Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού

Επιστρέψαμε τόσο στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού όσο και στις αντικρινές ακτές της Ερμιονίδας, καταγράφοντας αφίξεις, εμπειρίες και κλασικές αξίες.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού

Επιστρέψαμε τόσο στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού όσο και στις αντικρινές ακτές της Ερμιονίδας, καταγράφοντας αφίξεις, εμπειρίες και κλασικές αξίες.

Εμπειρίες αλά Σπετσιώτα

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 1
Η βεράντα του «Ορλώφ» είναι από τις ομορφότερες των Σπετσών

«Κοιτάξτε ένα φεγγάρι! Δεν είναι εξαιρετικό;» μας λέει ξαφνικά ο Χρήστος Ορλώφ, δείχνοντάς μας τον πορτοκαλένιο δίσκο που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα, ακριβώς απέναντι από την πανέμορφη βεράντα του διαχρονικού εστιατορίου «Ορλώφ», στην είσοδο του παλιού λιμανιού των Σπετσών. Ο οικοδεσπότης μας, τόσο εδώ όσο και στο πολύ στιλάτο «Orloff Resort» λίγο πιο πάνω, θα επιστρέψει λίγο αργότερα στην παρέα μας, αφού έχει κάνει μια γύρα σε όλα τα τραπέζια προτρέποντας σχεδόν εκστασιασμένος τους πάντες να αντικρίσουν το υπέροχο θέαμα, για να συνεχίσουμε την κουβέντα για το «νησάκι» του, όπως το αποκαλεί χαϊδευτικά.

Μας μιλά για τις λίγες πια οικογένειες καραβομαραγκών με τους ταρσανάδες τους στο παλιό λιμάνι, τους 30-40 αμαξάδες οι άμαξες των οποίων αποτελούν ουσιαστικό μέσο μεταφοράς και όχι απλώς φολκλόρ στοιχείο, τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν την τέχνη των βοτσαλωτών, τα «παλιά τζάκια» του νησιού που του δίνουν έναν αναμφισβήτητα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, τα αθλητικά ραντεβού που έχουν «κουμπώσει» όμορφα με τον τόπο (το 5ο Spetses Mini Marathon έρχεται στις 9-11/10) αλλά και τις μυρωδιές από τα πεύκα, τις λεμονιές, το γιασεμί, τα νυχτολούλουδα και το θρούμπι που σε τυλίγουν παντού.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 2
Στα «πρέπει» η βόλτα με άμαξα μέχρι το παλιό λιμάνι ή και αλλού

Πράγματι, οι Σπέτσες έχουν τη δύναμη να σου υποβάλουν τους δικούς τους χαλαρούς ρυθμούς. Αφήνοντας τις δαντελωτές παραλίες της βόρειας πλευράς για μιαν άλλη φορά, αποφασίσαμε να κάνουμε focus στην μπροστινή πλευρά του νησιού νοικιάζοντας ποδήλατο. Ίσως το πιο ταιριαστό μέσο μετακίνησης, ιδίως για τους ταξιδιώτες με ρετρό διαθέσεις, καθώς η μεγάλη προμενάντ που συνδέει το παλιό με το νέο λιμάνι της Ντάπιας και την Κουνουπίτσα είναι ουσιαστικά επίπεδη και ό,τι πρέπει για ράθυμες ποδηλατάδες. Δίνει δε λύσεις ακόμα και για εύκολες βουτιές, όπως στους γοητευτικούς κολπίσκους με τα αστραφτερά νερά καθοδόν προς το παλιό λιμάνι ή, από την άλλη μεριά, μετά την Κουνουπίτσα, στο δημοφιλές beach bar «Καΐκι» μπροστά από τις Σχολές.

Από την άγρα του καλύτερου αμυγδαλωτού μέχρι το καφεδάκι στην προκυμαία και την επίσκεψη στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, οι βόλτες στη Ντάπια έχουν διαχρονικά τη χάρη τους, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις για ψαγμένο shopping οι οποίες όλο και αυξάνονται με επίκεντρο τον πεζόδρομο Σταύρου Νιάρχου και τα γύρω σοκάκια («Soho-Soho», «The Closet», «Magic Wrap», «Love Boutique», «Αpriati», «Παλίσσανδρος»). Στον ίδιο πεζόδρομο, το λιλιπούτειο μπαράκι «Votsalo» στήνει όμορφο νησιωτικό σκηνικό με καλές μουσικές και κοκτέιλ.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 3
Όλο και πιο δημοφιλή τα αθλητικά ραντεβού των Σπετσών

