5 ιστορικά cafes της Ευρώπης

Πάνω από τα φλιτζάνια τους έχουν εκτυλιχθεί έρωτες, πάθη και διενέξεις, έχουν γεννηθεί ιδέες, έχουν προκληθεί πόλεμοι και κοινωνικοπολιτικές κρίσεις… Κι όμως αυτά βρίσκονται στο ίδιο σημείο, σε μια τρύπα του χωροχρόνου που μένει, με έναν μαγικό τρόπο, άθικτη.

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης

Πάνω από τα φλιτζάνια τους έχουν εκτυλιχθεί έρωτες, πάθη και διενέξεις, έχουν γεννηθεί ιδέες, έχουν προκληθεί πόλεμοι και κοινωνικοπολιτικές κρίσεις… Κι όμως αυτά βρίσκονται στο ίδιο σημείο, σε μια τρύπα του χωροχρόνου που μένει, με έναν μαγικό τρόπο, άθικτη. Ιδού μερικά από τα πιο ιστορικά cafes της Ευρώπης σε αγαπημένους χειμερινούς προορισμούς.
Από τον Μάριο Μπουμπή

Café Central, Βιένη (1876)

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης - εικόνα 1

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το επιβλητικό μέγαρο Ferstel οικοδομήθηκε στα 1856-1860 και φέρει το όνομα του αρχιτέκτονά του. Ξεχωρίζει για τη μοντέρνα για την εποχή του νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτίρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ
Στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα ήταν ο τόπος συνάντησης της βιενέζικης διανόησης. Εδώ σύχναζαν συγγραφείς, αρχιτέκτονες, συνθέτες, κριτικοί τέχνης, ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Άλφρεντ Άντλερ, ο Τρότσκι, ο Λένιν αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Αν δεν δοκιμάσεις εδώ αυθεντικό βιενέζικο καφέ, τότε πού; Επίσης, μην παραλείψεις τα λαχταριστά στρούντελ, τις παραδοσιακές πουτίγκες και τις βελουτέ σούπες.

ΠΟΥ
Βρίσκεται στο 14 της οδού Herrengasse, πολύ κοντά στο ανάκτορο των Αψβούργων, στην κεντρική αίθουσα της πάλαι ποτέ μεγάλης αυστροουγγρικής τράπεζας.

Café Odeon, Ζυρίχη (1911)

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης - εικόνα 2

ΙΣΤΟΡΙΑ
Είναι ένα από τα παλαιότερα cafés της Ζυρίχης, αφού άνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1911 σε ένα εξαιρετικό αρ νουβό κτίριο. Στο υπόγειο λειτουργούσε επίσης το δικό του ζαχαροπλαστείο, ενώ στον πρώτο όροφο υπήρχε μια πολυτελής αίθουσα μπιλιάρδου.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ
Αναρίθμητοι διάσημοι επισκέπτες πέρασαν τις επιβλητικές πόρτες του. Αναφέρουμε μόνο μερικούς από αυτούς: Άλμπερτ Αϊνστάιν, Τζέιμς Τζόις, Λένιν, Πάμπλο Πικάσο, Στέφαν Τσβάιχ, Αρτούρο Τοσκανίνι, Λέον Τρότσκι και πολλοί άλλοι.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Πέρα από τον προφανή καφέ, έχει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο εστιατόριο, μεγάλη ποικιλία σε μπίρες και ενημερωμένη λίστα κρασιών. Λεπτομέρεια: οι εντυπωσιακά φινετσάτοι σερβιτόροι.

ΠΟΥ
Βρίσκεται στην οδό Limmatquai, στο κέντρο της Ζυρίχης, ό,τι πρέπει για στάση κατά τη διάρ­κεια του sightseeing.

Antico Caffe Greco, Ρώμη (1760)

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης - εικόνα 3

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντέλα Μανταλένα. Η χρυσή εποχή του είναι ο 19ος αιώνας. Τον 1953 το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Ιταλίας, με ειδικό διάταγμα, ανακήρυξε το «Caffe Greco» τόπο ιστορικού ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ
Aπό πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώ­σεις. Το name dropping είναι πραγματικά εντυπωσιακό: Γκόγκολ, Νίτσε, Γκαίτε, Σοπενάουερ, Ντίκενς, Σατομπριάν, Μποντλέρ, Τουέν, Λόρδος Βύρωνας, Άντερσεν, Λιστ, Βάγκνερ, Μέντελσον, Ροσίνι...

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Από τα λίγα ιστορικά cafés που εμμένουν στον αρχικό τους χαρακτήρα. Εξειδικεύεται στον καφέ, στη σοκολάτα και στο τσάι, με εντυπωσιακή ποικιλία επιλογών και σπάνια υλικά, ενώ διαθέτει μια μικρή και ευέλικτη λίστα φρέσκων σνακ. Must τα φοβερά και τρομερά πανίνι.

ΠΟΥ
Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον αριθμό 86 της Via Condotti, κοντά στην Piazza di Spagna.

A Brasileira, Λισαβόνα (1905)

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης - εικόνα 4

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το άνοιξε το 1905 ο Βραζιλιάνος Adrian Telles, με μοναδικό σκοπό να πουλά βραζιλιάνικο καφέ, προϊόν σπάνιο τότε. Το 1908 έγινε café και απέκτησε το αρ ντεκό στιλ του. Το 1993 ανακαινίστηκε με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ
Ήταν το στέκι του Φερνάντο Πεσόα, όπως μαρτυρά το μπρούτζινο άγαλμα του μεγάλου συγγραφέα ακριβώς έξω από την είσοδό του. Πέραν αυτού όμως, εδώ σύχναζαν πολλοί Πορτογάλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Απολαύστε κλασικό galao (πρακτικά, γάλα με καφέ), pastel de nata (τάρτες με βάση το αυγό) και διάφορα χειροποίητα αρτοσκευάσματα. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε και κάποια συναυλία από πλανόδιες μπάντες.

ΠΟΥ
Το Café A Brasileria βρίσκεται στον αριθμό 120 της Rua Garrett, κοντά στη στάση Baixa-Chiado του μετρό, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λισαβόνας.

Café Slavia, Πράγα (1884)

5 ιστορικά cafes της Ευρώπης - εικόνα 5

ΙΣΤΟΡΙΑ
δρύθηκε το 1884 και υπήρξε μάρτυρας των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα, τα οποία έλαβαν χώρα στην τσεχική πρωτεύουσα. Το 1997 επαναλειτούργησε ανακαινισμένο ως κέντρο και πάλι της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Πράγας.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ
Ο πιο διάσημος θαμώνας ήταν με διαφορά ο Φραντς Κάφκα, όμως στο Café Slavia σύχναζαν ακόμη οι πρωτεργάτες του νέου κύματος του τσεχοσλοβακικού κινηματογράφου, όπως ο Μίλος Φόρμαν και διάφοροι άλλοι δια­κεκριμένοι σκηνοθέτες.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καφέδες και ροφήματα, εξαιρετικά γλυκά, ενδιαφέρουσες κρέπες. Στα συν η φανταστική θέα στον ποταμό Μολδάβα που απολαμβάνεις μαζί με τον καφέ σου.

ΠΟΥ
Βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Narodni και της προκυμαίας του ποταμού Μολδάβα, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο της Πράγας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.