, με θέα το Αιγαίο, επίσης κατόπιν συνεννόησης μπορείς να δεις την Ειρήνη Ψαθά (2287021672) να τυροκομεί με εντελώς παραδοσιακό τρόπο μανούρα, ημίχλωρο ή μελίχλωρο, σκληρό μηλέικο, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι και μυζήθρα. μια εικόνα σταματημένη στο χρόνο.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 6
Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης το τυροκομείο Χαραλαμπάκη, για μια διαφορετική γεύση της Μήλου

Έξω από τα Πολλώνια βρίσκονται ο αμπελώνας και το οινοποιείο του Κώστα Μάλλη ή Κωνσταντάκη (6936644481). Επισκέψιμο, φιλόξενο και όμορφο, εντυπωσιάζει με τις υπόσκαφες κάβες του, που θυμίζουν λαβύρινθο. Η ετικέτα Spilia μπαίνει σε λευκό (Σαββατιανό με Ροδίτη), ροζέ (Μαυροτράγανο με Μανδηλαριά), κόκκινο (Μοσχάτο, Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά) αλλά και σε μια δυνατή ρετσίνα κι ένα ημίγλυκο ροζέ. Δίπλα στο οινοποιείο βρίσκονται και οι ξενώνες Κωνσταντάκη.

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 7
Τα μελετίνια με μυζήθρα είναι τυπικό μηλέικο κέρασμα

Πού κρύβονται οι μηλέικες γεύσεις;
Για τσίπουρα και ούζα με απλούς μεζέδες και γνήσια ατμόσφαιρα στο «Μπακάλικον ο Γαλάνης», στον Τριοβάσαλο (2287028163). Για σπιτικά, παραδοσιακά πιάτα με τοπικές πρώτες ύλες δοκιμάστε το εστιατόριο «Ω! Χαμός» (6974791010) στον Αδάμαντα, με ωραίο κήπο δίπλα στη θάλασσα (παραλία Παπικινού). Εξίσου προσεγμένη τοπική κουζίνα, με επεκτάσεις και φαγητά ψημένα στον ξυλόφουρνο, θα βρείτε στο εστιατόριο «Αλευρόμυλος» του Β. Παπικινού στον Αδάμαντα (2287023117). Για λίγο απ’ όλα, στην «Αρχοντούλα» στα γραφικά στενά της Πλάκας (2287021384). Για ψάρι στα Πολλώνια, στο εστιατόριο «Αρμενάκι», με πολύ καλή πρώτη ύλη (2287041061), και στον «Γυαλό», που εκφράζει επιμελημένα την παράδοση (2287041208). Για τοπικά και όχι μόνο γλυκίσματα, στο «Γλυκοφίλεμα της Ανεζίνας» στα Πολλώνια (2287021730).

Δαγκώσαμε τη... Μήλο! - εικόνα 8
Μίνιμαλ χαρακτήρα έχει το ξενοδοχείο «Καπετάν Τάσος»

Πού να μείνετε
Στο «Σύρμα του Τσακανού» (2287021963) στο γραφικό Κλήμα, ένα ανακαινισμένο «σύρμα» που προσφέρεται για 2-5 άτομα με εξοπλισμένη κουζίνα, καλάθι πρωινού και διευκολύνσεις στις μεταφορές.
Στο ολόλευκο «Salt» στην άκρη της Πελεκούδας, στα Πολλώνια, με εξαιρετική θέα στο νησάκι του Καλόγερου, exclusive αύρα κι αίσθηση μινιμαλιστικού κυκλαδίτικου chic στα δωμάτια και στις σουίτες.
Στο ατμοσφαιρικό all suites ξενοδοχείο «Καπετάν Τάσος», επίσης στα Πολλώνια, με ευχάριστα μίνιμαλ ατμόσφαιρα και όμορφη βεράντα με θέα για το πρωινό.

Περισσότερα για τη Μήλο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ. Περισσότερα για τις γευστικές παραδόσεις της Μήλου εδώ

Exotic tip

Ωραίες όλες αυτές οι ιδέες για απόδραση, όμως όλα είναι πιο όμορφα όταν τα συνοδεύουμε με τα πιο εξωτικά προϊόντα! Φέτος δεν πάμε πουθενά χωρίς το αγαπημένο μας αντηλιακό Hei Poa Pure Tahiti Monoi Oil SPF 6 με άρωμα καρύδας ή tiare που μας προστατεύει, χαρίζοντας μας παράλληλα υπέροχο μαύρισμα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.