Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική

Στην «άγνωστη» Χαλκιδική, εκείνη του τρίτου ποδιού, εστιάζει το φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina που διαρκεί μέχρι τις 15/6. Εμείς το επισκεφτήκαμε ήδη και σας μεταφέρουμε το κλίμα.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική

Στην «άγνωστη» Χαλκιδική, εκείνη του τρίτου ποδιού, εστιάζει το φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina που διαρκεί μέχρι τις 15/6. Εμείς το επισκεφτήκαμε ήδη και σας μεταφέρουμε το κλίμα.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 1

«Σαν την ορεινή Χαλκιδική δεν έχει!», για να παραφράσουμε λίγο τη γνωστή ατάκα των φίλων Θεσσαλονικέων και να συμπυκνώσουμε σε λίγες λέξεις την επίγευση που μας άφησε η εμπειρία μας στο φετινό Mount Athos Area Kouzina.

Προσκεκλημένοι του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού βρεθήκαμε για 48 ώρες στη μάλλον άγνωστη για τους περισσότερους περιοχή του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής για να εξερευνήσουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, ο οποίος ορίζεται από τρεις περιοχές Natura^ τον ορεινό όγκο του Χολομώντα, το Αριστοτελικό βουνό και το Άγιο Όρος. Μαγευτήκαμε από τα μοναδικά τοπία του, δοκιμάσαμε τα εκλεκτά προϊόντα του, γνωρίσαμε τους ανθρώπους του.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 2

Συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι, η υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ Μαρία Πάππα και η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, η οποία έχει επιμεληθεί όλα τα μενού που σερβίρονται στα εστιατόρια της περιοχής κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι δυο τους συνεργάζονται στενά από την πρώτη χρονιά του Mount Athos Area Kouzina και μας υποδέχονται στο εστιατόριο του ξενώνα «Ροδαμός» (2371094461) στον Ταξιάρχη για το πρώτο δείπνο του φετινού φεστιβάλ, με πρωταγωνιστή τα μανιτάρια.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 3

Καλή η μανιταρόπιτα, δεν λέμε, ωστόσο εκείνη η θεσπέσια κότα από τα χεράκια της Ντίνας, με μελισσόχορτο από τον κήπο, μανιτάρια και πατατούλες-γλύκισμα, μας ξετρέλανε όλους. Η επιλογή του μανιταριού ως κεντρικού εδέσματος δεν είναι τυχαία, καθώς το ελατοδάσος του Χολομώντα, που μοιάζει να ξεκινά έξω ακριβώς από τον ξενώνα, είναι γεμάτο μανιταρότοπους με σκουρόχρωμα καλογεράκια και κιτρινωπά αυγομηλάκια.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 4

Θα το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι το επόμενο πρωί, κάνοντας μια βόλτα μέσα στο δάσος παρέα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη Γιάννη Ξάκη, ο οποίος μας ενημερώνει πως από εδώ προέρχεται το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων της Ελλάδας. Κατηφορίζοντας στον Ταξιάρχη, κάνουμε μια στάση στο εργαστήρι του γυναικείου συνεταιρισμού του χωριού «Ευ γεύεσθαι» (2371094477) για φοβερό γλυκό του κουταλιού από λευκή κολοκύθα (ντολμά το λένε εδώ), μαρμελάδες, τραχανά με μανιτάρια, λικέρ από κράνα και άλλα πολλά.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 5

Τα κούμαρα είναι ένα από τα 4.500 φυτά που απαντώνται στις πλαγιές του Χολομώντα. Το δικό του τσίπουρο από κούμαρα φτιάχνει ο Βασίλης Χαιριστανίδης, αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης του ξενώνα «Βίραγγας» (2371071429) σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην άκρη του χωριού Βράσταμα. Το απόσταγμα πρωταγωνιστεί στο γεύμα που απολαμβάνουμε στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξενώνα, μπαίνοντας τόσο σε μια σάλτσα με μουστάρδα για να συνοδεύσει το φρέσκο ψάρι από τον αθωνικό κόλπο όσο και στο σιρόπι που αρωματίζει το απίστευτα αφράτο ραβανί του κλεισίματος.

Η Αρναία είναι το πρώτο ορεινό χωριό του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής και συνάμα το πιο παραδοσιακό. Το σεργιάνι στα λιθόστρωτα σοκάκια θα μας φέρει μπροστά σε προσεκτικά αναστηλωμένες μακεδονίτικες κατοικίες, με τους εξωτερικούς τοίχους σε ζωηρές αποχρώσεις, τα μουσεία Υφαντικής και Λαογραφίας αλλά και το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου, όπου το γυάλινο πάτωμα επιτρέπει τη θέα στα απομεινάρια τριών παλαιότερων εκκλησιών που αποκαλύφτηκαν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2005.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 6

Πίσω στην κεντρική πλατεία, θα... υποκλιθούμε στις θεϊκές τουλούμπες του Μάρκου Κοσμά στο ζαχαροπλαστείο «Κοσμάς» (2372022411), ο οποίος αν και καθηγητής πληροφορικής συνεχίζει τη γλυκιά οικογενειακή παράδοση που κρατά από το 1960, και στο μέλι της οικογένειας Γεωργάκα στην «Πηγή του Μελιού» (2372022837), η οποία μετρά τέσσερις γενιές μελισσοκόμων.

