Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα

Η ορεινή Κορινθία, το διαχρονικό αγχολυτικό των Αθηναίων, είναι must προορισμός όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για ακόμη πολλά weekends και μονοήμερες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα

Η ορεινή Κορινθία, το διαχρονικό αγχολυτικό των Αθηναίων, είναι must προορισμός όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για ακόμη πολλά weekends και μονοήμερες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα - εικόνα 1

Σήμερα ξύπνησα με διάθεση εκδρομική. Θέλω να μυρίσω βουνό και αναμμένο τζάκι χωρίς να οδηγήσω και πολύ. Να περπατήσω στις όχθες μιας λίμνης, να περπατήσω σε ένα όμορφο χωριό, να αράξω σε ένα κουτούκι για ρουστίκ πίτες και παϊδάκια, να κάνω όμως και μια βόλτα­ σε μια θαλασσινή περαντζάδα – το χειμώνα η παραλία έχει άλλη χάρη. Ναι, λέω να πάρω και τα παιδιά μαζί. Η ορεινή Κορινθία, το διαχρονικό αγχολυτικό των Αθηναίων, είναι must προορισμός όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και για ακόμη πολλά weekends και μονοήμερες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Γεύση από θάλασσα

Από πού να αρχίσουμε; Προτού πάρουμε τα βουνά (ή επιστρέφοντας την Κυριακή), κάνουμε μια στάση στο παντός καιρού Λουτράκι. Φέτος το βρήκαμε ανανεωμένο, με το «Xanadu Bar & Forum» (άνοιξε τον Αύγουστο) να δίνει το στίγμα μιας νέας γενιάς η οποία θέλει να αναδείξει τον τόπο με σύγχρονο τρόπο. Φιλοδοξία του, πέρα από το να εξελιχτεί σε meeting point, είναι να λειτουργήσει ως πλατφόρμα επικοινωνίας για όλους όσοι έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν, όπως η τοπική καλλιτεχνική ομάδα Lab2Art. Το όνομά του είναι δανεισμένο από τον παραμυθένιο τόπο που επισκέφθηκε ο Μάρκο Πόλο, το σπίτι του Τσαρλς Φόστερ Κέιν στον «Πολίτη Κέιν» αλλά και την κατοικία του Μπιλ Γκέιτς στην Ουάσινγκτον. και οι ιντελεκτουέλ καταβολές του δεν κρύβονται.

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα - εικόνα 2
Loutraki Thermal Spa

Πάνω στην παραλία (Ποσειδώνος 79, 2744022077), μας περιμένει όλη την ημέρα με νόστιμα comfort πιάτα (από πρωινό μέχρι σνακ και κάποια πιάτα ημέρας, όπως σούπες και ριζότο που δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα), ωραία κοκτέιλ με την υπογραφή του Χριστόφορου Τυροπώλη (από το πάλαι ποτέ αθηναϊκό «Pop» και το αγαπημένο «Lemon» του Λουτρακίου, που επίσης δεν λειτουργεί), ενώ στη σοφίτα του πρώτου ορόφου φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις. Εδώ μπορείτε να έρθετε για μονοήμερη, βάζοντας στο πρόγραμμα το πέρασμα από το value for money Loutraki Thermal Spa (2744062186) και το «Ριγάνι» με τη θαυμάσια πειραγμένη ελληνική κουζίνα.
Αν επιλέξετε τη λύση της μονοήμερης και σας αρέσουν οι αρχαιολογικές βόλτες, ο Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου στο καρτ­ποσταλικό λιμανάκι μετά τη Λίμνη Βουλιαγμένης είναι διαχρονική αξία, με τον περίπατο με άρωμα αλμύρας και πεύκου να αποκτά άλλη χάρη χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού. Μέχρις εδώ θα σας φέρει μια υπέροχη διαδρομή προς την Περαχώρα, με τις κατάφυτες πλαγιές των Γερανείων να κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα και να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.
Αν είστε σε mood για cult κρεατοφαγία, ακολουθήστε τις πινακίδες προς την εξοχική ταβέρνα «Πλάτανος» στα Πίσια. Η ανάβαση είναι σχεδόν περιπετειώδης, αλλά τα κρεατικά τους απλώς δεν παίζονται. Οι κανάτες του νερού γεμίζουν απευθείας από την πηγή, ενώ ο αέρας είναι καθαρότατος και παγωμένος.