Καθώς πιάνει να σουρουπώνει, το παλιό λιμάνι ανάβει τα φώτα του και το (άκρως ρομαντικό) παιχνίδι παίζεται στις... εξέδρες: από τις πιο ρουστίκ για μεζέ και ουζάκι, όπως του «Σιώρα» και του «Καπελογιάννη», μέχρι την κλασική αξία του «Ταρσανά» για ολόφρεσκο ψάρι αλλά και το ατμοσφαιρικό «Bikini», αν η όρεξη τραβάει κοκτέιλ πάνω στη θάλασσα. Έτσι για αλλαγή, εμείς δοκιμάσαμε το σχετικά φρέσκο ιταλικό «Dante» (2298075151), με την exclusive υπερυψωμένη βεράντα στη θέση του παλιού «La Scala», και απολαύσαμε αέρινο vitello tonnato, ταρτάρ τόνου με πολύ ωραία αίσθηση του ωμού ψαριού, εξαιρετικό μοσχαρίσιο καρπάτσιο, αλλά και νοστιμότατες γαρίδες με γκοργκοντζόλα, σφιχτοτυλιγμένες σε τραγανό κανταΐφι.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 4
Η «Χωριάτικη» του Σταμάτη Μαρμαρινού

Σε δείπνο-εμπειρία εξελίχθηκε το τελευταίο μας βράδυ στο «On the Verandah», το εστιατόριο του θρυλικού «Poseidonion Grand Hotel». Στο εμβληματικό ξενοδοχείο, στην πλατεία Ποσειδωνίου, φύσηξε φέτος ισχυρός άνεμος ανανέωσης, καθώς η νέα γενική διευθύντρια και δυναμική οικοδέσποινα Μαρία Στρατή εμπιστεύτηκε το εστιατόριο στον ταλαντούχο σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό, ο οποίος δίνει δυναμικά δείγματα γραφής με μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα, προσωπική και πολυδιάστατη. Παράλληλα, τα signature cocktails διά χειρός του γνωστού mixologist Πάνου Αναστασιάδη ανεβάζουν τον πήχη.

Ερμιονίδα: η ελληνική ριβιέρα στα high της

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 5
Λαμπερό beach lifestyle στο «Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli»

Ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες, τώρα, στην καταπράσινη χερσόνησο της Αργολίδας τα πάντα «φωνάζουν» θερινή ραστώνη στο μάξιμουμ. Όπου και να βρεθείς, από το γραφικό ψαροχώρι της Κοιλάδας, το Θυνί και το Δορούφι μέχρι τη Βερβερόντα, τη Χηνίτσα, τον Άγιο Αιμιλιανό, την Ερμιόνη και τη Θερμησία, η θάλασσα βρίσκεται πάντα δίπλα σου. Μαγευτικά νερά, παραλίες χιλιομέτρων με πολλές εισόδους ή πριβέ κολπίσκοι που ανακαλύπτεις κατά τύχη και τριγύρω μια φύση οργιαστική με ελαιώνες και πευκώνες που πολύ συχνά δημιουργούν συνθήκες ιδιωτικότητας για τις πολυτελείς επαύλεις που αφθονούν στην περιοχή.

Με ένα δικό της τρόπο η Ερμιονίδα καταφέρνει να διατηρείται απροσποίητα cool, παρά τους jet setters που καταφτάνουν κάθε καλοκαίρι με πολυτελείς θαλαμηγούς, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου που διαθέτει βίλες στην περιοχή, ακόμα και ύστερα από τα πρόσφατα ηχηρά ανοίγματα των πολυτελών ξενοδοχείων «Amanzoe» και «Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli» που της χαρίζουν διεθνή αίγλη και αναγνωρισιμότητα.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 6
Πάρτυ με αφορμή την Αρμάτα ετοιμάζεται στο «Pearl Rooftop Lounge Bar»

Κι αν το πρώτο καλοκαιρινό Aman Resort επί ευρωπαϊκού εδάφους παραμένει, με τετραψήφιες τιμές ανά διανυκτέρευση, άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους (σημειώστε, πάντως, ότι τα τρία εστιατόρια του με μεσογειακή, πανασιατική και ελληνική κουζίνα, σε επιμέλεια του executive chef του συγκροτήματος Δημήτρη Μπούτσαλη είναι ανοιχτά κατόπιν κράτησης και σε εξωτερικούς επισκέπτες), στο «Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli» η signature πάρτι ατμόσφαιρα των πιο σέξι παραλιών του κόσμου, όπως έχουν χαρακτηριστεί, καλά κρατεί.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πανέμορφο «Beach Club» με τα αναπαυτικά δερμάτινα day beds αλλά και τις σεζλόνγκ και τα stools του μπαρ που βυθίζονται στην πισίνα, όσο και μετά τη δύση του ηλίου στο «Pearl Rooftop Lounge Bar», την πιο προνομιακή «βεράντα» της περιοχής.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 7
Προνομιακές βίστες στον κόλπο από το «AKS Porto Heli»