Πέντε ποικιλίες μελιού (μεταξύ των οποίων το διάσημο σουσουρόμελο και το φίνο μέλι Ερείκης) γεμίζουν τα ράφια του καταστήματος, μαζί με τη Μουντοβίνα, το περίφημο απόσταγμα της περιοχής, το οποίο προκύπτει από το βράσιμο της κερήθρας. Μια επίσκεψη στα οικογενειακά μελίσσια θα μας κάνει να αισθανθούμε κι εμείς για λίγο μικροί μελισσοκόμοι.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 7

Η διαδρομή μας προς το Αριστοτελικό βουνό έχει κατάληξη τη Βαρβάρα, το πιο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής. Εκατοντάδες τα ενδημικά φυτά στις πλαγιές του βουνού (μεταξύ των οποίων και το μπιζούρι, ένα είδος παιώνιας που πετυχαίνουμε σε πλήρη άνθηση), ενώ ο Αριστοτελικός Περίπατος από το Άλσος του Αριστοτέλη μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα της Ολυμπιάδας υπόσχεται στους αποφασισμένους πεζοπόρους μοναδικά τοπία, βυζαντινά ευρήματα και ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Στρυμωνικού Κόλπου.

Εμείς, πάλι, πιάνουμε τραπέζι στο «Μύγδο» (6949461179), ψηλά στο λόφο της Βαρβάρας, για ένα λουκούλλειο γεύμα με αγιοτύρι σαγανάκι, πιτάκια με κολοκυθολούλουδα, σταμνάτο και ημιάγριο γουρουνόπουλο στη γάστρα.

Στον αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βαρβάρας «Δρυάδες» (2372051332), η Γερακίνα, η Βαγγελιώ και οι υπόλοιπες κυρίες του χωριού θα μας υποδεχθούν πάνω από κατσαρόλες που ευωδιάζουν μυρωδιές από φρούτα του δάσους που γίνονται γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ - θα ξεκλέψουν όμως λίγο χρόνο για να μας πουν και τον καφέ.

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 8

Ο επίλογος του ταξιδιού μας γράφεται στο πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής, λίγο έξω από την Αρναία. Έχουμε μόλις επισκεφτεί το τυροκομείο του Θεόφιλου Καραγιάννη και το μικρό εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού του αφερφού του Αντώνη, και καθόμαστε στο πολύ καλοβαλμένο εστιατόριο «Μπακατσιάνος» (2372022750) για ένα μενού εμπνευσμένο από τα αρχαιοελληνικά συμπόσια, όπως μας εξηγεί ο σεφ και ιδιοκτήτης Δημήτρης Πολύζος.

Το κυρίως πιάτο, πανσέτες με πετιμέζι και ξύδι στη γάστρα, συνοδευμένες από πλιγούρι με μανιτάρια, κουκουνάρια και σταφίδες, είναι εκείνο που συγκεντρώνει τους περισσότερους... αρχαιοελληνικούς πόντους αλλά και την προτίμηση όλων μας.

Τα γευστικά ραντεβού του φεστιβάλ

Mount Athos Area Kouzina: Γευθήκαμε την «άλλη» Χαλκιδική - εικόνα 9

Το Mount Athos Area Kouzina διαρκεί μέχρι τις 15/6. Κάθε μέρα στις 8 μ.μ., η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει ή επιμελείται θεματικές βραδιές, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους σεφ, οι οποίες εμπνέονται από τους διαφορετικούς άξονες της διοργάνωσης, όπως η μοναστηριακή κουζίνα, η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και η μεσογειακή κουζίνα.

Ορισμένες από τις συναντήσεις αναδεικνύουν τα ξεχωριστά προϊόντα της περιοχής σε αυτόνομη βάση, όπως οι οινικές βραδιές στις 8 και 9/6, ενώ άλλες αποτελούν μαθήματα μαγειρικής, όπως εκείνο της γαλλικής κουζίνας στις 11/6.

Δύο ενδιαφέροντα events φιλοξενούνται στο πολυτελές «Eagles Palace Resort & Spa» στην Ουρανούπολη («Η γιορτή της ιταλικής μεσογειακής κουζίνας» στις 12/6 και «Η γιορτή του αγιορείτικου μεσογειακού κόλπου» στις 13/6), ενώ «Η γιορτή της θαλασσινής ιταλικής κουζίνας» (14/6) θα παντρέψει τα ψαρικά από τον Ακάνθιο Κόλπο με ιταλικές συνταγές.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο www.mountathosarea.org , το οποίο παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.