10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι

Από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Αμπού Ντάμπι και με θεματικές από το κρασί μέχρι τον Τσάρλι Τσάπλιν, δέκα φρέσκα μουσεία γοητεύουν με το ντιζάιν και τα εκθέματά τους και κάνουν ισχυρή είσοδο στην ταξιδιωτική μας ατζέντα. Ας τα γνωρίσουμε.

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι

Από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Αμπού Ντάμπι και με θεματικές από το κρασί μέχρι τον Τσάρλι Τσάπλιν, δέκα φρέσκα μουσεία γοητεύουν με το ντιζάιν και τα εκθέματά τους και κάνουν ισχυρή είσοδο στην ταξιδιωτική μας ατζέντα. Ας τα γνωρίσουμε.

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 1
The Maat

1. Τhe Maat (Λισαβόνα)
Ή αλλιώς Museum of Art, Architecutre and Technology. Αυτό είναι το νέο πολιτιστικό στολίδι της ούτως ή άλλως πανέμορφης Λισαβόνας κι εγκαινιάστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου. Όπως φανερώνει και το όνομά του, καλύπτει τα πεδία της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας μέσα από περιοδικές εκθέσεις γνωστών καλλιτεχνών, ντιζάινερ και αρχιτεκτόνων (από τους Charles and Ray Eames στην Dominique Gonzalez-Foerster). Μοιράζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που θυμίζει κύμα, με την υπογραφή της Amanda Levete, και στο γειτονικό Tejo Power Station, εξαιρετικό δείγμα της πορτογαλικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, και φιλοδοξεί να «μιλήσει» σε όλες τις ηλικίες καθώς και σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού.
www.maat.pt/en

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 2
Grimmwelt.

2. Grimmwelt (Κάσελ)
Οι αδερφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ υπήρξαν από τις πρωτοπόρες προσωπικότητες της γερμανικής πολιτιστικής ιστορίας του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Το Grimmwelt, λοιπόν, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα concept μουσεία της Ευρώπης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το φθινόπωρο του 2015, παρουσιάζει υπό μορφήν ερωτικού γράμματος το έργο των δύο παραμυθάδων στο μέρος όπου ζούσαν και συνέλεγαν τις παιδικές ιστορίες και τα θρυλικά παραμύθια τους. Ιστορικά αρχεία και ντοκουμέντα εκτίθενται για τους λάτρεις του είδους, ενώ υπάρχει κι ένα αξιόλογο τμήμα για πιο διαδραστική ξενάγηση στα εκθέματα, όπου τα παιδιά μπορούν π.χ. να σπρώξουν με τα ίδια τους τα χέρια την κακιά μάγισσα στο φούρνο της, ακριβώς όπως έκαναν ο Χάνσελ και η Γκρέτελ!
www.grimmwelt.de

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 3
La Cite du Vin.

3. La Cité du Vin (Μπορντό)
Αν σας ιντριγκάρει η σκέψη και μόνο ενός μουσείου κρασιού, τότε το La Cité du Vin, το οποίο εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, θα γίνει ο νέος ταξιδιωτικός σας στόχος. Το εντυπωσιακό και ντιζαϊνάτο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκαρόν, διεγείρει τις αισθήσεις, καθώς προσεγγίζει το κρασί τόσο κάθετα όσο και οριζόντια. Εποχές, terroirs και πολιτισμοί παρουσιάζονται ως παράγοντες δημιουργίας του κόσμου του κρασιού που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Το μουσείο απλώνεται σε δέκα επίπεδα και αλλάζει εξωτερικά χρώματα ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.
www.laciteduvin.com/fr

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 4
Museum of Tomorrow.

4. Museum of Tomorrow (Ρίο ντε Τζανέιρο)
Το «Μουσείο του αύριο», το οποίο εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2015, κερδίζει άνετα την κούρσα του πιο cool ονόματος! Διαθέτει όμως και ουσία, καθώς πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μουσείο φυσικής το οποίο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα που τέθηκαν από την απαρχή σχεδόν της ανθρωπότητας. Από πού προερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Πού βρισκόμαστε; Το μουσείο αυτό εξετάζει το παρόν, θέτει σε αναρώτηση τα σύγχρονα ευρήματα της επιστήμης κι εξερευνά τις σεναριακές πιθανότητες της ανθρωπότητας. Και όλα αυτά με την υπογραφή του Σαντιάγο Καλατράβα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
https://museudoamanha.org.br/en

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 5
The Winton Gallery @ Science Museum.

5. The Winton Gallery (Science Museum, Λονδίνο)
Παραφράζοντας την αρχαία ρήση, θα λέγαμε: «Εν αρχή ην... τα μαθηματικά». Τουλάχιστον αυτό πρεσβεύει η νέα πτέρυγα του Science Museum, που εξηγεί τους τρόπους και το βαθμό με τον οποίο τα μαθηματικά έχουν δώσει σχήμα στον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Αυτή η νέα γκαλερί σχεδιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects. Η κυρίως αίθουσά της δίνει έμφαση στη μαγεία της αεροδυναμικής, καθώς από την οροφή κρέμεται ένα αεροσκάφος του 1929, ενώ σε αυτή φιγουράρουν διά­φορα όργανα μαθηματικών και γεωμετρίας από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.
www.sciencemuseum.org.uk/visitmuseum/plan_your_visit/exhibitions/mathematics

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 6
Louvre Abu Dhabi.

