Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης

Γαλήνη και ηρεμία είναι η πρώτη αίσθηση: πράσινο μέχρι τις όχθες της λίμνης, βάρκες που γλιστράνε σιωπηλά, μοναχικοί ψαράδες, ίσκιοι, πανέμορφα αρχοντικά, πολύτιμα βυζαντινά μνημεία...

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης

Γαλήνη και ηρεμία είναι η πρώτη αίσθηση: πράσινο μέχρι τις όχθες της λίμνης, βάρκες που γλιστράνε σιωπηλά, μοναχικοί ψαράδες, ίσκιοι, πανέμορφα αρχοντικά, πολύτιμα βυζαντινά μνημεία...

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης - εικόνα 1
Υπέροχο το χιονισμένο κέντρο της Καστοριάς. © Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Καστοριά δεν είναι μόνο ο ιδανικός προορισμός για εναλλακτικούς και «ψαγμένους» γουικέντερ, αλλά ένας συνολικά άλλος τρόπος να ζεις και να βιώνεις έναν τόπο. Δεν είναι κλισέ, αλλά η απόλυτη αλήθεια. Ο γύρος της λίμνης της Ορεστιάδας είναι το Α και το Ω για κάποιον που θέλει να ερωτευτεί (την πόλη, αυτόν που έχει δίπλα του ή –γιατί όχι;– κάποιον που θα συναντήσει στη βόλτα!).

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης - εικόνα 2
Η λίμνη σε τραβάει σαν μαγνήτης.

Περπατώντας στη Νότια Παραλία θα σταθούμε στη Δρακοσπηλιά, ενώ στο καφενεδάκι μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας θα πιούμε καφέ ή τσίπουρο με μεζέ. Θα αγαπήσουμε βαθιά το Ντολτσό, το πιο ήσυχο, αυθεντικό και ατμοσφαιρικό κομμάτι της πόλης, με τη λιθόστρωτη πλατεία, σαν σκηνικό θεάτρου. Τριώροφα αρχοντικά εύπορων Καστοριανών του 18ου και του 19ου αι., παραδοσιακά σπίτια, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ατμοσφαιρικά στενοσόκακα κάτω από σαχνισιά. Λαμπρά αρχιτεκτονικά μνημεία το υπέροχο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη με τα βιτρό από τη Βενετία και τη Φλωρεντία στα παράθυρα και τους φεγγίτες του, στο οποίο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, το αρχοντικό Εμμανουήλ με την ενδιαφέρουσα συλλογή φορεσιών, το Δεληνάνειο Μουσείο Καστοριανής Γυναίκας και το αρχοντικό Πηχεών που φιλοξενεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης - εικόνα 3
Σταθερή αξία για all day χαλάρωση ο ναυτικός όμιλος.

Για τους βυζαντινολάτρες, η παραλίμνια Μαυριώτισσα με τις λαϊκότροπες τοιχογραφίες του 1200, η Παναγιά η Κουμπελίδικη με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της, οι Άγιοι Ανάργυροι με τις εξπρεσιονιστικού πάθους τοιχογραφίες και άλλες σαράντα περίπου εκκλησιές θα μας συστήσουν ορισμένες από τις πιο αυθεντικές στιγμές της βυζαντινής τέχνης. Στον τομέα της διασκέδασης, όλη η δράση (hot bar, club και cafés) που δονούσε τη Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νότια παραλία έχει κάπως κοπάσει, αν και ορισμένα από τα πιο mainstream café bars («Lago», «Zaza», «Cozi») κρατούν τη σημαία ψηλά, με άγριες μεταμεσονύχτιες διαθέσεις. Στη Νέα Πόλη, πάλι, η ΕΔΗΚΑ, η μεγαλύτερη έκθεση γουναρικών στον κόσμο, δικαιώνει τον μύθο της άφταστης τέχνης των Καστοριανών γουναράδων.

