Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ

Νησί το νησί, γέφυρα τη γέφυρα, ο Βαλσάμης Δουκάκης επισκέπτεται το Μανχάταν της ερήμου και την πολυνησία του και περιμένει να επιστρέψει όταν το σκεπτόμενο αυτό Εμιράτο εξελιχθεί στον διεθνή πολιτιστικό προορισμό που οραματίζεται.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ

Νησί το νησί, γέφυρα τη γέφυρα, ο Βαλσάμης Δουκάκης επισκέπτεται το Μανχάταν της ερήμου και την πολυνησία του και περιμένει να επιστρέψει όταν το σκεπτόμενο αυτό Εμιράτο εξελιχθεί στον διεθνή πολιτιστικό προορισμό που οραματίζεται.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 1
Θρησκευτική γαλήνη και μεγαλοπρέπεια στο Μεγάλο Τζαμί του σεΐχη Ζαγέντ

«Θα σας πρότεινα να συνεχίσετε με ένα μερλό La Fleur Laroze από το Μπορντό» με συμβουλεύει η ευγενέστατη αεροσυνοδός της Etihad Airways, καθώς αποθέτει μπροστά μου ένα πεντανόστιμο, όπως αποδεικνύεται, μεσογειακό αρνάκι με σύκα, ψητά λαχανικά και μια δροσιστική σος από γιαούρτι και αγγούρι. Λίγο νωρίτερα με είχε καλωσορίσει με το όνομά μου στη θέση μου, η οποία γίνεται, με το πάτημα ενός κουμπιού, κανονικό κρεβάτι και μου είχε εξηγήσει τα βασικά για το πλούσιο σύστημα ψυχαγωγίας εν πτήσει, από το οποίο επέλεξα τα τελευταία επεισόδια του «Mr Robot», της σειράς που κάνει θραύση αυτήν τη στιγμή στην Αμερική.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 2
Το skyline του Άμπου Ντάμπι διαρκώς μεγαλώνει

Επιστρέφοντας αργότερα στη θέση μου, βρίσκω την κουβέρτα διπλωμένη, τα περιοδικά τακτοποιημένα και ένα σοκολατάκι να με περιμένει, στα πρότυπα του turndown service που εφαρμόζουν τα καλά ξενοδοχεία. Αν όλο αυτό είναι ένα πρώτο καλωσόρισμα που επιφυλάσσει το Άμπου Ντάμπι, μέσω του επίσημου αερομεταφορέα του, στους επισκέπτες του, ένα άλλο είναι το παραδοσιακό ρόφημα από χουρμάδες με το οποίο μας υποδέχονται στο πολυτελές, θεόρατο ξενοδοχείο «Dusit Thani». Ένα ασανσέρ με ανεβάζει στον 18ο όροφο τόσο γρήγορα, που τ’ αφτιά βουλώνουν. Από τον μεγάλο τοίχο-τζαμαρία του δωματίου κοιτάζω το Άμπου Ντάμπι από ψηλά. Έχει πια νυχτώσει για τα καλά και τα φώτα του εμιράτου ανάβουν, γεμίζοντας χρώματα τον ορίζοντα.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 3
Ατμόσφαιρα σινιέ «Hakkasan» στο πολυτελές ξενοδοχείο «Emirates Palace»

Ένα νησί, περικυκλωμένο από άλλα νησάκια, είναι στην πραγματικότητα το Άμπου Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ένα πάλαι ποτέ ψαροχώρι για αλιείς μαργαριταριών, όπως και το γειτονικό Ντουμπάι, μέχρι την ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος πετρελαίου το 1958.

