5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο

Αέρας ανανέωσης πνέει στην περίφημη αετοφωλιά της Πίνδου χάρη στο καινούργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων «Grand Forest Metsovo», το οποίο επισκεφθήκαμε για ένα σαββατοκύριακο και σας μεταφέρουμε την εμπειρία.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο

Αέρας ανανέωσης πνέει στην περίφημη αετοφωλιά της Πίνδου χάρη στο καινούργιο ξενοδοχείο 5 αστέρων «Grand Forest Metsovo», το οποίο επισκεφθήκαμε για ένα σαββατοκύριακο και σας μεταφέρουμε την εμπειρία.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 1
To ξενοδοχείο φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του γνωστού γραφείου 3SK Στυλιανίδης

«Ξέρεις πόσες ώρες έχω περάσει καθισμένος σε αυτό εδώ το σημείο;» με ρωτάει ο Θέμης Μπαρμπαγιάννης. Υψώνω το βλέμμα πάνω από την κεντρική πλατεία και το ερώτημα απαντάται από μόνο του, καθώς στο πλάνο μπαίνει το «Grand Forest Metsovo», αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μετσόβου που συνορεύει με το Ανήλιο. Τον Θέμη και τη σύζυγό του Γιολάντα οι παλιότεροι επισκέπτες της περιοχής τούς γνωρίζουν χάρη στην εγκάρδια φιλοξενία και στις νόστιμες γεύσεις που προσφέρουν εδώ και χρόνια στον ξενώνα «Γαλαξίας» και στην ομώνυμη ταβέρνα, στη βεράντα της οποίας κουβεντιάζουμε.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 2
Βουτιά με θέα στα έλατα στην πισίνα του ξενοδοχείου

Το πιο καινούργιο τους «παιδί», το «Grand Forest Metsovo», είναι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με προδιαγραφές ορεινού resort για όλες τις εποχές του χρόνου. Από τα κορυφαία στο είδος του, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης εκμεταλλεύτηκε μοναδικά την τοποθεσία του, «καδράροντας» τη συγκλονιστική θέα στο Μέτσοβο και στις πλαγιές της Πίνδου σχεδόν παντού και δημιουργώντας πολύ άνετους και ατμοσφαιρικούς κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους δεν σου κάνει καρδιά να αποχωριστείς. Στο lobby cafe, με τους αναπαυτικούς καναπέδες και το τζάκι περίπου στο μέσον του χώρου, η ζεστή σοκολάτα δίνει εύκολα τη θέση της σε ένα τσιπουράκι ή σε κάποιο κοκτέιλ. Όσο για το πλήρως εξοπλισμένο Fontus Spa, η βουτιά στην περίκλειστη από τζαμαρία πισίνα γίνεται μέσα στην αγκαλιά των ελάτων, ενώ στη συνέχεια μπορείς να περάσεις από τη δεύτερη πισίνα με τις θέσεις υδρομασάζ για άλλη μία βουτιά ή να αφεθείς στα έμπειρα χέρια της Κωνσταντίνας για ένα απόλυτα χαλαρωτικό ινδικό μασάζ ή για κάποια άλλη θεραπεία περιποίησης. Στο εστιατόριο «Μέτσοβο 1350 μ.» η ημέρα ξεκινά, μεταξύ άλλων, με αχνιστό τραχανά και ολόκληρη την γκάμα των τοπικών τυριών που παράγει το Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ και συνεχίζεται με ευφάνταστα πιάτα, τα οποία εμπνέονται από τα προϊόντα της περιοχής: ριζότο με άγρια βασιλομανίταρα, φρέσκια τρούφα Μετσόβου και μπισκότα παρμεζάνας, σιγομαγειρεμένο χοιρινό κότσι με πορτοκάλι και χωριάτικο πλιγούρι αλλά και αλμυρό κανταΐφι με καπνιστή πανσέτα, άγρια μανιτάρια, πιπεριές Φλωρίνης και βλαχοτύρι. Μοιρασμένα σε επτά κτίρια περιμετρικά του κεντρικού, τα εξήντα δύο δωμάτια διαφόρων κατηγοριών αποπνέουν ζεστασιά. ακόμη και τα πιο απλά είναι πολύ άνετα και είναι όλα ντυμένα με καφέ ξύλο και καρό στόφες, ενώ στα μεγάλα μπάνια κυριαρχεί το μάρμαρο. Και, βέβαια, τα στρώματα Simmons (η Rolls Royce της κατηγορίας τους) εγγυώνται έναν αξέχαστο ύπνο.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 3
Οι βεράντες ευνοούν τη χαλάρωση με υπέροχη αλπική θέα

