Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις

Η Ευρώπη έχει κάποιους καλά κρυμμένους αστικούς θησαυρούς που είναι ανερχόμενοι και σχεδόν άγνωστοι. Σπεύσατε!

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις

Από την γραφική Φερράρα, την όμορφη Σαλαμάνκα και το εσχάτως arty Χαλ μέχρι τα μικροσκοπικά Πετς και Ροβίνι η Ευρώπη έχει κάποιους καλά κρυμμένους αστικούς θησαυρούς που είναι ανερχόμενοι και σχεδόν άγνωστοι. Σπεύσατε!

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις - εικόνα 1

Ferrara (Ιταλία)

Μεταξύ της Μπολόνιας και της Βενετίας, στις όχθες του ποταμού Πο, υπάρχει μία μικρή πόλη που έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη. Μία από τις κατεξοχήν αναγεννησιακές πόλεις της Ιταλίας, η Φερράρα – που ανακηρύχθηκε το 1995 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO - κλέβει την παράσταση με τα εντυπωσιακά παλάτια που βρίσκονται πίσω από τα επιβλητικά μεσαιωνικά τείχη. Όσοι, δε, φοβούνται την ακραία πολυκοσμία της Βενετίας θα βρουν τον παράδεισό τους στα ήσυχα σοκάκια της που προσφέρονται για χαλαρές ποδηλατάδες και ατελείωτους ρομαντικούς περιπάτους.

Επισκεφθείτε το Palazzo dei Diamanti, το παλάτι το οποίο πήρε το όνομά του από τις 8.500 πέτρες που έχουν όλες σχήμα διαμαντιού. Εκεί στεγάζεται η Εθνική Πινακοθήκη που μεταξύ άλλων φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή με ζωγράφους από την περίφημη σχολή της Φερράρα. Περάστε μία βόλτα από το Εβραϊκό Μουσείο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα landmarks της πόλης από τα μέσα του 15ου αιώνα. Δίπλα του ακριβώς θα βρείτε το Εβραϊκό Κοιμητήριο που είναι από τα πιο όμορφα σημεία της Φερράρα. Τέλος, κατά πολλούς την καλύτερη συλλογή τέχνης στην πόλη θα την βρείτε στο Museo della Cattedrale.

Για την διαμονή σας υπάρχει το λιτό, όμορφο και μικρό «Locanda della Biscia» (http://www.locandadellabiscia.it ) αλλά και ίσως το καλύτερο B&B της πόλης, το κεντρικό «Locanda Borgonuovo» (http://www.borgonuovo.com ).

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις - εικόνα 2

Salamanca (Ισπανία)

Κάτι μαγικό υπάρχει στην Σαλαμάνκα, σχεδόν μεταφυσικό, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί αν δεν βιωθεί από κοντά σε αυτή την «αρχαία φοιτητική πόλη». Η σπάνια ομορφιά αυτής της compact και πιθανότατα πιο ζωηρής πόλης της Καστίλλης. Ίσως είναι η άπαιχτη βιρτουοζιτέ από τα πολλά αξιοθέατα που κρατούν το μάτι σε εγρήγορση και την φωτογραφική μηχανή μονίμως αναμμένη. Ίσως, η ζωντάνια και το απαράμιλλο cool lifestyle που εκπέμπει η φοιτητική κοινότητα.

Εκ πρώτης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Plaza Mayor. Αδιαμφισβήτητο highlight - που κρατά από τα μέσα του 18ου αιώνα – ως ένα μπαρόκ κομψοτέχνημα ενώ θεωρείται και μία από τις ομορφότερες πλατείες της Ισπανίας. Εξίσου εντυπωσιακό με την πλατεία είναι και το κτίριο του πανεπιστημίου που κρατά από τον 15ο αιώνα. Στην συνέχεια, οι εκκλησίες είναι ένα σημείο αναφοράς. Οι δύο πανήψυλοι καθεδρικοί σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό. Περπατήστε στον εσωτερικό κήπο του «Convento de las Duenas» με το δαιδαλώδες πενταγωνικό σχήμα ή στα σκιερά και γραφικά μονοπάτια του «Huerto de Calixto y Melibea».

Μπορείτε να μείνετε στο cosy «Hotel Residencia Rector» (http://www.hotelrector.com ) ή στο country-chic «Hotel Torre del Clavero» (http://www.hoteltorredelclavero.com ).

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις - εικόνα 3

Hull (Αγγλία)

Το αρχαίο αυτό λιμάνι στις εκβολές του ποταμού Χαλ αποτελεί σύμβολο της ανάπτυξης της ακτής της ανατολικής Αγγλίας με κεντρικούς άξονες το μαλλί, το κρασί, την αλιεία και την φαλαινοθηρία. Το Χαλ είναι η «UK City of Culture 2017» (www.hull2017.co.uk ) και αυτό δίνει έναν άλλον αέρα στην μικρή πόλη που πλέον ατενίζει με άλλο βλέμμα το μέλλον.

