Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο

Αφήστε στην άκρη τις spooky σκέψεις και αντιμετωπίστε τα σαν ταξιδιωτικά αξιοθέατα.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο

Αφήστε στην άκρη τις spooky σκέψεις και αντιμετωπίστε τα σαν ταξιδιωτικά αξιοθέατα.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 1

Highgate Cemetery, Λονδίνο (Αγγλία)

Αυτό το βικτωριανής εποχής κοιμητήριο προσελκύει σταθερά πλήθος κόσμου για τα γοτθικά μνήματά του, το επιβλητικό φυσικό τοπίο και την απαράμιλλη θέα που προσφέρει στο Λονδίνο. Μεταξύ των 170.000 «ενοίκων» βρίσκεται ο Καρλ Μαρξ, στην ανατολική πλευρά ενώ η δυτική πτέρυγα φημίζεται για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιράς του είναι το γεγονός ότι το 1972 χρησιμοποιήθηκε ως το απόλυτο σκηνικό για την θρυλική ταινία τρόμου «Dracula AD 1972». Η πρόσβαση γίνεται μόνο με με συνοδούς ενώ χρειάζονται κρατήσεις τις καθημερινές για την δυτική πλευρά ενώ τα Σαββατοκύριακα εφαρμόζεται το σύστημα του «first come, first served» σε γκρουπάκια μισής ώρας.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 2

Cimetière du Père Lachaise, Παρίσι (Γαλλία)

Το «πιο πολυσύχναστο νεκροταφείο του κόσμου» - όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι – δέχεται περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Ο Όσκαρ Γουάιλντ, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Τζιμ Μόρισον, ο Σοπέν και η Εντίθ Πιάφ είναι μερικοί μόνο από τους διάσημες προσωπικότητες που αναπαύονται στο Père Lachaise. H θέα προς το Παρίσι είναι μαγευτική, τα αγάλματα και τα μαυσωλεία είναι μερικά από τα highlights.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 3

Old Jewish Cemetery, Πράγα (Τσεχία)

Κάποιοι χρησιμοποιούν την έκφραση, «ένα μεγάλο σπίτι γεμάτο τάφους». Όμως, ακόμη και αυτή η γραφικότητα δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να μεταδώσει με ακρίβεια το τι ακριβώς συμβαίνει στο Παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο της Πράγας που κρατά από τον 15ο αιώνα. Στα 12.000 μνήματα που φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού και σε πολλά ακόμα που δεν φαίνονται, «αναπαύονται» 100.000 ψυχές.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 4

Okunoin Cemetery, όρος Koya, Ιαπωνία

Με 200.000 τάφους και 100 ναούς στο πυκνό δάσος του όρους Koya, το Okunoin είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Ιαπωνίας και αποτελεί ένα ιερό προσκύνημα των βουδιστών. Παράλληλα, έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο περίεργα κοιμητήρια του κόσμου. Αν το επισκεφθείτε τον χειμώνα με χιονισμένο τοπίο, μοναστική ησυχία και τους κέδρους ντυμένους στα λευκά θα νιώσετε σίγουρα δέος.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 5

Panteón Antiguo, Oaxaca (Μεξικό)

Σε απόσταση 15’ έξω από την Oaxaca, το νεκροταφείο αυτό ιδρύθηκε από τους Ισπανούς ιεραπόστολους τον 16ο αιώνα. High season πριν το Halloween, όπου ξεκινούν οι ετοιμασίες για τους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών. Για να υποδεχθούν τα πνεύματα των αγαπημένων τους (που σύμφωνα με τον θρύλο επιστρέφουν την 1η ή στις 2 Νοεμβρίου) οι αγρότες διακοσμούν τα μνήματα με πορτοκαλί μαργαρίτες, κεριά, ειδώλια και μεγάλες πιατέλες με πλούσια τοπικά εδέσματα. Οι συγγενείς συγκεντρώνονται γύρω από αυτά τα μνήματα πίνοντας mescal, τρώγοντας το αγαπημένο φαγητό των εκλιπόντων και ακούγοντας μουσική mariachi.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 6

Cementerio de la Recoleta, Μπουένος Άιρες (Αργεντινή)