Η ώρα του ηλιοβασιλέματος στο Πόρτο Χέλι, με τον ήλιο να βάφει το γραφικό κόλπο με όμορφα χρώματα, είναι μία από τις πιο καρτποσταλικές εικόνες που μπορείτε να απολαύσετε καθισμένοι στις βεράντες των καλοβαλμένων οικογενειακών ξενοδοχείων «AKS Porto Heli» και «Nautica Bay», λίγο προτού περάσετε από την ολοζώντανη πιάτσα του λιμανιού για τη συνέχεια της βραδιάς. Οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε γούστο: από καλό ψάρι στον all time classic (και πάμφωτο) «Παπαδία» μέχρι ψαγμένα tapas με την υπογραφή του γνωστού σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου στο ολοκαίνουργιο wine bar «Veranda del Vino» (6951787893).

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 8
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος υπογράφει τα tapas στο «Veranda del Vino»

Στα hot tables της περιοχής σημειώστε ακόμα την κλασική ψαροταβέρνα «Χηνίτσα (η ταβέρνα της γιαγιάς)» (2754057245) πάνω στη θάλασσα της Χηνίτσας, η οποία περνά μιας δεύτερη κομψή νεότητα αφότου την ανέλαβε ο εγγονός της γιαγιάς Ελένης, Γιώργος Αντωνίου, όπως και τον επίσης κλασικό «Σπυρανδρέα» (2754031380) στην παραλία της Ερμιόνης για φρέσκο ψάρι, θεσπέσιο ριζότο με γαρίδες, κοτόπουλο και σαφράν, αλλά και έξτρα φίνο καρπάτσιο φρέσκου σολομού. Αν σας βρει το ξημέρωμα στο διάσημο αδελφό μπαράκι «Yacht», θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον ήλιο να ανατέλλει με φόντο το πευκοδάσος Μπίστι, ενώ το ξακουστό ρόδι Ερμιόνης γιορτάζει παραδοσιακά το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Με το περίφημο αρνί των επτά ωρών, τις τάρτες, τις κις και το σπιτικό παγωτό πικραμύγδαλο με σαφράν, η Γαλλίδα Marivon κάνει κατάσταση εδώ και χρόνια στο εστιατόριο που φέρει το όνομά της (2754091352) στο ορεινό Ηλιόκαστρο, ενώ το «Μεθύμνιον» (2754091211) είναι ακόμα μία αξιόλογη πρόταση στο ίδιο χωριό – δοκιμάστε χοιρινό μαρινάτο με BBQ sauce και δεντρολίβανο στη σχάρα και θα μας θυμηθείτε.

Σπέτσες - Ερμιονίδα: Συγκοινωνούντα δοχεία κοσμοπολιτισμού - εικόνα 9
«Godai»: άφιξη με στιλ στην Πετροθάλασσα

Στις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις σημειώνουμε, τέλος, το «Godai» (2754035055), ένα πολύ κομψό beach bar & resto, το οποίο άνοιξε φέτος στην Πετροθάλασσα, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μια εντυπωσιακή κυματοειδής κατασκευή αγκαλιάζει τη μεγάλη μπάρα (τα signature cocktails υπογράφει ο Στέλιος Παπαδόπουλος) αλλά και την κουζίνα, όπου ο γνωστός σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος δημιουργεί μια σειρά από θαυμάσια πιάτα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά αλλά θα αρκεστούμε σ’ εκείνους τους κολοκυθανθούς που είχαν κοπεί μόλις από το μποστάνι του «Godai», τηγανίστηκαν άψογα σε στιλ τεμπούρα, γεμίστηκαν με κρέμα φραμπουάζ και ήρθαν στο τραπέζι πασπαλισμένοι με μέλι, ρικότα και κρέμα μάνγκο, αφήνοντας μας την ιδανική επίγευση καλοκαιριού.

Όλα τα προτεινόμενα από τον «Alpha Guide» εστιατόρια και ξενοδοχεία στις Σπέτσες εδώ κι εδώ, και στην Ερμιονίδα εδώ κι εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.