20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών

Από τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα, επιλέξαμε και σας προτείνουμε είκοσι ταβέρνες για τις διακοπές σας, με επίγευση που θα κρατήσει και τον επόμενο χειμώνα.

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών

Από τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα, επιλέξαμε και σας προτείνουμε είκοσι ταβέρνες για τις διακοπές σας, με επίγευση που θα κρατήσει και τον επόμενο χειμώνα.

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 1

«Το Θαλασσάκι», Τήνος
Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στον ατμοσφαιρικό όρμο των Υστερνίων, ένα γαστρο-στέκι με ιδιαίτερη προσωπικότητα χάρη στις ευφάνταστες προτάσεις της ταλαντούχας Αντωνίας Ζάρπα, οι οποίες ακτινοβολούν μοντέρνα ελληνικότητα και κομψότητα στην παρουσίαση. Έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις και στα τοπικά προϊόντα, ενώ απόλυτο must αποτελεί η ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς (2283031366).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 2

«Αναγέννησις», Νάξος
Η μαγική θέα στο Αιγαίο είναι ένας ικανός λόγος για να ανηφορίσετε μέχρι το γραφικό χωριό Κόρωνος. Ένας άλλος είναι πως εδώ, στο αναγεννημένο σε all-day resto παλιό καφενείο του χωριού, θα δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες πίτσες που έχετε φάει, με θαυμάσια λεπτή ζύμη και αρσενικό τυρί Νάξου σε διάφορες παραλλαγές (2285051389).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 3

«Ό,τι καλό», Άνδρος
Ανάλαφρο σκηνικό μοντέρνας ταβέρνας σε όμορφη βεράντα με θέα στο Μπατσί αλλά και ιντριγκαδόρικες προτάσεις από τον σεφ Ηλία Μπαξάνη: λούτσος φιλεταρισμένος με μυρωδικά, φρέσκες παπαρδέλες με φιλέτο κοτόπουλο και γαρίδες, ρεβίθια στη γάστρα με δεντρολίβανο και αφρό ταραμά, κεφτεδάκια σολομού. Tip: τα μεσημέρια υπάρχει ενδιαφέρον μενού 10 τσιπουρομεζέδων (6939844603).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 4

«Χρυσόστομος», Χανιά
Η καλύτερη ταβέρνα στο ενετικό λιμάνι της πόλης τιμήθηκε και φέτος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους. Προνοήστε για κράτηση στην καλοκαιρινή βεράντα και δοκιμάστε μια από τις καλύτερες εκδοχές της αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Στα οπωσδήποτε η σφακιανόπιτα, το μπουρέκι, η προβατίνα στη λαδόκολλα με μυζήθρα και το τσιγαριαστό κατσικάκι (2821057035).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 5

«Argentina», Κολυμπάρι Χανίων
Με βεράντα που ατενίζει το γραφικό λιμανάκι του χωριού Κολυμπάρι και ιστορία που κρατά από το 1965, η ονομαστή ψαροταβέρνα αποτελεί προορισμό για τους απαιτητικούς ψαροφάγους. Εκλεκτές πρώτες ύλες της θάλασσας από το οικογενειακό ιχθυοπωλείο και πιάτα-προτάσεις όπως το χταπόδι στο τηγάνι σβησμένο με μέλι και κρασί και η ουρά σφυρίδας λευκογιαχνί (2824022243).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 6

«Λεβέντης», Άνω Σταλός Χανίων
Με διαρκή έρευνα στην παράδοση, οι αδερφοί Γιώργος και Παναγιώτης Χατζημανωλάκης παρουσιάζουν ένα πληθωρικό πανόραμα της κρητικής κουζίνας το οποίο περιλαμβάνει από καπνιστά λουκάνικα και απάκι που φτιάχνουν οι ίδιοι μέχρι τη βραβευμένη φασολάδα με μακαρόνια, το επίσης βραβευμένο χταπόδι με αβρονιές και το μπριζολάκι­ μαριναρισμένο σε κρασί (2821068155).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 7

