Ταξίδι με αφορμή

Με κλασικές μπλοκμπάστερ εκθέσεις αλλά και πρωτότυπες σύγχρονες παραγωγές, το Άμστερνταμ γιορτάζει φέτος τα τετρακοσιοστά γενέθλια του Ρέμπραντ δίνοντάς μας αφορμή για art break σε έναν από τους, ούτως ή άλλως, δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς του Σαββατοκύριακου.

Ταξίδι με αφορμή

Ρέμπραντ weekend στο Άμστερνταμ

Με κλασικές μπλοκμπάστερ εκθέσεις αλλά και πρωτότυπες σύγχρονες παραγωγές, το Άμστερνταμ γιορτάζει φέτος τα τετρακοσιοστά γενέθλια του Ρέμπραντ δίνοντάς μας αφορμή για art break σε έναν από τους, ούτως ή άλλως, δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς προορισμούς του Σαββατοκύριακου.

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 1

«Τετρακοσίων χρόνων; Εγώ;», αναρωτιέται απορημένος ο Ρέμπραντ σε ένα από τα σκίτσα-αυτοπροσωπογραφίες του που χρησιμοποιείται στη διαφημιστική καμπάνια για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του. Λεπτομέρεια θα μου πείτε - ήδη από εκεί όμως καταλαβαίνεις τον μοντέρνο και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν το Έτος Ρέμπραντ στο Άμστερνταμ.

Ο επισκέπτης της πόλης θα μπαίνει στο πνεύμα των εορτασμών ήδη από την άφιξή του στο αεροδρόμιο Schipol, όπου θα φιλοξενούνται από τις 2 Μαρτίου και έως το Σεπτέμβριο έργα του ζωγράφου σε συνεργασία με το Rijksmuseum. Το Rijksmuseum, το μουσείο-κορωνίδα της κλασικής ζωγραφικής της πόλης σε συνεργασία με το Van Gogh Museum διοργανώνουν τη μεγάλη μπλοκμπάστερ έκθεση «Rembrandt-Caravaggio» (θα φιλοξενείται στο Van Gogh Museum από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 18 Ιουνίου, http://www.rembrandt-caravaggio.nl/), όπου πάνω από 25 έργα του μάστερ του κιαροσκούρο από διάφορα μουσεία συνομιλούν με πίνακες του Ρέμπραντ. Πρωτότυπη η έκθεση «Really Rembrandt?»

(9 Μαρτίου - 24 Μαΐου 2006, http://www.rijksmuseum.nl) στο Rijksmuseum με έργα που αρχικά αποδίδονταν στον Ρέμπραντ, αλλά στην πορεία αμφισβητήθηκε το ότι έγιναν από αυτόν. Μία από τις σημαντικές παραγωγές είναι και το Nightwatching του Peter Greenaway στο Rijksmuseum (2 Ιουνίου - 6 Αυγούστου 2006), μια εικαστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Ρέμπραντ Night Watch. (www.petergreenawayevents.com) Άλλος ένας πυρήνας των εορτασμών είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, το Rembrandt House Museum, το οποίο στεγάζεται στο όμορφα ανακαινισμένο σπίτι του 17ου αιώνα όπου έμενε ο ζωγράφος. Το μουσείο δεν θα μπορούσε παρά να μπει στο πνεύμα των εορτασμών φιλοξενώντας ένα ειδικό πρόγραμμα εκθέσεων παράλληλα βέβαια και με την πλούσια σε χαρακτικά μόνιμη συλλογή του (από την οποία είχαμε μάλιστα δει πρόσφατα έργα και στην Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη). Τέσσερις εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του θα τρέχουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ορισμένοι πίνακές του θα επιστρέψουν στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 350 χρόνια. Αυτό τον καιρό παρουσιάζεται μια έκθεση χαρακτικών που διερευνά τις επιρροές του Ρέμπραντ στους Βρετανούς χαράκτες από το 1880 έως το 1930, ενώ η πιο φιλόδοξη από τις επόμενες εκθέσεις είναι η αναδρομική του Ρέμπραντ από την 1η Απριλίου έως τις 2 Ιουλίου. (Jodenbreestraat 4, κρατήσεις 0031 20 520 04 00, www.rembrandthuis.nl)

Ταξίδι με αφορμή - εικόνα 2
Hotel Pulitzer

Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Άμστερνταμ

  • Να πιάσετε τραπέζι στην τζαμαρία (ή και στην αυλή) του cafe De Jaren (Nieuwe Doelenstraat 20-22) ή τέλος πάντων ενός από τα -τόσο Άμστερνταμ- ψηλοτάβανα cafe στα κανάλια, να ανοίξετε τους τουριστικούς οδηγούς και τους χάρτες σας και να μη φύγετε από εκεί για ώρες, παραγγέλνοντας καφέδες, σάντουιτς, γλυκά κ.λπ.
  • Να αναζητήσετε funky vintage ρούχα στη δευτεριάτικη υπαίθρια αγορά Noordermarkt πριν εφορμήσετε στις γκαλερί και τα hip καταστήματα και καφέ της μοδάτης και ατμοσφαιρικής εβραϊκής γειτονιάς Jordaan.
  • Να δοκιμάσετε σούπερ ινδονησιακά-σουριναμέζικα-ταϊλανδέζικα πιάτα σε κάποιο από τα φτηνά έθνικ ταβερνάκια-κληρονομιά του αποικιακού παρελθόντος της Ολλανδίας. Δύο αυθεντικές διευθύνσεις στο ιστορικό κέντρο είναι τα Raan Phad Thai (Kloveniersburgwal 18) και Thaise Snackbar (Bird Zeedijk 72).
  • Να ψαρέψετε αντίκες στα δεκάδες παλαιοπωλεία της Spiegelgracht και Nieuwe Spiegelstraat ή στη σκεπαστή αγορά De Looier (ανοιχτά Σάββατο-Πέμπτη).
  • Να πιάσετε ένα από τα φουτουριστικά παγκάκια στην πλατεία των μουσείων με θέα τους σκέιτερ και να χαζέψετε το πηγαινέλα του κόσμου - ο ορισμός του street life. INFO Πού να μείνετε

    Από τα πιο trendy ξενοδοχεία του Άμστερνταμ παραμένει το Blakes Amsterdam (Keizersgracht 384, 530 2010, www.blakesamsterdam.com, ένα ξενοδοχείο μπουτίκ με λονδρέζικες ρίζες και αέρα, μέλος των Small Luxury Hotels, ενώ δεν λείπουν τα χλιδάτα grand palaces, όπως το The Grand (www.thegrand.nl) ή το Barbizon Palace (www.hotels.nl/nl/amsterdam/nhbarbizon/). Το Lloyd είναι μια arty οικονομική επιλογή στη μοδάτη γειτονιά των Ανατολικών Ναυπηγείων (www.lloydhotel.com). Γενικά, πάντως, θα βρείτε και συμπαθητικές οικονομικές πανσιόν σε στυλ bed&breakfast - ένα από τα σχετικά site είναι το www.citymundo.com, ενώ το www.hotelres.nl είναι το επίσημο site για κρατήσεις ξενοδοχείων.

    Tαξίδια στο Άμστερνταμ μπορούν να σας οργανώσουν τα γραφεία:

    Interaviation, 2103318318. / Sun Ways, 2103234513. / Skylines, 2106777779. Palmos, 2109359384.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
    19/04/2024

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.