Ρίο 2016: Viva la vida loca!

Συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε τη «Cidade Maravilhosa» που χορεύει φέτος (και) στο ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ρίο 2016: Viva la vida loca!

Κινηματογραφικά τοπία, καλειδοσκοπική κουλτούρα, ζαλιστική βιοποικιλότητα και ξέφρενο all-day lifestyle. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο Ρίο ντε Τζανέιρο! Η μητρόπολη που μοιάζει να εφηύρε τον όρο «yolo» πολλά χρόνια πριν από οποιονδήποτε άλλον έφηβο, χορεύει φέτος (και) στο ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων και μας ιντριγκάρει με νέα στέκια και διαχρονικά must. Συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε τη «Cidade Maravilhosa». Από τον Μάριο Μπουμπή

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 1
Η Cidade Maravilhosa στα πόδια σας!

Aπλωμένο κυριολεκτικά μέσα σε δάση, βουνά, πεδιάδες, ζούγκλα, γύρω από λίμνες, παραλίες και αμέτρητους κόλπους με νησάκια, το Ρίο είναι μια αχανής πόλη και ταυτόχρονα ένας τροπικός τόπος των θαυμάτων. Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να σας φανεί πολύ τουριστικό και χαοτικό. Φεύγοντας όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα σας έχει κλέψει την καρδιά και το μυαλό για πάντα! Είναι αυτό που λέμε «mindblowing experience».

Ο χορός και το φλερτ είναι τα δύο πιο βασικά συστατικά της ζωής των κατοίκων και επομένως κάτι που περνά και στους τουρίστες με χαρακτηριστική άνεση. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά με το που θα γνωρίσετε την πόλη θα μπείτε στο κλίμα.

Η σπάνια ομορφιά των αντρών και των γυναικών της Βραζιλίας (όσο κι αν συχνά από κοντά κάποια από τα στερεότυπα καταρρίπτονται) οφείλεται στη μείξη των διαφορετικών φυλών, και αυτό στο Ρίο είναι πιο εμφανές από κάθε άλλη πόλη της χώρας. Η ζωή των cariocas –όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του Ρίο– είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη θάλασσα, και όσο προχωράει η ημέρα η παραλία της Copacabana –που εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων– και οι δρόμοι γύρω από αυτήν αρχίζουν να γεμίζουν.

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 2

Το φετινό καλοκαίρι φέρνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, μόλις δύο χρόνια μετά το Μουντιάλ του 2014 και αυτή είναι η πρώτη φορά που ρο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη διοργανώνεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Από τις 5 μέχρι τις 21 Αυγούστου όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Ρίο και φυσικά δεν λείπουν τα παρατράγουδα, τα σκάνδαλα και μια διάχυτη ανησυχία για διάφορα κομβικά θέματα.

Με τα μάτια ενός ντόπιου

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 3

«Όταν το 2009 το Ρίο ντε Τζανέιρο έλαβε το χρίσμα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 το momentum έμοιαζε εξαιρετικό, υπήρχαν πανηγυρισμοί και διάχυτος ενθουσιασμός», μας λέει Rafael Duarte, φωτογράφος, δημοσιογράφος, μουσικός, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Whiteout» και γέννημα-θρέμμα του Ρίο. «Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πολλά άλλαξαν μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια. Σκάνδαλα, διαφθορά, κυβερνητική και οικονομική κρίση, έκρηξη βίας, μόλυνση, ενεργειακά προβλήματα και ξηρασία.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όλα θα πάνε καλά –όπως συνέβη και στο Μουντιάλ παρά τις αντιξοότητες–, όμως η κληρονομιά δεν θα είναι αυτή που όλοι νόμιζαν αρχικά». Τα τουριστικά highlights κατά τον Duarte είναι η γειτονιά της Santa Teresa, το μνημείο του Σωτήρα Χριστού και ο λόφος Sugar Loaf. Του ζητάμε τα αγαπημένα του σημεία: «Το εντυπωσιακό skatepark της Madureira, η περιοχή του λιμανιού με τα σημαντικά μουσεία, η ακτογραμμή από το Arpoador μέχρι το Grumari και το μονοπάτι της Transcarioca».

