7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι

Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Σλοβενίας, είναι από τις πιο όμορφες, νεανικές και ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα τώρα που ολόκληρη η πόλη είναι ένας ολάνθιστος κήπος.

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι

Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Σλοβενίας, είναι από τις πιο όμορφες, νεανικές και ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα τώρα που ολόκληρη η πόλη είναι ένας ολάνθιστος κήπος.

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 1

Η πόλη έχει ζωντάνια και πάθος από το πλήθος των φοιτητών του διάσημου πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, ο ποταμός Λουμπλιάνικα με τα ζαφειρένια νερά διασχίζει ρομαντικά την κουκλίστικη Παλιά Πόλη, η δυνατή κουλτούρα του καφέ στη διάρκεια της μέρας παραδίδει τη σκυτάλη σε μια λαμπερή νυχτερινή ζωή μετά τη δύση του ήλιου και το παραμυθένιο μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου στο κέντρο της πόλης μιλάει για τη μακρά ιστορία της.

Ιδού λοιπόν 7 λόγοι για να πετάξουμε, με την Aegean, το φετινό καλοκαίρι στη Λουμπλιάνα και να παραδοθούμε στη γοητεία της: Ξεκινήστε τη βόλτα από το Δημαρχείο και περάστε μέσα από το ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης της οποίας η μοναδική αρχιτεκτονική αποτελεί συνδυασμό Μπαρόκ και Art Nouveau ενώ τα περισσότερα κτίρια φέρουν την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα του 20ου αιώνα Joze Plecnik.

Η Παλιά Πόλη

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 2

Ξεκινώντας από το Δημαρχείο με τη γοτθική αρχιτεκτονική και τον εντυπωσιακό Δράκο που το κοσμεί –εθνικό σύμβολο της Σλοβενίας, θα περιπλανηθούμε σε ένα αρχιτεκτονικό όνειρο, κάτω από τις περίτεχνες χρωματιστές ξύλινες προσόψεις των εντυπωσιακών κτηρίων, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Joze Plecnik, τον «Gaudi της Σλοβενίας». Καθώς εγκαταλείπουμε τα κεντρικά σημεία, τα αισθαντικά καφέ και τα μπαράκια με τις ζωγραφισμένες όψεις που βρίσκονται στα στενά γύρω από τις πλατείες Mestni και Gornji θα μας επιβάλλουν τη χαλαρή γοητεία τους.

Η Τριπλή Γέφυρα

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 3

Άλλο ένα έργο του Joze Plecnik που συνδέει τη σύγχρονη Λουμπλιάνα με την Παλιά Πόλη ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Όλα γίνονται εδώ, στις όχθες του ποταμιού, που θαμώνες όλων των ηλικιών κατακλύζουν τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καφέ της περιοχής. Η νεολαία δίνει τον τόνο στην πόλη –το πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα έχει γύρω στους 60.000 φοιτητές σε σύνολο 270.000 κατοίκων περίπου! Θα χαζέψουμε τα νερά χαμένοι ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος της περιοχής ύστερα από ένα ρομαντικό περίπατο στις όχθες του ποταμού Λουμπλιάνικα ή θα περάσουμε αργά κάτω από τη γέφυρα με κάποιο από τα μικρά πλοία (pletna) που διασχίζουν το ποτάμι.

Η γειτονιά Metelkova City

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 4

Η πιο hipster περιοχή της Λουμπλιάνα, που επί εποχής της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας φιλοξενούσε στρατώνες και μια φυλακή, σήμερα είναι ένα εναλλακτικό πολιτιστικό κέντρο, με pop up θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, street festivals, μουσικές σκηνές, γκαλερί, studios πρωτοπόρων designers, κλπ. Φοβερή η νυχτερινή ζωή, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, με ατμοσφαιρικά μπαρ και nightclubs για όλες τις προτιμήσεις, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

Το Κάστρο της Λουμπλιάνα

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 5

Σήμα κατατεθέν της πόλης –φθάνουμε στην πόρτα του με ένα υπερμοντέρνο τελεφερίκ-, ορθώνεται επάνω στο Λόφο του Κάστρου και μετράει περίπου 900 χρόνια ύπαρξης. Εκπληκτικά τα frescos του 15ου αιώνα που εικονογραφούν το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, από τα παλαιότερα κτίσματα της μεσαιωνικής περιόδου. Η θέα σε ολόκληρη την πόλη και μέχρι και τις Άλπεις όταν ο καιρός είναι καλός, θα μας κόψει την ανάσα, ενώ μπορούμε να πιούμε τον καφέ μας και να φάμε στα εστιατόρια που υπάρχουν γύρω από το Κάστρο.

