Λευκό weekend στο Πήλιο

Τώρα που το χιονοδρομικό άνοιξε, η Άντζελα Σταματιάδου σεργιάνισε ξανά στις πλαγιές του Πηλίου και μας προτείνει κλασικά και νέα SOS για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις μας στο βουνό των Κενταύρων.

Λευκό weekend στο Πήλιο

Τώρα που το χιονοδρομικό άνοιξε, η Άντζελα Σταματιάδου σεργιάνισε ξανά στις πλαγιές του Πηλίου και μας προτείνει κλασικά και νέα SOS για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις μας στο βουνό των Κενταύρων.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 1
Ονειρεμένες καταβάσεις υπόσχεται το χιονοδρομικό του Πηλίου

Είτε τώρα τις γιορτές είτε ένα οποιοδήποτε χειμωνιά­τικο διήμερο, το μαγευτικό­ βουνό των Κενταύρων υπόσχεται διαδρομές ανάμεσα στις οξιές, στα πεύκα και τα πουρνάρια, με τα πεσμένα φύλλα να σπάνε­ κάτω από τα πόδια, μυρωδιές από τα ξύλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες, αμέτρητα κλικ σε πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, πεντανόστιμες τοπικές γεύσεις, από σπεντζοφάι μέχρι γλυκό κάστανο.

Στην Τσαγκαράδα, στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, θα καθίσετε κάτω­ από έναν τεράστιο πλάτανο που έχει σπάσει τα κοντέρ μακροζωίας (ξεπερνάει τα χίλια χρόνια) και μοιάζει με γέρικο Εντ από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Άλλο κλασικό ραντεβού στο ίδιο χωριό είναι αυτό με τις εμπνευσμένες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ρεβιθάδα, σπεντζοφάι, τσιτσίραβλα με κάππαρη και μοσχαράκι με κάστανα, της Αλέκας (2426049380).

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 2
Η ομίχλη ταιριάζει στην Πορταριά

Για τη δασόφυτη βόλτα με τον περίφημο «Μουντζούρη» (πληροφορίες: 2421039723) θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ξεκινά επίσημα η σεζόν, εκτός κι αν βρεθείτε στο βουνό στις 26/12 ή στις 2/1 που το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου κάνει παραδοσιακά εορταστική τσάρκα από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές­. Αξιοθέατο από μόνος του και ιδιαίτερα­ γραφικός, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, είναι και ο ίδιος ο σταθμός στις Μηλιές.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 3
Ανάπαυλα στο ζεστό καφέ «Το Ρόδο και το Αηδόνι»

Αφού βγάλετε φωτογραφίες, ανεβείτε στο όμορφο κεφαλοχώρι για καφέ και γλυκό. Μπορείτε να διαλέξετε είτε το «Άννα να ένα Μήλο» (2423086889) και να θυμηθείτε το παλιό αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού, με φόντο ένα ψηφιδωτό από παλιές ελληνικές και ξένες ρεκλάμες που καλύπτουν όλο τον τοίχο, είτε –στην απέναντι πλευρά του κεντρικού δρόμου– το ζεστό, όμορφο σαλονάκι­ του καφέ-μπαρ «Το Ρόδο και το Αηδόνι» (2423086689) της Τάνιας Τσανακλίδου, με όνομα εμπνευσμένο από την ομώνυμη ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ.

Φροντίστε όμως να σταματήσετε και στη διπλανή Βυζίτσα, για να γνωρίσετε τις φοβερές κυρίες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού Εσπερίδες (2423086838). Στα ράφια, απέναντι από την κουζίνα τους, θα βρείτε πολλά χειροποίητα καλούδια: χυλοπίτες και τραχανάς, βαζάκια με τσιτσίραβλα και τραγανό γλυκό κουταλιού κάστανο ή καρυδάκι αλλά και περγαμόντο, νεράν­τζι και μήλο.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 4
Επιβάλλεται η επίσκεψη στην «Αλέκα» στην Τσαγκαράδα

Στη συνέχεια, στον ήσυχο Άγιο Γεώργιο Νηλείας, ανακαλύψτε το παρεΐστικο παραδοσιακό καφέ-ουζερί «Του Στεφανή» (2428093000, 6972601620) και πιείτε ένα τσίπουρο βάζοντας δίπλα του νόστιμα μανιτάρια φρικασέ, μια απίθανη ομελέτα με συκωτάκια πουλιών, καβουρμά με πλιγούρι και τραγόπουλο στο φούρνο.

Εύκολα προσβάσιμος από εδώ και μέσω μονοπατιού ο γραφικός Άγιος Λαυρέντιος, όπου οι καλοφτιαγμένες πηλιορείτικες γεύσεις συναντούν την προσεγμένη φιλοξενία στις Δρυάδες (2428096110).