Το παραλιακό μέτωπο έχει υποστεί εντυπωσιακή ανάπλαση, η Παλιά Πόλη έχει φροντιστεί επιμελώς και τα μοντέρνα κτίρια τραβούν τα βλέμματα μαζί με τις εντυπωσιακές αποβάθρες του λιμανιού. Το ένδοξο βρετανικό βιομηχανικό παρελθόν του Χαλ έρχεται σε δημιουργική αντίστοιξη με την πλούσια ιστορία της πόλης ενώ υπάρχουν ένα σωρό λεπτομέρειες που το καθιστούν ενδιαφέρον. Από τα λευκούς τηλεφωνικούς θαλάμους και την αγάπη των κατοίκων για το rugby – που ξεπερνά ακόμη και το ποδόσφαιρο μέχρι το εντυπωσιακό «The Deep» που είναι ενυδρείο και μουσείο μαζί και την γέφυρα Humber μόνο εκπλήξεις σας περιμένουν στο Χαλ. Οπότε, μην κάνετε το λάθος να το υποτιμήσετε. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για το μέρος που γεννήθηκαν οι θρυλικοί Housemartins και ο Fat Boy Slim.

Μπορείτε να μείνετε στο «Hallmark Hotel Hull» (http://www.hallmarkhotels.co.uk/hotels/hull ) αν θέλετε κάτι εκλεπτυσμένα προσεγμένο ή στο «Mercure Hull Royal Hotel» (http://www.mercure.com/gb/hotel-8203-mercure-hull-royal-hotel/index.html ) αν προτιμάτε κάτι πιο παραδοσιακό και στυλάτο.

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις - εικόνα 4

Pecs (Ουγγαρία)

Είναι γνωστό το γεγονός ότι το 99% των επισκεπτών της Ουγγαρίας στοχεύουν στην Βουδαπέστη περνώντας τις ώρες τους μεταξύ του Δούναβη, των λουτρών, των goulash και των ατμοσφαιρικών pubs με τις άπειρες μπύρες. Η ουγγρική εξοχή, όμως, διαθέτει ουκ ολίγους μαγευτικούς προορισμούς. Ένας από αυτούς είναι και το Πετς (σ.σ: η πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας) που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Μέτσεκ και έχει ιστορία 2.000 ετών και κέλτικη καταγωγή.

Κοντά στα κροατικά σύνορα και μόλις τρεις ώρες νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης μέσω τρένου, το Πετς είναι ίσως η πιο multi-culti πόλη της χώρας μετά την Βουδαπέστη. Ούγγροι, Κροάτες, Σέρβοι και Γερμανοί ζουν αρμονικά σε μία μικρή πόλη που έχει το παρατσούκλι «Bordless City».

Ήσυχη, γραφική, καθαρή, με μπαρόκ ιστορικές αναφορές και πολλά μνημεία θα έλεγε κανείς ότι πήρε τα πάνω της από το 2010 και μετά όπου ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχετε πολλά να ανακαλύψετε. Περπατήστε στα πάρκα και στα δρομάκια, περάστε μία βόλτα από το Zsolnay Cultural Quarter που θα σας κρατήσει απασχολημένους για ώρες και χαζέψτε την ζωντάνια της οδού Király.

Για την διαμονή σας τσεκάρετε το απλό και κεντρικό «Corso Hotel» (https://corsohotel.hu ) ή το «Hotel Makar Sport & Wellness» (http://hotelmakar.hu/?lang=en ) αν θέλετε κάτι που να εστιάζει στο well-being σας.

Γνωρίστε 5 ανερχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις - εικόνα 5

Rovinj (Κροατία)

Εντελώς καρτ-ποσταλικό λιμάνι και ψαροχώρι (σε μέγεθος πόλης) στην δυτική ακτή της Κροατίας, το Ροβίνι θεωρείται το ανεξερεύνητο (ακόμα) διαμάντι της Αδριατικής. Εξαιρετικό σκηνικό, όμορφα ρουστίκ κτίρια, ένα γαλήνιο παραλιακό μέτωπο και μία γραφική μαρίνα είναι μερικά από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Τα στενά σοκάκια, ο λόφος και το δάσος που βρίσκεται στην πίσω πλευρά της πόλης συμπληρώνουν ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από κάποιο όνειρο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης.

Περπατήστε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει το εκκλησάκι της Αγίας Ευφημίας για να απολαύσετε την καλύτερη θέα στην πόλη ή χαζέψτε την θάλασσα από την pocket-size ριβιέρα. Στο Ροβίνι θα φτάσετε είτε από το αεροδρόμιο της Pula, είτε από την Βενετία (απόσταση 3 ωρών με αυτοκίνητο και καράβι).

Κάντε check-in στο όμορφο boutique hotel «Villa Tuttorotto» (http://www.villatuttorotto.com ) που στεγάζεται σε κτίριο του 16ου αιώνα ή στο «Hotel Adriatic» (http://www.maistra.com/hotel-adriatic-rovinj ) που είναι το πιο παλιό αλλά και ίσως το πιο καλό ξενοδοχείο της πόλης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.