4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Συγκεντρώνουμε τις ωραιότερες φθινοπωρινές εμπειρίες Πελοποννήσου σε συσκευασία… τσέπης.

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο

Είτε για την επερχόμενη αργία της 28ης Οκτωβρίου, που δεν μας κάνει το χατίρι ενός long weekend, είτε για οποιαδήποτε Κυριακή ξυπνήσουμε με διάθεση για κοντινή εκδρομή, συγκεντρώνουμε τις ωραιότερες εμπειρίες Πελοποννήσου σε συσκευασία… τσέπης.

Στις πλαγιές της Κορινθίας και της Αχαΐας

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 1

Θέλετε δροσιά βουνίσια; Από το Διακοφτό θα ανηφορίσετε για τα Καλάβρυτα για αέρα… αχαϊκό, από την Αιγείρα ξεκινά μια εύκολη, αν και άγνωστη στους πολλούς, διαδρομή προς το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας και τα γραφικά χωριά Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα και Περιθώρι, ενώ το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο αποτελούν κλασικές πύλες εισόδου για τις πλαγιές της Ζήριας. Όρεξη να’χετε βέβαια, και η ορεινή Κορινθία προσφέρει απ’όλα: λίμνες (Δόξα και Στυμφαλία, μαζί με το Μουσείο Περιβάλλοντος του Ομίλου Πειραιώς) για τους φυσιολάτρες, όμορφα χωριά (από τα κλασικά και πάντα ζωντανά Τρίκαλα μέχρι τα πιο ήσυχα τριγύρω από τον κάμπο του Φενεού), καλό φαγητό με έμφαση στα ντόπια κρεατικά. Οι οινόφιλοι, τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νεμέας και να ανηφορίσετε στο βουνό μέσα από τα χωριά Ψάρι, Αηδόνια και Πετρί.

Ορεινή Αρκαδία: περιμένοντας το πρώτο χιόνι

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 2

Εντάξει, η ορεινή Αρκαδία δεν «ξεσκονίζεται» στα στενά πλαίσια μιας μονοήμερης εκδρομής αλλά μέχρι να έρθει η ώρα για εύκολα σλάλομ στο ανανεωμένο από πέρυσι χιονοδρομικό του Μαινάλου, τι θα λέγατε για μια βόλτα στα Κάψια; Σε μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα κάθεστε για καφέ στην όμορφη πλατεία με τα αναστυλωμένα κτίρια, θα σας ξεναγούν ανάμεσα σε εντυπωσιακούς σταλακτίτες οι άνθρωποι του Σπηλαίου Κάψιας και θα δοκιμάζετε κρασιά και πίτες στο τέλος της περιήγησης στο πρώην αρχοντικό και νυν επισκέψιμο Οινοποιείο Καλόγρη.

Στα κλασικά περάσματα που αγαπάμε να επαναλαμβάνουμε, η Βυτίνα με τον περίφημο Δρόμο της Αγάπης και τα ξακουστά γιαούρτια της Στρούγκας, η Δημητσάνα με τα πέτρινα πυργόσπιτα να απλώνονται σε δύο αντικριστούς λόφους, όπως και η Στεμνίτσα με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα ανηφορικά καλντερίμια που σβήνουν ανάμεσα σε καρυδιές και κερασιές - ανεβείτε μέχρι το Αεράκι για θέα μέχρι το Ιόνιο.

Ανεξάντλητο Ναύπλιο

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 3

Είτε για weekend είτε για μονοήμερη, το Ναύπλιο καταφέρνει πάντα να μας αναζωογονήσει. Με όχι και τόσο πολύ χρόνο στη διάθεσή μας ίσως και να αφήσουμε το Παλαμήδι για κάποια επόμενη φορά, αλλά το καφεδάκι στην Πλατεία Συντάγματος δεν το διαπραγματευόμαστε με τίποτα. Ούτε και το σεργιάνι στον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, λοξοδρομώντας κατά βούληση στα σοκάκια. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην όμορφη πόλη, ανακαλύψαμε ένα σωρό καλοβαλμένα all-day στέκια, αλλά και αφορμές για ενδιαφέρον shopping, από τα ιδιαίτερα ασημένια και χρυσά κοσμήματα στη «Μεταλλαγή» και τις ρομαντικές εσάρπες αργαλειού στις «Αγνύθες» μέχρι τα ευφάνταστα ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και διακοσμητικά στο Εργαστήρι Χειροποίητων Δημιουργιών «SPYKOU». Στα οπωσδήποτε και ένα πέρασμα από το Φουγάρο, την…

Τεχνόπολι του Ναυπλίου: ανακαινισμένοι ατμοσφαιρικά, οι χώροι της παλιάς βιομηχανίας Ανθός φιλοξενούν εκθέσεις, εστιατόριο, café, εργαστήριο με δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, κατάστημα με ποιοτικά δώρα, βιβλιοθήκη και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (η έκθεση Forever Forest, αφιερωμένη στο patchwork με έργα 60 δημιουργών, τρέχει μέχρι 15/11). Πέρα από τις Μυκήνες, οι αρχαιολάτρες μπορούν ακόμα να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά μνημεία του Άργους.

