Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου

Η μαγείρισσα που μας έχει μυήσει στις νοστιμιές της Πόλης μας δίνει τον πιο αυθεντικό χάρτη με τα γευστικά ταξιδιωτικά μυστικά της.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου

Ποιές είναι οι πιο αυθεντικές αγορές και τι αξίζει να ψωνίσεις στην καθεμία; Πού θα φάτε οθωμανικά μαγειρευτά και το καλύτερο street food; Σε ποιές γειτονιές θα βρείτε ιδιαίτερα μπαράκια και σε ποιες παραδοσιακά χαμάμ; Η μαγείρισσα που μας έχει μυήσει στις νοστιμιές της Πόλης μας δίνει τον πιο αυθεντικό χάρτη με τα γευστικά ταξιδιωτικά μυστικά της.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 1
Μαρία Εκμετσίογλου

Αυτό που αγαπώ στην Πόλη είναι να περιπλανιέμαι μέσα­ στις αντιθέσεις της. Στους πάγκους αλλά και στις σύγχρονες βιτρίνες, στις ξεχασμένες γειτονιές αλλά και στα ζωντανά σοκάκια, στα παλιά αρχοντικά ή τα εγκαταλελειμμένα ξύλινα σπίτια αλλά και στα μοντέρνα ψηλά κτίρια, στο μεγάλο παρελθόν αλλά και στο σήμερα... Έτσι γνωρίζεις πραγματικά την Κωνσταντινούπολη. Δεν στέκεσαι μόνο στα θελκτικά της πανοράματα, τυλίγεσαι στο πέπλο μυστηρίου της.

Στην Ιστικλάλ θα επιδοθούμε σε ψώνια… Μπροστά μας απλώνεται ένας μικρόκοσμος με όλων των ειδών τα μαγαζιά. Στα στενά σοκάκια ξετρυπώνουμε παλιά βιβλιοπωλεία και δισκάδικα. Κατηφορίζοντας, πέφτουμε στο Μπαλίκ Μπαζάρ, την τοπική ψαραγορά με τα ωραία κουτούκια για πολίτικα τηγανητά μύδια και κοκορέτσι.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 2
Γευστική αποκάλυψη το τούρκικο street food

Στην κοντινή συνοικία Ασιμελί­ Μεσκίτ, θα βρείτε καλές παραδοσιακές ταβέρνες που περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ στον Γαλατά μαγαζιά με second hand ρούχα, art galleries και μερικά από τα καλύτερα μπαράκια της πόλης. προσωπικά προτιμώ το «Nergis» για live jazz. Στο λιμάνι του Καράκιοϊ νοικιάζουμε καλάμι για να ψαρέψουμε με τους ντόπιους και δοκιμάζουμε από τους πλανόδιους ψητά σκουμπριά μέσα σε ψωμί.

Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να ξεστρατίσουμε μέχρι την πλατεία και να επισκεφθούμε το σύμβολο της πόλης, την Αγία Σοφία, και μετά το Σουλτάν Αχμέτ, το Μπλε Τζαμί που σου μεταδίδει μια γαλήνη με την αρχιτεκτονική αρμονία του. Περιηγηθείτε την περιοχή με την ησυχία σας, για να νιώσετε τη θετική ενέργεια που προσφέρει και καταλήξτε στο Κουμ Καπί και στο Υδραγωγείο του Ιουστινιανού. Η βόλτα κλείνει ιδανικά με μια επίσκεψη σε παραδοσιακό χαμάμ. Υπάρχουν πολλά και καλά γύρω από την Αγία Σοφία.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 3
Το Kapali Carsi δικαίως θεωρείται το καλύτερο κλειστό παζάρι του κόσμου

Η Κωνσταντινούπολη έχει κάνει επιστήμη τα παζάρια. Μπορείτε να κατεβάσετε αρκετά την τιμή και μάλιστα χωρίς ντροπές, διότι στην Πόλη ούτε ο έμπορας δεν ευχαριστιέται την πώληση χωρίς παζάρι… Ψωνίστε στην αιγυπτιακή αγορά, διάσημη για τα μπαχαρικά, το αβγοτάραχο και τους παστουρμάδες της. Ειδικά για μπαχαρικά και μυρωδικά, υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή, το Misir Carsisi – εκεί είναι και το δικό μου μπαχαριτζίδικο­, το Develi. Κανέλα, κουρκουμάς­, που εδώ λέγεται σερβετσάλ, μπούκοβο, κόκκινο γλυκό ή καυτερό πιπέρι, κόκκινη πιπεριά, κύμινο, γενί μπαχάρ, που είναι τέλειο για κεφτεδάκια, σαφράν, ιζότ (ένα ξινο­-καυτερό μυρωδικό που χρησιμοποιούμε στις σαλάτες), αποξηραμένες μελιτζάνες, ατζούρια, μπάμιες και κολοκυθάκια. Παίρνουμε όσα περισσότερα αρωματικά σουβενίρ αντέχουν οι αποσκευές μας και προχωράμε. Έξω από την αιγυπτιακή αγορά­ βρίσκεται η τούρκικη, με ποικιλία τυριών­, ελιών και αλλαντικών σε πολύ καλές τιμές. Ακολουθούν το Μαμούτ Πασά, η περιοχή όπου όλες οι Τουρκάλες προμηθεύονται την προίκα για τα κορίτσια τους, και το Kapali Carsi, που δικαίως θεωρείται το καλύτερο κλειστό παζάρι του κόσμου. Στα γύρω σοκάκια θα εντοπίσετε μαγαζιά με υπέροχα παλιά ασημικά κι εκατομμύρια χάντρες και πέτρες για φο μπιζού.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 4
Στο Ορτάκιοϊ για τις ωραιότερες γεμιστές πατάτες