Ο κοσμαγάπητος σεΐχης Ζαγέντ, στο τιμόνι του εμιράτου από το 1971 μέχρι τον θάνατό του το 2004, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός δεύτερου Μανχάταν στην αγκαλιά της ερήμου, και τα υπόλοιπα αποτελούν (πρόσφατη) ιστορία. Στην πρώτη γνωριμία μας με την πόλη βλέπουμε πλατιές λεωφόρους, ουρανοξύστες, κι άλλους ουρανοξύστες, αμέτρητες Ferrari, Porsche και Lamborghini, αλλά και γερανούς να δίνουν σχήμα σε καινούργια επιβλητικά οικοδομήματα, εκεί που λίγο καιρό πριν υπήρχε μόνον άμμος.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 4
Το desert safari ολοκληρώνεται με γεύμα σε βεδουίνικο ύφος

Μοιραία κάνω τη σύγκριση με την εντύπωση που μου είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης πρώτης βόλτας μου στο Ντουμπάι λίγα χρόνια πριν. Εκείνο το «γουάου» που είχα ασυναίσθητα αναφωνήσει τότε τώρα είναι λιγότερο έντονο, ίσως επειδή η πιο πρόσφατη ανοικοδόμηση του Άμπου Ντάμπι είναι μικρότερης κλίμακας.

Ίσως, επίσης, επειδή το Άμπου Ντάμπι, περισσότερο από μία ακόμα πανέμορφη Ντίσνεϊλαντ για μεγάλους, επιθυμεί για τον εαυτό του έναν πιο ιντελεκτουέλ ρόλο, κρίνοντας, λ.χ., από το μεγάλο πολιτιστικό hub που δημιουργείται στο νησί Saadiyat, με ναούς της τέχνης, όπως ένα ολοκαίνουργιο Λούβρο διά χειρός Ζαν Νουβέλ, ένα παράρτημα του Γκούγκενχαϊμ σε σχέδια του Φρανκ Γκέρι και ένα Εθνικό Μουσείο, σε συνεργασία με το British Museum.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 5
Αδρεναλίνη στα ύψη στο θεματικό πάρκο της Ferrari

Ήδη η μία από τις τρεις γέφυρες που δένουν το Άμπου Ντάμπι με τη στεριά φέρει την υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ και εντυπωσιάζει με τους φοβερούς φωτισμούς της, ενώ το νησί Yas φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, αγώνες Formula 1, ένα αχανές θεματικό πάρκο με την υπογραφή της Ferrari, μαρίνα πολυτελών σκαφών και γήπεδα γκολφ.

Έχει το γούστο του αυτό το ιδιόμορφο island hopping αλά αραμπέσκ. Από νησάκι έτοιμο, κομπλέ με τους ουρανοξύστες του, σε νησάκι διπλανό, μια σταλιά, και από εκεί σε άλλο, με μόνο κάτοικο προς το παρόν έναν πελώριο γερανό πάνω στην άμμο, η αυτοκινητάδα διανθίζεται από τις πληροφορίες που μας δίνει η ξεναγός μας, καθώς περνάμε από τους Etihad Towers, όπου γυρίστηκαν σκηνές από το «Fast & Furious 7», τους εντυπωσιακούς πύργους Al Bahar, γνωστούς ως «ανανάδες» χάρη στο ανάγλυφο δέρμα τους από παράθυρα που ανοιγοκλείνουν, τo ξενοδοχείο «Intercontinental», το πρώτο πεντάστερο του εμιράτου, το ορατό από παντού Capital Gate που μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες ως το κτίριο με τη μεγαλύτερη κλίση στον κόσμο.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 6
Εντυπωσιακό μέσα-έξω το ξενοδοχείο «Fairmont»

Ναι, καλά καταλάβατε. Όπως και στο Ντουμπάι, έτσι και εδώ τα ρεκόρ σε οτιδήποτε έχουν την τιμητική τους, από τους Nation Towers που ενώνονται με την υψηλότερη γέφυρα στο είδος της μέχρι το αποκλειστικό προνόμιο της διπλής παρουσίας της πολυτελούς ξενοδοχειακής αλυσίδας St Regis, αλλά και το –μια κατηγορία από μόνο του– Μεγάλο Τζαμί (Grand Mosque).