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης - εικόνα 4
Σύγχρονη αισθητική στο «Cherry Bar-Restaurant» του «Limneon Resort & Spa».

Στη Βόρεια Παραλία, η συνοικία Απόζαρι είναι ο άλλος πόλος που κρατάει το κλέος του παρελθόντος με τα νεοκλασικά των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και τα σημερινά ωραία –και πλούσια– σπίτια στην οδό Χριστοπούλου. Ανερχόμενη περιοχή τα Ψαράδικα, με εναλλακτικά all day στέκια με χαλαρή διάθεση («Σβούρα», «Κουρσάρος»), αλλά και πιο ποπ ύφος, όπως το «Βarfood», με ανοιχτή κουζίνα και το βράδυ μεγάλη μπάρα για ποτό. Σταθερή αξία για all day χαλάρωση ο Ναυτικός όμιλος (2467082397), ανοιχτός από το πρωί για καφέ μέχρι το απόγευμα και αργά το βράδυ, με φοβερή ελληνική δημιουργική κουζίνα, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και σταθερά την πιο ωραία θέση πάνω στη λίμνη.

Μιλώντας για φαγητό, το «Ντολτσό» (2467023377) είναι η νούμερο ένα επιλογή για παραδοσιακή καστοριανή κουζίνα από την Τέτα Πουλιοπούλου, στο ισόγειο διατηρητέου οικογενειακού αρχοντικού. Δοκιμάστε ταλσένο (αλοιφή με μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης), κεφτεδάκια μακάλο, χοιρινό με σταφίδες και δαμάσκηνα και φοβερά σαρμαδάκια. Στην «Παλιά Πόλη» (2467021401), καινούργια άφιξη σε πέτρινο κτίριο με θέα στη λίμνη, η Ευδοκία και η Λουκία ετοιμάζουν νόστιμη ελληνική σπιτική κουζίνα, ωραία κρεατικά στη σχάρα και πολύ καλά γλυκά. Η πιο τολμηρή κουζίνα στην Καστοριά σερβίρεται στα «Γράδα» (2467029615) από τον νεαρό σεφ Κοσμά Καπετανόπουλο – από τα καλύτερα πιάτα του το μπον φιλέ με καραμελωμένα κρεμμύδια και αχλάδια ποσέ σε σάλτσα φραμπουάζ. Τέλος, «Το Στέκι της Παρέας» (2467082397), στην είσοδο της πόλης, είναι το αγαπημένο των Καστοριανών.

Πού να μείνετε

Καστοριά: Η δύναμη της λίμνης - εικόνα 5
Ζεστή παραδοσιακή ατμόσφαιρα στο «Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα».

Ξενώνας Κωνσταντίνος Μπάκαρης (2467027272, από € 70) Οικογενειακός ξενώνας στο στιλ των παραδοσιακών αρχοντικών με έξοχη θέα στη λίμνη.
Doltso Luxury Hotel (2467022022, από € 70) Πετρόχτιστο αρχοντικό με κομψή διακόσμηση, hi-tech εξοπλισμό και πρωινό με τοπικά προϊόντα.
Chloe Hotel (2467021300, από € 60) Αύρα αρχοντιάς και νεοκλασικό ύφος στο χώρο υποδοχής, στα δωμάτια και στις ευρύχωρες σουίτες.
Calma Hotel & Spa (2467022215, από € 70) Σχετικά νέα άφιξη στη Νέα Πόλη, με κομψή, λιτή αισθητική. Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα (2467023415, από € 50) Παραδοσιακός ξενώνας σε τριώροφο αρχοντικό στο Ντολτσό.
Αρχοντικό Ωρολογόπουλου (2467021604, από € 70) Διατηρητέο αρχοντικό ανακαινισμένο υποδειγματικά.
Limneon Resort & Spa (2467085111, από € 87) Μοντέρνα μονάδα, με πανοραμική θέα στη λίμνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.