Στον Κορινθιακό από την παλιά Εθνική

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 4

Ακόμα θυμόμαστε εκείνη τη χαλαρή βόλτα που κάναμε πέρυσι τέτοια εποχή στα παράλια του Κορινθιακού. Σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε μέχρι το Αίγιο κι από εκεί πήραμε ξανά τον ανήφορο μέχρι το Λουτράκι. Από την παλιά Εθνική όμως, απολαμβάνοντας τη ρετρό αυτοκινητάδα, πότε πλάι στη θάλασσα, πότε λίγο πιο ψηλά, με κατεβασμένα τα παράθυρα. Αν ξεκινήσετε νωρίς, μια ωραία ιδέα για τον πρώτο καφέ της ημέρας αποτελούν οι καφετέριες στις παλιές σταφιδαποθήκες του Αιγίου, επί του παραλιακού δρόμου που λίγο πιο πέρα συναντά τις ράγες του τρένου, τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον Πλάτανο του Παυσανία.

Εναλλακτικά, ωραία περαντζάδα για βόλτα, καφέ και φαγητό έχει και το ανανεωμένο Ξυλόκαστρο που απλώνεται μέχρι το ρομαντικό πευκοδάσος του Πευκιά, ενώ ένας περίπατος στον κεντρικό πεζόδρομο του Κιάτου κλείνει γλυκά με σοκολατίνα-ποντικάκι στο ζαχαροπλαστείο «Βουστάσια» ή κρέμα από το γαλακτοπωλείο του Ανησίμωφ. Τη χάρη της έχει διαχρονικά η προμενάντ του Λουτρακίου, σε περίπτωση που δεν θέλετε να «τραβηχτείτε» μέχρι την Περαχώρα και τη Λίμνη Βουλιαγμένης, αν και, πιστέψτε μας, η διαδρομή αξίζει.

Στάση για φαγητό

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 5

Στο Αίγιο, στον «Πλέσσα», ένα περιποιημένο μαγειρείο κλασικού τύπου επί της περαντζάδας της κάτω πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, για ωραία γεμιστά με ρύζι και μπιφτέκια φούρνου.
Στο Ξυλόκαστρο, στο «Taste Modern» για την πληθωρική σαλάτα του καταστήματος σε φωλιά παρμεζάνας, χαλούμι τυλιγμένο σε φύλλο και αυθεντικά πιάτα της κυπριακής κουζίνας.
Στο Βραχάτι, στο new-age μεζεδοπωλείο «Gargantua» για τα «έξυπνα» πιάτα του σεφ Νίκου Μαυραγάνη και στην κλασική ψαροταβέρνα «Λουξ» για σαλάτα με μαριναρισμένο ψάρι, μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια και βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξύδι αλλά και μαρινάτο μπαρμπούνι με φάβα, πλάι στο αδελφό «Barlux» με τα ωραία κοκτέιλ.
Στο Λουτράκι, στο «Ριγάνι» με τον όμορφο κήπο, κοντά στο Καζίνο, για τα ελαφρώς πειραγμένα, αλλά πάντα comfort πιάτα του Κώστα Καρούλη.
Στην ορεινή Κορινθία, για ωραία κρεατικά και μαγειρευτά, στο «Στέκι (Δεδάκης)», με την «αλπική» θέα στην Καστανιά, και στον «Μιχάλη», στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια.
Στα Μεσαία Τρίκαλα, στο «Όπως Παλιά» για μπιφτέκι κόκορα και σουτζουκάκι σμυρναίικο, και στα Άνω Τρίκαλα, στου «Δεκλερή» για γαρδουμπάκια κατσαρόλας και νόστιμη τσιγαριστή προβατίνα με κόκκινη σάλτσα.

4 μονοήμερες στην Πελοπόννησο - εικόνα 6

Στην ορεινή Αρκαδία, στον «Κόκκορη» στο Λεβίδι για μοσχαράκι κοκκινιστό, μελωμένη ρεβυθάδα και ρουστίκ πίτσα και στα ονομαστά «Κόκκινα Πιθάρια» στη Βυτίνα για τα signature πληθωρικά πιάτα του Παναγιώτη Μπουρτσουκλή, στην καλόγουστη και προσεγμένη πέτρινη σάλα με την ξύλινη οροφή και το τζάκι.

Στο Ναύπλιο, κλασικά στον «Σαβούρα», σε προνομιακή θέση στη ζωντανή και ατμοσφαιρική περαντζάδα της οδού Μπουμπουλίνας, για φρέσκο ψάρι, καλοφτιαγμένους ψαρομεζέδες και αστακομακαρονάδα, στο δημοφιλές all-day café bar «3Sixty» για πιάτα μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας, καλό καφέ και επιτυχημένα κοκτέιλ, στο οινομαγειρείο «Νούλης» για ελληνικές προτάσεις με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες και στον «Βασίλη» για παραδοσιακό νοστιμότατο κουνέλι στιφάδο, φρικασέ και αρνάκι λεμονάτο με ολόκληρα σκόρδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.