Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters

Από μακριά τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι εγκαταστάσεις των παλιών ναυπηγείων της πόλης έχουν πλέον αλλάξει χρήση.

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters

Από μακριά τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι εγκαταστάσεις των παλιών ναυπηγείων της πόλης έχουν πλέον αλλάξει χρήση.

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters - εικόνα 1
«Noοrderlicht»: πρώην θερμοκήπιο νυν hot spot

Έχω μόλις επιβιβαστεί στο 24ωρο δωρεάν φέρι, που αναχωρεί πίσω ακριβώς από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό του Άμστερνταμ, με προορισμό τη νέα hip γειτονιά του NDSM. Η φωτιζόμενη νέον επιγραφή, σε στιλ αμερικανικού μοτέλ, που κάνει σε λίγο την εμφάνισή της στον ορίζοντα, γράφει «A place beyond belief». Και πράγματι κάπως έτσι είναι, γιατί από μακριά τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι εγκαταστάσεις των παλιών ναυπηγείων της πόλης έχουν πλέον αλλάξει χρήση.

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters - εικόνα 2
Όταν ανοίγει ο καιρός, στο NDSM διοργανώνονται μουσικά φεστιβάλ κάθε είδους

Χάρη στην πρωτοβουλία της πάντα δραστήριας πόλης του Άμστερνταμ, η οποία υιοθετώντας την τάση του gentrification και με σύνθημα τόπο στα νιάτα παραχώρησε ολόκληρη την περιοχή σε φοιτητές και, κυρίως, σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Έτσι, από κοντά πια, βλέπουμε ότι τα πολύχρωμα κοντέινερ στο βάθος έχουν μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες, ενώ ο πανύψηλος γερανός από την άλλη μεριά στεγάζει τις τρεις σουίτες του πρωτότυπου crane hotel «Faralda».

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters - εικόνα 3
Νεανικά vibes εκπέμπει η γειτονιά του NDSM

Στο αχανές κτίριο των παλιών αποθηκών της Netherland Shipbuilding Company η δημιουργία χτυπάει κόκκινο καθώς εδώ φιλοξενούνται όλα τα ατελιέ και τα εργαστήρια των νεαρών καλλιτεχνών που λειτουργούν ταυτόχρονα και σαν μικρά καταστήματα.

Έχει ιδιαίτερο γούστο να περπατάς ανάμεσα τους, να τους παρατηρείς εν ώρα εργασίας αλλά και να βρίσκεις μικρά αριστουργήματα όπως τα design ξύλινα αντικείμενα «Two-O», από θήκες για κινητά μέχρι πλήρη σετ τραπεζαρίες, τα οποία κατασκευάζονται όλα επί τόπου.

Συνεχίζοντας την βόλτα οι εκπλήξεις δεν σταματούν, καθώς το παλιό θερμοκήπιο που βλέπαμε από μακριά είναι τελικά από κοντά η αίθουσα του cafe «Noorderlicht» που αποτίνει διακοσμητικό φόρο τιμής στο upcycling και μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι.

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters - εικόνα 4
Περιποιημένα κοκτέιλ σερβίρει το «IJ Kantine»

Το «Pllek», στεγασμένο σε μια συστοιχία από κοντέινερ κι αυτό, με ατού έναν υπέροχο κήπο που φτάνει μέχρι το νερό, και το «IJ Kantine» πάνω ακριβώς στην αποβάθρα είναι δύο ακόμα all day στέκια με ζεστούς και πολύ στιλάτους χώρους και προτάσεις για κάθε διάθεση, από τον πρώτο καφέ της ημέρας μέχρι το snacking ή το κανονικό φαγητό και το κοκτέιλ.

Προορισμός NDSM: τα παλιά ναυπηγεία του Άμστερνταμ υποδέχονται τους hipsters - εικόνα 5
Το ξενοδοχείο «Faralda» στεγάζεται σε παροπλισμένο γερανό!

Αν θελήσετε να αγοράσετε λουλούδια (Ολλανδία γαρ) εκεί παραδίπλα υπάρχει 24ωρο ανθοπωλείο, αλλά και ο πολύ όμορφος φούρνος και καφέ «Brood» για ψωμί με κινόα και άλλες healthy και μη νοστιμιές τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε και στον επάνω όροφο με την υπέροχη ταράτσα, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Αν η ωραία και νεανική φάση του NDSM σας τραβήξει και θελήσετε να την απολαύσετε στο έπακρο, μπορείτε να μείνετε στο καινούργιο και budget friendly «Double Tree» από την οικογένεια της Hilton, η άφιξη του οποίου σηματοδοτεί παράλληλα και την είσοδο της γειτονιάς στον ταξιδιωτικό χάρτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.