Είστε για μονοήμερη στο βουνό;

Από την ορεινή Αρκαδία μέχρι τη Βοιωτία, ρίχνουμε στο τραπέζι 6 πιθανά σενάρια απόδρασης σε ισάριθμα βουνά κοντά στην Αττική.

Είστε για μονοήμερη στο βουνό;

Από την ορεινή Αρκαδία μέχρι τη Βοιωτία, ρίχνουμε στο τραπέζι 6 πιθανά σενάρια απόδρασης σε ισάριθμα βουνά κοντά στην Αττική.

#1 Κλασικά Παρνασσός

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 1
Στις εντυπωσιακές πλαγιές του Παρνασσού

Σκι στις πίστες ή βόλτα στα λιθόστρωτα σοκάκια; Το πιο πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας με πρωταγωνίστρια την Αράχοβα τα ‘χει και τα δύο! Οι «πρωτάρηδες» ξεστρατίστε στα σοκάκια της πόλης με προορισμό το βράχο της Ώρας με το ρολόι, το πρώτο τοπόσημο της πόλης, που κλέβει το βλέμμα σου καθώς η Αράχοβα σου αποκαλύπτεται μετά την τελευταία στροφή του δρόμου. Όσοι αντέχετε τον ανήφορο πάρτε τα 264 πέτρινα σκαλιά για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. Όσοι πάλι θέλετε δράση και χιόνι, θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο στα Κελάρια πλήρως ανανεωμένο. Αν, πάλι, προτιμάτε να τα περάσετε πιο ήσυχα, πεταχτείτε μέχρι την Αγόριανη, το ορεινό χωριό μέσα στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά. Μια ακόμα εναλλακτική είναι προς τους Δελφούς και το πάντα γραφικό Γαλαξίδι.

Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ εδώ κι εδώ

#2 Ρουστίκ Ελικώνας

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 2

Ο Ελικώνας, ένας παρθένος βουνίσιος προορισμός, ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας και σε 16 καταπράσινες κορυφές γεμάτες έλατα και δρυς. Αφήνοντας πίσω σας τον επαρχιακό δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς λίγο μετά την Αλίαρτο, θα βρεθείτε να σκαρφαλώνετε στην Παλιοβούνα, την ψηλότερη από τις κορυφές του Ελικώνα ( 1748 μ. ). Πρώτη στάση στην Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα και ένα ελατοσκέπαστο τοπίο. Η συνέχεια γράφεται στο Κυριάκι, το κεφαλοχώρι του Ελικώνα. Χαλαρώστε στην κεντρική πλατεία με τον γεροπλάτανο και την Εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, δροσιστείτε στην πέτρινη Μεγάλη Βρύση και ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, για όμορφη πανοραμική θέα από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, είναι «αμαρτία» να μην κάνετε ακόμα 11 χλμ. μέχρι τον Όσιο Λουκά στο Στείρι. Πρόκειται άλλωστε για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, με εντυπωσιακά ψηφιδωτά και μάρμαρα. Ο επίλογος της βόλτας γράφεται άνετα στην πρωτεύουσα του νομού, Λιβαδειά, με σουλάτσο στις όχθες του ποταμού Έρκυνα που τη διασχίζει και στη γραφική πλατεία της Κρύας.
Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ

#3 Καταπράσινη Ζήρεια

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 3
Πάντα εντυπωσιακή η λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία

Αφήνοντας πίσω σας τα παράλια της Κορινθίας, δάση με αγριοκυπάρισσα, έλατα και μαύρα πεύκα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια συνθέτουν ένα γαλήνιο σκηνικό με επίκεντρο την οροσειρά της Ζήριας. Τα τρία όμορφα χωριά, τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας με τα πλατάνια, τις δρυς, τις καρυδιές και τις καστανιές ανάμεσα στα σπίτια και τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά προσφέρουν άπλετη θέα στον Κορινθιακό Κόλπο. Όσον αφορά τον κάμπο του Φενεού, στάση θα κάνετε στο κεφαλοχώρι της περιοχής, στην Γκούρα. Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες της Ζήριας και με θέα μέχρι τον αντικρινό Χελμό, έχει μια όμορφη κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών από το 1880. Ξαναπαίρνοντας τους δρόμους, το επόμενο χωριό είναι το Μεσινό. Η βόλτα καταλήγει στην τεχνητή λίμνη Δόξα, που δημιουργήθηκε το 1997 και περιβάλλεται από ένα μεικτό δάσος με έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές. Θα την κυκλώσετε με το αυτοκίνητο, θα περπατήσετε στη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται στο κέντρο της μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου και θα ανεβείτε μέχρι το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου. Από τη λίμνη ξεκινάει επίσης μονοπάτι που περνάει από το ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ντουρντουβάνας.
Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ κι εδώ