Από τις λίγες περιπτώσεις που η φήμη ενός νεκροταφείου το ξεπερνά. Πώς γίνεται αυτό; Μα με την «παρουσία» και μόνο της Εβίτα Περόν. Κατά τα άλλα, νεοκλασικών καταβολών κοιμητήριο, γεμάτο πλούσιες συστάδες από πανύψηλα δέντρα και εντυπωσιακά μαυσωλεία που μαγνητίζουν το βλέμμα.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 7

Greenwood Cemetery, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

Και μόνο το γεγονός ότι υπήρχε στην πόλη πριν το Central Park (1838), λέει πολλά. Για πολλές δεκαετίες ήταν ο καλύτερος αστικός κήπος της Νέας Υόρκης και το δεύτερο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πολιτείας μετά τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Παρότι έχουν περάσει αιώνες από εκείνη την εποχή, παραμένει ένα παρθένο καταφύγιο τεράστιας έκτασης που απλώνεται σε λόφους και φιλοξενεί περίπου 8.000 δέντρα.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 8

Mount Auburn, Cambridge (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ)

Μπορεί να είναι ο πρώτος «ταφικός κήπος» της χώρας, όμως το Auburn ήταν αυτό που «έσπασε» το παραδοσιακό μοντέλο των κοιμητηρίων γύρω από μία εκκλησία εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή όπου τα νεκροταφεία ήταν μέρη διαφόρων ειδών συνάθροισης. Το σκηνικό παραμένει εξίσου βουκολικό με το μακρινό 1832, όταν και κατασκευάστηκε, όμως τα άπειρα δέντρα και τα περισσότερα από 1.500 είδη φυτών τραβούν την προσοχή φυσιολατρών, ιστορικών και φοιτητών από το γειτονικό Harvard.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 9

Bonaventure Cemetery, Σαβάννα (Τζόρτζια, ΗΠΑ)

Αυτό το υποβλητικό – και σχεδόν εξωτικό – νεκροταφείο είχε κατά κάποιον τρόπο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού». Η επιτομή του southern american gothic με άπειρα είδη λουλουδιών, ψηλούς ευκάλυπτους και ένα περιβάλλον που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί. Το Bonaventure απλώνεται σε 100 στρέμματα ενώ αν είστε φιλομαθείς και οργανωμένοι μπορείτε να κλείσετε θέση σε έναν από τους δωρεάν περιπάτους που διοργανώνει η ΜΚΟ «Bonaventure Historical Society». Αν, από την άλλη, θέλετε κάτι πιο spooky υπάρχουν και οι οργανωμένοι μεταμεσονύκτιοι περίπατοι.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 10

Neptune Memorial Reef, Key Biscayne (Φλόριντα, ΗΠΑ)

Γύρω στα 3 ναυτικά μίλια έξω από το Key Biscayne, το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου (16 στρέμματα) είναι ταυτόχρονα και το μόνο υποθαλάσσιο κοιμητήριο. Οι στάχτες των νεκρών βρίσκονται αποθηκευμένες μέσα σε αγάλματα βασιλικών λιονταριών ή σε επιτύμβιες στήλες σε αυτή την χαμένη πόλη στον βυθό της θάλασσας. Περιττό να πούμε ότι το Neptune Memorial Reef είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός στους καταδυτικούς κύκλους.

Ατμοσφαιρική βόλτα στα πιο ξεχωριστά νεκροταφεία ανά τον κόσμο - εικόνα 11

Πυραμίδες της Γκίζα, Κάιρο (Αίγυπτος)

Παρότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μεγάλο νεκροταφείο υπό μία ευρεία και σχετικά αντισυμβατική έννοια, οι αρχαίες πυραμίδες της Γκίζα είναι ένα αιώνιο αίνιγμα γύρω από τον θάνατο και τη ζωή μετά. Περισσότερα από 4.000 χρόνια μετά την κατασκευή τους, αυτά τα απίστευτα οικοδομήματα (που έχουν ξεσηκώσει μέχρι θεωρίες περί εξωγήινης παρέμβασης) συνεχίζουν να εκπλήσσουν και να προκαλούν δέος. Πως χτίστηκαν; Προς τι η αστρονομική ευθυγράμμιση; Τι απέγινε η μύτη της Σφίγγας; Απλά μοναδικό μέρος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.