Σχεδιασμένο από τον ίδιο τον σεΐχη Ζαγέντ, το μεγαλύτερο τζαμί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ένα τεράστιο και εντυπωσιακό κατασκευαστικό θαύμα από λευκό μάρμαρο, με 82 θόλους επτά διαφορετικών μεγεθών και τοίχους διακοσμημένους με παραδεισένιες χειροποίητες τοιχογραφίες από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

Έχοντας αποχωριστεί τα παπούτσια μας στις ειδικές προθήκες, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε ξαφνικά πολύ μικροί πατώντας στο μεγαλύτερο και βαρύτερο χειροποίητο χαλί του κόσμου κι ενώ στεκόμαστε κάτω από τον εντυπωσιακό πολυέλαιο των 12 τόνων, φιλοτεχνημένο από αναρίθμητα αυθεντικά κρύσταλλα Swarovski.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 7
Μία προσωρινή κατοικία στους αιθέρες, η «Etihad The Residence» είναι διαθέσιμη σε ορισμένες πτήσεις της πολυτελούς αεροπορικής Etihad Airways

Πέρα πάντως από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και ένα υπερσύγχρονο σύστημα εξωτερικού φωτισμού, χάρη στο οποίο αλλάζει ολόκληρο χρώματα ανάλογα με την πορεία του φεγγαριού, το Μεγάλο Τζαμί είναι πρωτίστως τόπος θρησκευτικής λατρείας και προσευχής, κάτι που ξαναθυμόμαστε όταν ένας φύλακας μας υποχρεώνει να διαγράψουμε την ομαδική μας selfie.

Αποσυμπίεσης συνέχεια στο Heritage Village, το οποίο αναπαριστά τη ζωή του εμιράτου στην προ πετρελαίου εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εικόνες και τα αντικείμενα που μας μεταφέρουν στους βεδουίνικους καταυλισμούς της ερήμου, από τα ξύλινα σανδάλια και τις χοντρές μάλλινες κάλτσες που φορούσαν ανάλογα με τις συνθήκες μέχρι τους δερμάτινους ασκούς που κρεμούσαν από τις καμήλες κατά τη διάρκεια του καραβανιού, ούτως ώστε το γάλα που περιείχαν να γίνει κεφίρ.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 8
Αραβική πολυτέλεια και φιλοξενία στο ξενοδοχείο «Dusit Thani»

Καμήλες ολοζώντανες βλέπουμε παίρνοντας τους δρόμους της ερήμου με 4x4. Στη μικρή κοινωνία ενός εκτροφείου όπου σταματάμε, οι λυγερόκορμες κυρίες συγκεντρώνονται γύρω μας και σαν ένα μπουκέτο από λουλούδια γέρνουν όλες μαζί προς το μέρος μας για λίγα χάδια, υπό το άγρυπνο βλέμμα του επιβήτορα, ο οποίος απολαμβάνει την πρωτοκαθεδρία του μακριά από το κοπάδι. Η συνέχεια του desert safari περιλαμβάνει ασφαλώς ιλιγγιώδη ανεβοκατεβάσματα στους αμμόλοφους της ερήμου μέχρι την ώρα του ηλιοβασιλέματος και κατόπιν φαγητό, ναργιλέ και αισθησιακό χορό της κοιλιάς σε μια βεδουίνικου τύπου κατασκήνωση κάτω από τα αστέρια της ερήμου.

Άμπου Ντάμπι: Πολυνησία αλά αραμπέσκ - εικόνα 9
Το δικό του «Zuma» έχει πλέον το Άμπου Ντάμπι

Από το εμβληματικό «Emirates Palace» μέχρι τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αλυσίδες, το ξενοδοχεια­κό σκηνικό στο Άμπου Ντάμπι είναι πλουραλιστικό. Εξίσου πληθωρική και πολυπολιτισμική είναι η γαστρονομική σκηνή του εμιράτου, ενώ ορισμένα από τα καλύτερα εστιατόριά του βρίσκονται μέσα σε ξενοδοχεία, όπως το deluxe ασιατικό «Hakkasan» στο «Emirates Palace», το ιταλικό «Frankie’s» στο «Fairmont» και το «Al Fanar», με κουζίνα των εμιράτων, στο «Ritz-Carlton». Νέα άφιξη, το διεθνώς γνωστό high-end ιαπωνικό «Zuma» στο νησί Al Maryah.

Για την ευγενική πρόσκληση ευχαριστούμε την Etihad Airways.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.