6. Louvre Abu Dhabi (Αμπού Ντάμπι)
Αποτέλεσμα της σύμπραξης του Μουσείου του Λούβρου και της δημοτικής αρχής του Αμπού Ντάμπι, αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2017 και να αποτελέσει μουσείο-προορισμός για τον αραβικό κόσμο. Απώτερος σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να δημιουργηθεί μια κιβωτός οικουμενικής μνήμης μέσω του ανοιχτού διαλόγου των δύο κόσμων, που θα δίνει έμφαση στη σύγκλιση και την τομή και όχι στην επεξηγηματική ταξινόμηση των εκθεμάτων. Λόγος επίσκεψης από μόνο του είναι και το ίδιο το κτίριο, που φέρει την υπογραφή του Ζαν Νουβέλ. http://louvreabudhabi.ae/en/Pages/home.aspx

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 7
Audain Art Museum.

7. Audain Art Museum (Γουίσλερ, Καναδάς)
Σε μια κωμόπολη του Δυτικού Καναδά, κοντά στο Βανκούβερ, άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο το μουσείο, «παιδί» του Μάικλ Τζέιμς Όντεν και της συζύγου του Γιοσίκο Καρασάβα, που ήθελαν να εκθέσουν με άψογο τρόπο την εκτενέστατη συλλογή τους, εκφράζοντας έτσι την απεριόριστη αγάπη τους για την τέχνη. Το μουσείο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης από καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής και θα συνεπάρει τον –θεωρητικά– ανυποψίαστο επισκέπτη.
https://audainartmuseum.com

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 8
La Boverie.

8. La Boverie (Λιέγη)
Η Λιέγη είναι μια πόλη γεμάτη κουλτούρα και πολιτισμό, πράγμα όχι ευρέως γνωστό. Τι ωραιότερο, λοιπόν, από ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης πάνω σε ένα νησί του ποταμού Μεύση, ο οποίος διασχίζει την πόλη; Το La Boverie εγκαινιάστηκε τον Μάιο κι έφερε στην πόλη του Βελγίου την καλύτερη μοντέρνα τέχνη βελγικής εσοδείας. Δεν σταματά όμως εκεί, καθώς «τρέχει» και μια σταθερή συνεργασία με το Λούβρο, που ξεκίνησε από τα εγκαίνια και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2017. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί τη συλλογή καλών τεχνών της Λιέγης, με έργα Γκογκέν, Πικάσο, Μαγκρίτ, ενώ ο δεύτερος περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών με multimedia εφαρμογές, installations και performances.
www.laboverie.com

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 9
Chaplin’s World.

9. Chaplin’s World (Corsier Sur Vevey, Ελβετία)
Είχατε φανταστεί ποτέ ένα μουσείο αφιερωμένο στον Tσάρλι Τσάπλιν, τον καλλιτέχνη, τον ηθοποιό, τον σκηνοθέτη, την περσόνα και τον άνθρωπο; Ακριβώς αυτό είναι το Chaplin’s World, το οποίο στεγάζεται –από τον περασμένο Απρίλιο– στο σπίτι του στην Ελβετία, όπου πέρασε 25 χρόνια από τη ζωή του. Περιηγηθείτε το σπίτι (Manoir de Ban), χαζέψτε το χολιγουντιανό στούντιό του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θυμηθείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κι ετοιμαστείτε για μια σπάνια εμπειρία. Ειδικοί χώροι θα σας μυήσουν στα μυστικά της κινηματογράφησης εκείνης της εποχής, ενώ τα κέρινα ομοιώματα θα σας φέρουν κοντά στα αστέρια του σινεμά του τότε. Ένα υποδειγματικό μουσείο, που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.
www.chaplinsworld.com

10 νέα μουσεία-αφορμή για ταξίδι - εικόνα 10
San Fransisco Museum of Modern Art.

10. San Francisco Museum of Modern Art (Σαν Φρανσίσκο)
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο έκλεισε τις πόρτες του το 2013 για μια ολική ανακαίνιση και τις ξανάνοιξε τον περασμένο Μάιο. Στα λαμπερά του εγκαίνια έκανε πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους. Το νέο κτίριο έχει σχεδόν τον τριπλάσιο χώρο για εκθέσεις απ’ ό,τι το παλιό, διαθέτει ειδικό section για φωτογραφικά installations (εκπληκτικό το αφιέρωμα στη σπουδαία Diane Arbus) αλλά και κινηματογραφικά προγράμματα. Μιλώντας με νούμερα, διαθέτει 3.000 έργα τέχνης από 200 δωρητές.
www.sfmoma.org

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.