Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα

Τα παράλια μεταξύ Αιγίου και Πάτρας έχουν αδιαμφισβήτητα πολλές ομορφιές ενώ κατά πολλούς είναι τα πιο - κοντινά στην Αθήνα - «νησιωτικά» παράλια της βόρειας Πελοποννήσου. Εμείς οδηγούμε από το Αίγιο προς την Πάτρα εξερευνώντας τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής αλλά και των δύο πόλεων.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα

Τα παράλια μεταξύ Αιγίου και Πάτρας έχουν αδιαμφισβήτητα πολλές ομορφιές ενώ κατά πολλούς είναι τα πιο - κοντινά στην Αθήνα - «νησιωτικά» παράλια της Πελοποννήσου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, οδηγώντας από το Αίγιο προς την Πάτρα. Άσε που σε λίγους μήνες (σ.σ: τον ερχόμενο Μάρτιο) θα παραδοθεί επιτέλους και η Ολυμπία Οδός…

Το Αίγιο μπορεί να μην παρουσιάζει κάποιο τυπικό τουριστικό ενδιαφέρον, όμως μία γρήγορη επίσκεψη θα σας αποζημιώσει. Ο παραλιακός δρόμος με τις επιβλητικές σταφιδαποθήκες έχει αναβαθμιστεί και μία βόλτα από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το παλιό λιμάνι θα σας ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή. Για λίγο μεγαλύτερη βόλτα μπορείτε να κινηθείτε προς τα ανατολικά όπου σε 3 χλμ θα συναντήσετε τον υδροβιότοπο της Αλυκής που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura φιλοξενώντας πάνω από 120 είδη πουλιών.

Κάντε μία στάση στο all-day café-bar “Τουριστικό” που έχει τραπεζάκια έξω στην πλατεία κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, ωραιότατο μπαλκόνι και την πιο ωραία μπάρα της πόλης που κοιτάζει κατάματα τον Κορινθιακό. Στο "Έπρεπε" θα σας περιμένει πολύ καλή ελληνική κουζίνα σε στυλ μεζεδοπωλείου και το καλύτερο value for money της περιοχής, στον "Ορέστη" καλές τιμές και πολλές επιλογές σε μεζέδες και οινοπνευματώδη.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι η πόλη είναι χτισμένη σε τρία επίπεδα (παραλία, Άγιος Ανδρέας, κέντρο), οπότε ανεβαίνοντας προς τα επάνω υπάρχουν δύο επιλογές. Η τεμπελόραχη και τα σκαλάκια του Φιλοποίμενος. Από τα Ψηλά Αλώνια μπορείτε να χαζέψετε την θέα του κόλπου και αν είστε τυχεροί και έχει καθαρό ουρανό θα μπορέσετε να δείτε αρκετά καθαρά απέναντι την Στερεά Ελλάδα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το πάρκο της πόλης που είναι λιλιπούτειο και καλοδιατηρημένο. Για φανταστική κρέπα (με την πατέντα όπου το τριμμένο τυρί σχηματίζει κρούστα στην άκρη του ζυμαριού) και σωστά sandwich κάντε μία στο "Break" στην Μητροπόλεως ενώ στην πλατεία Αγίας Λαύρας θα βρείτε το καλύτερο καλαμάκι της πόλης στον "Ζάρο". Λίγα μέτρα πιο πίσω, επισκεφθείτε την ποτοποιϊα Κρίνου για το τοπικό και ξακουστό ούζο τους ενώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία σε διάφορα ηδύποτα.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 1

Ξεκινώντας, λοιπόν, προς την Πάτρα και οδηγώντας δυτικά στην παλιά εθνική οδό θα βρούμε την παραλία της Άκολης με τα βαθιά και δροσερά νερά (σ.σ: έχει πάρει το όνομά της από τα νερά της που βαθαίνουν απότομα σαν σε γκρεμό). Η δεξιά πλευρά της παραλίας είναι ιδανική για οικογένειες καθώς είναι πιο οργανωμένη, ενώ την αριστερή προτιμούν περισσότερο παρέες και ντόπιοι. Κάντε μία στάση για ούζο και ηρωϊκή ποικιλία κρεατικών ή ψαρικών στο "Ανέμελο" στην αριστερή πλευρά της παραλίας.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 2