«Μη φύγετε από το Ρίο αν δεν δοκιμάσετε picanha σε οποιαδήποτε αυθεντική churrascaria», μας συμβουλεύει, δίνοντάς μας και ένα tip: «Αν ως τουρίστες συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να είστε 100% ανέμελοι σε αυτή την πόλη και ότι θα πρέπει να κυκλοφορείτε ελαφρώς υποψιασμένοι και μόνο με τα απολύτως απαραίτητα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα».

Beach life

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 4
Η Copacabana είναι η αυλή του Ρίο. Ή η κεντρική του πλατεία, όπως το πάρει κανείς...

Η παραλία για το Ρίο είναι τόσο σημαντική όσο η αυλή για μια μονοκατοικία. Ένας παιδότοπος που είναι ανοιχτός σε όλους προσφέροντας στιγμές χαράς, χαλάρωσης, άθλησης, ξεκούρασης και φυσικά διασκέδασης. Εν αρχήν ην η Copacabana. Η Copa (το χαϊδευτικό της) χωρίζεται σε posta (1-6, που ουσιαστικά είναι κάτι σαν ζώνες), έτσι κάθε 667 μέτρα υπάρχει φυλάκιο με ναυαγοσώστες και αστυνομικούς για την επίβλεψη της παραλίας. Προσπαθώντας να περιγράψουμε αυτό το ατελείωτο ψηφιδωτό ανθρώπων και στιγμών, θα λέγαμε ότι χωράνε σχεδόν οι πάντες.

Τα posta της Copa απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Το 1 και το 2 – που πρακτικά ανήκουν στην περιοχή Leme– μαζεύουν κυρίως οικογένειες. Η Copacabana ξεκινάει ουσιαστικά από το 3, όπου μέχρι το 6 μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Στο 3 βρίσκεται το «Copacabana Palace», με τους πλούσιους τουρίστες. Το 4 και το 5 έχουν πολλά τερέν ποδοσφαίρου και βόλεϊ και τα προτιμούν οι πιο αθλητικοί τύποι. Το 6 είναι πιο ήρεμο, πιο σικάτο, μαζεύει σοφιστικέ τύπους, σέρφερ και... ψαράδες, εξαιτίας της μικρής υπαίθριας ψαραγοράς του.

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 5
Το ξενοδοχείο «Windsor Atlantica» στην Copacabana κάνει πρωταθλητισμό στο value for money.

Η Copacabana γεμίζει μόνο τα σαββατοκύριακα. Τις υπόλοιπες ημέρες ο κόσμος δεν κάθεται για ηλιοθεραπεία διότι δουλεύει, επομένως οι καθημερινές είναι η καλύτερη ευκαιρία για να την επισκεφθείτε με μια σχετική ησυχία.

Η δεύτερη τη τάξει παραλία είναι η Ipanema, που στα ινδιάνικα σημαίνει άγρια θάλασσα. Τα νερά δικαιολογούν απόλυτα το όνομά της. Γι’ αυτό άλλωστε την προτιμούν οι πιο πεπειραμένοι surfers, ως παραλία όμως είναι πιο ήσυχη από την Copa. Στο δεξί άκρο της η Ipanema μετονομάζεται σε Leblon –εκεί μένει η ελίτ του Ρίο– και από πάνω υψώνονται τα βουνά Dois Irmaos (Δύο Αδέλφια) με τις δύο μυτερές κορυφές και τη φαβέλα Vidigal να απλώνεται κατηφορικά στην αριστερή πλευρά τους. Το άγαλμα του Σωτήρα Χριστού (Cristo Redentor), με ανοιχτή την αγκαλιά του, μοιάζει να ευλογεί όλη την πόλη από την κορυφή Corcovado.