#4 Μαίναλο για όλους

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 4
Σπήλαιο Κάψια

Η Βυτίνα έχει το όνομα ως κεφαλοχώρι του Μαινάλου, με πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο τον ρομαντικό Δρόμο της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες. Όμως και μια επίσκεψη στο Σπήλαιο Κάψια αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο αρκούν ως αφορμές για να αποδράσετε έστω και για λίγο στο Μαίναλο. Το Σπήλαιο Κάψια θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα και η περιήγηση αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία, με highlight την αίθουσα των Θαυμασίων, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα σπάνιοι χρωματισμοί. Το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, με ατού την γενικά εύκολη πρόσβαση, είναι ιδανικό για οικογένειες και αρχάριους με ωραίο σαλέ για ξεκούραση και διασκέδαση. Σε περίπτωση που έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, από τη Βυτίνα μπορείτε να συνεχίσετε προς τα Μαγούλιανα και το Βαλτεσινίκο ακολουθώντας μία από τις ομορφότερες διαδρομές. Προτού πιάσετε την ανηφόρα, κάντε μια στάση στο μεσοπολεμικό Σανατόριο της Μάνας, το οποίο αν και έρημο εντυπωσιάζει ακόμη με την αρχιτεκτονική του, σε ένα πανέμορφο ξέφωτο μες στο δάσος.

Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide εδώ

#5 Active Χελμός

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 5
Χιονοδρομικό Καλαβρύτων

Μόνιμος προορισμός των σκιέρ και των φυσιολατρών του Χελμού, τα Καλάβρυτα περιτριγυρίζονται από ωραία φύση, σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και έχουν ζωντάνια και παλμό όλο το χρόνο. Ακόμα και να μη γνωρίζεις ότι καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκαν από την αρχή, η μαρτυρική ιστορία τους είναι παρούσα σε κάθε βήμα και ορίζει σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη εδώ, ξεκινώντας από το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην είσοδο της πόλης, στεγασμένο στο διατηρητέο Σχολείο Καλαβρύτων. Ακριβώς απέναντι, ο γραφικός σταθμός του Οδοντωτού σου κλείνει το μάτι και σε προσκαλεί να κάνεις μια βόλτα με το τρενάκι που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Αναζητήστε ακόμα μέσα στην πόλη το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ένα από τα λίγα αρχοντικά που έχουν διασωθεί από τις καταστροφές των Γερμανών και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Και γύρω από τα Καλάβρυτα όμως παραμονεύει μια φύση θεϊκή και σημαντικά αξιοθέατα. Το τουρ περιλαμβάνει ασφαλώς το Μέγα Σπήλαιο, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Αχαΐας με την οκταώροφη σήμερα μονή να βρίσκεται γατζωμένη στο βράχο, αλλά και τη Μονή Αγίας Λαύρας, όπου μάλιστα σύμφωνα με το θρύλο, ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί του ’21 και σημέρα διατηρεί το μουσείο με τη συλλογή πολύτιμων κειμηλίων.

Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide
εδώ

# 6 Παραδοσιακός Πάρνωνας

Είστε για μονοήμερη στο βουνό; - εικόνα 6

Εντάξει, όταν λέμε μονοήμερη στον Πάρνωνα δεν εννοούμε να φτάσετε μέχρι τα Τσίντζινα, αλλά τι θα λέγατε για μια «μυρωδιά» του πανέμορφου βουνού από τα Άνω Δολιανά; Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, τα Άνω Δολιανά είναι το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάς καθώς πλησιάζεις προς τον Πάρνωνα. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια του χωριού εμφανίζονται σε λιγότερο από μισή ώρα αφότου έχεις αφήσει πίσω σου την Τρίπολη, καθώς ανεβαίνεις το φιδωτό δρόμο που τέτοια εποχή είναι γεμάτος ξερά φύλλα και καβούκια από τις καστανιές. Τόσο ο ίδιος ο παραδοσιακός οικισμός με τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια (από ντόπιο λευκό μάρμαρο, από τα "αρχαία λατομεία", από τα οποία έχουν χτιστεί οι φημισμένοι αρχαίοι ναοί της Πελοποννήσου, όπως θα σας διαβεβαιώσουν οι ντόπιοι) με τα ξύλινα χαγιάτια, και τις ταβέρνες, συνθέτουν ένα κουκλίστικο σκηνικό μες στη φύση.

Περισσότερα για την περιοχή και οι καλύτερες ταβέρνες αξιολογημένες από τον Alpha Guide
εδώ κι εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.