Αν η διάθεση σηκώνει χειμωνιάτικες βόλτες στη θάλασσα, η κοντινή Κάτω Γατζέα με την περιποιημένη περαντζάδα αποτελεί ιδανική επιλογή και φτιάχνει με την Άνω Γατζέα ένα ανερχόμενο ντουέτο στο βουνό, το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε. Στη δεύτερη μην προσπεράσετε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού­ (2423022009): σε ένα πέτρινο κτίριο εκτίθεται ο παραδοσιακός εξοπλισμός για την παραγωγή λαδιού αλλά και σαπουνιού, ενώ δεν λείπουν οι παρουσιάσεις και τα σεμινάρια για την ελιά και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 5
Κλασική αξία το «Portaria Hotel & Spa» της Πορταριάς

Την επομένη, αφού σουλατσάρετε στην Πορταριά, χαζέψτε τα μαγαζάκια με τα φολκλόρ αντικείμενα και μπείτε και στο Myrro (2428099094), όπου κρύβονται κάθε λογής βότανα, θεραπευτικά­ μείγματα, αποξηραμένα μανιτάρια­ και φυσικά καλλυντικά. Πιάστε τραπέζι στο εστιατόριο Κρίτσα (2428090006) του ομώνυμου ξενοδοχείου στην πλατεία, για να χαρείτε μια κουζίνα που πατάει γερά­ στην παράδοση.

Και αν μετά τη σπιτική μανιταρόπιτα ή κολοκυθόπιτα με ωραίο φύλλο, το κοκορέτσι, το πηλιορείτικο σπεντζοφάι και το κοκκινιστό αρνί θέλετε κι ένα καφεδάκι, κάντε μια στάση στον «Aλχημιστή» (6937065490), τον οποίο έχει στήσει πολύ όμορφα ένα ζευγάρι από την Αθήνα. φτιάχνουν δε πολύ ωραία γλυκά, που σερβιρισμένα στο τραπεζάκι-παλιά βαλίτσα είναι σαν καρτ ποστάλ.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 6
Νέα άφιξη στο βουνό το «Chroma Villas» στην ανερχόμενη Κάτω Γατζέα

Κατόπιν οδηγήστε μέχρι τη Μακρινίτσα για μια γερή δόση από λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, περίτεχνες βρύσες και πέτρινα γεφύρια. Στην είσοδό της, η πλακόστρωτη Πλατεία Μπράνη με την όμορφη ρεματιά από πάνω, την περίτεχνη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων κι επισκεπτών, γεμάτη ταβέρνες και καφέ αλλά και μικρά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο μαγευτικά όταν πέσουν τα πρώτα χιό­νια, όπως τώρα, και το τοπίο ντυθεί στα λευκά, οπότε στο πρόγραμμα μπαίνουν τα σλάλομ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες (www.pelionski.gr) στα Χάνια. Μπορεί να μην ξεπερνά τα 1.471 μέτρα υψόμετρο, όμως είναι από τα πιο αγαπημένα της χώρας τόσο ανάμεσα στους σκιέρ όσο και στους απλούς επισκέπτες, χαρίζοντας υπέροχες εικόνες σε ένα δάσος από καστανιές, οξιές και αγριόλευκες και ταυτόχρονα με θέα στη θάλασσα.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 7
Φορτωμένες καλούδια οι Εσπερίδες στη Βυζίτσα

Πού να μείνετε

Portaria Hotel & Spa
(Πορταριά, 2428090000) Σύγχρονο συγκρότημα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με άνετους κοινόχρηστους χώρους και πανοραμική θέα στη θάλασσα. Εορταστικό πακέτο­ 3 διανυκτερεύσεων στα € 547 με πρωινό, ρεβεγιόν, εορταστικό γεύμα ανήμερα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς κι ελεύθερη χρήση του γυμναστηρίου.

Λευκό weekend στο Πήλιο - εικόνα 8
Το ιδανικό και για οικογένειες «Pelion Resort»

Pelion Resort (Πορταριά, 2428099990) Σε ύφος πηλιορείτικου χωριού, με κήπο και πλακόστρωτα μονοπάτια, μεγάλα καθιστικά με τζάκι και διαφόρων κατηγοριών δωμάτια –κάποια ιδανικά για οικογένειες–, μοιρασμένα­ σε επιμέρους κτίρια. Εορταστικό πακέτο 3 διανυκτερεύσεων στα € 425 με πρωινό και ρεβεγιόν με μπουφέ και ζωντανή μουσική.

Chroma Villas (Κάτω Γατζέα, 2423022030) Νέα πρόταση διαμονής στο γραφικό χωριό, με 6 ανεξάρτητες βίλες με ξενοδοχειακές παροχές, που ξεχωρίζουν για την καλόγουστη επίπλωση και τον ποιοτικό εξοπλισμό τους. Για την εορταστική περίοδο τιμές από € 160 ανά διανυκτέρευση για μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.