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 6
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό τον πλανόδιο πωλητή φρέσκων φρούτων;

Η καλύτερη μυστική παραλία είναι το Grumari. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο ή πάρτε ταξί και κατευθυνθείτε προς τον παραλιακό επαρχιακό δρόμο της Barra de Tijuca με την πανέμορφη θέα στον ανοιχτό ωκεανό. Εκεί θα βρείτε διάφορες γραφικότατες παραλίες που μοιάζουν μυστικές. Το Grumari είναι η ομορφότερη από αυτές, μια παραλία που έχει για γείτονες μόνο δυο καταπράσινα βουνά.

Sightseeing must

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 7
Itacoatiara, ο παράδεισος των σέρφερ.

Corcovado - Cristo Redentor H θέα από το βουνό Corcovado κόβει την ανάσα. Για να την απολαύσετε, βέβαια, θα πρέπει να στριμωχτείτε ανάμεσα στους εκατοντάδες τουρίστες που πλημμυρίζουν κυριολεκτικά κάθε στιγμή τη βάση τους αγάλματος του Σωτήρα Χριστού (ύψους 38 μέτρων και βάρους 1.145 τόνων).

Buzios
Σε απόσταση περίπου δύο ωρών βόρεια του Ρίο, στην περιοχή της Costa do Sol βρίσκεται το ακρωτήρι Cabo Frio και το resort Armacao de Buzios που μοιάζει να ξεπηδά από κάποια περασμένη δεκαετία. Η παραλία αυτή έγινε γνωστή το 1964, όταν έκανε εκεί διακοπές η Μπριζίτ Μπαρντό, όμως ακόμη και σήμερα είναι σχετικά ήσυχη, ενώ εκτός high season θυμίζει απομακρυσμένο ψαροχώρι.

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 8
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό το εξεζητημένο art project με λαϊκά στοιχεία έχει μετατραπεί σε ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Αξίζει να ανεβείτε και τα 215 σκαλοπάτια!

Parque da Tijuca Το πάρκο της Tijuca είναι ό,τι απέμεινε από το τροπικό δάσος του Ατλαντικού που κάποτε έπνιγε το Ρίο. Ακόμα κι έτσι όμως μια ζούγκλα που συνορεύει με ένα τεράστιο αστικό τοπίο αποτελεί παράδοξο και ενδιαφέρον θέαμα. Έχει έκταση 120 στρέμματα με εκθαμβωτικό πράσινο, ποταμάκια, καταρράκτες, ημιορεινά πεδία και κορυφές και όλα αυτά με έναν πρακτικό δρόμο πεζοπορίας.

Pao de Açucar Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ομορφιά που προσφέρει η θέα από τον ξακουστό μονόλιθο που ατενίζει από ψηλά τον κόλπο της Guanabara. Ίσως ο χαρακτηρισμός Cidade Maravilhosa να προέκυψε τη στιγμή που κάποιος κοίταζε το Ρίο από αυτό ακριβώς το σημείο.

Jardim Botânico
Ο βοτανικός κήπος του Ρίο είναι από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακούς του κόσμου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1.370 στρέμματα, 8.000 άγρια είδη χλωρίδας και πανίδας, 600 είδη ορχιδέας. Επίσης, υπάρχει τμήμα με προσομοίωση του Αμαζονίου και μια λίμνη γεμάτη με υδρόβια κρίνα (Jardim Botânico 920, +5538741808, www.jbrj.gov.br).

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 9
Το τελεφερίκ ενώνει τους λόφους Pao de Acucar και Morro da Urca και η θέα κόβει την ανάσα.

Instituto Moreira Salles Το Ινστιτούτο Moreira Salles είναι κατά πολλούς το πιο ενδιαφέρον πολιτιστικό κέντρο της Βραζιλίας. Συνήθως φιλοξενεί εκθέσεις των καλύτερων σύγχρονων φωτογράφων και εικαστικών, ενώ κατά καιρούς γίνονται και αναδρομικές υπό τη μορφή αφιερωμάτων σε σημαντικά ρεύματα της Λατινικής Αμερικής (Marquês de Sao Vicente 476, +5532847400, www.ims.com.br).