«Όθωνας», Ρέθυμνο
Ρέθυμνο χωρίς μια τουλάχιστον βόλτα στην πανέμορφη Παλιά Πόλη δεν νοείται, και στην καρδιά της, στην πλατεία Τίτου Πετυχάκη (που λέγεται και Πλάτανος), ξαποσταίνουμε με μια ρακή στο ιστορικό αυτό ταβερνείο. Συνοδεύουμε με μαραθόπιτα, αγκινάρες τουρσί, σουτζουκάκια, πατάτες τηγανητές σε ελαιόλαδο και δροσερές σαλάτες, αλλά κοζάρουμε κι ένα αρνάκι με σταμναγκάθι (2831055500).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 8

«Μαρίνα», Ποτίδαια Χαλκιδικής
Μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Ελλάδας, με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους και το 2015. Στην αισθητικά προσεγμένη βεράντα που θυμίζει κουπαστή πλοίου, θα απολαύσετε τόσο τη μαεστρία της σχάρας στο ψήσιμο του φρέσκου ψαριού όσο και τις πιο δημιουργικές προτάσεις, όπως το κριθαρότο με γαρίδες και φρέσκια μαντζουράνα (2373041570).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 9

«Η Πλατεία της Ανθούλας», Κρυοπηγή Χαλκιδικής
Στην παλιά πλατεία της Κρυοπηγής, ένα πετρόχτιστο οίκημα στεγάζει το εστιατόριο της οικογένειας Κρήτου, που τιμήθηκε και φέτος με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους χάρη σε πιάτα όπως η σαλάτα (σαν χωριάτικη) με καρπούζι, το σπανάκι με το μοσχαρίσιο κιμά και το γεμιστό κοτόπουλο με ξινομυζήθρα και ρόδι (2374053001).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 10

«Αρσανάς», Νικήτη Χαλκιδικής
Το ηλιοβασίλεμα είναι ίσως η καλύτερη ώρα για να πιάσετε ένα τραπέζι στο στιλάτο ντεκ, πάνω στην αμμουδιά, και να δοκιμάσετε τις πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις του Μιχάλη Δεληθανάση. Για αρχή, ποντάρουμε σε καπνιστό σολομό γεμιστό με μους μπακαλιάρου, ταρτάρ και καρπάτσιο τόνου και παναρισμένη φέτα σερβιρισμένη με το περίφημο μέλι Νικήτης (2375023787).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 11

«Η Μαριγούλα», Πολύγυρος Χαλκιδικής
Με διακρίσεις στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας των Χρυσών Σκούφων, το μεταμοντέρνο μπιστρουδάκι έχει κουζίνα με διάθεση για πειραματισμό. Γλυκάδια μόσχου με αχλάδι ποσέ σε Μαυροδάφνη και γκοργκοντζόλα και κόντρα μοσχαριού με βούτυρο τρούφας Χαλκιδικής θα γοητεύσουν όσους προτιμούν το κρέας, χωρίς να λείπουν οι προτάσεις με θαλασσινό πρόσημο (2371023171).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 12

«Τα Κύματα», Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής
Τραπεζάκια πάνω στην άμμο, στο γραφικό πίσω λιμανάκι του Μαρμαρά, και βουρ για… θαλασσινή παρέλαση με ψαρικά από τη Σιθωνία. Δοκιμάστε ψητό χταπόδι, τσιροσαλάτα, γεμιστό καλαμάρι στη σχάρα, γαρίδες σαγανάκι, σκορπίνα αχνιστή, αστακομακαρονάδα και γαριδομακαρονάδα, μπακαλιάρο στη σχάρα, δικά τους αλίπαστα και ωραία χειροποίητα γλυκά (2375071371).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 13

«Αννόβερο», Γύθειο
Μια εύκολη παράκαμψη από το δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης σας φέρνει στο γραφικό χωριό Βαθύ και στο φροντισμένο εστιατόριο της οικογένειας Ζευγολατάκου με τον δροσερό κήπο και τις ανανεωμένες γευστικές προτάσεις, όπως η κρέμα κατσικίσιου τυριού μέσα σε φύλλο ρυζιού, το κρασάτο μοσχαράκι με θυμάρι και το καλαμάρι σχάρας με φάβα και ταραμά (2733093000).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 14