Το Τίβολι Παρκ

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 6

Καύχημα των ντόπιων, βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και απλώνει την επικράτεια της δροσιάς του σε δάση, λιβάδια, πηγές και ολάνθιστους κήπους. Εδώ βρίσκεται και το πολύ όμορφο Κάστρο του Τίβολι ένα όμορφο αρχοντικό με νεοκλασικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του στο τέλος της περαντζάδας που κατασκεύασε ο Joze Plecnik αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Cekin Mansion μια εντυπωσιακή έπαυλη μπαρόκ ρυθμού. Με μια όμορφη λίμνη, περίτεχνα αγάλματα, και μια από τις διάσημες «Βιβλιοθήκες Κάτω από τα δέντρα» (υπαίθριες βιβλιοθήκες) που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα –και στο Κάστρο της Λουμπλιάνα-, το Τίβολι Παρκ θα μας κλέψει την καρδιά με την καταπράσινη και δροσερή φιλοξενία του.

Η σλοβένικη κουζίνα

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 7

Το φαγητό στη Λουμπλιάνα ήταν πάντα επηρεασμένο από τις γειτονικές χώρες, αφού η Σλοβενία βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφορετικών γευστικών πολιτισμών –Ουγγαρία, Αυστρία, Σερβία, Κροατία, Μεσόγειος, Ιταλία. Στα εστιατόρια με τη σήμανση Gostilna Slovenija θα απολαύσουμε αυθεντικά σλοβένικα φαγητά και κρασιά από τη μεγάλη οινική παράδοση της χώρας, ενώ μπορούμε να πάρουμε μέρος σε θεματικά γαστρονομικά τουρ ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας, όπως μπύρα ή γλυκά. Εξαιρετική εμπειρία είναι και η «Ανοιχτή κουζίνα» μια αγορά τροφίμων όπου θα ευχαριστηθούμε τις δημιουργίες Σλοβένων σεφ που ετοιμάζονται μπροστά μας επάνω στους πάγκους της αγοράς.

Η λίμνη Μπλέντ

7 λόγοι για να ανακαλύψετε την Λουμπλιάνα αυτό το καλοκαίρι - εικόνα 8

Αξίζουν και με το παραπάνω τα 34 χλμ. που θα κάνουμε για να βρεθούμε σε ένα παραμυθένιο υδάτινο τοπίο, περίκλειστο από τις Άλπεις, το πιο χαρακτηριστικό της Σλοβενίας. Θα πάμε με μικρά πλοία σαν γόνδολες στο νησάκι Blejski Otok με την μπαρόκ εκκλησία του 17ου αιώνα που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά στο κέντρο της λίμνης, ή θα κάνουμε το γύρο της με άμαξα που τη σέρνουν άλογα. Στο χείλος ενός γκρεμού στην όχθη της λίμνης, υψώνεται επιβλητικό το μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης Μπλεντ που επιβλέπει ολόκληρη τη λίμνη με ένα γοτθικό παρεκκλήσι του 15ου αιώνα στο κέντρο. Είναι ένα κάστρο βγαλμένο λες από τις σελίδες παλιού παραμυθιού, τριγυρισμένο με τάφρο και μια κινητή καστρόπορτα που σηκώνεται με αλυσίδες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολλά πολιτιστικά events με πιο εντυπωσιακή δράση τις «Μέρες του Μεσαίωνα», όπου ιππότες παρουσιάζουν στους επισκέπτες τη ζωή στο Κάστρο τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Πώς θα πάτε

Η Aegean συνδέει την Αθήνα με τη Λουμπλιάνα με 2 πτήσεις την εβδομάδα από τις 15/06. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

Από το αεροδρόμιο στην πόλη
H λεωφορειακή γραμμή 28 συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της πόλης με δρομολόγια ανά μία ώρα τις καθημερινές και ανά δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα. Η Λουμπλιάνα είναι μια πόλη που εύκολα μπορείτε να εξερευνήσετε με τα πόδια αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μεταφοράς και να έχετε έκπτωση σε μουσεία και αξιοθέατα, προμηθευτείτε τη Ljubljana Card που ισχύει για 24, 48 ή 72 ώρες και κοστίζει αντίστοιχα €21, €27 και €32. Περισσότερες πληροφορίες: www.visitljubljana.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.