Escadaria Selarοn Από τα αγαπημένα αξιοθέατα των ντόπιων είναι τα σκαλοπάτια που ενώνουν τις γειτονιές της Lapa και της Santa Teresa. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο Χιλιανός καλλιτέχνης Jorge Selaron έχει ζωγραφίσει αυτά τα σκαλοπάτια και τα έχει καλύψει με ένα πανέμορφο μωσαϊκό χρωμάτων δείχνοντας την αγάπη του για την πόλη αυτή. Μιλάμε για 215 σκαλοπάτια, μεταξύ της Rua Joaquim Silva και της Pinto Martins, απαράμιλλης χρωματικής έντασης.

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 10
Το χαμόγελο και η αισιοδοξία είναι πανταχού παρόντα, παρόλες τις αντιξοότητες.

Pedra do Sal Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή με το που δύει ο ήλιος εκατοντάδες ντόπιοι μουσικοί και τραγουδιστές στήνουν τραπέζια σε διάφορες γωνιές της Pedra do Sal και στήνουν υπαίθρια γλέντια υμνώντας τη samba στη γειτονιά που ξεκίνησαν όλα. Η μουσική ξεκινά κατά τις 9 το βράδυ, όμως για να βρείτε χώρο καλό θα ήταν να πάτε κάπως νωρίτερα.

Niteroi + Oscar Neimeyer = Αρχιτεκτονική
Είναι γεγονός πως η λέξη «αρχιτεκτονική» δεν είναι και τόσο συνυφασμένη –στο μυαλό ενός τουρίστα– με το Ρίο ντε Τζανέιρο. Κι όμως, χάρη στον Όσκαρ Νιμάγερ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο παγκοσμίου φήμης Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας βρίσκεται πίσω από πολλά εμβληματικά κτίρια της πόλης. Αν όμως θέλετε να πάρετε μια γερή γεύση της δουλειάς και της αισθητικής του, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο Niteroi (μόλις 30΄ μακριά από το Ρίο) για να θαυμάσετε από κοντά τα Caminho Niemeyer και Teatro Popular αλλά και το Museu de Arte Contemporanea που είναι βγαλμένο θαρρείς από το «Star Trek».
Επίσης, μην παραλείψετε να βολτάρετε ξέγνοιαστοι στις γειτονιές της Santa Teresa, του Botafogo και του Jardim Botânico.

All you can eat...

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 11
Η τοπική κουζίνα ίσως σας δυσκολέψει στην αρχή με τις πολλές αντιθέσεις της, όμως αν τις δώσετε την ευκαιρία θα σας μαγέψει.

Για τους Βραζιλιάνους το φαγητό είναι γιορτή και οι μερίδες τεράστιες! Στις βραζιλιάνικες churrascarias οι μπουφέδες έχουν ό,τι τραβάει η ψυχή σας και τα γκαρσόνια πηγαινοέρχονται με όλα τα είδη κρεάτων περασμένα σε σούβλες. Προσοχή, σε αυτά τα μέρη θα χρειαστεί αν χρησιμοποιήσεις συχνά την έκφραση «όχι, ευχαριστώ» ή απλώς να γυρίσεις το κουπόνι που σου δίνουν μπαίνοντας από την πράσινη στην κόκκινη πλευρά, που σημαίνει stop. Όπως λένε στις παραδοσιακές ταβέρνες τους, «all-you-can-eat meat»! Για τους cariocas το φαγητό είναι θησαυρός. Με ρίζες από την αφρικανική, την ινδιάνικη, την αμερικανική και την ευρωπαϊκή κουζίνα, οι επιλογές είναι άφθονες. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να κλείνετε τα γεύματά σας με μια άπαιχτη και δροσιστική caipirinha.