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στο έμψυχο δυναμικό του «Grand Forest Metsovo», με τη νεότερη γενιά της οικογένειας να πρωτοστατεί, όσο και στη HotelBrain, η οποία ανέλαβε πρόσφατα το management του, συμβάλλοντας έτσι σε αυτό το νέο και φιλόδοξο εγχείρημα με φρέσκες ιδέες. Μία από αυτές είναι το «The Good Life Experience», που ταιριάζει γάντι στο δεύτερο μπαρ του συγκροτήματος, το «Pines», με τα δύο τζάκια και την αλά members club ατμόσφαιρα, το οποίο είναι ανοικτό μόνο για τους ενοίκους. Καθισμένοι σε ένα μακρύ μοναστηριακό τραπέζι, είχαμε την ευκαιρία να μυηθούμε στο αρμονικό ταίριασμα δύο διαφορετικών πούρων με πέντε παλαιωμένα αποστάγματα (τεκίλα, μπέρμπον, κονιάκ, ουίσκι και ρούμι), να τεστάρουμε τη γεύση και την επίγευσή τους, αλλά πάνω απ’ όλα να έρθουμε πιο κοντά με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, ανταλλάσσοντας απόψεις και απολαμβάνοντας εντέλει μια βραδιά έξω από τα συνηθισμένα, που θα τη θυμόμαστε για καιρό. Το συγκεκριμένο event πρόκειται να διοργανωθεί και άλλες φορές μέσα στη χρονιά, όπως και το κυνήγι τρούφας στο οποίο επιδοθήκαμε την επομένη.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 4
Σεργιάνι στα σοκάκια του Μετσόβου

Για χάρη του απαρνηθήκαμε για λίγο το Μέτσοβο και μεταφερθήκαμε σε μια δασωμένη πλαγιά πάνω από το γραφικό χωριό Δεμάτι, που ανήκει στο Ανατολικό Ζαγόρι. Εκεί μας περίμενε η έμπειρη μανιταρο-κυνηγός Κατερίνα Νόλα μαζί με τρία γλυκύτατα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα. Καθώς χωνόμασταν όλο και πιο βαθιά στο δάσος, την απόλυτη ησυχία διέκοπταν μόνο τα δυνατά τους γαβγίσματα κάθε φορά που οσφρίζονταν τον πολύτιμο μύκητα. Και κατά τα φαινόμενα η τρούφα αφθονεί στην περιοχή, καθώς η «λεία» μας αποδείχτηκε διόλου ευκαταφρόνητη. Επιστρέφοντας στο Δεμάτι, μάλιστα, η Κατερίνα μας έφτιαξε θεϊκό χωριάτικο τραχανά και χρυσαφένια ομελέτα, απογειωμένα και τα δύο χάρη στην τρούφα που είχαμε ξεθάψει λίγη ώρα νωρίτερα.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 5
Δημιουργικές γεύσεις με έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα στο «Μέτσοβο 1350 μ.»

Αυτό το μπουκέτο ξεχωριστών εμπειριών σε συνδυασμό με το ίδιο το ξενοδοχείο, το οποίο ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη στην ευρύτερη περιοχή, στρέφουν εκ νέου τους προβολείς στην περίφημη αετοφωλιά της Πίνδου. Καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός και αρκεί μια πανοραμική ματιά από το «Grand Forest Metsovo» για να καταλάβεις το γιατί. Αμφιθεατρικά χτισμένο, σε μια απόκρημνη πλαγιά, το βλάχικο κεφαλοχώρι μοιάζει έτοιμο να βουτήξει στον ποταμό Μετσοβίτικο. Εύκολα τυλίγεται από κάποιο σύννεφο που κατεβαίνει χαμηλά και τότε το τοπίο γίνεται φοβερά υποβλητικό. Πλησιάζοντας, μπορεί να απογοητευτείς λίγο που η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική έχει υποχωρήσει για χάρη της κεραμοσκεπής, ωστόσο η συνολικά ρουστίκ εικόνα παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Η γραφική κεντρική πλατεία έχει μόνιμα τριγύρω της παραδοσιακές ταβέρνες με καμινάδες που «προϊδεάζουν» για την κρεατοφαγία που πρόκειται να ακολουθήσει, μαγαζιά γεμάτα ξύλινα αναμνηστικά, υφαντά, ζυμαρικά και τυριά, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα και σημαντικά αξιοθέατα που συνδέονται με τους εθνικούς ευεργέτες Γεώργιο Αβέρωφ, Νικόλαο Στουρνάρα και Μιχαήλ Τοσίτσα, οι οποίοι κατάγονταν από εδώ.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 6
Το σκουρόχρωμο ξύλο χαρίζει ζεστασιά στα άνετα δωμάτια

Σε ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, το οποίο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρετε μια γεύση από τη ζωή των εύπορων Μετσοβιτών στα χρόνια της ακμής του. Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Αβέρωφ περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα Ελλήνων σημαντικών ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αι. Το Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ λειτουργεί από το 1958 και συνεχίζει την παραγωγή ονομαστών τυριών, διαγράφοντας σημαντική πορεία για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Δεν είναι πάντα επισκέψιμο, ωστόσο τα μαγαζιά της πλατείας έχουν όλα τα προϊόντα του: μετσοβόνε, μετσοβέλλα, γραβιέρα και το ονομαστό τυρί τύπου σεβρ.

5 αστέρια λάμπουν στο Μέτσοβο - εικόνα 7
Η επίσκεψη στο Κατώγι Αβέρωφ περνά και από μια ιδαιίτερη «πασαρέλα»

Εξαιρετικό στο είδος του και το Κατώγι Αβέρωφ, ένα πολύ καλοστημένο επισκέψιμο οινοποιείο το οποίο παρουσιάζει ολόκληρη τη διαδρομή του θρυλικού κρασιού με σύγχρονη αντίληψη. Οι πολύ κατατοπιστικές ξεναγήσεις της οινολόγου Μαρίας Δήμου συνδυάζονται θαυμάσια με γευσιγνωσία στο πολύ ατμοσφαιρικό wine bar που βρίσκεται στα κελάρια του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.