Στην συνέχεια τα Σελιανίτικα έχουν να προσφέρουν - εκτός από την παραλία - πολλές επιλογές για βόλτα και φαγητό. Πολύ καλά κρέατα θα βρείτε στην ψησταριά ο "Σελιανίτης", σωστές ελληνικές γεύσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κανελλής» ενώ υπάρχει και ο καταπράσινος θερινός κινηματογράφος η «Δροσιά» όπου θα δείτε μικρές σαυρούλες να περπατούν πάνω στο πανί. Και κάπως έτσι, ως δια μαγείας, φτάσαμε στον κοσμοπολίτικο Λόγγο που είναι και το δημοφιλέστερο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής. Για προσεγμένες γεύσεις με έμφαση στα ψαρικά υπάρχει το «Ανώνυμο» (που έχει ακριβώς δίπλα ωραίο μπαρ), ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω το θρυλικό "Beau Rivage" είναι το καλύτερο all-day-night café-bar-club. Μετά όμως από το "Beau Rivage" κρύβεται η καλύτερη παραλία της περιοχής (σ.σ: θα χρειαστεί να περάσετε διακριτικά μέσα από το dancefloor του Βeau Rivage και να κατεβείτε τα σκαλάκια). Κρύα και πεντακάθαρα νερά, σκιά από καλάμια και μεσαίο βότσαλο. Όσο πιο μακριά περπατήσετε τόσο περισσότερη ησυχία και απομόνωση θα έχετε.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 3

Αφήνοντας πίσω μας τον Λόγγο θα βρούμε τον Νέο Ερινεό με την πανέμορφη και γραφικότατη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας ενώ στους πρόποδες του βουνού υπάρχει το κτήμα "Rira" για τους φίλους του καλού κρασιού. Στην συνέχεια – περνώντας τις Καμάρες - συναντάμε το Λαμπίρι. Στην πρώτη είσοδου του οποίου μπορείτε να βρείτε μία ήσυχη παραλία βγαλμένη από άλλη εποχή που είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες και χαλαρές ψαροκαταστάσεις. Προς την δεύτερη είσοδο όμως της παραλίας, ξεχωρίζει η θρυλική ψαροταβέρνα του "Μαζαράκη" με φρέσκα ψάρια και μοναδική θέα στην θάλασσα από την πλατεία του που μοιάζει με μπαλκόνι στον Κορινθιακό. Αμέσως μετά τον "Μαζαράκη" θα βρείτε το high-profile beach bar Azur που βρίσκεται στο "Κτήμα Παναγιωτόπουλου – Epavlis". Γρασίδι ξαπλώστρες-κρεβάτια με θέα στην παραλία, cocktails και λεπτό βότσαλο συνθέτουν το σκηνικό για τις βουτιές σας. Ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το "Achaia Med" προσφέρει λύσεις εναλλακτικού τουρισμού στα περιποιημένα bungalows του και το "camping Tsolis" συνεχίζει εδώ και τόσες δεκαετίες την αξιοθαύμαστη πορεία του ως αγαπημένος προορισμός για τους campers "της στεριάς".

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 4

Προς την Παναγοπούλα το beach bar "Catamaran" μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Μπορεί η παραλία του να μην είναι τόσο βατή όμως όλα τα λεφτά είναι ξύλινη εξέδρα για βουτιές που διαθέτει. Αυτό είναι το πιο προσεγμένο beach bar της περιοχής με bonus το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 5

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Παναγοπούλα ο γραφικός Ψαθόπυργος με την εκπληκτική θέα στο καταπράσινο βουνό που βρίσκεται στην πλάτη του χωριού. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι στα όμορφα ταβερνάκια της παραλίας του και περπατήστε ακριβώς πάνω από την θάλασσα.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 6

Συνεχίζοντας την οδήγηση προς την Πάτρα στα δεξιά σας θα βρείτε το φασαριόζικο Ρίο με την καλύτερη θέα στην επιβλητική γέφυρα. Και κάπως έτσι φτάνουμε στην ζωντανή και νεανική πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας με το πολύβουο λιμάνι και την χαρακτηριστική άπλα που της δίνει η σωστή ρυμοτομία. Περπατήστε στην ταχέως ανερχόμενη πιάτσα της Ρήγα Φερραίου, ανεβείτε στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου και λίγο πιο πάνω στο Κάστρο της Πάτρας ενώ αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερη θέα και σίγουρα περισσότερο πράσινο οδηγήστε μέχρι το Δασύλλιο με τα άπειρα πεύκα και το εξαιρετικό ηλιοβασίλεμα.

Ανακαλύπτοντας την αχαϊκή ριβιέρα - εικόνα 7

Σταθερές αξίες η εντελώς ιταλική πίτσα "Signore" – σχεδόν – στην διασταύρωση Αγίου Νικολάου και Αγίου Ανδρέου, η "Ποικίλη Στοά" στην Ρήγα Φερραίου για καθαρά ποτά και καλό καφέ, το θέατρο Act με το πολύ καλό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα και το μεζεδοπωλείο «Με Άλλη Αύρα» στα Βραχνέικα.

Εν ολίγοις, το παραλιακό μέτωπο μεταξύ Αιγίου και Πάτρας (σ.σ: μέσα σε μόλις 30 χλμ) έχει να προσφέρει πάρα πολλά για όλα τα γούστα. Σπεύσατε!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.