Οι κρεατοφαγικές επιλογές είναι αναρίθμητες, όμως το απόλυτο must είναι η εξαιρετική picanha, μοσχαρίσιο κομμάτι κρέατος σε μια ειδική βραζιλιάνικη κοπή που το κρατάει εξαιρετικά ζουμερό. Η feijoada, το εθνικό φαγητό της Βραζιλίας, αποτελείται από μαύρα φασόλια, λουκάνικα, χοιρινό, λαχανικά και ρύζι. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πεντανόστιμη... βόμβα! Ο συνδυασμός αυτών των υλικών υποτίθεται πως βοηθά σημαντικά στην πέψη και τις καύσεις.

Φυσικά, το street food είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Δοκιμάστε salgados, empadas, tapioca και pipoca. Η tapioca είναι ένα τηγανητό μείγμα από αλεύρι και αλεσμένη καρύδα που μοιάζει με κρέπα. Σερβίρεται στην αλμυρή εκδοχή της με τυρί ή κοτόπουλο, ενώ στη γλυκιά έκδοση βάζουν μπανάνα και κανέλα. Τα salgados είναι ένα deep-fried λιλιπούτειο έδεσμα με αλεύρι, πατάτα και κοτόπουλο. Κάτι σαν κροκέτα. Η pipoca είναι ένα είδος ποπ-κορν με ιδιαίτερη επίγευση σε δεύτερο χρόνο. Ενώ τα empanadas είναι τηγανητά ζυμαράκια με κρέας, τυρί, λαχανικά και φρούτα. Κάτι σαν μπουρέκι, αλλά στην πιο εξωτική εκδοχή του.
Επίσης, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για το foodtruck του Monsieur B που το τρέχουν κάτι θεότρελοι Παριζιάνοι οι οποίοι έχουν βαφτίσει τα burgers τους με τα ονόματα των πρώην τους!

Που να μείνετε

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 12
Η αναπαλαιωμένη έπαυλη του «Hotel Mosquito» στους λόφους της Ιπανέμα σας περιμένει για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Hotel Santa Teresa (www.santa-teresa-hotel.com) Ο ορισμός της ακαταμάχητης γοητείας που διαθέτει η ομώνυμη γειτονιά συνδυασμένος με τον colonial αέρα ενός 5 star hotel. Windsor Atlantica (windsorhotels.com) Από τα καλύτερα value for money hotels της Copacabana.
Mama Ruisa (www.mamaruisa.com) Το καλύτερο κατά πολλούς boutique hotel της πόλης στη γραφική Santa Teresa.
Casa Mosquito (www.casamosquito.com) Μια μαγικά αναπαλαιωμένη έπαυλη στο Ipanema Hills μπλέκει έξυπνα το μοντέρνο με το κλασικό. Φοβερή η πισίνα στην ταράτσα.
Vila Galé (www.vilagale.com) Δυνατά χαρτιά η καίρια τοποθεσία και το αξεπέραστο στιλ. Casa Amarelo (Jwww.casa-amarelo.com) Ένα ιστορικό κτίσμα μεταμορφώθηκε σε πολύ καλό αστικό ξενοδοχείο.

Που να φάτε

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 13
Το γεύμα σε μια αυθεντική churrascaria αγγίζει τα όρια της ποίησης...

Volta (www.restaurantevolta.com.br) Στην πανέμορφη γειτονιά του Βοτανικού Κήπου, σερβίρει μοντέρνo βραζιλιάνικο comfort food.
Ferro e Farinha (Andrade Pertence 42) Η καλύτερη pizza του Ρίο σε ένα μπαρίστικο περιβάλλον.
El Born (Bolivar 17, +5534961780) Tapas με προέλευση καταλανική και αύρα hip.
Churrascaria Palace (www.churrascariapalace.com.br) Must τσουρασκερία με φοβερές κοπές κρεάτων και καπνίσματα.
Bar do Arnaudo (Almirante Alexandrino 316) Εμπνευσμένο comfort food με συνταγές κυρίως από τη βορειοανατολική Βραζιλία.
Siri Mole & Cia (Francisco Otaviano 50, Copacabana, +55212670894, www.sirimole.com.br ) Κουζίνα από την Bahia με έμφαση στα ψαρικά.

