Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα

Ηχηρά ξενοδοχειακά openings, γαστρονομικά concepts από βραβευμένους σεφ, gourmet street food… Μετά το περσινό χρυσό (από άποψη αφίξεων) καλοκαίρι της, η Σαντορίνη υποδέχεται τη νέα σεζόν με περισσότερα και πιο ιντριγκαδόρικα νέα από ποτέ.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα

Ηχηρά ξενοδοχειακά openings, γαστρονομικά concepts από βραβευμένους σεφ, gourmet street food… Μετά το περσινό χρυσό (από άποψη αφίξεων) καλοκαίρι της, η Σαντορίνη υποδέχεται τη νέα σεζόν με περισσότερα και πιο ιντριγκαδόρικα νέα από ποτέ.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 1
Το «West East Suites» ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.

«Υπάρχει η Ελλάδα και υπάρχουν και η Μύκονος και η Σαντορίνη», μας λέει ο Πάνος Παλαιολόγος, πρόεδρος της Hotel Brain, που έχει παρακολουθήσει από κοντά τη γέννηση του σαντορινιού θαύματος. «Αυτά τα νησιά έχουν εξελιχθεί σε δυο παγκοσμίως αναγνωρίσιμα brands. Η Σαντορίνη είναι πολίτης του κόσμου. Ένας προορισμός-όνειρο ζωής. Και από τους πρώτους που εφάρμοσε αυτό που αποκαλούμε “εμπειρία διαμονής”. Η ιδανική θέση της, η ιδιαίτερη μορφολογία της, η μοναδικότητα της γαστρονομίας, ο δυνατός χαρακτήρας των ξενοδοχείων της αλλά και η σωστή και άκρως επαγγελματική αξιοποίηση όλων των παραπάνω από τους επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τη Σαντορίνη σε έναν trendsetter του τουρισμού πολυτελείας παγκοσμίως».

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 2
Ο Γιάννης Κιόρογλου κεντάει στο βραβευμένο «Mylos».

Φέτος, σε συνέχεια μιας χρονιάς που σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, το νησί του ηφαιστείου βομβαρδίζεται με νέα openings. Το Cavo Tagoo Santorini είναι ίσως το πιο καυτό ξενοδοχειακό entry. Το αδελφάκι τού πολυτελούς μυκονιάτικου ξενοδοχείου κομίζει νέα στάνταρ στο Ημεροβίγλι από τις 11/6, οπότε και ανοίγει σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του οικισμού, με 13 σουίτες και μια τεράστια πισίνα 20 μ. με θέα φυσικά στην Καλντέρα, cocktail lounge bar και το εστιατόριο «Ovac», όπου ο Χρόνης Δαμαλάς θα σερβίρει τις ιδιαίτερες med-asian fusion προτάσεις του. Το «Andronikos», ακόμα ένα εμβληματικό μυκονιάτικο brand, αποκτά έδρα στον ίδιο οικισμό, κοντά στη Μαλτέζα.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 3
Σε νέο πόστο βρίσκουμε φέτος τον «Κουκούμαβλο» του Νίκου Πουλιάση

Το Andronikos Santorini ανοίγει περί τα μέσα Ιουνίου σε μια μεγάλη τριώροφη έπαυλη με 7 σουίτες ιδιαί­τερου σχεδιασμού από το αρχιτεκτονικό γραφείο Klab, σε φουτουριστικό υπόσκαφο στιλ, με πολλές κοίλες επιφάνειες, φυσικά υλικά, tailor made έπιπλα και smart φωτισμούς. Το γνώριμο από τη Μύκονο «Skybar» υπάρχει και εδώ, για ένα ποτό με θέα στο διάσημο ηλιοβασίλεμα, ενώ για το κομμάτι του φαγητού υπάρχει συνεργασία με το ολοκαίνουργιο εστιατόριο The Athenian House που άνοιξε ακριβώς δίπλα, με μοντέρνα ελληνική κουζίνα διά χειρός Δημήτρη Σκαρμούτσου. Στην περίπτωση του πολυαναμενόμενου από πέρυσι Bordeaux Villas στα Φηρά ισχύει το ρητό πως το καλό το πράγμα αργεί να γίνει.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 4
Γαστρονομικό must το βραβευμένο «Κόκκινο Ποδήλατο».