Το σκηνικό αλλάζει άρδην στο Νισάντασι και από τους πάγκους περνάμε στα αρχοντικά που φιλοξενούν μπουτίκ Prada, Louis Vuitton, Manolo Blanic και γενικά όλων των γνωστών brands. Περάστε μια βόλτα, τα κτίρια είναι εντυπωσιακά και πολλά café-bars spots έλκουν ντόπιους και τουρίστες, όπως το «Milano Gourmet», για δοκιμές κρασιών­ από όλο τον κόσμο συνοδεία τρούφας και αλλαντικών.
Στη συνέχεια, ανάλογα με τις αντοχές και το πορτοφόλι σας, ακολουθούν μερικά από τα εμπορικά κέντρα, όπως το City και το πιο καινούργιο Zorlu Center, που απευθύνεται σε υψηλά βαλάντια κι έχει όλα τα τελευταία μοντέλα.

Απολαύστε τη βόλτα κατά μήκος του Βοσπόρου ξεκινώντας­ από το όμορφο Ορτάκιοϊ –στην πλατεία του θα δοκιμάσετε τις ωραιότερες γεμιστές πατάτες στον κόσμο– και κατηφορίζοντας προς το Κουρούτσεσμε, το Μπεμπέκ και το Νιχώρι. Στο Μπεμπέκ στα highlights συγκαταλέγονται το homemade παγωτό, το ανθοπωλείο-ατραξιόν με την… οικονομικότερη ανθοδέσμη να αγγίζει τα 800 ευρώ και το βουνό με τις 8 εκατομμύρια τουλίπες. Η βόλτα συνεχίζεται στο Ρούμελη Χισάρ, για μια δόση Ιστορίας στο κάστρο και μια στάση επαναφόρτισης στο «Sante Café» για παραδοσιακό καφέ ή πρωινό.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 5
Αυθεντικό κεμπάπ στο «Kosebasi» στο Νισάντασι

Στην Ασιατική Κωνσταντινούπολη επισκεφθείτε την Κάνιτζα, μια ωραία γειτονιά, διάσημη για το γιαούρτι της και το πιο ρομαντικό τζαμί, του Ιμάρ Σινάρ, που το σχήμα του θυμίζει φούστα κοπέλας που χορεύει. Ο Ιμάρ ήταν πολύ ερωτευμένος με την κόρη του Σουλεϊμάν και διαμόρφωσε το τζαμί σύμφωνα με τη σιλουέτα της αγαπημένης του. Όσο για τα γοητευτικά Πριγκιποννήσια, επισκεφθείτε τη Χάλκη με την ιστορική βιβλιοθήκη, που ελπίζω να είστε τυχεροί και να τη βρείτε ανοιχτή. Αράξτε για λίγο­ στη βεράντα του «Χάλκη Παλάς» για ένα τσάι τριαντάφυλλο και μετά σαλπάρετε για την Αντιγόνη με τα 3-4 εξαιρετικά ταβερνάκια δίπλα στην παραλία και για την Πρίγκηπο, για να περπατήσετε στα σοκάκια με τις μπιραρίες και τις ταβέρνες και να σκαρφαλώσετε στο λόφο του Αϊ-Γιώργη του Κουδουνά.

Για αυθεντικό κεμπάπ οπωσδήποτε στο «Nezih» στον Βόσπορο και στο «Kosebasi» στο Νισάντασι. Για κάτι πιο ιδιαίτερο προτείνω το «Kanaat Lokantasi» στο Ισκουντάρ. Εκεί έχει πολλά εστιατόρια που σερβίρουν σπιτικά μαγειρευτά της οθωμανικής εποχής. Για ψάρι, τώρα, καλές επιλογές είναι στην ευρωπαϊκή πλευρά το «Bebek Balikcisi» και το «Poseidon». Στο «Saray» θα πάτε για κοτόσουπα και πιλάφι.

Η Κωνσταντινούπολη της Μαρίας Εκμετσίογλου - εικόνα 6
Στην Ιστικλάλ θα επιδοθούμε σε ψώνια

Γευστική αποκάλυψη είναι τα καρότσια στο δρόμο που ετοιμάζουν ρύζι με ρεβίθια και κοτόπουλο. Δεν υπάρχει αυτή η γεύση! Γενικά μη φοβηθείτε να φάτε από το δρόμο, να δοκιμάσετε τα σάντουιτς με ψάρι, τα αφράτα κουλούρια καθώς και τα ψημένα κάστανα.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μαγαζάκι στη γωνία της Ιστικλάλ με την Μπουγούκ Παρμάκαπι. Ό,τι κι αν πάρετε από εκεί είναι κόλαση...

Από τα τοπικά πιάτα βάλτε προτεραιότητα
στην κόκκινη φακό­σουπα, στο αρναούτ τσιγέρι, δηλαδή συκωτάκι με κρεμμύδια, στο φανταστικό καυτερό μεζέ ατζελί εσμέ, στο τσερκές αβόιτ­ με σκόρδο, καρύδι, κοτόπουλο και στο τοπίκ, τον αρμενικό μεζέ, που τον κάνουν πολύ λίγα εστιατόρια πια διότι είναι πολύ δύσκολος. Πρόκειται για μια μπάλα που απέξω έχει ζύμη και από μέσα καραμελωμένο κρεμμύδι, κουκουνάρι, μπαχαρικά και σταφίδες. Είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό αράκ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.