Nightlife

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 14
Ανελέητο clubbing με ρεκόρ αντρικών ημίγυμνων εμφανίσεων.

Circo Voador (www.circovoador.com.br ) Συχνά live από διάφορα είδη μουσικής σε έναν από τους καλύτερους χώρους του είδους.
Bar do Mineiro (Paschoal Carlos Magno 99, Santa Teresa) Κλασικό ατμοσφαιρικό βραζιλιάνικο μπαρ.
Symposium (www.symposiumvinhos.com.br ) Το καλύτερο wine bar του Ρίο το «τρέχουν» τρεις δαιμόνιοι Ουρουγουανοί.
Astor (www.barastor.com.br ) Σε στρατηγικό σημείο στην περιοχή της Ipanema, από τις πιο κλασικές αξίες της νυχτερινής –και όχι μόνο– ζωής. Aconchego Carioca (Bario de Iguatemi 379, Praça da Bandeira) Κοντά στο στάδιο Maracana, η καλύτερη και πιο αυθεντική λύση πριν και μετά από αγώνες.
Comuna (www.comuna.cc ) Ο πιο ζωντανός πολυχώρος του Ρίο με μπαρ, γκαλερί και καφέ.
Palaphita Gavea (www.palaphitakitch.com.br ) Σχεδόν στημένο μέσα σε μια μικρή ζούγκλα προσφέρει το καλύτερο early drinking της πόλης.

Ξεχωριστά cafes

Ρίο 2016: Viva la vida loca! - εικόνα 15

Casa Cave (Rua Sete de Setembro 137, Centro, +552122222358 - +552122210533)
Από τα πιο ιστορικά café του Ρίο (ξεκίνησε την πορεία του το 1860 από έναν Γάλλο), με κλασικές γεύσεις. Δοκιμάστε έναν media (καφές με γάλα), pastel de nata (πορτογαλικό γλυκό) και espresso με σαντιγί.

Curto Café (Rua São José 35, sobreloja (2ος όροφος), kiosk number 47, Centro, +5521982557424 - +5521983230183)
Οι νεαροί ιδιοκτήτες αυτού του καφέ σε προκαλούν να επανεξετάσεις τη διαδικασία εστίασης γύρω από τον καφέ. Σημειώνουν σε έναν μαυροπίνακα τα κόστη για κάθε είδος καφέ και σε προτρέπουν απλώς να πληρώσεις κάτι παραπάνω από τα έξοδα αυτά – όσα εσύ νομίζεις. Εννοείται ότι δουλεύουν απευθείας με τοπικούς μικρούς παραγωγούς υιοθετώντας φανατικά τη λογική του δίκαιου εμπορίου.

Caffe Ole (Rua Luis de Camões 2, Centro, +552125097331) Δίπλα στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέσα σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο με ξεχωριστή ατμόσφαιρα σερβίρονται σωστοί καφέδες και ακόμα πιο σωστές τιμές.

Chocolate Q (Village Mall, 3900 Avenida das Américas, loja 107, Barra da Tijuca, +552132526030) Ο ναός της σοκολάτας είναι το Chocolate Q με τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές πινελιές του διάσημου Όσκαρ Νίμαγερ.

Shopping με local feeling

Ψάξτε τα καταστήματα Mocha, Osklen, Saletto και Gilson Martins για κάτι πραγματικά ξεχωριστό και εντελώς βραζιλιάνικο. Για τις εμφανίσεις στην παραλία τα μαγιό Salinas (Rua Visconde de Pirajá 547, +55212740644) και Lenny (Rua Visconde de Pirajá 351, +55215233796).