Για τις υπερπολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου, που όσοι τις έχουν δει έχουν μείνει έκθαμβοι, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα, ωστόσο γύρω στα μέσα Ιουλίου ανοίγει σε πρώτη φάση το εστιατόριο του ονόματι «La Colline», όπου ο σεφ Jerome Coustillas θα παντρεύει την κλασικότροπη γαλλική κουζίνα με ελληνικά στοιχεία. Το ίδιο αλλά με ρώσικο χρώμα πράττει και στο «La Colline» της Μόσχας. Επίσης στο Ημεροβίγλι, χαμηλά στην Καλντέρα, άνοιξε τον Απριλίο το Cocoon Suites. Με «barefoot luxury» φιλοσοφία, οι 8 σουίτες, σχεδιασμένες από το αρχιτεκτονικό γραφείο Lab11 σε natural ύφος, έχουν όλες αρκετή ιδιωτικότητα για ένα δείπνο υπό το φως των κεριών. Το Santo Maris άνοιξε στην Οία στα resort πρότυπα των αδελφών «Creta Maris» και «Candia Maris» της Κρήτης, ενώ το επίσης νέο Orabel Suites στον Άγιο Γεώργιο στον Περίβολο δίνει έμφαση στις ιδιαίτερες εμπειρίες.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 5
Το μενού του «Anthos» στο «Kirini Suites & Spa» στην Οία υπογράφει φέτος ο Χάρης Νικολούζος με consultant τον Γιώργο Ιακωβίδη.

Ριζική ανακαίνιση έκανε το Grace στο Ημεροβίγλι, ανανεώνοντας και το εστιατόριό του, το οποίο ονομάζεται πλέον «Santoro» με τον σεφ Σπύρο Αγιούς (ειδικό βραβείο νέου ταλαντούχου σεφ και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στους Χρυσούς Σκούφους) πάντα στο τιμόνι. Αποκτά δε και ένα θεματικό χώρο, το «Champagne & Cocktail Lounge», που θα προσφέρει σπάνιες ετικέτες και κοκτέιλ, σε αρμονία με τις προτάσεις του σεφ για όποιον το επιθυμεί. Από το πρωτότυπο in-room bar με το ειδικό DIY cocktail kit μέχρι τις δις ημερησίως συνεδρίες γιόγκα , η διαμονή αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 6
Ο Σπύρος Αγιούς συνεχίζει δυναμικά στο «Santoro» του «Grace».

Νέο πρόσωπο έχει όμως και το Notos Therme & Spa της Βλυχάδας. Highlights οι νέες σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και το ανανεωμένο spa. Θα είναι ανοιχτό στο κοινό όπως και το εστιατόριο του ξενοδοχείου, με ελληνικές και θαλασσινές γεύσεις από τον σεφ Νίκο Οικονόμου. Όλα αυτά προστίθενται σε μια ολόκληρη στρατιά από νέα ξενοδοχεία που άνοιξαν πέρυσι και φέτος τελειοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το West East Suites στην αρχή του δρόμου από το Ημεροβίγλι προς την Οία, το οποίο ξεχωρίζει χάρη στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του, καθώς αποτελείται από δύο δίδυμα κτίρια, το ένα με ανατολικό και το άλλο με δυτικό προσανατολισμό, και πολύ καλόγουστα δωμάτια.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 7
Θέα από το νέο «Cocoon Suites».

Έντονο είναι το στοιχείο του νερού, από τα pool channels που αγκαλιάζουν τα ισόγεια δωμάτια μέχρι την infinity pool στη μεγάλη σουίτα. Meeting point των δύο κτιρίων αποτελεί ο πολύ στιλάτος χώρος της κεντρικής πισίνας με θέα στην Καλντέρνα, ξύλινα day beds φτιαγμένα επί παραγγελία, όμορφα μικρά σεπαρέ και τα τραπέζια του εστιατορίου «Flyaway», ανοικτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες. Στο ολοκαίνουργιο μενού, ο σεφ Στράτος Χαϊταρίδης προτείνει δημιουργικά ελληνικά και μεσογειακά πιάτα με fusion διαθέσεις, όπως χτένια με πουρέ περουβιανής πατάτας, τρούφα, σπαράγγια και καπνιστή πανσέτα.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 8
Κλασικό γαστρονομικό χιτ η «Σελήνη».

