Κάτι τρέχει στον Μυστρά

Στη βυζαντινή καστροπολιτεία στρέφονται τα φώτα στις 28 και 29/5 με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο.

Κάτι τρέχει στον Μυστρά

Στη βυζαντινή καστροπολιτεία στρέφονται τα φώτα στις 28 και 29/5 με αφορμή ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο.

Κάτι τρέχει στον Μυστρά - εικόνα 1

Στο επίκεντρο έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται εσχάτως ο μοναδικός Μυστράς στην Λακωνία. Στο τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται πολλά και ενδιαφέροντα concept ή boutique hotels, ενώ η ολοκλήρωση της Εθνικής οδού στο τμήμα από Λεύκτρο προς Σπάρτη έχει κάνει την περιοχή ευκολότερα προσβάσιμη συνδέοντάς την και με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο αυτό η μοναδική βυζαντινή καστροπολιτεία θα δει τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω της με την ευκαιρία ενός πολύ σημαντικού - στην ουσία του - συμποσίου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαϊου – επέτειο αλώσεως της Πόλης. Ψυχή του συνεδρίου είναι ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας – Λάκωνας και ο ίδιος με έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή του.

Η εκδήλωση θα διοργανωθεί στο πλαίσιο των «Παλαιολόγειων» που γίνονται κάθε χρόνο στον Μυστρά στην αίθουσα διαλέξεων του «Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού Μυστράς». Στην τιμητική επιτροπή του συμποσίου συμμετέχουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι την βυζαντινολόγο κυρία Ελένη Γλύκατζη–Αρβελέρ, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, τον πρώην υπουργό Ιωάννη Βαρβιτσιώτη μέχρι πολλούς ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και ομογενείς από τις ΗΠΑ.

Κάτι τρέχει στον Μυστρά - εικόνα 2

Το κεντρικό θέμα του συμποσίου (28/5) είναι «Το Βυζάντιο στους Παλαιολόγειους χρόνους: Πολιτική παρακμή – πολιτισμική άνθηση» ενώ στις 29/5 θα γίνει δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο του Μυστρά όπου εστέφθη ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κων/νος Παλαιολόγος.

Το πρόγραμμα του συμποσίου έχει ως εξής

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/05/2017

Πρωινή Συνεδρία (11.00 – 14.00)

Συντονισμός: Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, Ομότ. Καθηγήτρια, Διευθύντρια ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.

11.00-11.30: Προσφωνήσεις 11.30-12.00: Απόστολος Καρπόζηλος, Ομότ. Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων «Τα αίτια της παρακμής του Βυζαντίου». 12.00-12.30: Σοφία Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Α.Π.Θ. «Η συμβολή των λογίων της Παλαιολόγειας εποχής στην επιβίωση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας». 12.30-13.00: Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών «Η λογοτεχνία της Παλαιολόγειας εποχήςως έκφραση της ελληνικής εθνικής συνειδήσεως». 13.00-13.30: Μελίτα Εμμανουήλ, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. «Η άνθηση της ζωγραφικής στα Παλαιολόγεια χρόνια» 13.30-14.00: Συζήτηση - Συμπεράσματα Απογευματινή Συνεδρία (18.00 – 20.00)

Συντονισμός: Πέτρος Δούκας, π. Υπουργός, Πρόεδρος Capital Partners AE 18.00-18.30: Απόστολος Πιερρής, Φιλόσοφος, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών Πάτρας: «Το Βυζαντινό Παράδοξο και το Δεσποτάτο του Μορέως στους Παλαιολόγειους Χρόνους: Πολιτική Παρακμή, Πολιτισμική Άνθηση

• το καθοριστικό κίνημα του Ησυχασμού

• η σχέση της Ιταλικής Αναγέννησης προς την Παλαιολόγεια τέχνη και τον κλασσικισμό!

• Διαφορές στο πως οι ίδιοι οι Βυζαντινοί ιστορικοί έβλεπαν τις εξελίξεις στην τελευταία περίοδο: Φραντζής, Κριτόβουλος, Δούκας, Χαλκοκονδύλης». 18.20-18:35: Σωτήριος Γλυκοφρύδης, Ερευνητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας: «Πλατωνικοί και Αριστοτελικοί – Σχολάριος, Πλήθων, Βησσαρίων» 18.35-18:50: Κωνσταντίνος Γ.- Α. Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών: «Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στον Πλήθωνα, και από τον Πλήθωνα στον Νίτσε: Η πάλη δύο πολιτισμών» 18:50-20.00: Συζήτηση -Συμπεράσματα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τα παιδιά και τα βρέφη ταξιδεύουν δωρεάν με την Aegean

Τώρα η οικογένεια έρχεται πρώτη και το μόνο που θα σε απασχολεί είναι να ανακαλύψετε μαζί νέους προορισμούς και να δημιουργήσετε αναμνήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/02/2026

Οι 5 φυσικές "καρδιές" της Ελλάδας δίνουν αφορμές για road trip

Πάρτε το ταίρι σας και τη φωτογραφική μηχανή σας και ανακαλύψτε τους προορισμούς που προσφέρουν ξεκούραση, αλλά και μια τέλεια, αγαπησιάρικη φωτογραφία.

Μία φρέσκια πινελιά σε ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας

Μια σημαντική υποδομή εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα ανανέωσης του President Hotel Athens, συνδυάζοντας ασφάλεια, αρχιτεκτονική ταυτότητα και φιλοξενία.

Olive Boutique Villas: Ένα πολυτελές καταφύγιο απόλυτης αποσύνδεσης, μια ανάσα από τη Λάρισα

Στις τέσσερις αυτόνομες κατοικίες της Olive Boutique Villas η πολυτέλεια και η ιδιωτικότητα δεν μένουν απλά μια υπόσχεση, αλλά μετατρέπονται στην απόλυτη εμπειρία.

Τουλούζη: Όλα στο ροζ στην πιο γοητευτική πόλη του γαλλικού Νότου

Από το Capitole μέχρι το Canal du Midi, η Τουλούζη μέσα από ιστορίες και γαλλική ανεμελιά σε καλεί να την περπατήσεις και, έστω για λίγο, να μπεις κι εσύ στη δική της vie en rose.

Αυτές είναι οι μάλλον πιο ρομαντικές πόλεις για fully in love ΣΚ

Η Ημέρα των Ερωτευμένων έρχεται προσεχώς και αποτελεί την τέλεια περίσταση για ένα γρήγορο, αλλά ρομαντικό ταξίδι, σε... κατακόκκινους από έρωτα προορισμούς εντός της Ευρώπης.

Ο full in love Φεβρουάριος ανήκει στα Divani Collection Hotels

Ρομαντικό decoration, welcome εκπλήξεις και αποκλειστικές υπηρεσίες συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών για ερωτευμένα ζευγάρια, όλο τον μήνα.