Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση

Η Κατερίνα Σπερέντζου, επιμελήτρια του νέου καλλιτεχνικού project «Corpus Isola» μας συστήνει την πρωτοβουλία και ένα νησί «ακτινοβόλο και ακραίο».

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση

Η Κατερίνα Σπερέντζου, επιμελήτρια του νέου καλλιτεχνικού project «Corpus Isola» που ενεργοποιεί την Κάλυμνο μέσα από το έργο 25 καλλιτεχνών από τις 30/7 ως τις 30/8 μας συστήνει την πρωτοβουλία και ένα νησί «ακτινοβόλο και ακραίο».

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 1
Ιωάννα Τουμπακάρη, Stretch Lab, Performance, 2016, © φωτογραφία: ΚατερίναΣπερέντζου.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την έκθεση;

Η Κάλυμνος, που αποτελεί σε προσωπικό επίπεδο μια ενεργοποιημένη καταγωγή, είναι ένα νησί με ακραία γεωμορφία και πολύ έντονη σωματικότητα. Ένας τόπος ακτινοβόλος και ακραίος που έχει παράξει ακραία σώματα -διαβόητων δυτών, σύγχρονων αναρριχητών-. Το πρότζεκτ ερευνά τα επίπεδα νοήματος του ανθρώπινου σώματος όπως αυτό καθορίζεται και διαμορφώνεται από το ορεινό σώμα της νήσου.

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 2
Κατερίνα Σπερέντζου, Cosmonaut, DigitalCollage (photographyandfoundimages), 2016, © ΚατερίναΣπερέντζου.

Με ποιόν τρόπο δούλεψαν οι καλλιτέχνες;

Εκτός από κάποιους προσκεκλημένους που από εξαιρετική σύμπτωση είχαν έργο άμεσα σχετιζόμενο με τη νήσο, όπως οι Mohammad, οι οποίοι συμμετέχουν με μια κατανυκτική μεταγραφή του Καλύμνικου Ντιρλαντά, όλα τα έργα προέκυψαν κατόπιν αναθέσης θεμάτων σχετιζόμενων με τη νήσο και τη σωματική της ιστορία. Ένα μέρος των έργων προέκυψαν in situ. Οι φωτογράφοι ταξίδεψαν στο νησί και ο καθένας με οδηγία το σώμα και μέσο το προσωπικό βλέμμα, κατέγραψε ότι του άσκησε μεγαλύτερη γοητεία. Οι περφόρμερς επίσης ενεργοποίησαν με το σώμα τόπους ορόσημα του νησιού, όπως το καρνάγιο, δουλεύοντας με τις δυνάμεις του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και με θέματα από τη συλλογική νησιωτική εμπειρία.

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 3
Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Merge, Performance, © Φωτογραφία: Χριστίνα Νεγρεπόντη.

Γιατί έχει σημασία μια τέτοια έκθεση στην Κάλυμνο;

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Κάλυμνο σήμερα φέρει την αξία και τη σημασία ενός συναρπαστικού και πλήρους νοήματος διαλόγου σύγχρονων δημιουργών με το υλικό μιας προαιώνιας ζωντανής γης. Το νησί, που έχει υπάρξει τόπος δύναμης, πλούτου και προοδευτικών ιδεών, σήμερα καταγεγραμμένο στη νησιωτική περιφέρεια της άγονης γραμμής, ανακαλύπτει ξανά τον εαυτό του και εορτάζει τις δυνάμεις του.

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 4
Παναγιώτης Λάμπρου, Kopa, Φωτογραφία, 40Χ40 εκ., 2016, © ΠαναγιώτηςΛάμπρου.

Δώστε μας κάποια παραδείγματα έργων που δείχνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο νησί;

Οι προσεγγίσεις διαφέρουν τόσο στο καλλιτεχνικό μέσο και προσωπικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη, όσο και στο θέμα. Από τις κοφτερές ασπρόμαυρες εικόνες του Ανδρέα Σχοινά που καταγράφουν σώματα Καλυμνίων μέσα από καθημερινά τελετουργικά, περνάμε στην γλυπτική αποκρυστάλλωση της εμπειρίας του αναρριχητή στο έργο του Γιάννη Κόκκαλη, για να φθάσουμε εώς το μυστηριώδες στομάχι της Καλύμνικης γης, με το ψηφιακό κολλάζ του Βαγγέλη Χατζή.

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 5
Ανδρέας Σχοινάς, Corpus, Φωτογραφία, 20Χ30 εκ., 2016, © Ανδρέας Σχοινάς.

Γιατί να έρθει κάποιος στην Κάλυμνο το καλοκαίρι; Ποιές είναι για σας οι πιο ξεχωριστές όψεις του νησιού που πρέπει να δει/ ζήσει κάποιος;

Αξίζει κανείς να μυηθεί στον αμείλικτα κάθετο άξονά του νησιού, να καταδυθεί και να αναρριχηθεί, να γνωρίσει τους φιλόξενους ανθρώπους του και να ακούσει τις συγκινητικές ιστορίες τους. Τα μουσεία της Καλύμνου κρύβουν θυσαυρούς.

Ποιά είναι τα αγαπημένα σας στέκια στο νησί;

Το azul , η cantina Rock and Blues.

Corpus Isola Info

Κάλυμνος: η εμπειρία ενός ακραίου νησιού σε μια έκθεση - εικόνα 6
Χάρης Κακαρούχας, Πορτραίτο, Φωτογραφία, 45Χ45εκ., 2016, © Χάρης Κακαρούχας.

Εγκαίνια: 30 Ιουλίου @ 21.00

Διάρκεια: 30 Ιουλίου-30 Αυγούστου 2016

Ώρες & Ημέρες Λειτουργίας: καθημερινά 11:00-13:00 & 19:30-22:30

Βουβάλειο Παρθεναγωγείο, Πόθια, Κάλυμνος

Είσοδος Ελεύθερη

Σύλληψη-Επιμέλεια: Κατερίνα Σπερέντζου

Εκτέλεση Παραγωγής: Out Of The Box Intermedia

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.