Αν είστε φαν του surf ή θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας σε αυτό το σπορ, τότε το Totem είναι για σας (Rua Visconde de Pirajá 550, +552125292681).

Το πιο γραφικό βιβλιοπωλείο είναι το Bar das Artes που ειδικεύεται στην τέχνη, την ιστορία, τη φωτογραφεία και την ιστορία του Ρίο με καλή συλλογή από αγγλικούς τίτλους. Διαθέτει επίσης καφέ και εστιατόριο ενώ έχει και ξεχωριστό τμήμα με δίσκους αποκλειστικά βραζιλιάνικης παραγωγής (Praça XV de Novembro 48, +552122155795).

Αν από την άλλη θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία σε μουσική, επισκεφθείτε το Modern Sound. Το megastore της Copacabana ξεχειλίζει με samba, bossa, tropicalismo και όποια άλλα υποείδη βάζει ο νους σας (Rua Barata Ribeiro 502D, +552125485005).

Know-how

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Τον Αύγουστο υπάρχει χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο. Οπότε καλό θα ήταν να αναμένετε θερμοκρασίες μεταξύ 15-25 βαθμών Κελσίου. Επιλέξτε ρούχα με αρκετά layers λόγω της υγρασίας και των πιθανών βροχών. Κατά τα άλλα, η καλύτερη εποχή είναι αυτή μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου λόγω καλοκαιριού και της ευκαιρίας να χαρείτε στο έπακρο τις εκπληκτικές παραλίες.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Από Αθήνα μέσω Παρισιού, Ρώμης, Μαδρίτης, Λονδίνου ή Φρανκφούρτης.

TOURIST INFO

Το κεντρικό τουριστικό γραφείο (+5521217 7575) βρίσκεται στη Rua da Assembléia 10, στον 8ο όροφο. Ένα μικρό παράρτημά του υπάρχει στην Avenida Princesa Isabel 183 στην Copacabana (+55215417522). Χρήσιμες θα σας φανούν σίγουρα οι ιστοσελίδες του υπουργείου Τουρισμού (www.brazil.org.uk) και της πρεσβείας της Βραζιλίας στο Λονδίνο.

ΝΟΜΙΣΜΑ

Το ρεάλ επέστρεψε στα κανονικά του επίπεδα προσφάτως, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ισοτιμία του με το ευρώ κυμαίνεται περίπου στα 0,25 λεπτά.


TRAVEL TIPS

• Αν θέλετε να εντρυφήσετε στο Ρίο πέρα από τα προφανή, με μια εντελώς insider’s ματιά, χρήσιμη βοήθεια μπορείτε να βρείτε σε εναλλακτικά γραφεία ταξιδίων όπως το Atropik (www.atropik.com) και το Miraviva (www.miravivatravel.com).

• Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα πολύτιμα αντικείμενά σας πρέπει να τα αφήνετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου (μεγάλα χρηματικά ποσά, ταυτότητες, διαβατήρια, κοσμήματα, ρολόγια, κάρτες) και ότι έξω πρέπει να κυκλοφορείτε με τα απολύτως απαραίτητα μόνο για τις ώρες που κρατά η εκάστοτε βόλτα. Για αυτόν το λόγο θα σας φανούν χρήσιμες οι φωτοτυπίες των ταξιδιωτικών σας εγγράφων και των ταυτοτήτων. Τη νύχτα καλό είναι να αποφεύγετε σκοτεινά δρομάκια και ήσυχες γειτονιές.


DONT’S

• Να επισκεφθείτε τις φαβέλες χωρίς ειδικό tour. Πολλά γραφεία οργανώνουν βόλτες στις 600 φαβέλες της πόλης.
• Να κυκλοφορείτε με χρήματα και ρολόι.
• Να κάνετε μπάνιο όταν έχει κόκκινη σημαία.
• Να κάνετε topless.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.