Στην ίδια γειτονιά, αλλά με ανατολική θέα, το Amber Light Villas αναπτύσσεται αμφιθεατρικά και με ιδιαίτερη αίσθηση ευρυχωρίας (σπάνια για τα δεδομένα της Σαντορίνης) τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα δωμάτια-σουίτες. Ωραία περσινή άφιξη και το The Vasilicos στο Ημεροβίγλι. Μια παλιά βίλα και τα γειτονικά της κτίσματα μετατράπηκαν σε boutique ξενοδοχείο με ιδιαίτερο γούστο και σημαντικό προσόν την απόλαυση της Καλντέρας χωρίς σκαλιά. Δύο νέες προτάσεις έχουμε στον πανέμορφο Πύργο: το Skyfall σε μοντέρνο κυκλαδίτικο στιλ, όπου την κουζίνα του εστιατορίου επιμελείται από φέτος η Κωνσταντίνα Φάκλαρη, και το Art Hotel Santorini με καλλιτεχνόφιλη διάθεση και θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα βαμμένη σε κόκκινο χρώμα!

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 9
Μαγικό το σκηνικό στο «Anthos» του «Kirini Suites & Spa».

Περνώντας στα γαστρονομικά νέα, σε νέο πόστο βρίσκουμε πλέον τον χρυσοσκουφάτο Κουκούμαβλο. Στη θέση του παλιού «Assyrtico» των Φηρών και διατηρώντας το γνώριμο μαξιμαλιστικό διακοσμητικό ύφος, ο σεφ και ιδιοκτήτης Νίκος Πουλιάσης προτείνει φέτος από παπαρδέλες με ψητό φουαγκρά, άγρια μανιτάρια σβησμένα με Metaxa, λευκή τρούφα, μους κακάο και καβουρδισμένα φουντούκια μέχρι ριζότο black venere με καρπάτσιο και ζωμό αστακού, φρούτα του πάθους, γάλα καρύδας, γκρέιπφρουτ και αφρό μαύρης τρούφας.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 10
Όνομα και πράγμα το «Caldera Romantica».

Η συνεργασία του Γκίκα Ξενάκη με το Κόκκινο Ποδήλατο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016) της Οίας συνεχίζεται και φέτος, δίνοντάς μας αφορμή για να επιστρέψουμε εκ νέου στο ατμοσφαιρικό μπαλκόνι του και να δοκιμάσουμε ελληνικούς και μεσογειακούς γευστικούς πειραματισμούς με βάση τα εμβληματικά σαντορινιά προϊόντα. Τη χαρισματική οικοδέσποινα του εστιατορίου Χαρά Κούρτη μπορεί να πετύχουμε και σε δύο ακόμα σημεία της Οίας. Το κλασικό καφέ 39 Steps προς το Κάστρο και το Loulaki, με αντικείμενα από τα ταξίδια της σε όλον τον κόσμο. Άλλη επώνυμη συνεργασία είναι αυτή του Mylos (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016) στο Φηροστεφάνι με τον σεφ Γιάννη Κιόρογλου, ενώ ο γαστρονομικός γύρος του νησιού περιλαμβάνει οπωσδήποτε στάση στον Πύργο στην εμβληματική Σελήνη.

Νέος σεφ στο Anthos του «Kirini Suites & Spa» στην Οία είναι ο Χάρης Νικολούζος. Υπό την υψηλή εποπτεία του executive chef του πολυτελούς ξενοδοχειακού ομίλου Katikies (μέλος του οποίου είναι το «Kirini») Γιώργου Ιακωβίδη, το νέο μενού περιλαμβάνει προχώ προτάσεις, όπως λ.χ. ταρτάρ καραβίδας με καρπούζι, φέτα, σορμπέ ροδόνερο και πίκλα από πέταλα τριαντάφυλλου. Πάλι στην Οία, ένα νέο γαστρονομικό concept «κατεβάζει» ο Γιώργος Βενιέρης στη βεράντα του ξενοδοχείου «Santorini Secret», η οποία μετονομάζεται σε Black Rock. Με την επιμέλεια του γνωστού σεφ και τον στενό του συνεργάτη Γιώργο Χωραΐτη στην εκτέλεση, οι κλασικές ελληνικές γεύσεις δεν αποδομούνται αλλά μαγειρεύονται εκ νέου με τις πιο σύγχρονες τεχνικές.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 11
Τo «Cavo Tagoo Santorini» είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις.