Ορεινές διαδρομές για όλους

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα - εικόνα 3
«Xanadu Bar & Forum»

Ανεβαίνοντας προς τα ορεινά, οι δρόμοι οδηγούν σε αρκετές διαφορετικές εκδρομές. Από τα κοσμικά Τρίκαλα Κορινθίας, μία από τις πάντα δημοφιλείς χειμωνιάτικες «ζευγαρουπόλεις», μέχρι τον πιο χαμηλών τόνων Κάμπο του Φενεού, όπου ανοίγουν νέοι φυσιολατρικοί ξενώνες και οργανώνονται σαφάρι μανιταριών, το δίπτυχο Στυμφαλία - Καστανιά, που συνδυάζει βόλτα στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, τους ελατοσκέπαστους περίπατους και την κάθοδο στη Νεμέα τόσο για γευστικές δοκιμές στα επισκέψιμα οινοποιεία όσο και για αρχαιολογικούς περιπάτους.

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα - εικόνα 4
Το new-age μεζεδοπωλείο Gargantua

Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, μην παραλείψετε να τσεκάρετε το καινούργιο all day café-εστιατόριο «Gargantua» στην παραλία Βραχατίου που έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρόσφατο ρεπορτάζ μας στην περιοχή χάρη στα ενδιαφέροντα πιάτα του με ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και στο ντιζάιν του, που βλέπει δημιουργικά την παράδοση.

Κρεατοφαγία επιπέδου

Στην ορεινή Κορινθία θα φάτε ανέλπιστα καλά­, με τις ρουστίκ γεύσεις και το κρέας να κυριαρχούν. Τιμήστε τα απίθανα παϊδάκια από προβατίνα και το φοβερό κρασάτο κόκορα­ στο «Αρχοντικό της Ζάχολης», τα αβγά μάτια και τα ψητά στην ιστορική ταβέρνα του «Κοραή», την ομελέτα με δικό τους παστό και το κοκκινιστό μοσχαράκι στον «Μιχάλη» (στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια, 2747041183), τα γαρδουμπάκια κατσαρόλας «Στου Δεκλερή» (Άνω Τρίκαλα, 2743091358) και το χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα στο goth style «Όπως Παλιά». Για ποτάκι στα Μεσαία Τρίκαλα στο ροκ «Λίθινο» και στο «Έναστρο», με DJ τα σαββατόβραδα και ­μεγάλη τζαμαρία με υπέροχη θέα, ενώ στα πιο ήσυχα Κάτω Τρίκαλα αποτελεί εγγυημένη λύση το «Αλφαβητάριο».

Φυσιολατρικά must

Ορεινή Κορινθία: απόδραση εξπρές σε 4 βήματα - εικόνα 5

Αν έχετε διάθεση για χαλαρωτική εκδρομή μες στη φύση, κατευθυνθείτε οπωσδήποτε προς την τεχνητή Λίμνη Δόξα (4 χλμ. από τον Φενεό), μια γαλήνια υδάτινη επιφάνεια με ένα νησάκι στη μέση κι ένα εκκλησάκι. Στο γειτονικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (14ος αιώνας) με τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, οι μοναχοί θα σας φιλέψουν γλυκό τριαντάφυλλο μετά το προσκύνημα στο υποβλητικό σκαλιστό τέμπλο του ναού. Μια άλλη διαδρομή είναι προς τη μικροσκοπική, αλλά πανέμορφη Λίμνη Δασίου πάνω σε οροπέδιο κοντά στα Τρίκαλα, που φυλάσσεται σαν πολύτιμος θησαυρός από μια πυκνή φρουρά ελάτων.

Πού να μείνετε

Εύχαρις Φιλόξενον Προσωπικός ξενώνας με τρεις ξύλινες μεζονέτες, δύο πέτρινες σουίτες κι ένα πέτρινο στούντιο (το μόνο χωρίς τζάκι) στην άκρη του χωριού.
Όλβιος Από τις πιο value for money προτάσεις για διαμονή στην περιοχή, με μεγάλα δωμάτια κλασικού ξενοδοχειακού στιλ και άνετους χώρους, σε κτήμα 9 στρ. με ωραία θέα στον Κάμπο Φενεού.
Το Σαλέ των Χρωμάτων Ο πιο ιδιοσυγκρασιακός ξενώνας της περιοχής, με ζωγραφιστά έπιπλα και μια αίσθηση ρομαντικής ξενοιασιάς στα επτά δωμάτιά του.
Πλειάδες ­Συγκρότημα από επτά ευρύχωρες και αυτόνομες κατοικίες στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Στυμφαλία με το Κιάτο.
Πηγή Ταρλαμπά Επιβλητικό ξενοδοχείο στην κορυφή των Άνω Τρικάλων με θέα μέχρι τον Κορινθιακό και ιστορία από το 1929. Σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, που το έχει αναπαλαιώσει υποδειγματικά, χωρίς να του στερεί τη μεγαλοπρέπεια του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.