«Ο Μαύρος Πειρατής» (Νίκος), Οίτυλο
Ιδανική επιλογή για μετά το μπάνιο στον αμμουδερό και γραφικό κολπίσκο του Νέου Οιτύλου αλλά και για την ώρα του ηλιοβασιλέματος, η ονομαστή ψαροταβέρνα σερβίρει ολόσωστα ψημένο ψάρι, είτε από το ιδιόκτητο καΐκι είτε από ψαράδες της περιοχής. Σαλάτες, με μανιάτικο ελαιόλαδο, οστρακοειδή, σπιτικές αλοιφές και φρέσκα θαλασσινά συμπληρώνουν την εικόνα (2733059363).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 15

«Το Παλιό Μποστάνι», Στούπα
Κάτω από τη μουριά, με την παραλία της Καλογριάς στα πόδια σας, στο γραφικό ταβερνάκι τον πρώτο λόγο έχουν τα κηπευτικά από το μποστάνι και τα θαλασσινά από το καΐκι τους. Τιμήστε, επίσης, τα νόστιμα μαγειρευτά ημέρας, τα ενδιαφέροντα ορεκτικά (π.χ. μαυρομάτικα με σπανάκι) και κλείστε με σπιτικά γλυκά (2721078282).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 16

«Γεύσεις εν πλω», Κότρωνας Λακωνίας
Πάνω στην ήρεμη παραλία του Κότρωνα, το νεότερο «αδελφάκι» της γειτονικής «Τιμονιέρας» έχει και αυτό τη φροντίδα της γνωστής μαγείρισσας Μαίρης Παναγάκου. Δοκιμάστε τη σαλάτα με γεύση Κρήτη-Μάνη με σύγκλινο και γραβιέρα, τη μοναστηριακή σαλάτα με όσπρια, μανιάτικα λούπινα και μυρωδικά, τους χταποδοκεφτέδες και το αιγαιοπελαγίτικο λινγκουίνι με γαρίδες (2733022900).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 17

«Artemida», Ρόδος
Πρόταση ιδανική για όσους αγαπάνε τις αυτοκινητάδες στην ενδοχώρα της Ρόδου. Λίγο έξω από το ορεινό χωριό της Ψίνθου, το ζεστό καλωσόρισμα της Τζένης Καρανικόλα διαδέχονται τα θεσπέσια μαγειρευτά από τον ξυλόφουρνο. Καπαμάς, δηλαδή κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, κατσικάκι στιφάδο ή με ρεβίθια, γουρουνοπούλα και άλλα πολλά (2241050003).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 18

«Ο Μπίρος», Παξοί
Και μόνο για την ατμόσφαιρά της, αξίζει να βρεθείς στην πανέμορφη γαστροταβέρνα στο κέντρο του νησιού, στα Μπογδανάτικα. Πώς να μη δοκιμάσεις όμως μια σαλάτα με κινόα, παντζάρι και μαραθόσπορο, λουκουμαδάκια μπακαλιάρου με μαγιονέζα ζαφοράς, καραμελωμένες φακές με παντζάρι και ένα flank steak με αφρό αλατιού; (2662031167)

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 19

«Φρύνη στο Μώλο», Λευκάδα
Σε προνομιακό πόστο στο μόλο της Λευκάδας, με καλοστρωμένα τραπέζια μιαν ανάσα από τα αραγμένα σκάφη, η κουζίνα της Φρύνης Συκιώτη έχει φαντασία αλλά και διάθεση να αναδείξει άγνωστες λευκαδίτικες συνταγές, όπως το ψάρι με σταφύλι αγουρίδα, η παστή μαρίδα με κοκκινοπίπερο (συνταγή από το Μεγανήσι) και ο μπακαλιάρος με πατάτες στην κατσαρόλα (2645024879).

20 ξεχωριστές ταβέρνες των διακοπών - εικόνα 20

«Ωρομέδων», Κως
Στην καρδιά της Ζιας, ένα κτίριο σε επίπεδα, με βεράντες πανοραμικής θέας. Ο ξυλόφουρνος χαρίζει ιδιαίτερη νοστιμιά σε παραδοσιακές γεύσεις όπως το πλιγούρι με χοιρινό και ρεβίθια, το τρυφερό αρνί με δεντρολίβανο, μπαχάρι και σκόρδο και το γεμιστό κατσικάκι με συκώτι και γλυκά μπαχαρικά (2242069983).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.