Ενδιαφέρον αναμένεται και το Bao Concept στα Φηρά, που εισάγει στο νησί την τάση του gourmet street food (bao buns και noodles με διάφορες γεμίσεις και toppings) διά χειρός Αθηναγόρα Κωστάκου. Νέα εντυπωσιακή άφιξη στον Περίβολο το all day beach resto Fabrica σε αβάν γκαρντ σχεδιασμό από το γνωστό δίδυμο Γαβαλάς-Μουρίκης, με ελληνικές γεύσεις και cocktail από τον Παναγιώτη Φράγκο. Μια και κατεβήκαμε στα νότια, ωραία ιδέα για επίσημο δείπνο είναι το Ω3 στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Ambassador» στο δρόμο προς Ακρωτήρι, με τις δημιουργικές προτάσεις του ανερχόμενου σεφ Γιώργου Ξυνού, ενώ πιο χαλαρή είναι η ατμόσφαιρα στο Caldera Romantica κοντά στο ομώνυμο ξενοδοχείο μέσα στον οικισμό. Προτιμήστε την ώρα του ηλιοβασιλέματος που η Καλντέρα του Ακρωτηριού είναι στα ωραιότερά της.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 12
Εμπειρία οι πολυτελείς κρουαζιέρες της Caldera Yachting.

Οι λάτρεις των νέων αφίξεων μπορείτε να τσεκάρετε το ολοκαίνουργιο MoMix στα Φηρά, αδελφάκι των αθηναϊκών μοριακών cocktail bars που διακρίθηκαν στα φετινά Αθηνόραμα Bar Awards, όπως και το επίσης φρέσκο Las Histo­rias εντός του ξενοδοχείου «Rocabella» στο Ημεροβίγλι, όπου τα cocktails δημιουργεί ο ταλαντούχος Βασίλης Τσομπανίδης. Μακριά από την πολυκοσμία του κέντρου της Οίας, ένα από τα υπέροχα καπετανόσπιτα του Σιδερά επέλεξαν οι ιδιοκτήτες του «Sphinx» των Φηρών για τη δεύτερη έδρα τους στο νησί. Το νέο «Sphinx» αγαπά το κρασί με περίπου 300 ετικέτες στις οποίες θα σας ξεναγήσει ο οινοχόος Παναγιώτης Λαζάρου, χωρίς να λείπουν τα συνοδευτικά πιάτα και τα cocktails.

Σαντορίνη: καλοκαίρι καυτό σαν λάβα - εικόνα 13
Το Santorini Arts Factory πρωτοστατεί στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα επιστρέφει το Santorini Arts Factory (SAF) στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού. Η αρχή έγινε με την έκθεση Orange Water και θα συνεχιστεί για όλο το καλοκαίρι με μια ευρεία γκάμα προτάσεων που αγκαλιάζουν την τέχνη, τη μουσική και το θέατρο. Ανεξαρτήτως προγράμματος όμως, η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του SAF είναι από μόνη της μια ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο ντομάτας του Νομικού στη Βλυχάδα. Μοναδική εμπειρία είναι, όμως, και οι tailor made πολυτελείς κρουαζιέρες που προσφέρει η Caldera Yachting. Με κάθε τύπο σκάφους, από catamaran μέχρι ιστιοπλοϊκό, σαλπάρεις για το γύρο του νησιού, απολαμβάνεις τις στάσεις για βουτιές και snorkeling στα πιο κρυφά σημεία αλλά και τα μαγειρέματα εν πλω.

Το ταξίδι στη Σαντορίνη έγινε με τα πλοία της Hellenic Seaways που καλύπτουν όλο το Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.